Followers

Tuesday, January 8, 2013

Tentang Bandar Seri Begawan,Brunei


Assalamualaikum...

Kali ni nak sambung lagi cerita tentang brunei. Nak buat kenang-kenangan. Lepas ni tak tau lah jejak kaki lagi ke tak ke sini huhuhu.................sedih la pulak huk huk huk.....


Kalau nak tahu, pusat bandar kat Brunei ni kecik jer. Tapi nama dia fuhhh sangat lah gah -'Bandar Seri Begawan'. Cikgu suka nama tu hehehe. Asalnya penempatan orang Brunei dulu2 adalah di laut. Sebab tu la wujudnya Kg. Ayer yg pernah cikgu citer kat SINI. Kg. Ayer ni tak jauh pun dari Bandar Seri Begawan.


Walau pun Brunei ni negara kaya raya, tapi jangan terkejut tengok pembangunannya yg biasa2jer.  Kat sini banyak bangunan lama2. Tapi sekarang ni tengah diupgradekan. Cikgu rasa baru lah sesuai dengan identiti Brunei negara kaya minyak. Makin berseri la sikit ^_^. 


 

Datang Brunei jangan mimpi nak tengok menara tinggi2 macam KLCC tu. Bangunan kat bandar ni sudah ditetapkan tak boleh melepasi ketinggian masjid Sultan Omar Ali. Takut menghalang bunyi azan kalau tak silap cikgu.  Baguskan.
 
 masjid kat tengah2 sungai tu lah Masjid Sultan Omar Ali


close-up cikit...........cantikkan. Suka sangat tengok masjid ni

Inilah pusat Bandar Seri Begawan. Kat padang tu selalunya majlis2 mcm sambutan hari lahir Sultan dan sambutan hari kemerdekaan Brunei diadakan. Selari dengan Masjid Sultan Omar Ali........eh eh tetiba ayat jadi skema hehehe.



Satu lagi kalau sesapa yg nak datang sini, dalam flight masa nak touch down tu sila la tengok ke tingkap, tentu korang akan heran aikkk kenapa banyak hutan hijau dari hutan batu (bangunan) hehhee. Itu memang disengajakan. Kerajaan memang nak kekalkan kehijauan.............makanya korang akan nampak banyak belukar hohoho............kulihatttt hijauuuu. Kat KL mana nak cari? Zoo pun penuh batu dah sekarang ni....huhuhu


Kalau nak tahu, istana Nurul Iman tempat Sultan Hassanal Bolkiah tinggal pun besar sangat. Dikatakan yg terbesar di Asia. Jenuh cikgu duk intai tapi tak nampak sangat dari luar. Kalau tengok dari udara baru nampak sepenuhnya. Sesapa yg datang ke sini, jangan lupa singgah untuk bergambar kat depan pintu pagar masuk istana. hehehe depan pagar ajer la yer.........nak masuk dalam istana kena tunggu raya kedua or ketiga. Memang dibuka utk orang ramai. Kalau bulan puasa pulak, rakyat brunei boleh semayang terawih kat dalam istana tu dengan sultan. Dengar2nya siap dapat duit lagi tau. Teringin gak nak pi. Tapi tak boleh la pulak kerana diriku rakyat Malaysia huhuhu. Istana ni letaknya tepi sungai yg tak jauh dari perumahan Kg. Ayer.


Ini ler pintu pagar utama istana. Kat sini boleh amik gambar.
credit to worldisround.com

 Sesapa nak datang Brunei,elok sangat datang bulan 7 sebab time tu lah Brunei lebih berseri2 dengan majlis sambutan hari keputeraan Sultan Brunei.Kalau nak tahu macam mana meriahnya sambutan hari lahir Sultan Brunei sila klik SINI.
Oklah, next time sambung lagi..............fenin kefala la fulak...........bye





11 comments:

umialya said...

cantikkan bandarnya..

Mimie said...

bagusla dorg dh tetapkan bangunan2 lain xleh tggi drp masjid...kan bagus kalo Malaysia pun buat mcm tuh

nurbijen said...

Mmg cantik masjid tu...

best nyer pergi Brunei.... harap dapat juga jejak kaki ke sana suatu masa nanti :)

Chekgu Azrine said...

Wow..best jgk brunei ye..

ieda said...

hurmmm bilelahhh boleh sampai nie huhuh

CeqGu said...

kak ieda: mai ler kak. dekat jer brunei ni. sabah lagi jauh tau


chekgu : datang sekejap2 ok la. lama2 tu garu kepala gak nak pi mana


nurbijen: masjid lama yg tetap dijaga rapi :)....mai la ...mai la hehe

mimie: haah. cuma tak sure ketetapan tu kat bandar saja ke tak. sebab perasan kat luar bandar tu ada jer bangunan yg lebih tinggi dari masjid

kak tini : boleh la kak. tapi kalau nak dinisbahkan dengan kekayaan negara, rasanya boleh buat lagi cantik tu.....slow2 la kot depa upgrade

sal ya said...

seronok dpt jalan2 ek...

m4rilyn said...

Kat kl actually banyak lagi tempat berhutan n salah kalau kata zoo pun berbatu. Better explore dulu sebab saya tinggal dalam kl n hutan keliling. Hutan yang dari ampang bersambung ke Pahang...termasuk kawasan zoo negara.
Sekian

Bagus btol buat bangunan xleh tinggi dari masjid :)

CeqGu said...

eli : hehehe...jgn ler maree my prenn. sy compare kan dengan brunei lorrr... sy pun pernah duk kl n duk brunei. cer mai tgk brunei payah bonar nak cari rumah jauh dari belukar ...bukan nak puji, tapi kat sini mmg msh byk hutan dan belukar hehe.dulu ingatkan kenapa la byk hutan, rupa2nya memang dikawal.zoo negara pun dah banyak kali pegi :)

m4rilyn said...

Bukan ape sbb saya jumpa banyak sgt tpt kat kl yg hutan keliling tp ada perumahan. Area seputih dekat midvalley yg kat tgh town pun ada kawasan hutan

Ummu Muhammad said...

nk jugak ke sane!teringin nk travel dari satu benue ke benue..oohh kalaulah daku kahye rahye tetibe ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...