Followers

Thursday, July 2, 2009

Alahaii Berebut La pulakkk...

Hari ni ada cerita tragis kat kelas pendidikan khas. Kita pun agak terkejutla dengan perkembangan anak-anak istimewa kita kali ni.

pagi tadi selepas ada perbincangan sikit dengan Guru Besar, kita pun menghayun langkah ke kelas. Dalam kelajuan langkah yg lebih laju daripad kura-kura, kita melintasi kelas Amanah (kelas murid istimewa yang level IQ nya paling ok antara 4 buah kelas). Sebelum sempat kaki di susun ke bilik guru, mata kita sempat menangkap seorang anak dara kita yang mix cina+india (sindrom down) sedang menangis teresak-esak lagi sedu sedan. Matanya merah dan wajahnya sedih yang amat. selalunya dia jadi macam tu sebab kena usik dengan kawan-kawan yang lain. Bila disoal selidik, rupanya dia menangis sebab telah di warning oleh kawannya (anak dara kita yang berbangsa Melayu-sindrom down) dari kelas Bijak. Nak tau apa warning si kawan?

"Awak mana boleh kawan dengan Ajemi ! Ajemi tu pakwe saya!Awak kenala cari pakwe lain"
(sebutan sebenar ialah Azmi,kanak-kanak sindrom down memang ada masalah pertuturan, kekadang cikgu pun susah nak paham beb apa yg diaorg cakap)

gara-gara warning inilah anak dara kita yang satu tu menangis sampai merah-merah mata. Geli hati jugak..rupanya dah pandai main cintan cintun anak anak istimewa kita ni. untuk pengetahuan, Ajemi ni memang la ramai yg minat (semestinya di kalangan murid-murid pendidikan khas ler) . Mungkin Ajemi ni mempunyai hati yang baik dan tak suka cari gaduh,maka ramaila awek-awek pendidikan khas yg jatuh chentan kat dia.
Ni dia rupe si Ajemi yg berjaya menawan hati aweks aweks di kelas pendidikan khas.


Aduh segak bergaya..padanla jadi rebutan si dara...


Kita pun tanyalah si kawan yg warning tu...

Cikgu Anis :Mana Mira tau Azmi suka kat Mira?
Mira : Saya tahula sebab Ajemi cakap suka kat saya. Nanti saya nak kawin dengan Ajemi.
(Dalam hati cikgu yang dah terasa geli geli terdetik : alahai baru umur 12 tahun dah pikir bab kawin...)

Akhirnya kita cuba meleraikan kes perebutan pakwe ni antara dua anak dara. Huh susah juga jadi pujaan ramai ni ye. selepas adegan pujuk memujuk, maka anak dara kita tu pun berenti la menangis. kita pun menyusun langkah kembali ke kelas Bijak untuk mengajar jahitan asas (jgn salah sangka, cikgunye bukan reti menjahit pun. setakat jahit jelujur, silang pangkah tu lepas ler kikiki...selebihnye kena berguru dengan cik mas dan cik ila la jawabnye)

Dalam dok syok syok tunjuk ajar cam na nak buat jahitan jelujur tu tiba tiba datangla seorang posmen dari kelas Amanah.

"Cikgu, ada surat untuk Azmi"

kita pun tanyalah sape yang bagi...kata posmen anak dara kita yg nangis tadi tu bagi. dengar je nama budak perempuan tu. si Mira terus cakap dan disokong oleh kawan-kawan sekelasnya :

"Cikgu, koyak je surat tu.Koyak je... "Haah cikgu koyak je surat tu."
Dalam hati cikgu berkata :"Amboi amboiii...ini dah kes parah. dah pandai main antar antar surat lak dahhhh...Yang si Mira ni plak siap suh koyak surat tu...pastu ada pengikut masing-masing plak tu..aduhaiii anak anakku! "

Si Azmi plak malu-malu. Kita pun amik surat chenta yang dihantar pada Azmi.

"Azmi nak ke surat ni?"
Sebelum sempat Azmi menggeleng kepala tanda tak nak, kita perasan mata Azmi mengerling ke arah mira yg memang tengah stress gila dek kerana ada awek lain cuba merampas pakwe nye...hehehe...takut kena kebas gamakssnyee...

Si Amira tak habis-habis dok suruh kita koyak surat tu...
Nak tau apa isi kandungan surat tu....memang sedih gile...



huhuhu sape bleh baca sila angkat jari....rasanya ajemi je yg tau baca surat ni..hehe

Akhirnya kita bagi nasihat tak boleh gaduh gaduh sesama kawan. masing-masing kecik lagi. belajar dulu baru pikir kawin. Ajemi macam biasa sengih ajela... Mira pulak masih tarik muncung tak puas hati dengan cikgu yg tak bagi main cintan cintun....sabar ye mira...hehehe

Ni dia gambar dua anak dara sunti kita yang kian meningkat dewasa...sorang manis sorang lagi ayu...gerenti Ajemi poning nak buat pilihan ;)


info : kanak-kanak sindrom down ni, perkembangan seks nye macam orang-orang normal, ada masanya juga lebih cepat berbanding kanak-kanak normal. perasaan untuk bercinta, bercerita bab kawin adalah perkara yang boleh dilihat dengan jelas pada anak anak sindrom down. Anak-anak sindrom down juga memiliki perasaan yang sangat sensitif dan manja. mereka juga mudah mendapat penyakit seperti sakit jantung, demam. Selain itu juga boleh menjadi obesiti sekiranya pemakanan tidak dikawal. Mira ni adalah mild sindrom down. Kalau nak tau, anak dara kita ni dah tahu masak nasi, goreng ikan, cuci dan jemur baju...boleh ler sape sape nak buat menantu:)

2 comments:

cik mas said...

kehkehkeh..lawak,lawak.. adik kawan akak pn sindrom down jgk. pantang nmpk gambar pompuan seksi kat majalah mula nk tunjuk t*t*k.. hihihi

kak ina kl said...

salam ... mana dia kek lapis yang kamu buat tu..hairan pulak bila kamu kata berminyak..memang terlebih mentegalah tu kot..beli aje penimbang digital...

mereka ni pun ada hati dan perasaan..kesian pun ada..tergelak pun ada..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...