Followers

Tuesday, November 17, 2009

Family Day Di Musim Hujan

Kali ni saya nak cerita tentang family day pendidikan khas sekolah saya yg diadakan pada
14 November yg lepas....bertempat di Kelab Rekreasi TUDM...boleh tahan gak la tempat ni,sewa tempat dan set BBQ RM540...yg paling best kerjasama parents yg banyak meringankan beban cikgu dalam menjayakan family day 2009. tahun lepas kami berkesempatan mengadakan family day di Port Dickson...kali ni ubah selera la plak...buat kat tempat dekat2 skit...jimat kos..jimat masa...dannnn jimat tenaga hehehe.ada plak parents yg memang tentera kat TUDM ni..so dapatla PA system free...tentera pun ada gak yg datang bantu mengangkat barang-barang....suka aii...berat sama dipikul,ringan sama dijinjing...

Family Day kali ni, diadakan pada jam 2.30 ptg hingga 5.00 ptg....dalam suasana cuaca mendung kelabu hehehe...alhamdulillah hari family day tu tak hujan lebat...rintik2 je...tu pun sekejap ajo...so aktiviti berlangsung seperti yg dirancang...bayaran utk satu keluarga tak kira seramai mana asalkan mak,ayah dan adik beradik murid PPKI harganya RM30...mahal tak??..rasanya dah murah sesangat tu...

berikut tentatif program:

2.30 ptg - 3.00 ptg :
pendaftaran peserta. Kami sangat bertuah kerana Nestle sudi menyumbang beg milo berserta makanan yg macam2 kat dalam beg tu..siap dapat botol air milo special lagi...bestttt.salah seorang cikgu sekolah aliran perdana pun turut menyumbang makanan ringan utk murid-murid PPKI...alhamdulillah...ramai yang sudi membantu...apa yg penting..kena la ada hubungan yg baik dengan semua orang...jgn asyik2 dengan cikgu pendidikan khas je....perlu luaskan hubungan...baru la senang nak mintak tolong...dan kita pun jgn la lokek bila org mintak tolong..ye tak??

waktu pendaftaran berlangsung,para bapa-bapa sibuk memanggang ayam untuk 150 orang peserta...kerjasama yg sangat mantoppp...ayam ni parents gak yang tolong perap dan buat sosnye...sodappp!!!

3.00 ptg-4.00ptg:
jeng..jeng..jeng...acara sukaneka bermula...kerana cuaca sekarang ni kurang mengizinkan...game yg dimainkan pun tak banyak la...jom kita tengok...


murid dikumpulkan sebelum acara sukaneka bermula....baju biru yg menawan ni adalah sumbangan daripada salah seorang murid yang akan berpindah ke Kedah...terima kasih Angah!
acara bawa bola dalam sudu :

uikkss mana aci guna dua tangan..sampai bila pun tak jatuh bola tu..ish ish ish tak aci!!!


cikgu turut membantu murid yg kurang upaya...penat ye cikgu..tak pe kalau sabar dan ikhlas...pahala menunggu..bahagia di akhirat insyaAllah...


acara perah air :


uiii lajunye depa lari dengan span...cepat! cepat!


yg ni plak...lari sambil bawak span berisi air...tapi tak tahannya sesambil lari tu siap perah air....dah sampai kat baldi..air pun dah tak de hehehe

acara rebut gula-gula :


bersedia untuk berebut gula-gula...siap ikat baju lagi tu..cayalahhh



wahhh bersemangat sungguh murid PPKI berebut gula-gula


ni plak acara rebut gula-gula untuk kanak-kanak bukan PPKI..depa pun mesti la nak beronok-ronok jugak..takkan la nak tengok je kan..tak patut..tak patut...

acara cari gula-gula dalam tepung (ibu bapa) :


lari kak ..lariiiii...tapi jgn sampai jatuh lak gula-gula tu :)



comeiii aihhh...sapa la ni berbedak sakan...sampai tak bleh buka mata! seronok main tepung ye kak heheh

uiii dara sunti mana la yg pakai bedak tepung lagu ni hehe...yg baju merah putih tu ler pengerusi badan kebajikan PPKI kami...sangat cergas dan cerdas orangnya..


4.30 ptg :
acara penyampaian hadiah dan juga cabutan bertuah....

yeyyy saya menanggg!!!


pengerusi kami pun menang!


ehem ehem....penyelaras pun dapat cabutan bertuah....siap dapat hamper paling besar tu....hadiah untuk aktiviti terakhir beliau sebagai penyelaras (aku ler tu) huhuhu...


Haii mc program pun dapat hamper besar gak...berbaloi la tolong kami...dapat hamper besauuuu gitu..ni guru aliran perdana yg tak lokek membantu

tak lupa juga hadiah untuk keluarga Angah yang akan berpindah ke Kedah

Hadiah untuk adik Weng Kein yang akan memasuki tingkatan 1

dan....tak lupa juga hadiah buat pengantin baruuuu....selamat pengantin baru cikgu salbiah!!...



sesambil dok sampai kan hadiah dan buat cabutan bertuah tu...apa plak aktiviti murid-murid PPKI...jom kita skodeng...
*

*

*

*

*

*


jeng jeng jengggg....apa lagi terjun kolam laaaaaaa.....ya be da be duuuuuuuu......


opssssss seksinyee anak-anakku...

tepat 5.00 ptg...kami pun berkemas-kemas untuk pulang ..habesssss

Monday, November 16, 2009

Bunga Orkidku

lepas balik dari sekolah tadi, hati ni tiba-tiba rasa nak pi jumpa pokok-pokok orkid yg dah lama saya tanam. rasanya bagai dah berkurun lamanya tak menjenguk pokok2 kat umah ni...harapkan hari hari hujan maka pokok2 ni masih segar di halaman cewahhh...

saya memang suka dengan orkid...nak tau kenapa?? sebabnya tanam pokok orkid ni mencabar tau...tak kena gaya lepas beli terus dah tak nak berbunga...gerammm...tapi kalau dah berbunga...eee seronok rasanya...dah la bunganya cantik...tahan lama lak tu...paling mahal bunga orkid yg saya beli harganya rm18...

untuk perjumpaan kali ni (cam meeting la pulak ekekeke),4 mataku (rabun la katakan) zappppp terpandang akan pokok orkid yg bunganya dah mula layu tu tumbuh tunas baru youuu !!!

bulatan yang paling kiri tu tunas baru...yang paling kanan tu bunga yang dah nak layu...

yahuuuu itu tandanya pokok orkidku nak mengeluarkan bunga yang baru...suka yg amattt sih...memang pokok ni rajin berbunga selepas saya rendamkan pasunya dalam air....so semua pokok2 orkid yg lain saya rendamkan jugak dalam bekas yg ada air...sebelum ni memang semua pokok orkid saya 'malas' berbunga....lepas dapat tahu orkid ni sukakan cuaca sejuk...saya pun terpk nak rendamkan dalam air...dan tak sangka menjadi la pulak...sejak itu,orkid saya yg satu ni berbunga aje kejenya...bagus bagus...

yg ni pulak lagi mengagumkan tuan pokok orkid (aku le tu).....cuba tengok kat tanda2 yang bulat tu...itu le tunas tunas baru yg akan mengeluarkan bunga..erkkk tak nampak ke??sape tak nampak maknanyeee hehehe....cuba bayangkan kalau semua tunas-tunas tu dah berbunga mesti berseri-serila orkidku....ya beda beduu sonotnyeee..ni le kali pertama pokok ni berbunga sampai 4 tunas....maybe sekarang ni asyik hujan je..so bertambah galakla orkidku mengeluarkan tunas bunga...sejuk la katakannnnn ekekekeke




ni plak bunga orkid yg pertama kalinya berbunga sejak beli kat kedai...cantik tak?yg ni pun saya rendam pasunya dalam air...so kepada kengkawan yg ada masalah orkid tak berbunga...bleh la cuba rendamkan pasunya dalam air...tapi kena ingat....berhati hati dengan aedes...karang tak pasal pasal lak tuan pokok kena saman sebab biakkan aedes huhuhuhu

Monday, November 9, 2009

Kek Coklat Kukus Mudah Tapi Sedap


Ehemmm...rasanya ni la kali pertama cikgu anis menempek resepi kat blog yg tak berapa nak aktif ni...tujuan tempek resepi ni sebenarnya nak share resepi yg senang2 untuk diajarkan kepada anak anak istimewa...tapi kalau ada kengkawan yg lain berminat nak try masak untuk makan bersama keluarga pun apa salahnyeee....saya ni tak pandai masak...so resepi yg akan saya tempek pada masa2 akan datang pun kemungkinan besar daripada cedokkan daripada internet...harap2 sangat org yg tempek resepi kat internet tu halalkan lah kalau saya tempek resepi anda kat blog saya ni...bukan nak glamer atau nak jadi cam lembu punya susu, sapi dapat nama...tapi macam yg dah saya terangkan kat atas tu....untuk tujuan pembelajaran murid-murid istimewa....:)


Bahan-bahan :

* 2 cawan gula castor
* 2 cawan tepung gandum
* 1 cawan sebuk koko
* 1 cawan minyak masak/ minyak jagung
* 1 cawan susu cair
* 3 biji telur gred B
* 2 sudu teh soda bikabonat
* 1 sudu teh baking powder
* 1 sudu teh esen vanila
* 1 cawan air panas

Cara-cara:

1. panaskan pengukus
2. campur semua bahan kecuali air panas, putar dengan mixer hingga sebati--->saya tak guna mixer pun,just pukul dengan senduk kayu jek
3. bila dah sebati masukkan air panas. dan putar lagi
4. bila bahan di putar sebati masuk dalam acuan yang digris dgn minyak dan bolehla di kukus kira-kira 45 - 60 minit
5. kawan2 jgn putar lama2 sangat, asalkan dah sebati kira ok laa

kejap je proses nak buat kek ni....campur je seme bahan-bahan tu dalam satu bekas pastu pukul dengan senduk...kos pun tak mahal...apa lagi cuba lerrrrr;)

Kebun Mini Anak-Anakku

Sempena menyahut kejelesan pada kebun-kebun yang diusahakan oleh murid murid dan guru pendidikan khas di sekolah PU3..sebelum peperiksaan akhir tahun yg lepas, saya bersama anak murid yg comel-comel ni bertungkus lumus menyemai benih kangkung dan jugak cili...ni dia gambar pokok cili yg berjaya hidup dalam polibeg...


anak pokok cili yg berusia seminggu

close up skit...polibeg ni adalah sumbangan ehsan daripada guru kemahiran hidup aliran perdana...terima kasih cikgu riduan



sempat bergaya di tapak semaian pokok cili...ni pun tumpang kawasan kebun kemahiran hidup aliran perdana...

gambar pokok kangkung tak dapat plak nak capture sebab henpon rosak la plak...kamera plak tak leh guna sebab chargernye dah hilang huhuhu...so ini jela gambar yg ada dalam simpanan..
sekarang ni pokok kangkung dah besar...tunggu masa nak dingapppp je...pokok cili je tak besar2....may be sebab lambat pindahkan ke batas....seronok betul depa ni tengok hasil tanaman diaorg menjadi...hari hari mesti mintak izin nak pi siram pokok...kalau sehari miss siram pokok...bising aje mulut diaorg...ye la takut pokok pokok tu mati.....yang paling saya bangga...diaorg ni sanggup berpanas dan berpeluh demi nak menyediakan batas yg sekangkang semut.....cikgu dia ni pun bukannya ada kederat sangat nak mencangkul tanah yg keras dan berbatu tu...nasib baik la ada cikgu lelaki dari aliran perdana yang sudi nak cangkulkan tanah untuk kami....saiz kebun kami buat masa ni memang mini habiss lah...insyaAllah akan dikembangkan saiznya pada tahun hadapan plak:)...ape pun terima kasih sekali lagi pada cikgu riduan...kalau boleh cangkul lah lagi hehehehe








Monday, October 26, 2009

Lenganku Yg Lebam

Hmm...ptg2 ni teringat pulak kisah minggu lepas. Sekarang ni kelas kat PPKI ni dah macam sardin rupanya...dah beberapa kali ingatkan PPD supaya tidak menghantar mana-mana murid ke PPKI sekolah saya buat sementara waktu ni...maklumlah meja pun dah kena berkongsi..tentulah tak selesa untuk belajar...tiba-tiba dah dekat hujung2 persekolahan ni datang jugak seorang murid baru..aduyaiiii mana la nak ku letak lagi murid yg sorang ni...memang la time ni parents semua cakap ok..tapi bila dah ada lebam2,calar2 mula la nak bising....pergerakan cikgu pun dah terbatas dek kerana kelas makin sempit...

berbalik pada alkisah minggu lepas. murid yg baru masuk ni adalah murid autisme,lelaki...boleh bercakap skit2 tapi teramatla manjeeeeeenyee dia...susah hati betul kalau dapat student manja...sebabnya bila dah manja tu cikgu faham la memang kat rumah pun sudah tentu dimanjakan...hari pertama datang ke sekolah, murid ni menangis tak nak masuk kelas walau pun ibunya ada bersama.esoknya saya mintak ibunya balik, apa lagi menangis sekuat hati,meronta-ronta tak yah nak cakap la, sampai jeriji pun kena kunci sebab dia nak lari keluar.penat tuhan saja yg tahu,sorang2 handle dia...rasa nak terpelanting pun ada....apa sangatla kudrat seorang guru pompuan mcm i ni...dalam kesabaran menahan tendangan dan rontaan murid baru ni,dia menggoncang2kan jeriji sehingga mengganggu kelas murid perdana...tak de cara lain, saya terpaksa memukul tangan murid tersebut. Dia berhenti...tangan saya pulak dicubit cubit..saya biarkan sehingga dia puas hati sendiri...lepas tu dia mintak saya call ibu dia. saya pun angkat gagang telefon dan pura2 telefon ibunya...barulah dia berhenti menangis dan tertido selama dua jam...

balik rumah baru perasan,habis lebam tempat yg dicubit murid tadi..huhuhu....apa blh buat....sabar je lahhh

Sunday, October 25, 2009

Gelang Ciptaan Anak-Anakku

Sebenarnya dah lama ajar anak-anak istimewa saya ni buat gelang kristal...bukan main seronok lagi diaorg dapat buat gelang kristal ni. saya memang bagi kebebasan kat diaorg nak buat macam mana designnye....saje nak bagi diaorg kreatif skit...tak nak kongkong idea diaorg...so inilah hasilnya...

macam-macam design yg diaorg hasilkan ikut kreativiti masing-masing.


Tekun dan saling membantu untuk menyiapkan gelang kristal.



Ni plak gambar yg sempat diambil masa tengah kusyuk wal masyuk mencucuk manik2 mutiara ...tengok la sampai senget2 kepala...tapi semangat punya pasal sanggup jugak nak buat...lepas ni baru nak ajar diaorg buat gelang kristal yg betul-betul cantik untuk dijual kat cikgu2 sekolah hehehe....org kata 3 in 1...belajar buat gelang,pastu boleh belajar berniaga n last sekali menambahkan duit tabung program pendidikan khas ...harap harap ada la sudi nak beli...bukan sebarang kristal ni....siap pi beli kat sabah nun...

Monday, October 19, 2009

Tulis Jawi

yuhuuuuuuuuuuu...i'm back...berkurun tak menjenguk blog sendiri n blog kengkawan..lepas raya aritu tetiba je mood nak berblog kekeringan...ni kiranya nak panaskan enjin balik..tapi tak tau la leh bertahan lama mana hihihi...arini kita nak cite tentang sorang anak dara kita yg manis dan rajin orangnya..

Miera ni hobi dia memang la suka menulis...tu tak masuk bab membaca lagi..dia sangat suka baca surat khabar...kalau suruh Miera baca..fuhh gerenti kalah pembaca berita kat tv3...Miera ni sebenarnya lum pandai membaca dan mengeja...tapi kalau mintak miera bacakan surat khabar..fuyyoo macam betul2 baca. hakikatnya miera tengok gambar dan buat cerita daripada gambar tu...walau pun tak pandai baca,sekurang2nya miera pandai bercerita dan mengolah apa yg dilihat...

kalau menulis plak...huishhh surat chenta pun boleh hehehe...nak jadi cerita,satu hari tu kita saje menyinggah ke kelas Miera...layan sembang dengan kawan2 Miera sementara Miera plak kusyuk bebenor menulis. Lalu kita pun bertanya la kat Miera ni...

cikgu anis : Miera tulis apa tu?
Miera : ....saya tulis jawi cikgu (jwb miera dgn penuh konfiden)
cikgu anis: Boleh cikgu tengok ? (terheran sendiri sbb sebelum ni tak penah tgk miera tulis huruf jawi. kat kepala ni mula terbayang huruf2 jawi yg ditulis miera)


Haaa..ni dia tulisan jawi miera...
hehe..amacam ada rupa huruf jawi ke? nape cikgu anis tengok cam tulisan rumi je miera oii...haduii beriya cikgu nak tengok..macam ni rupanya tulisan jawi miera...:)..pandai betul anak dara cikgu yg sorang ni..apa pun tulisan miera memang cantik dan kemas...siap ada tarikh tu...72hb Mac...uiii kalendar mana miera refer ni hehe

Tuesday, September 29, 2009

SALAM AIDIL FITRI

Rasanya masih belum terlambat untuk saya mengucapkan selamat hari raya kepada semua kengkawan...tahun ni beraya sakan sampai kertas kerja untuk menaik taraf kelas pendidikan khas pun belum berjaya disiapkan....haduii fenin jugak nak buat..almaklum la kurang pengalaman...baru 5 bulan posting terus kena jadi penyelaras...blur-blur lagi....tapi saya tabik spring la kat member2 yg baru jek posting terus kena bukak program ni n secara tidak langsung diberi tanggungjawab sebagai penyelaras...lagi la mencabar...

Program pend. khas sekolah saya sekarang ni ada 6 orang guru (semua pompuan).semuanya masih fresh...tak de pengalaman dalam dunia pendidikan khas (termasukla penyelarasnya yg blur2 ni)...2 daripadanya plak bukan daripada opsyen pend. khas tapi dipaksa rela ke program pend. khas...

Dengar2 kata tahun depan akan ada guru yg lebih berpengalaman akan pindah ke sekolah saya ni...rasanya lebih baik guru yg ada lebih pengalaman tu ambil alih sebagai penyelaras daripada saya yg dok blur2 lagi ni kan...hmm..betul ke tindakan yg akan saya ambil ni??...

Monday, September 14, 2009

LAWATAN KE HANGAR MAS

sebenarnya dah lama PPKI SKTBS mengadakan lawatan ke Hangar, MAS Subang. Mesti ada yang tertanya-tanya...tempat apa la tu cikgu Anis....actually Hangar ni lebih kurang cam bengkel servis kete la tapi yg ni bengkel servis kapal terbang ...dalam kata lain tempat kapal terbang diservis...best jugak buat lawatan ke situ...tapi nak bagitau la, lawatan untuk murid2 pen. khas sekolah rendah ke Hangar ni sebenarnya tidak dibenarkan...memandangkan usaha parents murid2 ini yg pernah menjadi kakitangan MAS, maka kami akhirnya dibenarkan melawat bengkel kapal terbang ni. banyak info tentang kapal terbang yg dapat kami perolehi...jom kita layanzz gambar

Ni adalah gambar murid-murid merasa laluan kecemasan. tangga angin ni hanya digunakan sewaktu berlaku pendaratan cemas.walau pun laluan kecemasan ini tak pernah digunakan, setiap kali diservis, laluan ini akan turut diperiksa...takut takut la ada kebocoran, tak dapat la nak guna tangga canggih ni..seronok tengok depa ni test tangga ni..cikgu anis pun teringin hua hua hua

ni plak tengah test jeket keselamatan. memula tu kemain lagi Lina nak try pakai jeket ni. bila jeket dah kembung,takut plak dia,tengok la tu siap tarik2 tangan ayah dia hehehe

selepas pi bahagian check2 angin, kami pi tengok kapal terbang yg dah dilondehkan segala alat dan aksesori. tak sangka rupanya semua benda dalam kapal terbang tu boleh ditanggalkan.termasukla kerusi kerusi yang kengkawan seme bleh tengok dalam gambar ni.setiap satu kerusi boleh ditanggalkan.usahkan kerusi ,tingkap pun boleh tanggal. memandangkan kami bawa murid2 sekolah rendah,maka tak dibenarkan la melawat dalam kapal terbang yg telah dikosongkan kerana banyak lubang2 (bahaya untuk murid,cikgu ok je). lagi tak best sebab tak dibenarkan amik gambar kapal terbang yg sexy tu...rugi rugi



Pramugari PPKI SKTBS

wahhh sempat lagi merasa kerusi 1st class...erkk cam ni ke kusi 1st class, awat burok bnor. sebenarnya kusi ni dah ditanggalkan sarungnye...so nampak cam kureng cun le skit


ala malu malu plak dahhhhh


Inilah pilot cilik PPKI SKTBS. Kalau nak tau sebelum ni kalau tanya apa cita-cita depa ni. Depa akan bagi tau nak jadi polis la, askar la, bomba la. Bila dah pi lawatan ke sini, tup tup dah tukar cita cita...terus pakat nak jadi pilot plak dah hehe...ni lah rupanya kerusi pilot yang dah ditanggalkan sarungnya. Berebut depa nak duduk kat kerusi ni..nak amik berkat untuk jadi pilot kot :)

sekianlah saje lawatan murid-murid PPKI SKTBS bersama ibu ayah masing2. Terima kasih kepada en azman dan pn kartini kerana bersungguh2 memujuk pihak pengurusan Hangar sehingga kita akhirnya berjaya menjejak kaki ke situ...

Sunday, September 13, 2009

Rabbani 2


Ni ler gambar persembahan klon Rabbani hehe...nasyid murid-murid OKU semasa hari karnival pada bulan ogos yg lepas. Depa ni memang la suka kalau dapat buat persembahan depan orang ramai.. pada hari persembahan tu dibuat, solonya menyanyi sampai tak reti-reti nak berhenti..dok ulang dua tiga kali sampaikan cikgu terpaksa pi bagi isyarat suh berenti.....agaknya tak sangka ramai yg datang tengok diaorg nyanyi sampai dah lupa pesanan cikgu suh ulang 2 kali je...:)

kalau nak tahu, murid-murid istimewa ni sangat gemarkan nyanyian. masa cikgu nak buat pemilihan murid utk persembahan nasyid ni, murid yang berbangsa cina pun nak ikut serta...bila cikgu tak bagi maka bergenang la air mata tu..alaa kesian la pulak...nak tak nak bagi la jugak...nasib baik mak ayah dia tak kisah...

walau pun nyanyian diaorang pada hari karnival tu ada tersilap skit (sempat gaduh time nasyid tu hehe), tapi orang ramai tetap kagum kerana diaorg ni ada yg terror main kompang, ada yg siap berjoget (yg ni memang pantang dengar muzik, nasyid pun dia tibai menari gak) dan ada yg serius dengan marakasnye (alat yg kaler merah tu). Apa pun anak murid cikgu memang hebat!

Saturday, September 12, 2009

Tahap Kejelesan Yang Memuncak

pagi tadi tangan ni gatai aje menyinggah kat laman satu laman web...pastu terperasan la satu link ke website Program Pendidikan Khas Integrasi SK Puchong Utama 3...ku rasa cam kenal jek nama sekolah ni...memang sah la sekolah member kita...dari dulu sampai la ke la ni kita asyik jeles je ngan program kat SKPU3 ni...kelas cantik, aircond plak tu, lengkap dapur, toilet lagi tu..kipas tok sah cakap la penuh ruang siling...berbanding program pen khas yang kita uruskan ni amatla jauh berbeza...kesian anak muridku...satu kelas ada tiga kipas angin ajo..panasnya tok sah cakap la..sampai guru besar pun komplen nak pengsan hehe...skrg ni kita dok sibuk menyiapkan kertas kerja utk menaiktarafkan kelas pendidikan khas tu..entah lulus entah tidak, idak le teman tahu...harap harap dapat la noo

jeles ku tak habis sampai situ, pagi tadi tup tup terpandang plak dah kek website baru sekolah sahabatku ini, sangat menarik dan sangat berinfo...program pen khas kat sekolah kita tak de website cenggitu...alaaa jelesss lagi....macam2 projek depa dah buat...cikgu azrin ni memang kreatif...silala menyinggah kat website anakkhas (www.anakkhas.com/anakkhas.blogspot) kalau nak tengok akuarium yg dibuat daripada cermin tingkap...hebatt sungguh...depa guna barang2 terpakai je...sesungguhnye cikgu lelaki sangat kreatif...(opss cikgu pompuan pun kreatif gak..kreatif buat ketupat ekeke jgn mareee yee)...

seronoknye kalau semua cikgu pendidikan khas benar2 menjiwai dunia pendidikan khas mcm cikgu azrin ni....sangatlah malang seandainya guru pendidikan khas itu sekadar menjadi guru untuk mencari nafkah...nak jadi guru pen khas ni tak cukup kalau sekadar pandai bercakap! Apa yg penting K.E.R.J.A.S.A.M.A!!!!.....kalau asyik nak komplen itu ini...lebih baik pi la keje kat opis besaq yg beraircond sampai bulu roma pun beku....harap maaf kalau ada yg tersinggung...percayalah kalau kita tak cukup ikhlas menjadi guru pendidikan khas, kita pasti tidak akan ketemui kenikmatan dan keseronokkan berkerja dalam dunia pendidikan khas....apa yg dapat hanyalah bebanan semata!

Sunday, September 6, 2009

Kari Ayam Berempah Kari Ikan

jumaat lepas, perut ni kempunan nak merasa kari ayam....tiba-tiba je teringat kat kari ayam member. sedap sungguh...tak pakai santan tapi pakai susu segar...so sangat teruja la nak try resepi baru ni..lepas waktu kerja pi la ke kedai nak beli segala bagai rencah dan bahan nak buat kari ayam ni. memandangkan time tu time solat jumaat, so kedai runcit yg selalu kita singgah tu tutup la pulak. terpaksa la ke kedai lain...cari punya cari tak jumpa2 rempah kari ayam yg ada semenya kari ikan...mata dah rasa penat menilik satu ke satu rempah yg ada kat kedai tu...tapi tak jugak jumpa...kita try cari sekali lagi...last2 jumpa jugak...seronok ni semangat nak buat kari ayam berkobar2...

kat umah :

selesai solat zohor, kaki dan tangan pun mula la ke dapur...semua bahan dah ada...so apa lagi...masak le kari ayam....hmm...kita sedikit pelik awat plak kari ayam ni cam cerah skit warnanya...mungkin kurang rempah kot...masa nak tambah rempah tu baru la mata terperasan....alahaiiii bukan kari ayam yg aku beli tapi rempah kari ikan!...aduhaiiii nak wat cam ne dah masak....maka jadilah kari ayam berempah kari ikan huhuhu....kita tak cakap pun kat asben, tapi asben kita siap cicah murtabak dengan kari ayam ikan kita tu....dia kata sedap hik hik hik....kari ayam rempah ikan pun ikan lah, asalkan cik asben kata sedap sudahhhh...

p/s : agaknya kerana terlalu obses nak makan kari ayam, rempah kari ikan pun nampak cam rempah kari ayam....isk isk isk

ULAT BERBULU

pagi semalam kita dengan rajinnye menyiram pokok2 munge yg dah beberapa ari tak bersiram...sib baik la malam2 hujan...kalau tak habis le pokok2 tu kering....nak jadi cerita...tengah dok asyik2 menyiram dan menyembang dgn pokok orkid yg rajin berbunga tu...mata rabun kita ni terpandang satu makhluk yang maha berbulu...hati mula rasa tak sedap..kita dekatkan skit mata yg rabun ni..sah!..memang sah!!!! makhluk itu tak lain dan tak bukan dipanggil ulat bulu...eee gelinye....tak tau nak buat ape..kita pun siram dengan air. maka bedebuk si ulat bulu yg remaja itu jatuh ke bumi...nak ku pijak eee geli...last2 kita pun pi amik ridsect...belum sempat nak spray terpandang sekor lagi ulat bulu kat pokok orkid kita tu...tak bleh jadi ni...nasib baik tak habis satu tin ridsect kita kerjakan ulat yg dua ekor tu.

bila nampak ulat2 tu...kita teringat cerita pokok ros cik mas diserang ulat bulu...kita pun cepat2 check pokok2 yg lain..mana la tau kot kot dah kena serang sebab ulat tu dah remaja usianya...alhamdulillah sib baik pokok lain selamat....petangnya kita bersiap nak pi berbuka kat pizza hut...waktu buka pagar mata ni saje je nak intai pokok2 renek kat luar pagar tu...hah! makhluk tu rupanya ada kat pokok2 renek tu...banyak lak tu....memandangkan masa dah lewat...tak sempat la nak spray ulat2 tu...akan ku kerjakan ulat2 tu pada waktu malam nanti...

dalam kete kita asyik tergaru-garu je...asben pun tanya kenapa? kita memang alergik la tengok ulat...lepas tengok je mesti rasa cam ada yg merayap dalam baju, pastu rasa gatal2...padahalnye makhluk tu tak de pun...semenye kerana psikologi geli pada ulat...

pagi tadi pi check lagi pokok2 yg ada...alhamdulillah rasanya makhluk tu cam dah tak de...senang cikit ati ni

Wednesday, August 26, 2009

Minuman Berkhasiat...

Dah sebulan kita tak mengepost apa2 bebelan kat blog ni...sejak ber'facebook', idea nak mengarang kat blog pun dah mula membeku...so arini kita just nak share satu resepi mudah,cepat dan wallaaaaa rasanya...susu kurma...

bahan-bahan :

1. susu segar/soya tanpa gula (kita guna susu dutch lady je. sape ada lembu leh la perah)
2. buah kurma (letak ikut suka sendiri nak semanis mana minuman tu)
3. badam hancur (tak letak pun tak pe,tapi lagi sedap kalau masukkan badam)

cara-cara :

blend susu segar/soya dengan buah kurma yg dibuang bijinya bersama badam sehingga hancur.....tak yah taruk gula sbb buah kurma dah cukup manis. Kalau nak tambah kismis pun boleh....rasanya lemak-lemak manis kurma gitu...

kelebihannya:
minuman ni sangat bagus utk perkembangan IQ kanak-kanak ...ibu-ibu mengandung dan tak mengandung pun elok gak amalkan minum susu cam ni...senang cite...memang bagus utk seme golongan dan jantina :)

Friday, July 24, 2009

Tips Elak Lemak di Pinggang..

Beberapa menjak ni cikgu anis tetiba jek ada motivasi nak melansingkan badan yg tak berapa lansing ni...sesape yg ada masalah nak menguruskan perut..jemputla baca info yg di copy n paste dari blog anizyn ni....bila dah baca nanti baru tau rupanya lemak kat badan ni pun bermacam jenis....

Masalah perut buncit tidak mengira jantina — ia boleh berlaku pada lelaki dan wanita. Bagaimanapun, kebanyakan wanita mempunyai bentuk badan ‘buah pir’ di mana pengumpulan lemak lebih tertumpu pada pinggul dan paha.

Malah, wanita yang lebih sensitif terhadap penampilan akan berusaha mengekalkan bentuk badan.

Baik lelaki atau wanita, berperut buncit bukan perkara membanggakan. Namun apabila usia meningkat, usaha mengurangkan lemak di pinggang dan menurunkan berat badan biasanya payah dan mengambil masa lebih lama.

Bagi wanita, pengumpulan lemak pada pinggang biasanya lebih ketara dengan peningkatan usia, terutama selepas menopaus. Selepas menopaus, lokasi pengumpulan lemak berpindah daripada di bawah lengan, paha dan pinggul ke pinggang.

Berita baiknya, tidak kira apa pun bentuk badan, apabila anda bersenam secara teratur dan menjaga pemakanan, bahagian paling cepat susut dan hilang ialah lemak di pinggang. Lemak pada bahagian lain akan menyusul kemudian.

Mengapa perlu hilangkan lemak di pinggang? Lemak di pinggang atau kegemukan sentral (tengah) adalah petanda kurang baik kerana ia boleh menjejaskan kesihatan seseorang.

Lemak ini dipanggil lemak viseral. Cuba cubit lemak di pinggang anda. Lemak yang boleh dipegang ini di namakan lemak subkutaneus iaitu lemak di bawah kulit. Lemak viseral ialah lemak yang kita tidak dapat lihat; yang terkumpul di keliling organ. (hohoho baru tau ada lemak viseral dan lemak subkutaneus)

Orang gemuk biasanya mempunyai banyak lemak yang mengisi ruang di antara dan mengelilingi organ. Ia perlu ‘dihilangkan’ kerana boleh menjejaskan fungsi organ dan dalam kes serius, ia menyebabkan organ gagal berfungsi.

Lemak viseral ada di lapisan lebih dalam, tetapi ia lebih mudah dibakar berbanding lemak subkutaneus melalui senaman, kata pensyarah pemakanan Universiti Penn State, Dr Penny Kris Etherton.

Lemak viseral dikaitkan dengan masalah kolesterol tinggi, trigliserida tinggi, tekanan darah tinggi dan terlalu banyak insulin. Pakar perubatan juga menggelarnya ‘lemak pembunuh’.

Lemak di pinggang lebih berbahaya berbanding tempat lain. Lemak viseral meningkatkan risiko untuk mendapat:

# Penyakit jantung

# Kencing manis

# Sindrom metabolik

# Masalah pundi kencing

# Tekanan darah tinggi

# Kanser usus

# Merangsang keradangan

# Dikaitkan dengan proses pengerasan salur darah (menyebabkan lebih mudah mengalami masalah jantung)

Penyelidik mendapati sel lemak di pinggang adalah sel aktif. Ia boleh menghasilkan hormon dan bahan lain yang boleh menjejaskan kesihatan.

Contohnya, ada sel menghasilkan hormon yang merangsang masalah kerintangan terhadap insulin (menyebabkan sel tidak sensitif kepada insulin yang bertugas mengangkut gula dari darah ke dalam sel).

Ada pula sel lemak menghasilkan hormon estrogen yang boleh meningkatkan risiko kanser payudara. Bagaimanapun, penyelidik masih mencari jawapan bagaimana hormon berlebihan ini boleh menjejaskan kesihatan tetapi yang pasti, berlebihan sel lemak di pinggang mengganggu keseimbangan hormon dalam badan.

Mungkin ada yang terfikir untuk menjalani proses sedut lemak. Menurut Perunding Pembedahan Plastik dan Kosmetik Pusat Perubatan Sime Darby, Dr Lim Chai Leng, proses ini hanya untuk membuang lemak subkutaneus di bawah kulit dan bukan lemak viseral. Lemak viseral masih tetap ada dan hanya hilang melalui senaman. (tok sah la sedut-sedut....karang lain plak jadinye...)

Menurut Perunding Kanan Endokrinologi, Universiti Malaya, Profesor Dr SP Chan, tahap kesihatan seseorang tidak akan berubah dengan pembedahan sedut lemak kerana ia hanya untuk tujuan kosmetik supaya nampak cantik.

Untuk meningkatkan tahap kesihatan, seseorang itu perlu bersenam dan menjaga pemakanan, terutama bagi individu yang berisiko tinggi mendapat kencing manis seperti mempunyai ahli keluarga menghidap penyakit berkenaan.( huhuhu family kita ada yg kencing manis)

Siapa yang berisiko mengalami masalah ini? Seseorang itu dikatakan mempunyai simpanan lemak viseral jika ukuran pinggangnya melebihi 98 sentimeter (40 inci) bagi lelaki dan 83 sentimeter (33 inci) bagi wanita. (ukur jangan tak ukur)

Walaupun orang yang gemuk dan obes mempunyai lebih banyak lemak viseral, tidak bermakna individu dengan berat badan normal tidak mengalami masalah ini. Ada ramai orang yang tidak gemuk tetapi berperut buncit. (hmmm...aku antaranya)

Kajian menunjukkan lelaki dan wanita berusia 70 tahun ke atas dengan berat badan normal tetapi mempunyai banyak lemak viseral berisiko tinggi mendapat kencing manis.

Walaupun kajian itu ke atas warga tua, ia juga boleh dijadikan peringatan kerana kini ramai golongan muda menghidap kencing manis.

Tiada cara mudah, pil ajaib, makanan atau senaman khusus yang mampu menghilangkan lemak di pinggang. Malah, senaman khusus seperti angkat tubi juga tidak akan membuatkan perut anda kempis. Cara terbaik untuk mengurangkan lemak di pinggang ialah:

# Bersenam — Senaman aerobik seperti berjalan cepat, menari, berjoging, berbasikal, bermain badminton atau berenang boleh membantu membakar lemak di pinggang dengan cepat. Untuk lebih berkesan, lakukan senaman lima kali seminggu dengan sekurang-kurangnya 60 minit setiap sesi.

Lebih lama dan bersungguh-sungguh anda bersenam, lebih banyak lemak di pinggang akan hilang. Senaman yang tertumpu pada bahagian tertentu tidak akan membantu. Senaman ini perlu mampu meningkatkan degupan jantung anda.

Kajian Pusat Kanser Fred Hutchinson di Seattle menunjukkan wanita gemuk yang bersenam secara teratur boleh mengurangkan antara 3.4 peratus hingga 6.9 peratus lemak viseral (bergantung kepada kelasakan senaman) tanpa mengubah pemakanan mereka dengan penurunan berat badan sebanyak dua kilogram. Lebih cergas senaman dilakukan, lebih banyak lemak viseral dapat dihilangkan.

# Makan makanan mengandungi banyak serat. Serat bukan saja membuat anda cepat kenyang, tetapi kenyang lebih lama. Ia akan mengurangkan pengambilan makanan berlebihan. Elak makanan ringan dan banyak lemak.

# Dapatkan tidur secukupnya. Tidur terlalu sedikit (kurang enam jam) atau terlalu banyak (lebih lapan jam) menyebabkan badan menghasilkan berlebihan hormon tekanan, kortisol. Hormon ini merangsang penyimpanan lemak di pinggang.

# Belajar mengawal tekanan melalui pelbagai pendekatan, termasuk bersenam. Ia dapat mengurangkan penghasilan hormon kortisol yang sekali gus membantu memudahkan anda mengatasi masalah kegemukan secara keseluruhan.

Oleh NORLAILA HAMIMA JAMALUDDIN

moralnya :
moh la kita bersenam...cik ila jadi ketua ye...cik mas jadi pembantu ...kak ina kl jadi perancang makanan sebelum bersenam, cik alyyani jadi tukang kira dan cikgu anis tukang jaga radio hehehe...

Wednesday, July 22, 2009

Jom Main Semunyi-semunyi...


Cuba kengkawan tengok betul betul....apa yg ada di sebalik tiang tu.....?
Hehe...itulah dua orang anak istimewa (sindrom down) kita yg suka main semunyi-semunyi setiap kali lepas rehat. Lepas makan jek mesti depa berdua ni nak berlari...puas ditegur tapi tak makan saman. Yang kelakarnya, depa beriya berlari sebab nak semunyi daripada cikgu anis. Nak ajak main semunyi-semunyi la konon...ishhh tak kuaseee cikgu nak main semunyi-semunyi di sebalik tiang...dah la tu semunyi macam tak semunyi hehehe....kekadang tu, bila kita nak pi dekat tempat persembunyian depa, tetiba je depa lari plak ke lain..huh penat ler cikgu nak menjejak depa berdua ni...bila dah tak larat...cikgu anis jadi mangsa gelak depa berdua ...gelak sampai sakit perut tu....

Ekceli depa berdua ni bukan pasangan bercinta...tapi depa ni adalah sepupu sepapat....depa sangatla rapat macam kembar siam...berjalan nak sama-sama, makan pun nak sama-sama....tapi agak malang sikit la sebab yg perempuannya queen control ...dah la tu lagak dan gayanya ganazzz cam budak laki...hehehe....jgn tak caye, yg pompuan ni ler selalu ajak cikgu main lawan-lawan...yg lakinye pulak pantang dengan muzik, maka bergoyangla seluruh badan dari kaki ke kepala...cuba tengok aksi joget dengan aksi miming ni...

video

Tengok ler gaya nasyid...menari bagai nak rak hehehe..ni ler gaya nasyid alaf baru....yg pompuannye..tak abis abis ngan gaya queen control....


video

Ni plak tengah perasan nak jadi Mawi...peminat no 1 Mawi la katakan...miming pun jadi lahh...dah la tu remote control dijadikan microphone..kalau nak tau...remote control tu memang selalu jadi rebutan time depa ni nak menyanyi...sebenarnya nyanyian adalah salah satu terapi untuk kanak-kanak yg ada masalah pertuturan.




waktu tengah senaman pun tetap nak bersama gak...tengok ler gambar yg dalam bulatan tu...yg pompuan kat depan, yg lakinye kat belakang.....(sori ler gambo tak clear)


info :
Kanak-kanak sindrom down biasanya menghadapi masalah pertuturan kerana mempunyai lidah yg agak pendek dan tebal...kanak-kanak yg mempunyai masalah pertuturan biasanya rendah diri dan malu untuk berkomunikasi. Menerusi aktiviti yg dilaksanakan di Program Pendidikan Khas...kanak-kanak yg tak mahu bercakap dan tidak suka bersosial/bergaul biasanya akan menunjukkan perubahan yg positif. Mungkin juga mereka merasakan diri mereka dapat diterima dan kekurangan mereka dapat difahami oleh rakan-rakan istimewa di program ini.

K.U.D.A = kuda ke ayam???

11.30 pg tadi kita ke kelas Cerdik untuk mengajar Kemahiran Hidup. Tajuk hari ni adalah sambungan daripada minggu lepas iaitu Haiwan Peliharaan. Minggu lepas kita perkenalkan kucing sebagai salah satu contoh haiwan peliharaan. Hari ni plak kita perkenalkan ayam. Seronok betul depa ni tengok gambar ayam...ada ayam jantan, ayam betina...anak ayam pun ada...sampai nak lunyai gambar-gambar tu. Kalau la bawak ayam yg real, rasanya ayam pun takut dengan depa ni.

selepas bercerita tentang ayam. Kita pun nak ajar mengeja la pulak...

cikgu anis : sape pandai eja AYAM sila angkat tangan.

Dalam 4 orang murid yg datang, salah seorang daripadanya (si comel prader willi) dengan penuh yakin dan semangat membara mengangkat tangan untuk mengeja AYAM.

si comel : saya tahu macam mana nak eja AYAM , cikgu(dengan gaya ala-ala professor serba tau)

cikgu anis : ok cuba awak eja....(macam bleh agak je jawapannya)

si comel : eja AYAM ye cikgu....errr....K.U=ku......D.A=da.....AYAM......

cikgu anis: laaa...KUDA dah jadi AYAM la pulakkk....pandaiiiiinyeeeee...hehehe...

Moral :
Macam tu la bila nak mengajar anak-anak...kalau boleh elakkan dari mengatakan 'SALAH'...perktaan tu sebenarnya akan memudarkan minat anak-anak dan takut untuk memberi jawapan . Walau pun salah, berilah pujian atas keberanian anak-anak kerana berusaha memberi jawapan. Kemudian barulah beri jawapan yg betul pada mereka...pujian adalah cara yg paling baik utk menarik minat anak-anak untuk terus belajar. Bukan nak kata kanak-kanak je yg suka pujian, org dewasa pun sama gak...kalau tak caya cuba ingat balik...kalau suami puji isteri...mesti lobang hidung terbukak luas...betul tak...so lepas ni kalau nak suruh anak-anak siapkan homework ke apa ke...cubalah dengan cara memuji..udah udah la membebel...buat sakit telinga depa je...

Tuesday, July 21, 2009

Cara-cara Makan Buah Rambutan...

Pagi tadi ada satu kisah yang nak marah ada, nak tergelak pun ada. Al kisahnya macam ni...

ingat lagi tak anak murid kita yang Prader Willi tu...ari ni dia bawak 4 biji buah rambutan. punyala simpan elok2 rambutan tu. kawan-kawan nak mintak sebiji pun dia tak nak bagi. Nak jadi cerita, lepas makan nasi lemak, dia pun berhajat la nak makan buah buah rambutan tu. Malangnya si comel ni tak pandai plak nak buang kulit rambutan yg memang tengah ranum tu. Dek kerana terkial-kial cuba membuang kulit yg penuh dengan bulu-bulu itu, maka seorang kawannya berasa sangat kasihan. Lalu si kawan pun meminta izin si comel ni untuk menunjukkan cara-cara memakan buah rambutan. Dengan senyuman paling manis, si comel mengizinkan...Si kawan pun ambil la sebiji buah rambutan n mula menerangkan cara-caranya .....

1. memula pegang buah rambutan ni dengan tangan macam ni...
- si comel mengangguk tanda faham

2. pastu gigit kulit rambutan ni dengan gigi
- angguk lagi

3. buang kulit rambutan dan...
- mata dah berkedip-kedip

4. akhir sekali masukkan buah rambutan ke dalam mulut macam ni....habisss...(sambil menutup mulut yg penuh dengan sebiji buah rambutan)

- apa lagi meraung-raung la si comel tu sebiji rambutan dah selamat masuk mulut si kawan....hahaha..bijak...bijakk...sungguh bijak si kawan ni mengambil peluang. Tu ler saper suh kedekut

bila ditanya kenapa buat macam tu, rupa-rupanya si kawan ni memang dah terliur sangat dengan rambutan tu...kalau mintak sah sah tak dapat...so dia gunala trick ni...hehe...dalam nak marah tu sempat gak la tergelak . niatnye baik tapi terpesong la pulak hehe... yg si comel tu plak, selagi tak dapat ganti buah yg dah dimakan tu, selagi tu la menangis teresak-esak....sampai sakit telinga dibuatnya.....sudahnya dua dua kena marah dengan cikgu anis n masing-masing saling bermaafan....depa ni gaduh kejap je, pastu berbaik la...legaa

Thursday, July 2, 2009

Alahaii Berebut La pulakkk...

Hari ni ada cerita tragis kat kelas pendidikan khas. Kita pun agak terkejutla dengan perkembangan anak-anak istimewa kita kali ni.

pagi tadi selepas ada perbincangan sikit dengan Guru Besar, kita pun menghayun langkah ke kelas. Dalam kelajuan langkah yg lebih laju daripad kura-kura, kita melintasi kelas Amanah (kelas murid istimewa yang level IQ nya paling ok antara 4 buah kelas). Sebelum sempat kaki di susun ke bilik guru, mata kita sempat menangkap seorang anak dara kita yang mix cina+india (sindrom down) sedang menangis teresak-esak lagi sedu sedan. Matanya merah dan wajahnya sedih yang amat. selalunya dia jadi macam tu sebab kena usik dengan kawan-kawan yang lain. Bila disoal selidik, rupanya dia menangis sebab telah di warning oleh kawannya (anak dara kita yang berbangsa Melayu-sindrom down) dari kelas Bijak. Nak tau apa warning si kawan?

"Awak mana boleh kawan dengan Ajemi ! Ajemi tu pakwe saya!Awak kenala cari pakwe lain"
(sebutan sebenar ialah Azmi,kanak-kanak sindrom down memang ada masalah pertuturan, kekadang cikgu pun susah nak paham beb apa yg diaorg cakap)

gara-gara warning inilah anak dara kita yang satu tu menangis sampai merah-merah mata. Geli hati jugak..rupanya dah pandai main cintan cintun anak anak istimewa kita ni. untuk pengetahuan, Ajemi ni memang la ramai yg minat (semestinya di kalangan murid-murid pendidikan khas ler) . Mungkin Ajemi ni mempunyai hati yang baik dan tak suka cari gaduh,maka ramaila awek-awek pendidikan khas yg jatuh chentan kat dia.
Ni dia rupe si Ajemi yg berjaya menawan hati aweks aweks di kelas pendidikan khas.


Aduh segak bergaya..padanla jadi rebutan si dara...


Kita pun tanyalah si kawan yg warning tu...

Cikgu Anis :Mana Mira tau Azmi suka kat Mira?
Mira : Saya tahula sebab Ajemi cakap suka kat saya. Nanti saya nak kawin dengan Ajemi.
(Dalam hati cikgu yang dah terasa geli geli terdetik : alahai baru umur 12 tahun dah pikir bab kawin...)

Akhirnya kita cuba meleraikan kes perebutan pakwe ni antara dua anak dara. Huh susah juga jadi pujaan ramai ni ye. selepas adegan pujuk memujuk, maka anak dara kita tu pun berenti la menangis. kita pun menyusun langkah kembali ke kelas Bijak untuk mengajar jahitan asas (jgn salah sangka, cikgunye bukan reti menjahit pun. setakat jahit jelujur, silang pangkah tu lepas ler kikiki...selebihnye kena berguru dengan cik mas dan cik ila la jawabnye)

Dalam dok syok syok tunjuk ajar cam na nak buat jahitan jelujur tu tiba tiba datangla seorang posmen dari kelas Amanah.

"Cikgu, ada surat untuk Azmi"

kita pun tanyalah sape yang bagi...kata posmen anak dara kita yg nangis tadi tu bagi. dengar je nama budak perempuan tu. si Mira terus cakap dan disokong oleh kawan-kawan sekelasnya :

"Cikgu, koyak je surat tu.Koyak je... "Haah cikgu koyak je surat tu."
Dalam hati cikgu berkata :"Amboi amboiii...ini dah kes parah. dah pandai main antar antar surat lak dahhhh...Yang si Mira ni plak siap suh koyak surat tu...pastu ada pengikut masing-masing plak tu..aduhaiii anak anakku! "

Si Azmi plak malu-malu. Kita pun amik surat chenta yang dihantar pada Azmi.

"Azmi nak ke surat ni?"
Sebelum sempat Azmi menggeleng kepala tanda tak nak, kita perasan mata Azmi mengerling ke arah mira yg memang tengah stress gila dek kerana ada awek lain cuba merampas pakwe nye...hehehe...takut kena kebas gamakssnyee...

Si Amira tak habis-habis dok suruh kita koyak surat tu...
Nak tau apa isi kandungan surat tu....memang sedih gile...



huhuhu sape bleh baca sila angkat jari....rasanya ajemi je yg tau baca surat ni..hehe

Akhirnya kita bagi nasihat tak boleh gaduh gaduh sesama kawan. masing-masing kecik lagi. belajar dulu baru pikir kawin. Ajemi macam biasa sengih ajela... Mira pulak masih tarik muncung tak puas hati dengan cikgu yg tak bagi main cintan cintun....sabar ye mira...hehehe

Ni dia gambar dua anak dara sunti kita yang kian meningkat dewasa...sorang manis sorang lagi ayu...gerenti Ajemi poning nak buat pilihan ;)


info : kanak-kanak sindrom down ni, perkembangan seks nye macam orang-orang normal, ada masanya juga lebih cepat berbanding kanak-kanak normal. perasaan untuk bercinta, bercerita bab kawin adalah perkara yang boleh dilihat dengan jelas pada anak anak sindrom down. Anak-anak sindrom down juga memiliki perasaan yang sangat sensitif dan manja. mereka juga mudah mendapat penyakit seperti sakit jantung, demam. Selain itu juga boleh menjadi obesiti sekiranya pemakanan tidak dikawal. Mira ni adalah mild sindrom down. Kalau nak tau, anak dara kita ni dah tahu masak nasi, goreng ikan, cuci dan jemur baju...boleh ler sape sape nak buat menantu:)

Wednesday, July 1, 2009

Check Gigi Paling Gempaqqq!!


salah seorang murid istimewa tengah di periksa giginya sambil ditemani rakannya yg kusyuk membaca kad rawatan (boleh ke baca kad tu?Action je lebih ni hehe)

Hari ni anak anak istimewa kita akan menerima rawatan gigi. Memandangkan dah ada pengalaman bawak anak anak istimewa ni check gigi tahun lepas, so dah bleh detect la yang mana ok dan akan bermasalah time nak check gigi.

Cik Mas ingat lagi tak entry kat blog kita dulu yg tajuknya "Tak Mau Laaa"...Anak istimewa kita yg tu masih tetap sama la...terjerint-jerit walau dah dipujuk macam macam...dia tetap akan cakap :

"tak mau check gigi! tak mau laaa...takutt wooo.."

Last-last kami terpaksa cakap "bukan check gigi maa,mau check hidung saja"...

dua tiga kali pujuk cam tu barulah dia nak masuk dalam bilik rawatan tu. Itu pun dua tiga orang cikgu gak la nak kena tarik dia. Nampak je cam lembik, tapi bila dah takut dari mana ntah datang tenaga anak murid kita yg sorang ni. Nurse pun tergelak bila cikgu-cikgu dok cakap nak check hidung. Nak suh baring kat kerusi pun satu hal, bila nampak je nurse pegang alat (apa ntah namanya alat yg ada cermin bulat tu) terus terjerit-jerit dan menepis-nepis tangan nurse dan cikgu2 yg dok pegang kaki tangan dia. Merah padam muka anak istimewa kita ni bila kena paksa suh nganga mulut. Tapi kiranya ada improvement gak la sebab kali ni berjaya sampai baring atas kusi dan bleh nganga mulut. Dah abis check gigi, dia membebel tak habis2 tak puas hati kena paksa check gigi...hehehe...


Ni gambar cikgu tengah pujuk Chee. Terlindung pulak dengan kawan-kawannya yg siap sedia menunggu turn check gigi.


Ni satu lagi kes terkini lagi sensasi...

Tiga dara sunti yg tak makan pujuk untuk check gigi...

Anak murid kita yg pakai seluar hitam berjalur pink ni sebenarnya rileks je. tak de menunjukkan aksi-aksi jeritan atau raungan tapi 'kakak angkat' dia (yg duduk di sebelah) terover over plak dok pujuk adik angkat dia ni. Siap peluk-peluk lagi dari luar bilik sampai la dah masuk bilik rawatan, si kakak angkat ni dok memujuk ala-ala tak nak 'adik angkatnye' tu takut check gigi.

"Adik angan akut ye....tak akit pun...jappppp jee...tu mama ada...angan akut yee" sambil tangannya dok tunjuk2 kat cikgu.

Geli hati sungguh tengok kesungguhan si kakak angkat memujuk. Si adiknye buat selambe dekkk je. Sampai turn si adik angkat, dia pun menyibuk sama dok kat tepi kerusi. Cikgu-cikgu sibuk memujuk adik angkatnya suh buka mulut, dia pun sibuk gak la nak memujuk jugak.

"Nape ni...nape....angan angis la, mama ada tu ha...tak akit pun...."

Memang lawak gile la tengok kesungguhan si kakak ni. Yang lagi kelakarnye, tukang pujuk tu pulak yang tak nak giginya di check. sampai ke sudah tak nak baring atas kusi..tak dapatla nak check gigi si kakak angkat yg prihatin pada gigi orang lain, gigi sendiri tak bagi plak nurse check...walau pun si adiknye meronta-ronta dan nangis, sekurang-kurangnya dapat gak la nurse tengok gigi dia. Si kakak angkat plak langsung tak dapat check pada hal dia la yg terlebih lebih memujuk........tak pasal pasal bilik rawatan gigi yg sunyi sepi tu jadi kecoh dan gempaq dengan telatah anak anak istimewa kita ni. Nurse pun bleh terkekek kekek ketawa :)


Tengokla gigi saya dah cantik!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...