Followers

Wednesday, September 12, 2012

London (day 1) dan Plymouth (day 2)

assalamualaikum.....

ok kali ni cikgu nak sambung balik kisah ke london n paris..........memandangkan kami ni bawak anak kecik, so agak teragak2 jugak la nak decide sama ada nak amik flight yg transit or direct jer............maklumla perjalanan ambil masa 13 jam.......kalau transit lebih lama lagi.....mungkin tambah sejam dua kot...........memula ingat nak amik flight transit, tiket pun murah skit.....selain tu bleh le nak betulkan urat2 dan lenguh2...........tapi bila mengenangkan firas yg makin lasak dan tak reti duk diam tambah2 bila nampak beg baju kat airport..........rasanya lebih baik amik flight direct jer.........kalau amik yg transit gerenti mama n ayah firas tak dapat rehat jugak pun, sebabnya keja duk kejar firas ke hulu ke hilir.................so kami amik flight tengah malam...........belum sempat masuk flight lagi firas dah lena dalam stroller..........



jeng jeng jengggg dah nampak bumi UK...............

 




akhirnya mendarat dengan selamat di Airport Heathrow jam 6 pagi......mata yg mengantuk pun jadi tak mengantuk sebab rasa tak percaya dah sampai ke negara 4 musim.............alhamdulillah.......




sebelum keluar dari perut A380.........tak sah kalau tak amik gambo.........mujur ler cik stewardess nak tolong snapkan...........dapat la amik gambar bertiga...........



selesai urusan kat kaunter kami plan nak terus ke hotel dengan train yg macam LRT......kat london dipanggil Underground............masa ni cikgu tak pakai pun baju sejuk sebab dalam underground tak der aircond.........bila sekali sekala pintu terbuka, terasa la jugak sejuknya............


kat london kami stay kat hotel Radisson.......sebelum ke hotel en asben nak settlekan tiket Virgin Train ke Plymouth esok hari.......so kami singgah dulu ke stesen Paddington.............alahaiii penat jugak la nak kena hangkut stroller naik turun tangga..........yer tuan/puan, kat london ni stesen underground nya banyak yang kena panjat tangga......tak der lif (atau mungkin kami yg tak jumpa lif huhu)......padan la en asben dari awal cakap tak mo bawak stroller............tp bila cikgu pk larat ker nak berdukung bagai si putera raja tu..........maka akhirnya kami bawak la jugak stroller ...............tu pun siap beli yang baru sebab nak yang ringan, senang la nak panjat dan turun tangga............beli yg murah2 jer, brand cap ayam cina hehe........

tapi biasalah, bila beli brand cap ayam, kualiti pun paham2 ajer lah..........yg paling tak best tang tayar/roda stroller tu la, kurang smooth........apa pun stroller tu tetap berjasa..........walau pun brand cap ayam, berat stroller tu 3.9kg jer.......memang ringan.........eh eh......dah macam entry stroller la pulakkkkk.....hihihi



lepas tu kami pun meneruskan perjalanan ke hotel ......dari stesen underground kami jalan kaki je ke hotel.......masa ni dah mula rasa sejuk bila ditiup angin......tapi still bleh bertahan.....bangunan yang belakang signboard tu la hotel Radisson.......kecik jer...........bilik nya pun kecikkkkkkk yg amat........muat muat katil queen, sampai dinding hujung katil tu dibuat melengkung skit supaya bleh nak lalu....tapi kelengkapan semua ada....firas sampai mengamuk2 tak dapat nak tarik beg kesukaan dia ke hulu ke hilir hehehe.....obses betul dengan beg........
lupa plak nak amik gambar bilik tu..........sampai bilik jer terus rehatkan badan dan mata sebab tghari nak keluar ronda2 kota london..........esok sesudah subuh nak berangkat ke plymouth plak...........tak sabar nak jumpa sepupu cumil ku hehehe

ok jugak la lokasi hotel ni.........ada pasaraya opposite hotel, farmasi n mcD just satu bangunan dengan hotel....dan sebelah bangunan hotel ni ada stesen underground......depan hotel plak ada bus stop......so mudahla nak ke mana2


 china town

kami banyak naik bas dan jalan kaki masa ronda2..........baru la best kan........tghari pun sejuknya biasa2 jer......tak perlu nak pakai baju sejuk yg tebal tu...........kalau pakai sweater pun dah ok..........masa ni mata rasa gak la mengantuk......penat tak der plak rasa mungkin sebab cuaca sejuk dan tak berpeluh........so kurang rasa penat....



dah lupa nama tempat ni......


pantang nampak bas dua tingkat sibuk la keluarkan kamera hehe


macam ni la rupa dalam bas dua tingkat tu......selesa dan sangat prihati........siap ada ruang utk yg bawa stroller dan seat utk orang kurang upaya............bab pengangkutan awam dan kemudahan awam ni memang cikgu nak puji............orang2nya juga memang boleh dipuji.......prihatin giler2.......ada sekali kami naik bas, kemudian ada pelancong berdiri kat kawasan stroller,so tak dapat la kami nak park stroller dan menghalang laluan.........tiba2 ada sorang perempuan ni tegur pelancong asing tu supaya pindah tempat dan bagi kami yg berdiri kat situ...........fuhhh kalau kat tempat kita..........ehhh lantak korang la kan.........pandai2 la bagi laluan kat orang yg nak lalu...........

hyde park

dah penat ronda2 perut pun mula berdikir barat minta diisi hehe.........kami plan nak makan kat Malaysia Hall......so jalan kaki lagi.............nampak Hyde Park, kitaorang singgah kejap.........tak kuasa nak ronda seluruh taman ni, luas yang amat.........


kat sini banyak tupai yg jinak2...........korang nampak tak tupai kat celah2 pokok tu...........
kalau tak nampak baik pi check mata hehehe


 Malaysia Hall........tak besar mana pun.....tapi makanan macam2 ada.....terasa macam kat malaysia plak:)

kami menapak jer ke Malaysia Hall dari Hyde Park........sambil jalan tu mulut cikgu asyik duk tanya asben..........jauh lagi ker? berapa jauh lagi nak sampai ni? berapa km lagi ? sebabnya tak sampai2, perut dah lapar............rupa2nya en.asben tersalah lorong huhuhu


 pinggan yang dah licin heehe

baru hari pertama jejak kaki kat london, cikgu n en asben dah kemaruk nak makan nasi wakakakaka........
memang mulut n perut melayu betul la kami ni...............nampak nasi n lauk yg macam2 tu terasa nak makan semua jer..........laksa n mee kari pun ada...........tapi nasi tetap jadi pilihan hati hehehe


 perut dah kenyang......jom jalan jalan lagi.......tapiiii mata la plak mengantuk!

sape2 yang nak singgah ke Malaysia Hall, korang jangan dongak atas ye.......sila tundukkan pandangan sebab kedai makan tu kat bawah.........nampak tak tulisan 'OPEN' tu.........haaa kat situlah..........tersorok sikit...............on the way ke situ, kami berselisih dengan 3,4 kumpulan orang Malaysia............tak der la bertegur sapa, sekadar senyuman dan anggukan pun jadilah.................tandanya orang malaysia tak la sombong :) tapikannnnnnnn.............ke mana ajer cikgu pergi mesti ada jer orang ingat cikgu ni dari Indonesia..........agaknya sebab pakai tudung awning tu kot..........ishh tak leh jadi ni.............tukar tudung lainlah pas ni huhuhu..........



 depan Malaysia High Commission



ehemmm bergaya dengan seluar jeans baru


 firas dah ngantuk ler mama!

dalam keadaan mengantuk, kami tetap bersemangat nak jalan2 hehe............kali ni naik bas tak der bumbung plak............sightseeing timeeeeee.............ronda2 sekitar kota london


bila bas dah bergerak, firas tak jadi tido, dia syiok plak tengok bangunan


kat london memang banyak bangunan lama-lama

cikgu tak dapat nak snap gambar banyak2 masa sightseeing ni sebabnya firas tido, mana nak pegang firas lagi mana nak pegang kamera..........karang tak pasal2 kamera jatuh plak..........terus tak dapat amik gambar.....naya ja.....

duk tengah syiok2 menikmati pemandangan, tiba2 air jatuh dari langit...............alamakkkk hujan ler pulakkk..........dah ler bas tingkat atas ni tak der bumbung..............mujur ler hujan kat sini jenis yg renyai2 jer..........so bertahan jer la walau pun muka dah basah dgn titis2 hujan...............tapikan lepas tuuuuuu............lebat la pulak hujannya............semua pakat nak turun ke tingkat bawah nak elak basah kuyup dan sejukkkkkkkkk.....grrrrr........tp belum sempat nak turun, ada orang datang edarkan plastik ala baju hujan tu...............geram jugak hujan dah lebat baru terhegeh2 nak edar baju hujan..........disebabkan kesiankan firas..........kami decide nak turun jugak............malangnya kami tak dapat nak turun, orang dah penuh.........kat tangga pun sesak....huhuhu kesian firas..........tapi hero mama ni memang bagus la.....tak nanges pun.........happy gamaknya dapat jalan2 makan angin.......

dalam pukul 5 ptg gitu, kami decide nak balik hotel jer...........mata pun dah makin tak larat......sebenarnya kami dapat tiket free naik feri pusing2 sungai.....sungai Themes ke apa namanya.......kiranya pakej dengan bas sightseeing tu.........disebabkan hujan, terus ler cancel..............balik tido lagi best........huhu (ayat pujuk hati)

sebelum balik, kami singgah kat kedai kebab kesukaan en asben sejak dulu kini dan selamanya hehehe.....


LOLITA.........macam2 ada......yg ni kedai halal......letaknya dekat dengan stesen keteapi Paddington.....

en asben sebenarnya tak nak beli lagi kebab time ni.............ye la kami beli utk makan malam.............nanti tak best la nak makan bila dah sejuk............tapi memikirkan macam dah malas jer nak keluar dari bilik lagi............cikgu pujuk jugak en asben beli petang tu.............sebabnya, dah menjadi kebiasaan, bila dah letih...........campur plak dengan jetlag nya, gerenti pengsan atas katil..........sedar2 nanti sah sah ler kedai pun dah tutup........dari tak de makanan langsung, baik ler bersiap sedia awal2 kannnn...............

sangkaanku benar belaka..............sampai bilik.........tiga2 beranak pengsan...............sedar2 pukul 1 pagi..........kebab tak yah cakap ler...........memang sejuk dah la..........tapi lapar punya pasal, makan la jugak.........en asben pukul 3 pagi baru nak makan..........firas tido sampai ke pagi........gara2 jetlag cikgu plak tak leh tido leps makan kebab........dah ler lepas subuh nak bergerak ke stesen keteapi paddington utk ke Plymouth............hurmmm tido dalam keteapi la nampaknya......


muka ngantuk giler tapi mata tetap tak sudi nak tido sebab kagum tengok keindahan ciptaan tuhan..........suka betul tengok pemandangan sepanjang perjalanan dalam keteapi ni..........firas tido kepenatan selepas tak duk diam dalam keteapi.......


tiap kali nampak benda ni hati tertanya2........apa benda la tu..........macam rumput kering yang digulung gitu......

seat keteapi ni sangat selesa.............tapi lecehnya makanan nak kena pi amik sendiri kat cafe......


bila dah terjaga dari tido, sempat lagi mengorat bini orang.....aduiiii.........malu2 plak firas bila kena interview dengan bini orang hehehe


budak tak reti duk diam


yeayyy dah sampai ke stesen Plymouth.........sempat lagi bergambar sebelah train yg kami naik........en asben kata nampak sangat2 ler kami ni pelancong, sikit2 nak amik gambar.........lerrrrr dah memang pelancong, apa nak segan kan kan kannn

x lama kami tunggu kat stesen tu, suami sepupu cikgu datang jemput.............masa tu kat Plymouth hujan renyai2..............so kami pilih naik cab jer.............


jeng jeng jengggg.......firas tak dapat dipisahkan dari stroller cap ayamnya hehehe........
bagus betul la cab kat sini kan.......luas.........so tak pyah susah2 nak lipat stroller............sebenarnya masa kat london aritu terliur jer nak naik cab ni.............tapi takut mahal punya pasal, segan nak request kat en asben.........



dah sampai rumah sepupuku............tak sempat bukak baju, terus nak main.....


aisyah n firas baru start nak kawan2


ni ler sepupu cikgu bersama suami n putrinye........cuci mata jer kat sini

WELCOME TO PLYMOUTH




lepas lunch, tuan rumah bawak kami pusing2 Plymouth, memula pi kedai buku dulu............hehehe.....biasa la, cikgu memang geram dengan buku budak2........murah2 woooo........kalau tak ingatkan berat beg nak pikul, memang lagi banyak nak beli.........lepas tu kami naik cab ke The Hoe............Plymouth ni memang kawasan tepi laut.........sejukkk .......






 tepi laut pun ada kolam.........tengok kolam pun dah rasa sejuk......grrrrr


 light house

 
pastu kami naik benda ni...........errr memula tu was was nak naik ke tak..........gayatttt


 
 akhirnya amik keputusan naik jugak .............alang2 dah datang........rugi plak tak naik.............lupa plak berapa rega tiket........time ni tak ramai orang pun.........


 
 mulut firas dah biru.............sejuk ke gayat tu???

hehehe cikgu buat2 senyum........padahal bila benda ni bergerak, rasa menyesal plak naik......kecut perut la plak rasanya...........lagi cuak bila tiba2 benda ni berenti ...........dah la kitaorang kat paling atas masa tu...........adala dalam 5 minit gitu, errr ke tak sampai hehe.........ingatkan memang nak bg peluang tengok Plymouth dari tempat tinggi.........rupa2nya tak.........cousin cikgu yg tunggu kat bawah tu pun rasa pelik benda alah ni tiba2 berenti......... ntah apa la masalahnya.............tak pe lah yg penting kami selamat..........apa pun cikgu rasa tak nyesal naik benda ni.............best la plak hehehe

 
 Plymouth dari dalam gondola



 
lepas tu kami pi makan fish n chips yg sangat sedap.......sedap betul ikan kod tu...fresh dari laut hehehe
tengok ler kanak-kanak ribena ni.........happy betul......macam2 gaya ada.........aisyah dengan gaya gimnastiknya, firas ala2 nak sambut buah kelapa jer haahahaha

huhuhu rindu saat2 ni.....

 bergambar depan kedai fish n chips yg terbaekkkkkkk


 bergambar lagi dan lagi sebelum balik ke rumah.....


 si kecik ni tetap segar bugar.......seronok dapat main dengan kak aisyah agaknya............mama n ayah dia dah surrender..........dah la dalam keteapi pun tak berapa nak lena.........ayah firas dah selamat masuk ke alam mimpi, mama firas masih gagah ber fb hehehehe...........malam tu tuan rumah jamu kami makan nasi arab.........alhamdulillah sedappp......


 pagi esoknya plak kami dijamu nasi goreng yg enak sekali...........siap tapau sikit utk firas.......sebab waktu breakfast firas tido la plak......9.45 pg kami pun bertolak semula ke stesen Plymouth untuk meneruskan perjalanan sedut2 angin........huhuhu punggung pun tak sempat panas kat Plymouth ............bukan apa, nak duduk lama2, takut kacau plak sepupu cikgu nak study............(hehehe alasan baekkk punya)


bye bye aisyah, kami nak balik dahhh.....


 en asben bersama abg saiful a.k.a asben noris yg sporting.......

seterusnya kami naik train lagi untuk ke stesen Bristol..........Bristol pun bleh tahan cantek gak tempatnya.........memandangkan nak kejar waktu utk ke airport.........so tak dapat la kami nak pusing2 jamu mata kat Bristol.........kat sini pun ada sedara cikgu yg tinggal.............tak sempat la nak ziarah diaorang........next time la noo......

stesen keteapi Bristol

ke mana plak agaknya kami?? :).................dari Bristol kami amik flight Easyjet (flight tambang murah macam Air Asia) untuk ke France.............opsss sebelum terlupa, perasan tak dalam gambar tu ada sebiji beg jer? asalnya kami bawak dua beg baju, tapi sebab malas nak hangkut 2 beg ke France, cikgu pack baju yg nak pakai kat sana dalam satu beg........beg yg satu lagi tu tinggal jer kat Hotel Radisson..........sebabnya lepas balik dari France, kami akan ke London semula dan stay kat hotel yg sama............fuhhh legaaaaaaaa bila bawak satu beg yg kecik macam ni..........senang sikit nak bergerak........

oklah, nanti nak buat entry ke Disneyland dan Walt Disney Studios, Paris plak.....bye




















8 comments:

syafisyifa' said...

Hoho awat mcm indon lak...dok aihhhh....
Apapun bes....nnt sambung cita lg

noris said...

sukaaaaaaaaaaaaa entry ni hehehe... nak tggu kisah disneyland plak hehe... maaf la ye yg terkurg2 hari tu... kalo lo ni ni insya Allah rasa gagh dah sket... mari pon semetar sgt huhu... x pe, tggu kunjungan balas kami ke brunei plak hehehe... rasa mcm nak bubuh link ni kat FB noris la. bole ke? sbb blog kito x berupdate doh lo ni, pakai redirect blog org je la. kalo nak low-profile, x pe, kita x link la dont worry :)

CeqGu said...

pejah: entah la.....asyik2 orang tanya dari indonesia ke?


noris:tak dok kure gapo pun....kami plok terlebih2.....lebih makan hahahaha.....boleh jernak letak link....silakann:)

intanfirdaus247 said...

syoknya anis..jelez i..huhu..bila la dapat merasa pi mcm anis pi ni...Syok tgk gamba2 n tau!

hainom OKje said...

curi-curi baca entri lama...he..he...bestnya sampai London ceqgu...OKje? tak akan sampai kot..huhu

CeqGu said...

Intan:insyaalah one day turn intan plak ke sana,amin

Okje: ala okje ni, xyah la curi2, baca jer byk2 kali pun xper hihi....okje rezki dtg dr allah, xmustahil okje pun boleh ke sana

Mrsfaizorworld said...

Salam nak tanya berapa kos flight nak ke sana and mcm mana nak booking? Blh ajar saya tak?

Mrsfaizorworld said...

Salam berapa cost ke sana? N mcm mana nak booking? Blh ajar saya?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...