Followers

Monday, January 27, 2014

Dugaan di Awal Tahun sob sob sob

Assalamualaikum.

Dah dua hari cikgu tak keje. Mungkin jugak esok lusa sampai la raya cina cikgu masih bercuti. Semuanya kerana Firas ku, baby besar yang perasan macam baby kecik. Tiap kali lepas mandi, firas mesti amik tuala n pakai macam selendang. "mama, ini baby firas" katanya....ok ok....cikgu tahu dah mesti ayat korang, "cikgu, firas mintak adik la tu"....khennnnn.....hehehe. Memang ponnn.

Ahad lepas lepas tak semena2 firas demam. Pukul 1 pagi hidungnya sok sek sok sek. Makanya dia tak boleh tido. Kejap2 dia mintak nak nyusu. Cikgu heran gak apa hal ni asyik terjaga n merengek. Dah subuh baru cikgu perasan badan dia dah mula panas. Oh imam muda ku demam....huhuhu

Waktu nak breakfast, cikgu perasan tapak tangan firas ada biji2 merah.....oh nooooooooooo!!! Belek tapak kaki, oh noooooooooooooooooooooooooooo!!! biji2 merah tu ada jugak walau tak banyak. Hati mula tak sedap. Check mulut, ahhhh legaaa....bersih. Cuma gigi jer kuning kikiki. Tu ler sapa suruh malas gosok gigi. kan mama dah tulis kat blog mama hehe...jangan maraaaa aaa firas.

Cikgu just bagi firas ubat demam. Firas masih aktif bermain golek2, kejar sana, lompat sini. Dah petang, firas monyok. Nampak macam letih sangat2. Siap ngadu tangan dia sakit. Ahhhhh sudahhh!... Janganla....jangan la....huhuhu. Cikgu bawak firas pi klinik, alahaiiii dua klinik pegi semua tutup. Masa tu cikgu bermalam kat rumah adik. Nampak gayanya kena balik rumah jugak. cikgu gerenti klinik kat rumah tu tentu tak tutup. Masa tgh kemas2 barang, firas ngadu lagi, "mama firas ngantuk la".... tak pernah2 dia guna word ngantuk tu...selalu nak tido je disebutnya......wah bertambah lagi perbendaharaan kata baby besar ni hehehe....

Bila dah jumpa doktor, terus doktor kata, ini kena jangkitan virus. dalam hati cikgu still.....janganla...huk huk janganla....huk huk. doktor check dalam mulut firas. Hmmm.....ok tak de ulcer katanya....legaaaa. Doktor suspect firas kena hfmd (hand,foot and mouth disease) huhuhu. Sampai depan rumah, belum kuar kete, cikgu belek bibir firas. oh noooooooooooooooo! ada merah2 huhu.

Esoknya bawak ke klinik pakar kanak2 serena.....dua jam lebih tau cikgu menunggu turn. Akhirnya bukan setakat firas yg demam. dengan mama mamanya sekali demam huwaaaa. Memang sah la firas kena jangkitan hfmd. Sebab doktor serena kata dah banyak ulcer dalam mulut firas.

Pagi ni cikgu bagi firas makan eskrim. dia ngadu sakit. Alahaii kesian. Nak sapu ubat dia tak bagi plak. tutup mulut ibarat buh password. susah beno nak bukak. nak paksa2 takut dia sakit pulak. cer bg tip kat cikgu cam no nak rawat baby besar kesayangan cikgu tu......sedih la tengok dia tak leh makan huhu

Saturday, January 18, 2014

Saya Cikgu Anis :)

Assalamualaikum....

Pagi ni cikgu bersiaran di bumi Brunei.....hehehehe....bersiaran la sangatttttt.....teringin pulak nak jadi ala2 wartawan kat tv tu hihihi. petang ni dah nak balik malaysia....syedihhhhh huhu

Dah lama benorrrrrrr tak bukak blog ni.....dan banyak jugak la komen2 yg tak dijawab...... hek eleh ada 18 komen jer ponnnnn. itu pun dah perasan banyak kah kah kahhhhhh....ok lah kan utk blog yg dah lama tak update kikikiki ( ambil bantal tutup muka....i maluuuuuu)

Ada yg tanya cikgu tentang mengajar di brunei, macam mana cara nak apply. hmmm cikgu pun tak tau nak jawab sebab cikgu jadi suri rumah jer masa kat brunei. Memang tak teringin langsung nak mencari keje sebab pk nak rehatttttttttt selamat 2 thn hehehe. rasa cikgu hantar resume la kot. google ler sekolah2 yang ada kat brunei ni pastu hantar resume. Kalau ada orang Brunei yang baca entry cikgu ni, harap sudi membantu kawan2 cikgu yg bertanya cara untuk apply kerja kat Brunei ni ye. Ramai jugak la yg bertanya kat cikgu macam mana nak apply keje cikgu di Brunei. Rasa bersalah pulak tak dapat nak jawab.

Hmmm amacam tahun baru kawan2 semua? Cikgu di awal tahun ni sangat lah bersemangat  nak ajar anak2 istimewa cikgu di sekolah. Sampaikan rasa macam tak cukup waktu nak buat bahan bantu mengajar dan lembaran kerja. Err korang tahukan cikgu ni guru pendidikan khas ? Lepas cuti dua tahun hari tu....memang terasa kekok sangat2 nak mengajar. sekarang pun masih juga terasa. Alhamdulillah dapat semeja dengan kawan yang ada motivasi tinggi utk mengajar. so cikgu pun terikut la sama. kami sama2 pulun dan saling kembang hidung tunjuk hasil bahan bantu mengajar ciptaan sendiri cewahh.

Bahan bantu mengajar tu kiranya macam flash card, carta dan macam2 lah. Al maklumlah namanya pun anak istimewa, mestilah perlukan bahan2 yg istimewa juga ( hohoho istimewa lah sangat bahan cikgu anis tu, harapkan print cantik2 dan laminate jer ponnn kiki ). Latihan utk murid2 pun cikgu buat sendiri. Alhamdulillah sejak wujud kssr ni, murid istimewa pun dah ada buku teks dan buku aktiviti. Tapi sayang seribu kali sayang, tak semua murid boleh guna buku2 tu. Tahap diaorang ni tak sama walau pun dalam kelas tu ada 7 orang jer muridnya. So terpaksa la cikgu ubahsuaikan latihan tu mengikut tahap murid yg ada.

Bila cikgu bz, makanya firas la akan menjadi mangsa keadaan.....kesian imam kecik tu. Mama tak sempat nak layan kami macam kat brunei ni. Monyok jer dia kalau mama dah bz mencipta bahan bantu mengajar. Kalau dah sampai tahap bosan sangat2, firas paksa mama naik atas katil. Pastu suruh mama berlakon jadi monster hahahaha. Korang bleh bayang tak cikgu jadi monster? kikiki (kat sekolah pun hari2 cikgu anis jadi monster , tapi monster yg marah2 sayang la kui kui kui)

oklah, entah apa2 cikgu membebel pagi ni. saja jer nak dera korang baca.....errrr ada ke orang baca kih kih kih

Sunday, December 15, 2013

Rasa dot dot dot

Assalamualaikum...

Rasa sunyi je lepas dia ke airport..
Rasa kosong je lepas dia matikan henpon masuk ke perut kapal terbang....
Rasa cam nak menitik air mata je tgk baanntal sebelah kosong...
(tipu!! Bukan menitik, dah banjir pun)
Rasa xdapat nak lena memikirkan dia dah jauh...
Rasa macam kalau boleh nak tarik tgn n pegang kaki biar dia jgn pergi lagi ke sana huhuhu.
Sebenarnya rasa x nak tulis semua ni kat sini, tapi rasa kena jugak tulis sebab hati sebak satu macam..huwaaa.
Moga allah segera satukan kembali keluarga kecil kami....amin

Tuesday, November 26, 2013

Bila Firas Petah Berkata-kata

Assalamualaikum

Dah lama cikgu tak update tentang perkembangan Firas. Imam kecik cikgu tu sekarang dah pun 2 tahun 7 bulan. Ishh cepat sungguh masa berlalu. Dah besar anak mama...... tapii kan, masih nak menyusu badan. Haihhh..... kalau tak dapat, meraung bagai nak rak. Pernah cikgu tanya , kenapa suka sangat dengan susu ni, Firas kan dah besar..... sedap sangat ke susu ni? Nak tau dia jawab apa? Of course la sedapppp kan jawapannya. Tapi yang paling tak tahan tu bila cikgu tanya apa rasa susu yang sedap sangat tu? Firas kata rasa macam MILO ! hahahaha.... tergelak tergolek mama n ayah dengar jawapan Firas. Hebat betul susu ibu ni kan kikikiki...... tapi skrg dia dah tahu jawapan dia tu tak betul.... so bila tanya lagi, dia akan jawab rasa SUSU la hihihi.....

Sejak Firas petah berkata2 ni, cikgu n en suami rasa lagi ceria dan berbunga2 gitu. Comellll jer ayat2 imam kecik ni. Tapi.....haaa ada gak tapinya..... bila dah pandai bercakap ni...... pandai la dia mintak nak beli itu ini huhuhu. Rabak poket mama nak oiii.

Firas ni kalau nak qadha hajat mesti cari sudut2 sunyi..... nak cari ketenangan gamaknya hehehe. Cikgu paham dah kalau tiba2 nampak kaki dia je di sebalik langsir ke, belakang kerusi ke, tepi meja ke..... tau dah ada projek besar sedang menyusul, bila dah selesai, cikgu tanya la, Firas b***k ke? Boleh dia jawab, "Firas tak tahu la mama" . Hoh sendiri buang pun sendiri tak tau ka....adoiiii hehehe. Bila mintak nak tengok pampers, dia lari pulak. maka tahulah mama, sah la ada sesuatu dalam pampers hehehe
 

Hari tu firas buat sepah. Cikgu pulak sibuk kat dapur. Bila time nak hidang makanan tu, mulut cikgu bising la marahkan firas buat sepah. Firas cakap apa tau.... "Biarla mama". Amboiii boleh pulak dia kata biar ye..... baru nak sambung bebel (hokeyy memang mama dia kuat membebel hohoho), firas datang dekat coffee table ( kat bilik hotel ni tak der meja makan) "Mmmmm pandainya mama masak" Hahahaha ini imam kicik pandai psiko mama tau. 1st time dia keluarkan ayat tu. Mana ntah dia belajar, gamaknya terdengar cikgu selalu tanya en suami kottt. Terus tak jadi sambung bebel kah kah kah. Pandai ye kamu amik ati mama.

Semalam singgah kat satu kedai, ternampak majalah yg ada gambar fizo omar n mawar yg cantik jelita tu. Cikgu saja tanya Firas, cantik tak aunty ni (tgn tunjuk kat gambar mawar). Firas kata cantikkkk. Err mana lagi cantik mama ke aunty mawar ni ? Tentu korang kata mestila firas puji mama dia. Hahaha memang ponnnn, dia jawab mama dia la yg cantik hahaha.............. sungguh pandai anak mama menjaga hati kecik mama dia ni. Cikgu pun cerita balik kat en suami. Terus en suami gelak sambil usap2 kepala firas. "Anak ayah ni makin bijak la " Tau apa kata Firas? Pendek jer jawapannya "YE LAAA !" kui kui kui..... kuat perasan  ikut sape ntahh hohoho

Cikgu pun tak sedar sejak bila dia petah bercakap macam ni. Kadang2 rasa heran mcmana dia boleh keluarkan ayat2 bombastik dan plastik tu...... tapi tu lah, mulut dia ni pot pet pot pet bila dengan ayah n mama je. Dengan orang lain, tak banyak cakap pulak. Kekadang tu time duk main sorang2 siap nyanyi2 lagi hehe..... bila tanya nyanyi lagu apa tu? Tak tahu la mama hehehe...jawapan yg cute di telinga mama.



Thursday, November 21, 2013

Teknik Meleraikan Pergaduhan Anak-anak

Assalamualaikum....

Hari ni cikgu nak share ilmu melerai...... selalu kita mesti akan marah marah kalau anak bergaduh kan. Eh ehhhh tak ngaku lak dia......hihihi. Nak nak si abang atau si kakak, gerenti la selalu yang dipersalahkan. Tak puas hati tauuuu!! Adik yang mulakan, abang/kakak yg kena marah lebihhhh. Aikkkkk emosi lebih nampakkk.....macam pernah jadi kat diri sendiri jerrrrrrrrrrrrr...hik hik hikkk....

Harap dengan apa yg cikgu share ni dapat la kita sama2 baiki apa yg patut yerrr.....Hmmm bila la firas nak dapat adik ni.....tak sabo mama nak praktikkan ilmu melerai ni.......opsssssssssss lari topik la pulak hahahaha...



Wednesday, November 20, 2013

Ahmad Ammar Yang Tidak Aku Kenali...

Assalamualaikum...


Sejak sekolah dah cuti ni baru la ada kelapangan sikit nak bermadah pujangga lerr sangatttt kat blog CeqGu. Kesiann blog ni...

Pagi ni sebenarnya cikgu rasa terpanggil nak berbicara tentang Allahyarham Ahmad Ammar (aikkkk skema nya ayat cikgu kui kui kui)

Seriusss cikgu langsung tak kenal siapakah gerangan. Gambar arwah banyak betul kat pesbuk. Sampai cikgu jadi tertanya-tanya siapa Ammar ni? Pejuang Palestin ke? Syria ke? Muka macam orang Melayu jer. Kenapa pulak gambar Ammar tengah tido ni asyik di post ke pesbuk cikgu.
Betullll cikgu bukan nak buat lawak, sekali imbas cikgu pk ini gambar orang tengah tido. So cikgu memang tak ambik port kisah arwah ni....

Tenang sungguh wajah arwah Ammar....

Memandangkan kisahnya hingga ke saat ini masih diperkatakan, perasaan ingin tahu tiba2 datang berlumba2. cikgu terus klik video kisah Ammar, baca tulisan demi tulisan di internet n barulah tahu siapakah anak muda yang bertuah ni. Cikgu yakin bukan cikgu sorang saja yg tak kenal Ammar.....harumnya nama Ammar bila arwah dah tak ada bersama kita. Bila tengok video dan baca kisah Ammar tu, air mata otomatik jer mengalir keluar. Bukan kisah sedih pun yg dipaparkan. Cuma kisah perjalanan hidup seorang Ammar yang dipenuhi dengan keazaman yg sangat murni! Cikgu jadi kagum dan mula banci diri sendiri. Ohhh jauh ketinggalan, sangat ketinggalan! Betapa 34 tahun cikgu kerugian yg amat banyak. Dan paling buat cikgu terkejut, anak muda ini baru berusia 20 tahun! Betapa cita-citanya dan keazamannya dalam memperjuangkan islam mengaburi mata cikgu tentang umurnya yg masih muda.

Pantas mata cikgu memandang imam muda yg sedang lena di sisi. Tenang dan mulus wajah imam cikgu saat itu. Terdetik di hati alangkah bahagianya hati mama n ayah jika imam kecik ini suatu hari nanti punya cita-cita dan keazaman yang kuat seperti arwah Ammar.... Terkenang pula pada sahabat karib imam kecik cikgu, Luqman yg rajin mengajak Firas solat. Alangkah bahagianya mama dan umi jika kalian seperti Ammar. Dari kecil hingga hujung hayat, hidup Ammar dipenuhi dengan aktiviti yg murni.

Lihatlah betapa janji Allah itu pasti, sesiapa yg hidupnya sentiasa berjuang di jalan Allah, maka pengakhirannya juga pasti terpelihara! Lihat saja pada arwah Ammar, cikgu yang naif ini hanya mengenali Ammar setelah dia kembali ke rahmatullah. Kebaikannya dan perjuangannya disebut sebut walau pun roh dan jasadnya telah tiada. Bahkah kisah kemalangan yang menjadi punca kematiannya langsung tidak menjadi tajuk utama. Semua orang berlumba-lumba menyebarkan perjuangan dan hasrat murni arwah. Nak tahu kenapa cikgu tulis entry ni? cikgu CEMBURU dan KAGUM dengan Ammar. Semoga entry ni mampu jadi penyuntik semangat buat imam muda cikgu suatu hari nanti....aminnn

Monday, November 18, 2013

Peti Sejuk Samsung Idaman Malaya

Assalamualaikum...

Kali ni cikgu nak mintak pendapat tentang peti sejuk.... harap sudi la bagi pendapat yoooo....hari tu cikgu pi la survey peti kat Harvey Norman. Uihhhhh ada macam2 jenis peti.....dua pintu, tiga pintu,empat pintu....enam pintu pun adoooo...huiiiiiiiiiii. Harga pun macam2 la jugakkan. 

Memula tu big boss berkenan kat peti brand Mitsubishi 6 pintu. Hamekkk kauu 6 pintu tuuu.....Kunun2 lg banyak pintu lagi jimat letrik la.Tapi bini big boss tak berapa berkenan. Nak nak ice makernya duk belah bawah. Paras yg budak2 kecik senang nak bukak. No! No! No! karang Firas jadi hantu ais pulak.

Makanya beralih arah la pulak big boss pada peti Hitachi 3 pintu. Hokeyy dah makin kurang bilangan pintunya. Check sana check sini kira dah puas hati.....tapi terbeliak pulak bijik mata tengok rega RM9K++. Terus cancel hehehe.

Cari punya cari terjatuh hati pulak kat peti Samsung ni.....

Cikgu berkenan kat handle peti sejuk ni. Best jer bila tarik nak buka. Dan yang paling penting, handle ni duk kat tengah2. So agak susah la budak2 kecik macam imam muda cikgu nak main bukak tutup peti tu. Satu lagi katanya servis free selama2nya......psssttt tapi ada yg komplen lambat bebenor nak datang baiki.....benda free cenggini la pulak jadinya....hmmmm

Ciri2 lain yang ada ialah jimat letrik katanyeee....sebab peti ni jenis inverter dan pakai dua kipas. kelebihan dua kipas ni salah satunya ialah bau tak merebak ke pintu sebelah. Peti model ni ada auto ice maker. So tak perlu nak selalu check ice ada ke idak. Kata staff Harvey Norman tu, peti ni siap boleh kisar ice jadi macam ABC.....hokeyyy itu hanya sekadar kelebihannya, tak der pun tak per. Cuma sekarang ni hati menjadi berbelah bagi sebab peti ni kena buat piping dari sinki ke peti sejuk. Big boss dah berkenan sangat dengan peti ni. Tapi puan bininya risau tang kena buat piping tu.....kos nak buat piping tu satu hal la kan, risau kotnya ada banyak lagi kelemahan peti yg pakai piping ni.... so ada sapa2 bleh share pengalaman pakai peti jenis ada piping tak?

Kata kawan cikgu, dia pernah pakai peti sejuk brand samsung ni...tapi tak lama lepas tu peti dia bocor. Ala2 istihadoh gitu ( ni cikgu la yg kata hohoho) ....... pastu kata kawan sorang lagi pulak, pakai dua tiga bulan dah tersumbat...brand yg sama jugak....... tertanya2 jugak adakah sebab nasib tak berapa baik atau memang brand samsung ni samseng sebenarnya hohohoho......

Cer suggest kat cikgu peti sejuk apa yg korang puas hati?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...