Followers

Wednesday, December 29, 2010

Ai Suka Ai Tak Suka...

Terima kasih kepada semua yang sudi mendoakan kesihatan Wafa...alhamdulillah keadaan Wafa bertambah baik...hari ni wafa dah tak perlukan apa2 sebarang alat khas..tak de lagi wayar yg dicucuk di tangan/kaki/pusat..pemanas pun dah tak guna...kata doktor,kalau kesihatan Wafa elok macam hari ni..insyaAllah esok Wafa boleh keluar dari hospital...seronoknyeeeeee....tapi makciknye yg comey ni tetap tak dapat nak balik ke kelate buat masa ni...meeting hari-hari mula dari 8 pg sampai la pukul 1 ptg...bagai nak tercabut pinggang...sakit belakang tak yah cakaplah....nak buat camno...beginilah gayanya setiap kali tahun baru nak menjelma...mestilah segala persiapan perlu disusun rapi utk menyambut kedatangan murid baru amnya...

untuk entry kali ni...cikgu tak nak cerita tentang hal sekolah...tapi nak mengimbas tentang diri yang berbadan dua...apa yang cikgu suka dan tak suka sepanjang pregnant ni...

seingat cikgu dari awal mengandung hinggalah dah masuk 6 bulan...cikgu tak de lah nak mengidam yang pelik2....semuanya mudah utk didapati...cuma adala sekali sekala nak makan yg mahal-mahal...contohnya nak minum air strawberry kat nandos...rega rm9.90 segelas ye tuan puan...mengada-ngada sungguh...selagi tak dapattttt....makan apa pun rasa tak sedap.....mula-mula mengandung...cikgu tak de selera nak makan nasi..dah la waktu tu bulan puasa...sudahnya berbuka dengan minum air jek....air kosong tak layan ye...

lepas terawih plak mesti nak makan aiskrim...kalau dulu suka makan aiskrim perisa lime & vanilla...sekarang tak suka la pulak...selera dah bertukar kepada eskrim paddle pop yang pelangi tu...hurmmm sedappp...orang lain mengandung suka makan yang masam-masam...cikgu pulak suka yang manis-manis...tu pasal la dah tak suka makan aiskrim perisa lime...punya la ramai orang dok pelawa makan mangga masam..tapi cikgu sikit pun tak terliur...harap-harap manis la muka anak cikgu sebab mamanya suka makan yang manis-manis gitu hehehe....

haritu sempat pi lepak-lepak kat tepi tasik...on da way nak balik ke kereta..ternampak la budak2 dok makan eskrim crunch...hullamakkk punyala terliur...mengalahkan budak2 kecik mintak en asben belikan eskrim macam tu....sekali makan...mak aihhhhhh sodappp sungguhhh!!! rasa cam tak cukup beli satu...so hari ni singgah kedai...cikgu terus beli dua batang eskrim tu hehehe....tamak! tamak! sedap woooo....kat tengah2 eskrim tu ada coklat beku...pastu kat keliling coklat tu ada eskrim vanilla...eskrim vanilla tu plak diselimuti (ewah selimut la pulak) dengan coklat nipis yg rangup krup krap krup krap....sedappp....bila makan eskrim tu...cikgu rasa cam...nyaman...tenanggg....legaa....hehe...dulu...jgn harap ler cikgu nak makan eskrim yang ada coklat-coklat ni...tak suka.. memang tak berapa gemor la dengan coklat....tapi sejak mengandung nih...alahai terbalik la pulak...kalau mulut rasa tak best jek....maka coklat lah pengubat lidah....hohoho

cerita bab coklat ni...teringatlah cikgu akan suatu hari yg tragis...perut dah kenyang...tapi mulut ni rasa cam tak puas jek...dua tiga kali cikgu bukak peti...teropong apa yang berkenan di mata...last2 nampak la coklat en asben yang dah sebulan beli tapi tak bersentuh...alamak terliur la plak...cikgu berkira-kira nak ngap jek coklat tu..tapi teringat coklat tu en asben yg punya...coklat cikgu dah lama selamat kat dalam perut nih..so tak patut rasanya nak ngap coklat hak milik asben ni...tapi tiba-tiba datang plak bisikan hasutan hehe...kalau en asben betul nak coklat tu...mesti dah lama coklat ni tak wujud dalam peti ais ni....mesti en asben tak berapa teringin kat coklat ni...so baik la cikgu tamatkan aje riwayat coklat tu dari tau tau dah expired..kan kan kan....maka ngaplah cikgu akan coklat tu dengan senang hati...sambil ngap...sambil layan fb...hehehe...puas hati dapat makan coklat....nak jadi cerita...ntah mimpi apa lepas balik dari kerja...en asben tiba-tiba terasa nak mengunyah sesuatu...hati cikgu dah berdebar-debar....mintak-mintak janganlah en asben nak makan coklat tu...sekali...en asben kata...haa dia baru teringat coklat hari tu dia belum makan...glurpppp...cikgu diammmmmm jek...kelu tak terkata...menunggu babak seterusnya yg bakal berlaku....puas en asben tertungging-tungging...mencari coklatnya....tak puas hati punya pasal...en asben datang tanya pada cikgu ke mana coklatnya menghilang....dengan senyuman manis mengalahkan kerang busuk....cikgu tunjuk tang perut yg dah sedia memboyot sambil berkata : "errr...petang tadi baby kat lam perut ni yang nak makan coklat tu...sorryyyyyyyy"....kesian en asben....dengan muka monyok campur frust....dia diam seribu bahasa huhuhu.....tu ler...coklat tu dah sbulan kat lam peti...tak de pun teringat nak makan...sekali mak buyung dah kebas...malam tu jugak dia teringin nak makan....nasib nasib....sori ye bang....hihi

selain tu...cikgu tak berapa suka makan seafood...sebelum ni...peberet ai la tuh...tengok udang n ketam jek..rasa loya semacam...tapi sekarang ni cikgu dah boleh makan udang...ketam jek belum berani try...sebabnya bila terfikirkan ketam...kepala terasa cam nak pening..tekak plak terasa kembang kempis...so better lah cikgu menjauhkan diri dari ketam...dalam mcm2 jenis seafood,sib baik la cikgu suka makan ikan...kalau dulu...boikot ikan...pi kantin jangan harap la cikgu nak beli lauk ikan...balik2 mesti beli ayam ..ayam ayam ayam...tapi sekarang dah boleh makan ayam...dengan syarat yg ada tulang2...KFC...rasa teringin nak makan tapi bila dah pasang niat tu...mesti tekak rasa semacam...so last-last ajak en asben makan nasi jek la...hehe...

bab minuman plak....kalau pi kedai makan...mesti keja mengorder air laici jek....dulu tak pandang air laici nih...asyik2 fresh orange,jus epal,sirap....air teh pun dah start layan...dulu jeling pun tak hingin...

selain bab makan...masa awal mengandung cikgu tak suka tengok rancangan masakan kat tv...kalau nak google resepi pun cikgu tak boleh tahan rasa mual...nampak je gambar2 makanan or baca resepi kat internet....terus rasa cam nak muntah...tapi sejak dua menjak ni cikgu dapat hobi baru... suka layan channel masakan macam AFC dan FoodAsiaNetwork....lepas tengok tu...berusaha gigih cari plak resepi yg berkenan di hati kat internet...pastu copy paste...save kat lam komputer....erkkk save jek ke??..masak??? jgn harap lerrrrrr....hehehe...sekadar hobi mengumpul resepi jek hehe...cuma kekadang tu kalau teringin nak makan something...cikgu merajinkan jari jemari ni utk masak...contohnya aritu buat carrot cake...tu pun sebab puas cari kat kedai tapi tak jumpa..so apa lagi....cari resepi pastu try ler buat....menjadi plak tu....puas hati den hehe....satu lagi hobi...beli buku....asal masuk kedai buku jek tak sah kalau tak beli....sebelum pregnant pun hobi ni memang dah ada...tapi bila pregnant...lagi dasyat...pantang nampak buku or majalah....senang jek duit tu mengalir keluar....haishh kempis beg duit ahkak dek non...sib baik sekarang dah bleh kontrol...

satu lagi rancangan yang cikgu suka tengok...America's/Australia's Next Top Model....bukan suka sebab dapat tengok pompuan comey2 tapi suka tengok karektor bakal model2 yang macam-macam...ada yg bertanding secara sihat dan sebaliknya...yg sanggup tikam kawan pun ada...ish ish ish...selain tu cikgu suka main sudoku...walau pun kerap jugak hati ni rasa geram bila tak dapat selesaikan dengan betul...tapi akhirnya cikgu layan jugak sudoku ni sampai habis..:)

hmm rasanya setakat ni dulu catatan serba panjang daripada cikgu anis hhehe...bukan apa....saje jek buat catatan ni...nanti kalau pasni mengandung lagi bleh le compare dengan mengandung anak pertama kan kan kan....hehehe...anak pertama pun belum lahir....dah berangan nak dapat anak kedua....haishhh apa la cikgu anis ni...hehe

Friday, December 24, 2010

Aduhai Anak Buahku...

Yahuuuuuuuuuuuuu...aku dah dapat anak sedara...!!!seronok! seronok!
Wafa Humaira....seindah nama,secomel orangnya....cucu sulong dan sekaligus merangkap anak buah pertama bagi seorang aku dan adik2 yg lain...tak sabar menunggu kelahiran wafa...kerana si ibu bermasalah dengan penyakit darah tinggi,maka wafa perlu dilahirkan sebelum sampai waktunya...detik 4.48 petang 20 Dis. 2010,maka lahirlah seorang khalifah kecil seberat hanya 1.5kg ke muka bumi ini...gembira hati bukan kepalang menerima kehadiran anak kecil yang ditunggu2 selama ini...tak sabar bebenor nak peluk..walau pun sekadar merangkap ibu saudara...tapi hepinya mengalahkan ibu sebenar hehe...

Sejak detik itu,maka hati meronta-ronta tidak sabar untuk pulang ke kampung utk menatap dan mencium pipi gebunya..dan pada malam itu juga,aku bertungkus lumus mencari segala tips dan info tentang bagaimana menjaga bayi yang baru lahir......berfikir segala macam agenda untuk bersama si kecil...dan untuk adikku...segala jenis resepi berpantang aku dapatkan..teruja rasanya...pada hal diri sendiri pun tidaklah serajin mana nak memasak ...tapi dek kerana terlalu gembira...rasanya mak buyong ni sanggup aje nak jaga adik yang tengah berpantang...hehe...

namun, segala kegembiraan itu sekadar utk seketika cuma..setelah selamat sampai ke kampung,aku diberitakan bahawa Wafa masih perlu mendapat rawatan di Hospital Raja Perempuan Zainab..dan kemungkinan akan berlarutan sehingga usianya sebulan...kenapa? Hati diburu dengan seribu pertanyaan...

Rasanya...ramai yang tahu dengan berat hanya 1.5kg..itu bukanlah berat ideal bagi seorang bayi yang baru dilahirkan...maka sejak lahir,wafa tidak berada di sisi ibunya...hanya bila tiba waktu menyusu, barulah Wafa berada dalam pelukan ibu...dan banyak waktunya, Wafa hanya menikmati tidurnya di katil khas dengan alat pemanas...hanya ibu dan ayahnya sahaja dibenarkan masuk ke bilik tersebut...Walau pun hati agak terkilan dan kecewa kerana tidak berkesempatan utk menatap wajah ahli baru keluargaku...aku redha demi kesejahteraan dan kesihatan Wafa...dan dengan itu,angan-angan utk meriba dan memandikan Wafa pun terkubur di telan waktu..

Semalam, hati seorang kakak terguris utk kesekian kalinya...menatap mata merah yang membengkak si adik...menangisi keadaan bayinya yang kian diuji kesihatannya...rasa bersalah bertimpa-timpa membiarkan si adik memendam rasa seorang diri sedang aku sibuk di rumah menyiapkan segala keperluan kenduri yang hanya tinggal sebulan...kerana keadaan diri yang tidak mengizinkan untuk aku pulang lagi ke kampung sehingga datangnya hari kenduri, maka aku berhempas pulas menyiapkan segala gubahan hantaran yg tidak sehebat mana...hingga terlupa ada insan yg hatinya remuk rendam seorang diri setiap melihat keadaan si anak yang tubuhnya berselirat dengan wayar...dan ada kalanya menggeletar tubuh kecil itu kerana kekurangan gula....walau pun tidak pernah berlaku di depan mataku...tapi dengan hanya membayangkan sahaja keadaan itu bisa membuat air mata seorang ibu saudara mengalir...apa tah lagi hati seorang ibu yang melahirkan dirinya..sudah semestinya lebih dari apa yg aku rasai

Petang semalam selepas menerima kunjungan ziarah bakal saudara baru (keluarga bakal adik ipar)..hati meronta-ronta mengajak suami ke hospital...dengan membawa bekal sedikit bihun goreng,air mineral,panadol dan minyak angin untuk adik dan suaminya...aku berkira-kira untuk singgah sekejap memandangkan waktu sudah agak lewat petang...namun,hati bagai dihiris sembilu...terkejut melihat si adik yang baru 5 hari berpantang,terpaksa menunggu dalam keadaan duduk di bilik menunggu yang hanya beralaskan tikar dan sejadah...hati kakak mana yg tidak meruntun... matanya merah dan bengkak,tanda dia sudah lama menangis...tanpa mampu berkata apa,dia terus menangis dibahuku..melepaskan segala apa yg terpendam...tidak terkata...terasa berat benar apa yg harus ditanggungnya...sudahnya kami sama-sama menangis...tidak upaya menenangkan hati si adik kerana aku juga turut terheret dengan kesedihan yang sama..

Kata adik, keadaan wafa semakin membimbangkan dirinya...kalau dulu darah Wafa sangat pekat (tak normal),sekarang kandungan gula Wafa semakin menurun...menyebabkan tubuh kecil itu sentiasa dalam keadaan lemah...jarang jarang sekali membuka dua matanya...dan terkini Wafa ada menunjukkan tanda-tanda mengidap penyakit kuning..sesungguhnya aku memahami apa yg dirasai oleh adik dan suaminya...biarpun berat mata memandang..tapi hanya bahu yang memikul lebih mengetahui peritnya..

esok aku dan suami akan berangkat pulang ke Shah Alam...dan hingga ke saat itu, aku yakin aku tidak akan berpeluang utk menyentuh pipinya...sekadar menatap dari jauh menerusi tingkap kecil...itu pun sudah cukup buat waktu ini...selebihnya beberapa keping gambar jadi tatapan pengubat rindu...

Anak buahku,Wafa segeralah sembuh...semoga sembuhnya dirimu akan  meniup segala mendung dan murung yang bertapa di hati ibu dan ayah...serta seluruh ahli keluarga yang tidak sabar menunggu kepulanganmu...

Kepada sesiapa yang sudi baca entry ni...doakanlah kesihatan Wafa sekeluarga...kuatkanlah semangat kedua orang tuanya untuk menempuh ujian ini walau apa sekali pun kesudahannya...

sekian,wassalam

Thursday, December 16, 2010

Teringat....

Uish rajin pulak cikgu anis publish n3 arini..selalunya tak rajin cam ni hehe...ni gara-gara hati turut rasa berasap selepas singgah kat blog kak ina kl...errr bukan berasap dengan kak ina kl...tapi berasap dengan kutukan entah manusia dari planet mana tentang blog akak yg rajin masak ni...sekali baca komen insan yg tak dikenali tu...rasa cam budak2 kecik yg jeles dengan kejayaan orang lain...sebenarnya cikgu teringat kata-kata seorang teman suatu ketika dulu tentang penulisan blog ni...

masa tu cikgu masih baru lagi dengan keje tulis menulis blog ni..so rajin ler sikit mengupdate...buat blog ni pun just saja suka suki nak isi masa lapang...daripada dok  kat umah sembang dengan dinding...lebih baik rasanya mencurah rasa hati kat sini...tak pernah mengharapkan utk orang baca pun...sekadar utk simpanan sendiri...tapi kalau ada yg suka baca dan komen...mesti la ai lagi suka...hehe...

Nak jadi cerita...kebetulan ada seorang kawan ni tunjuk blog seseorang kat kengkawan yang lain...ntah macam mana...tiba-tiba datang si teman yg sorang ni cakap...'tak der masa nak layan blog blog ni...jaga anak lagi baik"(bukan 2,3,4,5,6,7,8,9,10 orang pun anaknya)...walau pun ayatnye ringkas aje..tak dituju kepada sesiapa ..dan mungkin lebih kepada menyatakan pendirian diri sendiri...tapi rasanya adalah lebih elok kalau kata-kata itu disimpan saja kat dalam hati...orang kata walau tak ditujukan terus ke batang hidung sesiapa...tapi sape yg rajin menulis blog tentulah terasa kan kan kan...bz bebenor agaknya...tapi kalau kita pandai mengurus masa...rasanya anak ramai pun masih ada ruang utk menulis kat alam maya ni kalau kita minat...lain ler kalau tak minat...kalau tak minat sekali pun tak payah la keluarkan statement macam tu...ye tak?? karang tak pasal2 org judge kita ni cam tak pandai nak uruskan masa...

so moral of the story...jgn la dikutuk hobi orang...selagi hobi tu baik..tak salah di sisi agama..tak kacau hidup orang...rasanya biar je lah orang tu dengan hobinya....betul tak...? lagi pun daripada bukak kelab mengumpat,..lebih baik menulis hal sendiri...hehehe...

Eeee Tak Sabonyee

Bermula hari ni cikgu bersiaran dari bumi Malaysia dan tidak lagi di bumi Brunei Darussalam ye tuan puan..hehe...dek kerana seminggu terperap ajo kek dalam bilik hotel...maka terbawa-bawalah fe'el terperap itu sampai ke rumah sendiri...tak silap cikgu sejak lepas lunch berlaukkan ikan goreng taruk kicap (lauk orang malas masak) hinggalah ke detik ini,cikgu masih lagi syiok bersenang2 di atas katil di bilik hotel Denai Alam (rumah sendiri ye tuan puan,bukan hotel)....semuanya gara-gara signal internet kat area ruang tamu dan ruang makan tersangatlah lemah...bila cikgu bawak masuk laptop kat lam bilik...mak aii terus boleh tenet..tapi kejap ok kejap kejap tak ok...jenuh gak la menahan rasa geram...

Niat di hati nak menyambung cerita tentang Brunei...bila dah balik kat tanah airku..terasa tak de mood la plak...tiba-tiba mata terpandang plak kat baju-baju baby yang cikgu dah 'terbeli' setakat ni...masa mula2 beli barang2 baby tu..bleh dikatakan tetiap ari cikgu dok belek baju tecik yg tomei2 tu..kekadang siap susun satu satu...baju..seluar..mittens..bootees nye..topinye..(hehe siap dah bertopi..ntah babynya nak pakai ke idak pun tak tahu la..kalau baby tak nak pakai..cikgu nak suh ayah baby yg pakai..mesti comeyy hehehe)...suke sangattt tengok seme2 tu...tak cukup dengan tu...cikgu suka betul cium bau kat baju2 tu...rasa cam tak sabo plak nak tengok anak sendiri pakai baju-baju tu (sabo cikgu anis ..saboooo)

Masa kat Brunei aritu pun...'terbeli' gak romper utk baby kat lam peyut ni..bukan beli kat shopping mall Brunei ye tuan puan...tapi beli kat facebook Tetty Haryanti (kalau tak silap)...masa tu ada special offer...4 pasang romper dengan stokin comel..rega RM45.. cikgu pesan suh pos ke rumah selepas 15hb Dis...tak sabo gak ni nak tunggu baju2 tu..

Sebelum pi Brunei aritu sempat beli tuala,blanket utk baby dan pelapik getah...yang lain2 belum beli lagi...Masa pi Giant aritu terbekenan kat satu rak berlaci yg ada roda...ada 4 laci semuanya...cikgu suka la kalau ada roda-roda tu...senang nak alih2..laci plak dibuat dari plastik...so ringan la..masa tu en asben outstation...maka bersabarlah ibu mengandung ini menghitung hari menunggu en suaminya balik dari outstation..balik je...apo lagi...terus ajak en suami ke Giant....en.suami kata ok..yahuuuu sukanyaaa hati...tapi lepas tu en suami terus je berjalan ke tempat lain...aikkk...kata ok...sekali dia cakap..nanti dulu lah ye...lagi pun lum decide lagi nak bersalin kat mana...ye tak ye jugakkan..kalau nak balik bersalin kat kg..satu hal plak nak mengangkut benda alah tu.....tapiiiiiiiiiii bila hati dah berkenan...balik rumah pun asyik dok terbayang2 aje kat rak tu...dah la aritu tinggal 3 kotak je...huhuhu..sib baik tak mengigau-ngigau...(cikgu anis..jgn ikut nafsu!!)

Hari tu siap dah pi berguru dengan cik mas si ibu Luqman Hakimi tentang barang2 baby....setakat ni...barang2 yg mahal2 tu cikgu lum berani nak beli...tunggu dulu lah...walau pun kandungan baru nak masuk 6bulan, cikgu perasan..cikgu dah tak berapa nak larat kalau nak berjalan banyak...cepat semput,tu pasal rasa nak beli awal2...tapikan...semput tu terasa bila dah habis shopping je,masa shopping uishhh gagah perkasa hehe...

aikk cam bunyi kete en.suami jek kat luar nun...
oklah..dah tak tau nak merepek merapu apa lagi...mintak diri dulu ye...byeeeeeeee

Sunday, December 12, 2010

Lepak-lepak DI Empire Hotel;)

Aduyaiii dah berapa kali cikgu buka tutup blog ni...kejap rasa nak menulis..kejap rasa mengantuk plak...ni pun dah menguap dua tiga kali...idea plak lari ntah ke mana mana..hurmm jap lagilah sambung balik...time perut kenyang ni..otak pun cam beku jek...nak pi lolap jap

okeh sambung balik..

Arini cikgu nak cerita tentang Empire Hotel & Country Club kat Brunei,tempat cikgu sedang melepak lepakkan diri skrg ni..sekadar nak share kot kot ada yg terbekenan di hati utk ajak en asben ke sini ...hotel paling mewah n paling besar di Brunei,dikatakan pada awalnya dibina utk dijadikan istana...lebih kurang 200 orang arkitek yg buat hotel ni....kat sini ada 9 buah kolam...ada kolam utk keluarga...kolam kanak2..kolam utk orang dewasa...so maknanya sangat sesuai utk bawak satu keluarga ke sini... setakat ni cikgu jumpa 3 kolam jek...yg selebihnya tak larat cikgu nak pi cari...luas yg amat kawasannya...kalau nak naik kete kecik comel utk ronda2 kawasan pun boleh..tapi segan la sorang2...nanti ada yg mengorat pulak hehe(huh tak sodar diri..perut dah memboyot pun ada hati ingat orang nak mengorat)

memula sampai kat hotel ni..tgn cikgu cepat2 keluarkan henpon...bukan utk menelefon ye,tapi utk amik gambo hehe...mak datukk luasnyeeeeeeeee hotel ni...lobi nye aje dah nampak mewah...dari lantai sampai ke dinding penuh dengan marble dari itali youuuu...marble terpilih lagii...bukan yg cikai2 punya...dah dasar ibu mengandung...tak sah kalau tak pi toilet...jejak kaki jek kat toilet...hoho...penuh dengan marble yg cantik2 gak...terkagum seketika lam toilet hehe...

ni antara gambar kat lobby yg sempat di snap :


pintu masuk hotel...terasa disambut bagai orang kaya-kaya gitu kekeke...


kat bahagian ni boleh minum kopi sambil menikmati view laut di sebelah kiri..sila tgk gambar di bawah..

nyaman dan tenang...

tempat lepak...sebelah aje dengan tempat minum kopi tadi


kat sebelah kiri ni tandas...tak snap ler gambo lam tandas sebab ada orang..malu ler ..nanti mai sendiri tengok ye..kat hujung jalan lam gambo ni adalah jalan ke blok west atrium..(bilik-bilik)...ada banyak blok bilik ye tuan puan...bilik cikgu kat east atrium

untuk pengetahuan tuan puan ye,lampu2 kat sini semuanya daripada batu swarovski ye..berkilau-kilauan gitu..hurm brooch cikgu pun tak guna batu swarovski...batu made in china je..memandangkan dah dekat musim christmas..makanya tercongoklah pokok christmas yg disusun dengan bear kat depan pintu lobby...

hehe kapet pun nak snap jugak ke cikgu oiii....???saja je la nak tunjuk..kapet ni dikatakan dijahit tangan ye tuan puan...sesambil tunggu asben menyettlekan urusan check in..cikgu sempat baca ni :




tiba masa nak ke bilik peraduan...penat sungguh cikgu kena jalan ke bilik...jauhhh..tu ler keburukan hotel besau besau...tak larat den nak jalan,sesambil jalan ala-ala siput nak berlari...cikgu sempat snap gambar ni...

tempat makan bertingkat-tingkat...tak sabo den nak merasa makanan kat cafe ni...

...sampai je kat bilik..cam biasa..en asben akan dihalang daripada duduk dan membuat sepah di atas katil...sebabnya...cikgu anis nak amik gambo lagiiiiiiii hehehe...en asben dah paham..dia pun dah terikut2 gaya cikgu...kalau pi hotel mana2 yg cikgu tak join sekali..dia mesti amik gambo n tunjuk kat cikgu...saja la tu nak bg cikgu jeles hehe.. lepas amik sekeping dua gambar..(ye ke sekeping dua..cam banyak je..)baru perasan rupanya kami dapat bilik yg ngadap taman..huhu..walhal asben dah mintak bilik ngadap laut...huh geram geramm gerammmm..

sempat snap gambar 'bermuda triangle' masa on d way ke bilik...

sila abaikan gambar dua orang insan sedang bercinta tu...sebenarnya nak tunjuk lorong yg amat jauh perlu diri ini melangkah untuk sampai ke bilik...jalan terus pusing...jalan terus pusing lagi..sampai pun depan bilik

tok..tok..tok assalamualaikum...tak jawab dosa...kalau jawab???...larikkkkk....salah bilik lorrr....hehe..ni ler bilik cikgu setelah ponat berjalan...


tadaaaaaaaa...


kedua dua kasut itu bukan hak milik hotel ye..harap maklum


tu jer ler pantai yg bleh nampak dari bilik cikgu...hampehh sungguh..

opsss gambar mem besar tgh test kerusi nan empuk..duduk jek tenggelam montot..hehe...semua kerusi2 kat sini pun kalau tak silap ditempah dari luar negara...ccamne cikgu tau? depa siap bagi buku ttg kemewahan hotel ni..mewah di dunia je la huhu...tirai kat belakang kerusi tu kena tekan satu suiz..dan dengan itu akan terbukalah dengan sendirinya...huh senang koje...

yang kat bawah ni plak gambar toilet...leh tahan luas..ada bilik mandi,bilik membuang yg besar dan yg kecik hehe...serta tempat cikgu berendam...opss tak elok ibu mengandung berendam ye tuan puan...

rasanya cukuplah dulu cerita dari cikgu anis utk kali ni ...utk entry seterusnya cikgu nak tempek gambar kawasan luar hotel plak...dan mgkin juga sedikit gambar dalam hotel yg belum ditempek...sekian...

Thursday, December 9, 2010

Episod Basi Babyku

Tadi tgh syiok2 layan blog2 yang kenal dan tak dikenali...baru terperasan,selama dah masuk 5 bulan lebih mengandung ni,jarang sesangat cikgu mengupdate ttg kandungan cikgu...hajat di hati nak buat kenang-kenangan,tatap tatapan...tapi nak mengarangnye udah malas...cam ne tu...tup tup tadi terasa feel nak menulis tu datang balik...maklum ler orang tengah tak de keje...hehe..walau pun nak diikutkan dah basi cerita perkembangan baby cikgu ni...hati tetap gak nak tulis..ahakkksss

episod 1:
susah hati sbb doktor kata ada cyst...kena operate baru senang nak peknen..alahaiii nanges2 cikgu sbb takut kena operate...atas nasihat orang tua...operation buang cyst lepas raya...sepatutnya before ramadhan,bendera jopun dah diangkat...tapi tak de la plak...so tunggu sampai pertengahan ramadhan pun tak de jugak..aiiiik??? pd masa yang sama...cikgu kerap lapar..abis je waktu ngajar..bayang cikgu pun hilang...ke mana lagi kalau tak melantak kat kantin..hehe...masuk ramadhan...badan letih semacam...balik sekolah jer mesti lolap kat atas sofa nan empuk...petang pi bazar...yaaa ampunnnn busuknyeeee segala makanan kat bazar...fenin..sampai tutup hidung...selalu bulan puasa pantang tgk makanan sure meleleh punya...2,3 kali gak pi bazar,...saja nak try test...aihh sama jugak...ada sekali sampai rasa nak muntah..hohhh??apa sudah jadi??en asben senyum2...macam orang peknen plak katanya...tapi kitaorang mmg tak berharap sampai ke tahap tu la kan sebab dah tau ttg cyst tu..walau pun ramai member2 kata tu tanda2 peknen...i tak percaya uuuuuu...last2 cikgu memberanikan diri jugak utk check..mana la tahu kot2 betul pregnant kan...punyala berbakul2 doa dibaca..doa kuatkan semangat hehe...masa check tu...line -ve yg kuar...ya allah frust gilerrrrrr...tgk sekali lagi...ya Allahhhh positif rupanya...memula ingat nak berlakon...kuar dari toilet dgn muka sedih...tapi lakonan tak menjadi la plak bila tgk muka suspen asben...time tu nak buat muka sedih pun tetap jadi tersenyum sampai tinge...hehe...kami sujud syukur...alhamdulillah

episod 2:
esoknye en asben beriya2 ajak cikgu pi check kat klinik...masa tu ari sabtu..28 ogos kalau tak silap...jantung cikgu berdegup kemain laju..tak tau kenapa...rasa takut pun ada...takut tiba2 doktor kata u tak peknen..result tu silap sebab u ada cyst..ohhh tidakkk...tapi alhamdulillah..doc scan je terus nampak jantung comel babyku..kecikkk je...masa tu doc kata dah 8 minggu...so betullah tekaan kengkawanku..maka bermula saat itu,selera makan cikgu semakin hilang..udahla bulan puasa...tak tahu nak makan apa...seme benda rasa tak sedap di mulut cikgu..hanya aiskrim pengubat laparku...ada sekali tu teringin nak minum air strawberry kat nandos..rega rm9.90 segelas...alahaii mahalnya nak oiii...dapat peluang pi nandos..sekali masa tu dah dekat nak berbuka,waiter kata lambat nak buat air tu..tak kesampaian la jugak..last2 pekena kat secret recipe..huh puas hati hehe..sdapp...
penah sekali asben mintak nak makan ketam..mak datukk busuk bebenor ketam ni...dulu tak de la plak sebusuk ni..akhirnya dua2 ekor ketam disapu en asben..balik kg plak..tengok udang mentah,umi nak masak apa dah lupa...ya allah geli geleman tekak ni..rasa nak muntah time2 tu jugak..akhirnya ketam dan udang cikgu anis boikot..dulu peberet ai tuh...sib baik ikan ai boleh makan..ayam pun kalau yg tulang2 tu ok..isi tak mo...

episod 3:
waktu kandungan 2 bln,perut dah mula nampak membesar skit...pedih ulu hati terasa skit2..mungkin sebab puasa dan kurang selera makan..rasa sungguh tak selesa..pernah sekali pi solat terawih..time rukuk n sujud rasa nak terkeluar segala isi perut..mujurlah dah rakaat ke 8...keluar masjid je terus muntah.. masa ni jugak en asben galakkan cikgu menjawab soalan matematik...time rajin buat ler..time malas tengok kejap je pastu menguap hehehe..ingat lagi waktu belajar add maths tajuk Fungsi masa sekolah men dulu...puas diajar tak paham2...bila dah tua ni...boleh plak jawab soalan fungsi tu...rasanya antara topik yg paling senang kot utk add maths..kenape la dulu lembab bebetul...cikgu memang tak berapa pandai maths...adik2 cikgu memang teror...siap dapat A1 lagi dalam SPM...jeles jeles...ahkaknye ni bukan takat nak A2,c3 pun tak nampak bayang..ahh malas nak cakap...huhu...tapi lulus dengan jayanya tau hehehe

episod 4:
masuk kandungan 3 bulan,selera makan cikgu dah semakin ok...tapi still boikot udang dan ketam...ayam dah boleh makan...waktu ni ikut pembacaan cikgu bayi belum ditiup roh..mungkin sebab tu la belum ada pergerakan baby lam perut.time ni memang teruja la nak baca macam2 ttg baby...parents2 kat sekolah pun dah ramai yg tahu cikgu peknen..apa lagi diusungnya buah mangga muda...terima kasih banyak2 tapi cikgu tak teringin nak makan benda masam...masam2 manis ok..kalau masam..adehh bukan takat tak leh telan..letak kat lidah pun dah tak boleh...semacam jek rasanya...tapi kalau bagi yg manis...hmmm nyum nyummmm...suka bangat...dulu tak suka coklat...skrg sangat la suka..bila mulut rasa cam tak best...habis satu peti cikgu selongkar..cari coklat bar ke sweets ke...waktu ni pi keje masih lagi berbaju kurung..ramai yg request suh pakai baju mengandung..alahaii segan la plak...cam iyo-iyoan je nak tunjuk perut...saboo ye kengkawan...akak2...anak2 murid

episod 5:
jeng jeng jeng kandungan dah 4 bulan,time ni memang dah tak leh pakai baju kurung...kainnye dah tak bleh di zip..perut makin besoo la katakan..ada yg siap kata macam 5,6 bulan huhu..pi klinik desa...nurse tanya dah rasa pergerakan baby tak..??cikgu kata..tak rasa apa2 pun..aikkk?nurse tu cam terkojut..dia check balik buku merah tu...betul la dah 4 bulan..patutnya dah mula rasa...tapi tak pe..mungkin masih awal..huh lega..ingatkan ada masalah apa la plak..maka start ari tu..cikgu pun mula tanya member2 cam no nak tau baby gerak ke tak?apa rasanya..ada yg kata rasa cam geli2..ada yg kata rasa cam cacing bergerak..aishhh macam2..tapi idak ler cikgu merasakan semuanya itu...risau jugak...tapi tak lama lepas tu cikgu rasa macam ada denyutan..eh eh...itukah diaa???uishhh teruja sesangat merasa gerakan pertama tu.. dari denyutan terasa macam ada pergerakan halus..so cikgu yakin memang itu gerakan baby bukan cacing hehehe...pernah gak cikgu suh asben letak tangan kat perut..tapi belum tiba saatnya en asben merasai nikmat gerakan baby tu...

waktu ni ada sedara mara yg suh bubuh nama aishah la mustafa la...alamak aishah tu nama neneknya baby,mustafa tu namanya atuk baby...samo la pulokk..yg anak murid plak ada yg suh buh nama siti nurhaliza,datuk K pun ada jugak adoiii

masa 4 bulan lebih,dua orang doktor bgtau...baby cikgu ni nampak gayanya boboi...alhamdulillah boboi ke gegirl ke...kuterima dengan hati gumbira..yg penting jadi anak yg baik...tak gitu baby??



episod 6:
episod tragis...time ni dah nak masuk 5 bulan...memang time ni bz skit..bz dengan keje..bz ke cameron huhuhu..bz ibu mertua nak ke mekah..banyak betul aktiviti...akhirnya dek kerana beringat2 kemudian.maka bersakit2lah dahulu jadinya...cikgu dimasukkan ke ward (citenya ada kat entry yg sebelum ni)..hampir seminggu gak la...time ni terasa betapa setianya seorang suami,kasihnya seorang ibu dan ayah...en asben terpaksa tuang keje 3 ari..dah la time tgh banyak keje...umi n ayah plak terpaksa datang jenguk cikgu dari kelantan...waktu tu tersangat menyentuh perasaan...moral support ahli keluarga dan kengkawan menguatkan semangat cikgu berperang dengan kesakitan..berkat doa semua orang...hingga ke saat ini kandungan cikgu selamat...alhamdulillah

time ni..kandungan dan makin memberat (last timbang berat baby 500g)dan pergerakan baby pun semakin kuat..kekadang bleh nampak perut bergerak2...tersengeh sorang2 cikgu dibuatnya..selalunya awal2 subuh baby dah mula gerak..cikgu cepat2 amik tangan ayahnya baby letak kat perut...tak rasa pun!sabooo...akhirnya en asben merasai jugak tendangan anak sulongnye hehehe...time ni selera makan pun dah kembali normal...udang dah bleh makan...ketam jek tak berani nak cuba....masih teringat2 bau busuk ketam...sekarang sedang berjinak2 plak dengan sudoku..daripada sakit hati nak menyiapkan satu sudoku...sekarang dah jadi cam addict plak...sehari mesti buat sekurang2nya satu sudoku...

lately cikgu perasan,kalau terkena air sejuk ke...perut ni macam mengeras jek..sangat tidak selesa..tak tau la ni situasi biasa ke luar biasa...harap2 biasa2 aje la kan...baby sejuk agaknya kan kan kan..

oklah sampai sini dulu coretan utk arini...cau cin cau
2.37 ptg
brunei

Wednesday, December 8, 2010

Aku dan Brunei

hehehe...ntah ape2 tajuk entry kali ni...padahal dari semalam sampai sini dan hinggalah ke saat dan detik ni...keje cikgu anis hanyalah melepak depan laptop di dalam bilik dingin ni...belum ada kesempatan utk menjamu mata menikmati keindahan bumi brunei ni..

so sebagai mengisi masa cuti2 di bilik hotel ni....cikgu anis ingat nak cerita skit la perjalanan ke brunei ni...biarlah tak sejauh mana pun dari malaysia...tapi nak tulis jugakk...sape yang tak nak baca...tak payah baca hehehe

memandangkan cikgu anis ni jenis romantik tahap mengada2 (padahal penakut)...so berkira2lah cikgu anis utk menaiki satu pesawat dengan en hubby...padahal tahu sangat tiket mas tersangatla mahal utk saat dan ketika ini...nak tau berapa RM700 lebih huhuhuhu.....en asben tak pe la...company tanggung huhuhu...disebabkan rega yg mahal itu...tiket balik ke mesia cikgu anis rela beli tiket pesawat berasingan dengan en asben (yg sebenarnya tiket mas dah habis...kalau kata ada pun dengan harga rm700 tu memang cikgu tak beli jugak huhu)akhirnya terbelilah tiket air asia...

cikgu dengan en.asben ke klia dengan kete F1...nak tau kenapa F1...sebab driver cab ni bawak kete punya la laju...nasib baik la perut ni tak kecut...kalau tak kesian baby kat dalam perut huhu..tiba masa nak masuk ke perut flight...cikgu dibawa naik bas yg ala2 rapid kl tu...aishh tersilap beli tiket ke kita ni bang oii...hehe

jauh bebenor nak kena jalan masuk ke flight...masuk2 jek...aik ni bukan flight kak mas..opss MAS...rupanya kena naik flight Royal Brunei...bagus jugak bleh ler compare dengan MAS yg berstandard tinggi tu kan...memula sekali nak cerita pasal pramugari/a...ensem2(kata cikgu anis)..comey lote(kata en.asben)...siap pakai tudung bertopi lagi...elok le kan tutup aurat...tapi tiba2 jek tudung hilang sebab nak demo cara pakai alat oksigen tu kekeke...tapi pastu pakai balik...sebelum berlepas,diaorang pagi sehelai sapu tangan lembap...tertanya2 gak cikgu...nak buat apa sapu tangan tu...tengok kiri kanan...oo rupanya buat lap tangan n muka...kiranya cam tisu lembap tu la...lepas tu keluar satu skrin dari atas...bacaan doa naik kenderaan rupanya...bagus betul...

bila flight dah terbang...kami diberi headphone...layannn selama dua jam sesambil siapkan sudoku...lupa plak setiap penumpang walaupun ekonomi akan diberi satu bantal comel..bukan utk dibawa balik ye tuan puan..

dan....tibalah masa yang ditunggu2...pramugari/a serve makanan...tak sabo den nak merasa masakan brunei...ada dua pilihan..menu 1:nasi dan kari ayam,menu 2: daging n kentang..ala2 western gitu...cikgu pilih menu 1...selain nasi,ada kek coklat,air mineral,jus/air bergas,roti dengan mentega n gula...last sekali cikgu makan kek coklat tu...yang lawaknya cikgu tersilap makan kek tu guna sudu utk kacau coffee...keh keh keh..padan la kecik bebenor..tak sangka la plak depa nak serve kopi/tea...tu pasal ingatkan sudu nipis sebesar jari kelingking tu utk makan kek hehehe..padan la susah bebenor nak makan kek guna sudu tu hehehe..sib baik la orang tak perasan...eh ye ke orang tak perasan hehe..malu malu...

dekat2 nak landing...depa bagi plak gula2...masa tu cikgu pi test toilet royal brunei so melepas la cikgu nak amik gula2...nak kena cerita gak ke pasal toilet...tak yah la ye..sama jek dengan flight mana2 pun hehe...sebelum landing...ada pramugara spray something kat seluruh bahagian dalam flight...tak tahulah spray apa..kata en asben spray nyamuk kot...hohoho

tepat jam 8 malam sampai la ke airport brunei..yg cikgu perasan...dalam flight tu lagi ramai foreigner daripada rakyat brunei sendiri...makanya beratur panjanglah cikgu bersama en asben kat tempat bahagian cop mengecop pasport...airportnya tak de la sebesor mana..kalau dengan LCCT pun rasanya lagi besar LCCT...tapi nampak mewah..kerusi pun nampak empuk je...hehe

seterusnya member en asben datang amik dengan vios sewaan beliau...kat brunei ni vios siap jadi cab lagi..kalau kat denai alam...vios la kete mewah utk rumah no 140 huhuhu...utk 3 hari ni cikgu stay kat hotel radisson,bandar seri begawan..hotel ni 5 bintang rupanya (baru surf...ingatkan 4 bintang)..

berkotak bangunannya..


ni ler bilik cikgu anis bertapa setiap hari..


poolside yg comel...sayangnye gambo kecik sangat...tadi p makan lupa nak bawak kamera canggih..so ai tempek je gambar dari website hotel ni...terliur nak test kerusi yg ala2 katil gitu..

setakat inilah dulu cerita sehari di bilik hotel radisson...cau cin cauuu

Monday, November 15, 2010

Suatu Ketika Di Hospital Yang Tak De Sungai Dan Buluh huhuhu

cite ni dah lama...tapi lupa nak publish...saje nak buat kenang-kenangan...

15 nov 2010,4.04ptg...tarikh dan saki baki masa yang akan cikgu anis habiskan di atas katil nan empuk di hospital sg. buloh...pejam celik pejam celik rupanya dah 6 hari 5 malam cikgu menginap di hotel 4 bintang ni huhuhu...memula 'check in' 4 katil penuh di isi dengan penghuni berbaju dan berkain pink...sekarang ni tinggal cikgu anis je sorang2 mengira detik waktu meninggalkan katil 08 ni...

alkisahnya bermula...pagi 10 nov,cikgu anis bangun pagi2 menjahit serba sedikit di bilik bawah..alkononnya nak pakai baju tu untuk sambut kedatangan murid dan guru dari singapura...selesai menjahit..pinggang cikgu terasa pedih dan perit..makin lama makin menyucuk2...cikgu gagahkan diri memanjat tangga untuk mengadu domba pada sang putera raja yang masih enak dibuai mimpi...penuh kepayahan akhirnya tiba jua di tempat peraduan si putera raja...niat di hati mahu membaringkan diri..tapi malangnya sakit yg datang semakin menjadi-jadi...kerana kesakitan yg amat,suara menahan sakit cikgu mengganggu tidur si putera yg kacak itu...puas dipicit,diurut kesakitan tuan puterinya tidak juga menunjukkan tanda2 hendak sembuh...maka paniklah putera raja yg kacak itu walau pun belum mandi...huhuhu

maka dipujuknya puteri itu ke rumah sakit yg letaknya berhampiran dengan sungai yg dipenuhi buluh (hospital sg buloh)...dek kerana tidak tertahan melihat kesakitan yang ditanggung oleh tuan puteri, putera raja memandu bagaikan memacu kereta F1 di litar sepang...setibanya di hospital,tuan puteri diusung dengan katil beroda...raungan kesakitan yang amat dasyat tidak juga berkurang sehinggalah tuan puteri di beri ubat penenang ke dua lobang hidung yg comel itu...tangan kiri dan kanan si puteri di cucuk dengan jarum besar dan jarum kecil...sungguh lemah keadaan tuan puteri ketika itu...selepas itu putera itu membiarkan sahaja puteri kesayangannya di bawa ke satu bilik yg dinamakan 'labour room'..tinggallah tuan puteri sendiri di situ bertemankan pawang2 yg berbaju putih....bleh tahan gak hensemnya...tapi putera raja dalam cerita ni lagiiiiiiiii hensemmm...hehehe

lama benar tuan puteri di situ..diubati oleh pawang yang bersilih ganti..putera raja hanya dibenarkan menjenguk tuan puteri utk sedetik cuma...dek kerana kesakitan tuan puteri tidak jugak berkurang..maka di injectnya dengan ubat penahan sakit...sungguh berbisa sakit tuan puteri...ubat itu juga tidak lut...selepas itu,dipindahkan pula tuan puteri itu ke wad 6A...di situlah akhirnya tuan puteri diubatkan dengan pelbagai cara....ada pawang yang mendiagnoskan cyst tuan puteri telah pecah,ada yang kata tuan puteri disampuk apendiks maka perlu dibedah segera...ada pula pawang yang mengatakan perut tuan puteri ditumbuhi fibroid...ada juga pawang yg menawarkan utk di masukkan ke dalam terowong MRI...dan akhirnya pawang Mohan yang berkulit hitam manis mengesahkan tuan puteri sebenarnya hampir keguguran huhuhu...alhamdulillah akhirnya punca kesakitan tuan puteri dapat dikenal pasti...setelah diberi ubat menguatkan rahim dan antibiotik...kesakitan tuan puteri akhirnya sembuh...begitu lah alkisahnya...

mujurlah dr.mohan berjaya mengenal pasti masalah cikgu anis baru2 ni...cikgu hampir2 dioperate sebab doktor dah mati akal mencari punca kesakitan yang dialami oleh cikgu anis...rupa2nya..kesakitan yg cikgu rasa tu adalah pra contraction...mujurlah tak de darah yang keluar...makanya cikgu direhatkan di hospital ni utk memastikan kandungan cikgu selamat...terima kasih kepada semua doktor dan kakitangan hosp sg.buloh di atas layanan yang sangat memuaskan.semoga baby cikgu kat dalam perut ni sabar la menunggu usia 9 bulan utk melihat dunia...aminn

opsssss....lupa nak betulkan gambar la pulak....selamat menyengetkan kepala ye tuan puan...


katil tempat beradu tuan puteri di ward 6a


makanan istimewa dari dapur istana hosp sg. buloh...

Tuesday, November 9, 2010

Perkhabaran Dari Bilik Sakit Puan ;) hehe

minggu ni cikgu anis sedikit kepenatan menguruskan ibu mertua yg telah pun berangkat ke mekah pagi tadi...alhamdulillah segalanya berjalan lancar...rasa teringin yg membuak2 tgk rombongan haji tadi...harap2 murah rezki cikgu n suami untuk ke sana suatu hari nanti...amin..

seawal 3.30 pg cikgu sekeluarga dah memaksa mata utk dicelik..huhu...ibu mertua perlu berada di kelana jaya sebelum pukul 5 pg...kat sana sempatlah cikgu anis berjemaah dengan bakal jemaah haji...terasa seolah2 cikgu salah seorang yang akan menunaikan haji ke baitullah..

selepas ibu mertua dan kakak ipar hilang dari pandangan 4 mataku ini...maka semua ahli beredar ke restoran utk mengisi tangki perut...waktu ni perut bahagian kanan cikgu berdenyut2 menunjukkan tanda2 yg kurang baik...udah ler pas ni nak pi check up perut utk cyst...risaunya hati kalau2 kesakitan tu tanda2 cikgu perlu dioperate segera...ohhhhh tidakkkkkkkkkkkk...dalam dok sakit tu..mulut ni masih berselera mengunyah roti canai telur dan menghirup air laici (sejak mengandung ni...asyik minum laici jek...)...fuhh sedappp

ingatkan lepas makan kurang la skit sakit tu...tapi tak jugak...berdenyut2...kekadang terasa seakan2 ada bola golf kat sebelah kanan perut...aduhh risaunyeee...hatiku jadi tak keruan...mula2 cikgu anis memandai2 mencari sebab musabbab kesakitan itu...cikgu suruh en asben berenti kat mana stesen minyak..agaknya tadi tak sempat membuang hajat maka terasa tekanan yg kurang menyenangkan pada perut sebelah kanan...hajat dah termakbul...tapi rasa sakit tu tetap gak tak hilang...

sampai di hospital 9.30pg..mak oiii ramainye orang...(suasana biasa kat hosp kerajaan...tapi saje buat2 tak biasa huhuhu)...sementara nak jumpa doktor tu ada la 3,4 kali cikgu bertukar seat...sempat 3 kali membuang air terkucil..opss air kecil...sesambil dok menunggu tu..sempat la menyembang dengan ahkak kat sebelah...perutnya dah besauuu..kekadang terdengar bunyi ahkak tu menahan sakit...rupanya dia tengah tahan sakit nak bersalin,selang 5 min jek sakit...tapi kagum siap bleh menyembang macam2 dengan cikgu anis...gelak2 lagi tengok rancangan abg misai (sarjan ape ntah)...

setelah hampir 2jam setengah menunggu...akhirnya tibalah turn cikgu anis...rasa cam nak lari balik pun ado...alahai omakk...den takut kena operate huhuhu...masa 1 appointment dapat doc pompuan...dalam perkiraan cikgu haruslah dapat jumpa doktor yg sama...huk alohh salah la pulok perkiraan cikgu anis..kali ni dapat doc lelaki yg comey aje saiznye..muda trang ting tung lagi...tak tau la dah kawin ke belum,..macam belum (erkk..aapa kena mengena doc ni kawin ke idak dalam entry cikgu ni...tak de kaitan langsung...abaikan aje hehe)masuk2 aje tak sempat nak duduk...doc terus suruh baring di katil yg empuk bagai katil hotel hehehe...pastu doc kata nak scan melalui jalan yang malu2 tu sebab doc nak decide sama ada perlu di operate segera atau tak...haduiiii laaaa....tensen tul kalau buat scan kat situ...dah la asyik kena dengan doc laki...yg dulu berumur skit..kali ni muda la pulak...ayokkkk...malu malu....sib baik en asben ada meneman....nak tau apa kata doktor?

sebaik je scan...doc kata...uishh besar betul cyst cikgu ni..alamakkk sah sah kena operate segera kata hati nuraniku huhu....pastu tiba-tiba...eh eh...silap la...y tadi tu kantung baby...bukan cyst hehehehe...buat suspen jek doc ni...berdebar2 jantung ai tauu...puas doc mencari benda alah yg cikgu tak suka tu (apa lagi en cyst tu ler)....kali ni..berita sangat menggembirakan lagi mengujakan...doc kata..eh eh...tak de pun cyst cikgu...bior betulll...seronoknye kalau dah kecut..tapi apo ko bondo yang den dok sakit2 kat perut lagi ni...pastu doc guna scan tang parut plak...huhh legaaa....rupanya en cyst tu ada...mungkin terlindung dengan kantung baby...kata doc lagi may be cikgu rasa sakit tu sebab baby menendang...yeke?..ntah lah...tapi ada kemungkinan juga cyst cikgu dah menyebabkan tiub dah berbelit...sbb tu sakit...bila doc ukur saiz cyst kali ni...cikgu rasa lega...saiz panjang x lebarnya dah kurang dari 5cm...dulu bentuknya memanjang..sekarang melebar plak..doc kata kalau saiz macam ni..cikgu tak perlu dioperate..ALHAMDULILLAH SYUKURRRRRRRR....

hari ni jugak...cikgu n en asben dapat tahu jantina baby...jeng jeng jengggg...ada sape2 dapat teka? utk kak mas,jiran depan rumahku n ju sebelah rumah..insyaAllah luqman n rayyan ada geng utk main bola sepak hehehe...tak dapat la kita nak berbesan utk kali ni ye cik mas huhuhu...tunggu turn yg seterusnya plak hahaha...yg paling best...dapat tengok baby melambai2...amboiii beronok2 dalam perut mama ye...sesambil tu tolong tendang2 skit cyst yg berbelit tu kasi betul positionnye...pastu kalau nak sambung main berenang pun tak pe..ekekekeke

sekian...

Tuesday, November 2, 2010

Dialog Lucu Anak Muridku..

Kalau nak tau, tetiap ari ada saja dialog2 lucu yg terkeluar dari mulut anak-anak istimewa cikgu anis ni...tapi malangnya setiap kali balik ke rumah...cikgu anis asyik terlupa dialog2 tu utk ditulis kat blog syiok sendiri ni...

Antara dialog yang cikgu ingat :

DIALOG 1:

kalau ada kelapangan waktu, cikgu anis memang suka menyembang dengan anak2 istimewa cikgu...jumaat lepas cikgu sempat berborak tentang nama baby...saja jek nak dengar buah fikiran murid2 cikgu ni...

cikgu anis : fiqa,kalau cikgu dapat anak perempuan, apa nama yg fiqa nak bagi?
fiqa : hmm kalau perempuan, katrina,kalau lelaki,zakuan (dalam hati cikgu..amboii katrina tuuu...)

cikgu anis: hasif?
hasif : err kalau lelaki namakan Haris, kalau perempuan...hmm Aspalela..ok tak cikgu?:)(Aspalela la pulak huhuhu)

cikgu anis :azmi plak macam mana...ada cadangan nama lain tak utk anak cikgu?
azmi : (biasa la sebelum jawab soalan,habit azmi mesti garu kepala yg tak berkutu tu) haa...kalau perempuan taruk la nama siti nurhaliza, kalau lelaki plak datuk K..

haduii la...kuat betul pengaruh dato siti dengan datuk K ni....


DIALOG 2:

Cikgu-cikgu khas ni kekadang suka menyakat murid-murid...bukan apa,seronok dengar jawapan balas diaorang...kekadang tu cikgu yang dok mengajar di kelas sebelah pun bleh terkekeh kekeh ketawa...hehe..dialog kali ni cikgu anis dah terlupa macam mana bleh terjadi tapi masa tu sesambil diaorang buat latihan dalam kelas...macam ni lah lebih kurang yg sempat tertangkap di telinga cikgu anis:

azmi : esok-esok aku nak kawin 3

naien : amboi-amboiiii ko nak kawin 3 ye...aku pulak nak kawin 6...!!

cikgu-cikgu : kah kah kah...(apa lagi...kami ketawa tergolek2...sempat lagi tu pk bab kawin...bukan 1 bukan 2..tapi 6....mazhab mana la plak tu naien oiii hehe)


DIALOG 3:

ni plak dialog lucu naien tentang gigi..kalau tak salah cikgu, gigi naien baru jer tercabut....maka berceritalah naien...

naien : aku rasa minggu depan gigi palsu aku ni tumbuhlah..

cikgu anis : apa naien? gigi palsu?

naien : ha la...gigi saya ni baru tercabut...minggu depan tumbuhlah gigi palsu saya ni cikgu..

tak pernah2 manusia di muka bumi ni tumbuh gigi palsu..tapi si naien ni tetiba bleh tumbuh gigi palsu hehehehe...


DIALOG 4 :

Memandangkan setiap hari Jumaat ada subjek Pendidikan Jasmani...maka setiap kali sebelum hari Jumaat murid2 akan bertanya pada cikgu sama ada perlu pakai baju sukan atau uniform sekolah...

saffura : cikgu...cikgu...hari JUMAHAT pakai apa?

cikgu anis : apa dia saffura..bleh ulang sekali lagi?

saffura : ishhh cikgu ni ...saya tanya hari JUMAHAT nanti pakai apa? baju sukan ke baju sekolah?

sejak bila pulak la hari JUMAAT bertukar kepada hari JUMAHAT ni saffura oiii...cikgu mintak saffura buat latih tubi menyebut hari Jumaat..tapi akhirnya...Jumahat jugak yg saffura sebut...kesian saffura

Tuesday, October 26, 2010

Dup..Dap..Dup...Dap

Bunyi apa tu?? lagu dangdutkah? bunyi lagu hip hopkah....??? ohhh rupa-rupanya itulah bunyi jantung baby cikgu anis lam perut....hehehe...tadi pi buat check up kat klinik desa...alhamdulillah tak perlu menunggu berjam jam sebabnya appointment cikgu kali ini dan seterusnya insyaAllah dibuat pada sebelah petang....sebelah petang memang ciput jek orangnye...kalau belah pagi...haduii la..kena sabar la sebab orangnye melimpah ruah...ramai sungguh yg dapat rezeki anak...

kenapa gamaknya cikgu anis dapat appointment sebelah petang? kerabat dirajakah cikgu anis ni? anak sedara najibkah cikgu anis ni? cucu tunku abdul rahmankah dia ni..?? jawapannya semestinya lah kerana cikgu anis ni adalah cikgu yang mengajar di sebelah pagi..makanya diberi keistimewaan itu kepada cikgu anis...maka syukur alhamdulillah...lebih kurang setengah jam dah selesai segala check up..

berbalik kepada bunyi jantung tu...tadi nurse amik ukuran perut...pastu buat ultrasound...maka terdengarlah bunyi dup dap dup dap itu...tapi masa tu cikgu tak sangka plak benda alah tu dapat kesan bunyi jantung baby...ingatkan nak dengar apalah...nurse tu pun teruja...katanya eh eh baru 4 bulan tapi dah dengar dengan jelas bunyi jantung anak cikgu....agaknya baru lepas bersenam dalam perut tu yg senang dengar hehe.....ape pun thanks nurse sebab layan cikgu anis dengan baik sekali:)

Saturday, October 23, 2010

cyst oh cyst...kecutlah dikau....fuhhhhh

Letih betul rasanya minggu ni...sibuk dengan kenduri,nak buat soalan periksa,nak taip minit mesyuarat lagi..kelas mengaji quran pun dah tuang 3/4 minggu..asyik ada aktiviti jek tiap hari sabtu...

hari ni seharian di putra heights...maghrib tadi baru sampai ke rumah...sesambil dok tengok bola sepak kelantan vs kedah...terasa gatal plak jari ni nak menulis...semalam cikgu anis ada appointment di hospital sg buloh...apa lagi kalau bukan masalah cyst yg tak diingini tu..pejam celik pejam celik rupanya dah masuk 4 bulan umur kandungan si tecit cikgu dalam perut ni...mujur la kali ni tak tunggu lama utk jumpa doktor...(tapi dua jam la jugak hehe)...so tak de la nak boring sangat menunggu turn...

scan kali ni rasa sangat teruja...dah nampak bentuk baby...kalau masa dua bulan kandungan rupanya macam sebiji kacang...tapi kali ni dah nampak bentuk kepala dan badannya.doktor siap tunjuk tangan dan kaki baby..tak cukup kaki...tulang peha pun doktor tunjuk...tapi biasalah...kita yg bukan doktor ni main hangguk hangguk je la sebab tak nampak sangat apa yg doktor bgtau tu..yg jelas,bentuk kepala dan badan...itu pun dah syukur sangat sbb saiznya dah makin besar..memang ketara perbezaannya sewaktu 8 minggu dulu..

habis bab happy...masuk plak bab debaran jantung....ada berita baik...yg tak baik pun adooo jugak huhuhu....cyst sebelah kiri alhamdulillah dah tak de...tp yang kek belah kanan tu...tak mahunya dia kecut...dok 5cm situlah...geram betul cikgu anis..doktor kata saiz cyst ni besar...dan skrg ni adalah masa yg sangat sesuai utk di operate...huhuhu perlukah akuuuu????????????? makanya doktor bagi tempoh dua minggu lagi...sekiranya saiz tu kian bertambah...maka satu major operation terpaksa dilakukan segera ke atas cikgu anis...oh tidakkkkkkkk....huhuhuhu...

kalaulah ada yg sudi membaca entry cikgu anis ni...tolongla doakan cyst tu mengecut...ngeri rasanya nak buat operation...apa tah lagi major operation..huhuhuhu

Wednesday, October 13, 2010

Jawapan Yang Tak Terduga Dek Akal...

Hari ni tangan tiba-tiba terasa sangat gatal untuk menaip kat blog yg dah berhabuk ni...berhabuk sbb dah lama tak menjenguk :)...

Pagi tadi,anak murid cikgu anis belajar mata pelajaran sains dengan cikgu Naza (kawan cikgu anis)..Topik Tumbuhan kalau tak silap...dalam topik tu, kawan cikgu explain kat murid-murid istimewa ni tentang pokok kelapa....maka ceritalah cikgu naza tentang pokok serba guna ni dari akar sampai la ke buahnya....ternganga-ngangalah anak murid mendengar penerangan cikgu naza...kusyuk!

Apabila cikgu naza menyebut perkataan sabut kelapa...rupanya ada murid yang tak tahu apo ko bondo la sabut kelapo itu....dah jadi tanggungjawab cikgu,perkara yg murid tak tahu tu perlulah diterangkan...maka cikgu naza pun berilah gambaran paling mudah supaya murid boleh mengenali bagaimana la rupanya si sabut kelapa itu....kata cikgu naza...sabut kelapa tu warnanya coklat,rupanya berbulu-bulu kasar bila dikopek dari tempurung kelapa....barulah murid-murid faham...rupanya dah biasa tengok sabut tu,cuma tak tahu dipanggil apa....

Sebelum cikgu naza menamatkan pengajarannya, sempatlah cikgu naza bertanya satu lagi soalan kepada murid2.....:

cikgu naza : siapa tahu apakah kegunaan sabut kelapa?

saffura : err...sabut kelapa tu macam berbulu-bulukan...haaa saya tahu...sabut kelapa tu kegunaanya adalah untuk menambahkan bulu-bulu kita....:) (jawab saffura dengan penuh yakin)

Dek kerana menerima jawapan yang tak terduga dek akal itu, maka terkedulah cikgu naza...hehehehe....entah macam mana la si saffura ni dapat idea nak jawab macam tu....tak taulah bulu apa yang dimaksudkan tu...pada firasat cikgu anis mungkin saffura maksudkan bulu roma agaknya ...takkan bulu ketiak plak kot hehehehe....apa pun saffura memang hebat (slogan untuk murid yg boleh jawab soalan) sebab berani menjawab soalan cepu emas cikgu naza...hihi:)

Thursday, September 23, 2010

Kisah Haru Biru

Sebenarnya cikgu anis baru jek baca blog pn ana suzana...lucu mengenangkan kisah sirap manis ana suzana...tup tup tup teringat kat abang ipar yang pernah makan malam kat umah cikgu anis.

tahun lepas, dalam perjalanan ke KL,abang ipar sempat singgah ke mahligai ciput cikgu anis kat shah alam ni...kebetulan masa tu cikgu anis masak sambal tumis ikan bilis peberet cik asben...suka bebenor cikgu anis tengok abang ipar n en asben menambah2 nasi dek kerana terkena penangan sambal ikan bilis cikgu yg marbeles tu ekekeke...
walau pun tak de pujian yg terkeluar secara zahir,dari gaya mengunyah dan menambah disertakan dengan peluh yg memercik tu..cikgu bleh agak la...sambal bilis tu kena dengan selera abang ipar. Lagi pun itu je la satu-satunya resepi yg cikgu anis tau masak dengan marbeles...

maka kembang la lobang hidung cikgu bila sambal bilis hampir licin dikerjakan dua beradik itu...tapi kembang lobang hidung cikgu tu tak lama...esoknya cikgu terima berita daripada bapa mertua ttg abg ipar yg terpaksa masuk ward sbb kena operate...terkojut unta la cikgu anis dibuatnye...rupa2nya apendiks abg ipar dah teruk...lepas balik dari rumah cikgu...abang ipar sakit perut yg teramat sampai memaksanya ke hospital dan dibedah...

aduhh rasa bersalahnya...walau pun en asben dan abang ipar kata tak de kena mengena dengan sambal bilis tu...hati tukang masak yg tak pro ni tetap rasa tak sedap hati...maka kecutlah kembali lobang hidungku kepada bentul yg asal....huhuhu haru haru....

Monday, September 20, 2010

Cikgu Anis Bercerita Lagi...

Tadi punyala banyak idea nak tulis...bila dah mengadap laptop...habis bertempiaran idea2 canggih cengkih tu...adehh..apa pun...cikgu anis nak amik kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada sape2 yg sudi baca karangan merapu cikgu ni...

Kali ni cikgu nak tulis apa saje yg terlintas dan tertaip...sape nak baca..silakan..sape yg tak nak baca...sila pi makan biskut raya yg tak habis2 lagi tu..:)

kisah 1:

arini cikgu anis dengan cikgi2 yang lain pi ziarah rumah anak murid... sempat la ziarah 6 buah rumah...ziarah ala-ala segmen terjah gitu...maka terkejut elektrik la tuan rumah menerima kunjungan cikgu cikgi yg kecoh tu...kecuali cikgu anis je la yg sangat pendiam orangnye ekekeke (bleh percaya ke statement ni?Hanya cik mas jiran cikgu anis yg tahu hehe..

rumah pertama yg cikgu terjah adalah rumah saffura...saffura memang dok sorang2 kat rumah time tu...yang kelakarnya,saffura siap telefon cikgu sbb bayang2 cikgu tak jugak kunjung tiba...cikgu dah pesan pada saffura...cikgu nak rasa air yg saffura buat sendiri...kata saffura...air dah siap ni cikgu...bila cikgu nak sampai...fuh tak sangka pantas betul anak dara cikgu ni buat air...sedap ke idak..belum tahu:)....sampai ke rumah saffura...terus cikgu cikgi dihidangkan air satu jug besar....tak sabar cikgu nak rasa kesedapan air buatan saffura...fuhhh memang sedap lahh...sebijik macam kat McD...mahu tak sedap...rupanya saffura bagi cikgu cikgi minum air berkarbonat...padanla cepat jek siap hehehe..pastu cikgu mintak saffura amikkan air kosong....terkojut cikgu tengok saiz gelas yg saffura bawak..mak oii gelas saiz giant gitu...sekali air kosongnya separuh gelas pun tak sampai..alahaiii anak muridku...

lepas tu,cikgu ajak saffura tunjukkan jalan ke rumah fauzan plak...kata saffura dekat je sambil tangan tunjuk ke arah utara...tanpa banyak songeh,saffura pun naik kereta salah seorang kawan cikgu...cikgu ikut dari belakang...tiba-tiba kereta kawan cikgu tu ke belok kiri dan masuk ke lorong yg sama ke rumah saffura..dalam kepala cikgu..ape hal plak ni...saffura tak jadi ikut ke..pastu kawan cikgu terus park kete kat tepi jalan tak jauh dari rumah saffura..sambil dok tahan gelak,kawan cikgu dok tunjuk2 rumah fauzan...laaaa rupanya rumah fauzan satu lorong dengan rumah saffura...seberang rumah saffura je,kalau jerit pun memang bleh dengar...kalau jalan kaki, ketiak pun tak sempat nak basah..hadoiiii la saffura oiii...sakit perut cikgu gelak...apo punyo tourist guide la hehehe

Kisah 2 :
Ikut perjanjian yg tak berapa nak janji,abang ipar nak datang beraya sebelum bertolak balik ke Kuantan..maka cikgu anis yg tersangat hebat dalam bab masak memasak ni pun sibuk la mencari idea nak masak apa...last2 cikgu buat keputusan nak goreng mee sanggul...ada kenal itu mee sanggul? rupa mee ni sebijik cam sanggul..warna kuning...dan sedikit lebar...perlu direndam sebelum digoreng...tak tau la kat sini ada ke idak..selalunya bonda cikgu import dari alor setar...satu paket ada 4 sanggul...maka cikgu anis pun goreng la 10 sanggul mee...apa lagi ini la masanya nak guna kuali besar yg dah lama tersangkut kat dinding...ketung ketang ketung ketang...maka siapla mee sanggul tu...mak datukkk memang sedappp hik hik hik...puji diri sendiri...tunggu..punya tunggu sampai ke tengah hari tak muncul..maka resah la si hati.sapo la yg nak ngabehkan mee sanggul aku ni...separuh kuali besar tu..huhuhu...udah la lepas zohor nak pi makan kenduri...maka untuk menyedapkan hati, cikgu anis pun berniat nak bagi la kat jiran depan umah,sebelah dan belakang...

nak dijadikan cerita..pergi la cikgu anis ke tempat kenduri..pusing punya pusing tersesat la plak...elok2 pukul 4 ptg baru jumpa tempat kenduri tu..kenduri tu pun dah tamat...akhirnya balik le dengan perut kosong..lapar punya pasal...pi la makan kat tasik perdana pekena asam laksa yg boleh tahan ok rasanya...memandangkan sekarang ni cikgu anis makan untuk berdua, makan sepinggan laksa tak mencukupi...orderla plak cik asben akan burger daging...kongsi le plak burger tu..dah habis burger..alahaii mulut teringin nak makan yg manis2 plak...beli la plak makanan kanak2...biskut cicah coklat...sedapp...pastu asben offer asam plak...dalam kete pekena asam...balik rumah makan plak mee sanggul..udahnya malam tu perut membesar bagaikan orang mengandung 4,5 bulan..kembunggg beb..gara2 makan tak hengat donia...

berbalik pada mee sanggul tu...niat nak bg kat jiran tak bertangga tak jadi sebab huduh bebonar tengok sayur dah layu...cik asben plak demam..makan sepinggan jek...susah hati la cikgu anis..cam no nak habiskan ni....alangkah terkojutnya diri ini...hari ni mee sanggul cikgu anis berjaya dihabiskan....diulang berjaya dihabiskan oleh cikgu anis sendiri!!...9 dari 10 sanggul tu..cikgu anis yg membedalnya...bila tengok kuali licin...diri sendiri bagai tak percaya....aku ke yg makan semua mee ni...hohohoho....

kisah 3:
sekian,terima kasih kerana sudi meminjamkan bijik mata anda untuk membaca tulisan merapu cikgu anis hehehe

Sunday, September 5, 2010

OK ke tu???

Hari ni dah start la cuti sekolah...niat di hati nak kemas rumah...maklum la dah nak raya...baru kemas sikit dah rasa cam nak semput..last2 terbaring je kat sofa. dah bosan terbaring baca blog kengkawan..saje nak cari feel mengarang blog sendiri plak hehe...

arini cikgu anis nak tempek gambar baby yang masih 'tecit' dalam perut cikgu anis...jeng jeng jenggg....


yang kat dalam bulatan tu ler baby cikgu...masa ni umur baby cikgu masuk 8 minggu...happy betul tengok gambar ni...balik rumah je tak de keje lain, dok tengok je gambar hitam putih ni...hehe


yang ni plak gambar yang paling tak suka cikgu anis tengok....ni ler gambaran cyst sebelah kanan yg discan,erkk yang mana satu? tuuu ha yg bulat kaler itam tu ...saiznye lebih kurang 5cm x 4cm...leh tahan besaunye...malas nak tandakan bulat,sebab tak sukeeeee...huhuhu


ini 2nd pic yg tak gemor jugak den nengoknye...cyst sebelah kiri...3cm...tapi doktor kata kdg2 ovari akan sedikit membesar sewaktu mengandung...so harap2nya lepas ni ovari kembali kepada saiz normal 2cm (kalau tak silap)...bleh tengok perbezaan saiz antara dua cyst tu ye...kepada sesiapa yg berminat boleh buat kajian ye hehe

masa memula nak scan tu, jantung cikgu anis ni dup dap dup dap...laju jek cam orang baru lepas akad nikah hehe..nak tau sebab apa...cikgu risau kot2 bukan baby yg ada dalam perut ni..maklum la dari awal dah tau ada masalah cyst...tapi alhamdulillah bila nampak si 'tecit' dengan jantungnye yg 'cinonet' tu berdegup ...terus rasa excited yg teramat....dah tak peduli dah ada cyst ke ape ke...yg penting ada baby!:)

Tapi tersentap jugak la pankreas cikgu bila doktor kata cyst bleh ganggu pembesaran baby..silap haribulan boleh keguguran...nauzubillahi min zalik...moga allah bagi peluang pada baby cikgu lahir ke dunia ni dengan selamat...dan kepada cik cyst yg berdua tu...tolongla kecut ye...kasihanilah baby cikgu tu...berilah dia peluang membesar dengan normal kat dalam rahim cikgu ni..toksah la dok berebut tempat lak dengan baby cikgu ni...dah lama tau cikgu tunggu saat2 keemasan cenggini huk huk huk huk

Ape pun cikgu rasa best sangat jadi ibu mengandung ni..dilayan bak permaisuri gitu hehe...nak buat ape pun orang tak bagi..maklumla anak pertama...dah la susah nak dapat lak tu...en hubby tersangat la ambil berat sampai dah kurang berat cikgu anis bila pi timbang hehehe...selalunya pagi nak pi sekolah mesti cikgu uwek uwek dulu kat bilik mandi...so pagi tadi bila en hubby keluar je dari bilik mandi n tengok cikgu anis tak de di tempat peraduan...maka segeralah en hubby mencari jejak permaisurinya ini...akhirnya permaisurinye ini berjaya ditemui di bilik mandi satu lagi (kat atas ada dua bathroom)...si permaisuri diammm aje kat bilik tu...kesunyian bilik itu menimbulkan kerisauan di hati en hubby...tiba-tiba je pintu bilik mandi tu diketuk ala-ala romantik dan kedengaran suara merdu en hubby dari luar:

en hubby: err...sayang ok ke tu? (dalam kepala dok pk permaisurinye nak uwek-uwek la tu)

pn permaisuri : err....(terpisat2 dok pk nak jawab ke idak...serba salah den dibueknya) ..err..ok je bang...tengah qada hajat ni hehehe

en hubby : oooo ye ke....hehehe

adehh sungguh prihatin en hubby ku kat permaisuri dia yg sorang ni hehehe...

Friday, September 3, 2010

Jeng jeng jenggggggggggggg...

CUTI SEKOLAH DAH MULA...yahuuuu!!!!uishh seronoknye menikmati hari pertama cuti di Shangri-la hotel kat putrajaya ni...lagi best dapat bilik yg viewnya mengadap tasik dan masjid...siang cantik..malam pun cantik...bathroom pun lawa...siap kalau mandi bleh terus tengok tv kat luar...tapi seksi lerrr pulak ekekeke...

ehemm...sebenornya kat atas tu ayat utk menjeleskan sape2 yg lum start bercuti ye..hehe (baekk punya cikgu anis ni kan)...ari ni sebenarnya dah pasang niat nak tulis serba sebanyak catatan yg sangat berharga utk cikgu anis n en.hubby...

dalam entry yg sebelum2 ni...cikgu ada ceritakan kesusahan dan kesyahduan hati bila disahkan ada cyst...rupanya kerana benda alah inilah makanya cikgu anis sukar nak tambah bilangan ahli keluarga...maka berduka lara la cikgu anis dek kerana terpaksa dioperate....masa tu pi kat hospital private..doctor suggest buat operation before puasa...doc kata kalau boleh sebelum next period....masa tu adalah 2@3 minggu lagi nak puasa dan nak sampai waktu angkat bendera jepun...bertambah serabut la kepala memikirkan tarikh nak operate tu plak...dalam dok berserabut tu..niat tu dihalang oleh bonda dan ayahanda la pulak...bonda cikgu ni matron kat Hospital Kota Bharu...makanya bonda mintak check sekali lagi kat kota bharu n kalau perlu buat operation, buat after raya ..fenin jugak pk nak tangguh operation ke nak ikut kata bonda ke....bila pk2 lebih baik la ikut kata bonda....

nak jadi cerita....maka ditangguhla operation tu...pada masa yg sama...dok tunggu la time nak angkat bendera jopun tu...sepatutnya sebelum puasa tapi dah seminggu puasa pun lum jugak angkat bendera....maka dikhabarkan la masalah itu kepada bonda...bonda kata mungkin sbb cikgu anis stress dengan cyst maka tarikh angkat bendera tu teranjak...maka tunggulah cikgu anis sambil membilang hari...dalam tempoh menunggu tu...terasa pelik jugak..kenapa la puasa kali ni letihnye lain macam aje...balik sekolah tak larat nak angkat kaki tangan termasuk mata...ZZZZZZ je jawabnye...bila tak larat nak masak...apa lagi..cikgu buat lawatan sambil menghabiskan duit kat bazar ramadhan...tapi pelik..satu ape pun tak terliur nak dibeli sbg juadah berbuka...bukan setakat tak terliur...bau makanan yg bisa melelehkan air liur tu alih2 jadi busuk kat hidung cikgu anis ni...apa sudah jadiiiiiii???? tengok makanan pun dah rasa lain macam...sudahnye cepat2 cikgu anis balik rumah...

hampir sebulan bendera jepun tak jugak diangkat...kawan2 mula dah syak ada berita baik..tapi cikgu anis masih belum berani nak letak harapan tinggi...takut kecewa la katakan...kawan2 asyik dok suruh buat pregnancy test...akhirnya pada 26 Ogos aritu cikgu anis berdebar dan berkobar membuat la test sendiri....alhamdulillah tak sangka memang betul jangkaan kawan2 cikgu...penantian selama 2 thn lebih akhirnya jadi kenyataan...syukur sesangat...en hubby apa lagi..tersengih sampai ke telinga....kata en hubby..."abang dah agak memang pregnant ni...sebab sejak kawin,sayang tak pernah pun tak selera makan "...amboiii sempat lagi tu nak perli cikgu kuat makan hehehe...

esoknye en hubby tak sabar2 nak tgk baby kat dalam perut ni...cikgu pi scan kat klinik azlina & sharifah kat subang perdana je...subhanallah gumbiranya hati tengok baby yg kecik tu...yg paling best bila nampak jantung baby berdegup...eee rasa nak nangis....tak sangka dah ada manusia lain kat lam perut ni...dulu ada lemak je:)...adik ipar sempat berseloroh lagi...aii nampak baby ke nampak lemak masa scan perut tu....baekkk punya adik ipar hehehe...tahun depan meriah la rumah bonda dan ayahda kat kampung sbb bakal terima dua orang cucu sekaligus...

sekarang ni cikgu tengah melalui detik2 morning sickness....loya..muntah2..tapi tak la teruk mana..selera makan masih lum ada...asben siap bagi tawaran hebat mengalahkan mega sale kat sogo n jusco..tapi cikgu anis tak tau rasa nak makan apa..semua benda rasa tak teringin nak makan...tapi asikrim tak tolak ye hehe...

kepada sape2 yg baca luahan yg panjang lebar ni...tolongla doakan cikgu anis n baby selamat ye...maklum la cyst cikgu anis nampaknya tak kecut2 lagi...lagi risau..haritu tu doktor kata yg sebelah kiri ni pun macam nak jadi cyst...nauzubillah...kalau cyst membesar...baby bleh gugur...nauzubillah sekali lagi...semoga tahun depan rumah cikgu anis akan lebih berseri dengan kehadiran si comel...aminn

Wednesday, August 4, 2010

Fakhrul yang Sakit...Pak Din yang Prihatin

4 Ogos 2010:

Hari ni Fakhrul diserang epilepsi (sawan) sekali lagi ....kali ni anak cikgu anis ni jatuh ke lantai kantin secara tiba-tiba...keadaan tiba2 jadi gawat...waktu tu,cikgu anis n kengkawan tengah syok menikmati makan pagi...

"berdegup!" rupanya fakhrul jatuh lagi...gara2 diserang epilepsi..kuat betul bunyi kepala fakhrul terkena lantai kantin...cepat2 cikgu anis n kengkawan menghampiri fakhrul yg mulutnya dah mula berbuih2...kali ni dah masuk dua kali Fakhrul diserang epilepsi..

selalunya kami biarkan fakhrul berhenti dari epilepsinya barulah tubuh kecil tu direhatkan di bilik guru...bukan kerana kejam...tapi itulah ilmu yg kami perolehi.. bukan sebuah atau dua buah buku...tapi dah kerap cikgu anis jumpa cara merawat kanak-kanak epilepsi ni...tapi tadi...seorang kakak tu cuba membantu....diregangkan jari jemari fakhrul,diurut2nya pada bahagian bawah ketiak fakhrul...tak cukup dengan itu...diberinya fakhrul minum kopi dan diletakkan hujung sudip plastik ke mulut fakhrul...selepas fakhrul berhenti dari epilepsinya...fakhrul menangis seperti kesakitan....cikgu anis minta buangkan sudip tu kerana mengikut pengetahuan cikgu anis....semasa epilepsi,tidak boleh memasukkan sebarang benda ke dalam mulut pesakit kerana dikhuatiri akan lebih mengundang kecederaan...juga tidak boleh diberi sebarang minuman kerana bimbang akan menyekat saluran pernafasan pesakit...tapi tadi segala apa yg cikgu sarankan....tidak dilayan...

hingga ke saat ini,cikgu anis masih keliru...harap2 ada yg sudi berkongsi pengetahuan tentang menghadapi saat diserang epilepsi..


4 Ogos 2010 :

semalam, fakhrul diserang epilepsi di dalam kelas,....Pak Din yg merupakan seteru Fakhrul setia di sisi temannya itu...bukan setakat meneman tapi diusap2nya kepala Fakhrul...puas disuruh ke tepi..tapi Pak Din tetap buat dekk...mungkin Pak Din faham seteru yg tetap dianggap sahabat itu sedang menahan kesakitan....sungguh tidak sangka,Pak Din beriya membaca doa utk Fakhrul...menadah tangan dengan mulut terkumat kamit..hanya Pak Din saja yg tahu apa yg didoakan...sungguh tersentuh....dipicit2nya badan Fakhrul...dipujuknya Fakhrul minum air....sungguh syahdu saat itu...

video


cikgu2 sengaja cadangkan Pak Din menelefon mak Fakhrul....dengan penuh usaha Pak Din berlakon seolah2 sedang bercakap dengan mak Fakhrul..."mak...eyul akit...atang olah pat..kena alik mah" (mak...fakhrul sakit...datang sekolah cepat...Fakhrul kena balik rumah)...lebih kurang macam tulah dialog Pak Din....pastu cikgu bagi kunci kereta pada Pak Din...sengaja nak tengok apa tindakan Pak Din....rupanya bukan setakat kunci kereta..beg cikgu pun Pak Din sangkut ke bahunya.... siap bagi arahan suruh cikgu dukung Fakhrul ke kereta sebab Pak Din nak drive Fakhrul balik ke rumah...kami saje buat2 tak nak dukung Fakhrul...terjerit2 Pak Din marahkan cikgu....dileternya puas2...sakit hati gamaknye cikgu tak nak membantu...

video

video

memang kelakar mengingatkan gelagat Pak Din ketika itu...tapi...hakikatnya hati cikgu2 amat tersentuh dengan keprihatinan dan rasa tanggungjawab Pak Din...itulah kasih sayang seorang anak istimewa....biarpun akal tidak sempurna, tapi jiwannya bersih hatinya luhur....kalau seorang anak OKU prihatin terhadap seorang kawan yg selalu membulinya....bagaimana kita seorang yg normal....apakah kita memiliki sekeping hati yg tulus seperti Pak Din? Tepuk dada...tanyalah hati..:)

Thursday, July 29, 2010

Panjang Akal Yang Tak Panjang:)

Dah lama tak cerita tentang anak-anak istimewa cikgu anis kan....arini termeletup di hati rasa nak menulis tentang anak-anak cikgu yg memang istimewa tapi jgn tak tau anak-anak cikgu anis ni tersangat la panjang akalnya bila nak mengelat...:)

tak lama lagi bulan 8 nak menonjolkan diri...maknanya dah hampir 8 bulan cikgu anis ajar subjek matematik di kelas pendidikan khas ni....bulan lepas cikgu anis dah mula ajar topik baru iaitu topik Operasi Tolak dalam lingkungan 10 menggunakan objek...bila anak-anak cikgu dah nampak cam paham tentang konsep penolakan...baru la cikgu anis mula ajar menolak menggunakan jari....dalam 7 orang anak cikgu anis tu..2 daripadanya cikgu anis latih hafal sifir sebab anak2 yang 2 orang ni memang advance..

semalam cikgu anis minta saffura hafal sifir 7 ...maka terkial-kial lah anak dara cikgu menghafal sifir 7...sampai terjerit-jerit marahkan kawannya yg tergelak kuat dengar celoteh cikgu anis..kesian saffura....utk meredakan keadaan,cikgu anis bagi hadiah istimewa utk kawan-kawan saffura....anak-anak cikgu anis dah faham benar kalau cikgu kata nak bagi hadiah special....hadiah tu tak lain dan tak bukan...latihan ler hehe...saffura pun nampak lebih aman menghafal sifir 7 nya...tapi tak lama selepas tu....

saffura: cikgu..boleh tak saya hafal sifir ni kat rumah?

cikgu: kenapa?

saffura: saya tak boleh nak hafal sifir kat sekolah...

cikgu: kenapa pulak tak boleh?

saffura: tak boleh la cikgu...kalau kat rumah ada susu...bila ada susu baru saya boleh hafal sifir...kat sekolah tak de...macam mana saya nak hafal sifir

cikgu: ye ke ( dalam hati dah nak tergelak tergolek-golek dengar alasan nak ngelat hafal sifir)

saffura: haah...esok je la ye cikgu saya hafal sifir 7 ni...esok saya bawak susu ke sekolah...mesti boleh hafal punya

geli hati cikgu anis...macam-macam alasan bila dah malas nak hafal sifir.. hehehe...

arini saffura puasa sunat...tak tau la mimipi apa datang pagi2 ke sekolah terus buat announcement :"cikgu...saya puasa arini"....alhamdulillah...bagus anak cikgu ni rajin puasa...tapi mimpi apa terajin puasa plak ni...nak tau apa jawab saffura?

saffura: sebenarnya saya tak de niat nak puasa...tapi pagi tadi ibu saya kejutkan saya...pastu ibu baca doa (niat puasa)...saya pun ikut baca jugak...sebab saya dah terbaca doa tu dengan penuh niat di hati...jadi terpaksa la saya puasa...

kah kah kah...tergelak sakan cikgu-cikgu dengar jawapan saffura....adeh...gelak sampai sakit perut...saffura anak dara cikgu anis yg memang banyak mulut,tp panjang akalnya..:)..

Friday, July 23, 2010

Cikgu Anis Bakal Di Operate Lagi...:(

Berkali-kali mata cikgu anis memandang perut yang langsung tak seksi ni...dan setiap kali itu juga, hati cikgu anis rasa kecut....puas ditenung..diusap2..puas diusap2..ditekan-tekan....uishh banyak betul lemak menempel...hmmm...

semalam selepas balik berdating dengan encik doktor yg jauh nun di Klang...rasa gundah gulana,sedih hiba datang silih berganti....terus hilang rasa lapar...dan terus tak jadi nak memulakan kembara mengisi perut di Restoran Muara yg sedia famous tu....hati tersangatlah gelisah....

mujur ada en. suami di sebelah tak puas2 memujuk dan menenangkan pn.isteri yg memang penakut pait....lemah rasa segala sendi lutut dan sendi siku, tidak termasuk sendi pintu mendengar jawapan en.doktor...kata en. doktor, kalau cikgu anis mahukan zuriat cepat...makanya pembedahan perlu dilakukan segera....orang lain perutnya seksi kerana ada baby...cikgu anis perutnya seksi kerana ada cyst....hmmm...dengar aje perkataan bedah....fikiran cikgu anis terus melayang-layang entah ke mana-mana...apa yg doktor cakap pun masuk telinga kanan keluar telinga kiri...huhuhu perlukan aku dibedah lagi...?????

kepada sesiapa yg baca entry ni...doakan segalanya selamat ye...

Thursday, July 22, 2010

KUSANGKA 3, RUPANYA ........

Hari ni rezki cikgu anis sangatla murah....ada kawan yg sudi belanja makan utk lunch ....memula tu ingat tak nak join...tapi bila terkenangkan seronok jugak sekali sekala keluar makan dengan kawan2, makanya dalam keadaan gusi yg masih berdenyut nyut nyut tu....cikgu anis ikut join la jugak acara makan makan free tu. hehe rezeki jgn ditolak..:)...memula tu ingat nak minum jek sebab tak leh makan benda yg keras2...tapi bila terpandangkan lauk yg macam2..ulam yg beraneka ditambah dengan budu dan sambal belacan....harus ku makan gak nasi kat kedai ni...tak leh kunyah ...cikgu anis main telan jek...fuhhh sedapp sekali budunye (cikgu anis ni hantu budu)..

balik dari mengenyangkan perut yg sudah mara ke depan ...opsss...cikgu anis sempat bertenggek lagi di tepi kolam...apa lagi intai CUCU la ekekeke....dah jadi rutin...sebelum pi sekolah intai...balik sekolah pun intai...tambah2 sejak dapat cucu ni....rasa nak mengintai jek kejenya...pasni nak kena letak CCTV plak kot kat kolam tu...senang nak tengok anak cucu main2 kat kolam tu dari dalam rumah hehehe....idea melampau...dok asyik2 mengira cucu yg 3 ekor tu...tiba2 mata cikgu anis ternampak kelibat beberapa ekor cucu yg lain....tergenyeh2 mata cikgu anis dibuatnye....betul ke lebih dari 3 ni..cam tak percaya plak...dua tiga kali cikgu anis dok kire...kejap ke kanan kejap ke kiri...sambil menonggeng dok kira dengan jari....kalau jiran sebelah tengok pun mesti geli hati...Memang sah la...rupanya adala lebih dari 5 ekor..susah nak kira sbb cucu2 cikgu ni tengah aktif ke sana ke sinun...tak terkejar nenek dibuatnye hehehe..

Wednesday, July 21, 2010

Cikgu Anis Berpangkat Nenek!

Wahhh tak sangka tul dalam sekelip mata cikgu anis dah jadi nenek...hua hua hua...tadi lepas balik dari cabut gigi dengan hati yg penuh kesedihan dek kerana kehilangan sebatang gigi...cikgu anis segera mengubat hati yg lara dengan menjenguk anak-anakku yg 10 tu...

duduk bertenggek di tepi kolam kecik sebesar kangkang mak kera,cikgu anis menguis2 air sambil mengintai2 mana la anak2 aku yg 10 ekor ni....yeeee...utk pengetahuan semua...cikgu anis dah ada hobi baru..bela anak ikan...tak dapat anak sendiri...anak ikan pun jadilah...(ayat2 memujuk hati nurani)....sebenarnya ada 12 ekor semuanya...tapi semalam dua ekor telah selamat kembali ke rahmatullah...

dua ekor ikan tu warna putih...satu daripanya perut memang buncit semacam...yg sekor lagi jantan gamaknya...pertama kali cikgu anis lepaskan kat dalam kolam tu...kemain gatal lagi ikan jantan ni dok menggoda ikan betina yg penuh keseksian itu...kemana saja ikan betina tu berenang..maka akan adalah ikan jantan ni berenang di bahagian ekor ikan betina...geli hati plak melihat kegatalan ikan jantan tu..ntah macam mana terkeluar ayat ni dari mulut cikgu anis .."hmmm tak lama lagi kita dapat cucu la bang....menggatal pelik je ikan yg sekor ni"...en. suami turut tersenyum ...lucu gamaknya mendengar perkataan cucu tu...

semalam cikgu anis ajak en suami temankan utk bagi makan kat anak2 yg 12 ekor tu...nak bagi makan sebelah petang..hujan lebat la pulak....lepas bagi makan tu...baru perasan ada dua ekor ikan dah mati....sedihhnyeee...baru sehari jadi anak cikgu anis...akhirnya kalian pergi jua...sudah ajal...nak buat cam mana...en suami pun cam sedih gak...masa tu jugak macam2 persoalan bermain2 di benak cikgu anis...mati kebulur ke anak ikan aku ni...? terkena panahan petir ke?...ke air kolam ni masih ada klorin? tapi kenapa plak yg lain masih hidup dengan penuh keriangan...

akhirnya cikgu anis pasrah dan redha dengan pemergian ikan jantan dan betina tu...

Patah Tumbuh Hilang Berganti...
Begitulah peribahasa melayu berbunyi...cewahhh ayat skema la pulak....balik je dari klinik tadi...aku cepat2 bagi anak2 ikan tu makan...tiba2 muncul 3 makhluk yg sangat la kenit saiznya...aku amati betul2...ya Allah....aku dah dapat cucu rupanya!!
Barulah aku sedar...rupanya ikan tu mati kerana 'bersalin'...tapi yg jantan tu tak tau la plak apa ke sebabnya ia mati...mungkin terlalu banyak menonton cerita romeo n juliet..sanggup mati kerana kekasihnya telah tiada...huhuhu

tak sangka semalam cikgu anis kehilangan dua ekor ikan dan hari ni pula kehilangan sebatang gigi akhirnya diganti dengan cucu2 yg comel..semoga kalian membesar dengan selamat ..aminn

Cikgu Anis Dibedah ...huhu

Tak sangka sungguh..hari ni aku kehilangan sebahagian harta yg sangat berharga...tanpanya mungkin senyumanku tidak lagi semanis dulu (cehh...manis ke...??perasan)...tanpanye...aku kehilangan pembantu di sebelah kiriku...tanpanya juga,maka hartaku kian berkurangan dan sudah pasti tidak akan berganti lagi....penuh kesenduan mengingati saat itu...akhirnya kau pergi jua meninggalkan jasadku ini...

apa boleh buat...kau tak dapat lagi diselamatkan...membiarkan dirimu terus di situ...bermakna memaksa aku menahan perit setiap saat dan aku sesungguhnya sudah tidak upaya menahan perasaan itu...lantas hari ini,aku telah nekad utk merelakan perpisahan antara kita...maafkan aku oh gigi gerahamku...huhuhu...

sebenarnya...dah sebulan lebih gigi aku tertanggal simennya...memang la tersangat besar lubang kat gigi tu...dek kerana takut nak pi jumpa doktor...aku buat dekk jek...sakit skit...aku bubuh ubat..so tahan la sakitnya...pastu agak lama jugak la gigi ni tak sakit...so bertambah2 la aku buat dek...tapi sejak dua menjak ni...setiap hari aku rasa sakit...dah beberapa kali plan nak jumpa doktor...tapi akhirnya aku batalkan niat tu dengan sejuta alasan yg ada kalanya tak munasabah pun...tapi tadi setelah diberi semangat dan dorongan (hahaha cam kelakar lak ayat aku ni...mengalahkan budak kecik)aku nekad ke klinik gigi Anitawatiey di Subang Perdana....masa dok tunggu turn tu....hati ni punya la berdebar...aku mula rasa tak sedap hati...

bila nama aku dipanggil..debar tu dah rasa kurang skit...baring je kat kerusi...aku dok ingat balik kata2 kawan aku.."skrg dah tak sakit cam dulu...tak rasa apa pun!" aku dok ulang2 ingat ayat tu kat kepala....nak bg hilang debar la konon...pastu masuk la seorang doktor yg cute..Dr. Anita namanya memberi salam..wahhh terus hilang segala debar tu...lembut je doktor tu...so Dr. Anita pun memulakan la tugasnya..

aku berharap sangat gigi aku tu bleh ditampal balik...tapi sayang sekali...doktor kata kena cabut atau bleh jugak buat rawatan akar...dengar jer harga rawatan akar...aku terus decide nak cabut je..

maka bermula la operasi mencabut gigi....macam biasa mesti la kena suntikkan...memula ok jek..tiba injection yg last tu..aku rasa cam nak jerit n tersentak...SAKIT OIIIIIIII!!!!...sib baik tindakan refleks menolak tangan doktor tidak berlaku...kalau tidak,silap hari bulan doktor tercucuk plak lidah aku..dah terusss tak leh cakap plak jadinye..sib baik la hehe(bila sakit selalunya anggota badan kita akan bertindak secara refleks)...mungkin doktor inject kat tempat yg memang dah sedia sakit...berair mata ahkak tauu...sib baik tak mengalir...

dulu...seingat aku...lepas kena inject..kena dok kat luar dulu..tunggu sampai satu masa dipanggil semula utk dicabut gigi tu...tp tadi lepas inject terus je doktor mencabut gigi gerahamku..ditarik2nya sampai rasa cam semua gigi pun turut ditarik sama..tapi tak jugak tercabut!!..pastu doktor menggerudi plak gigi aku...lama jugak gigiku digerudi..sampai terpercik2 ke muka comel doktor...dalam kepala dok pikir...doktor ni buat ape...aku nak cabut je gigi ni..ape pasal plak digerudinya gigi aku ni...pastu tiba2 doktor bgtau kat staf dia suh sediakan alatan untuk surgery...OHHHHH TIDAKKKKKKKK...apa yg sudah terjadi...nak cabut gigi pun aku kecut perut..tiba-tiba nak kena bedah plak...!! aku istighfar banyak2 (camni la gayanye orang penakut pait)

akhirnya berjaya juga dr. anita mencabut gigi gerahamku yg sangat degil itu..doktor tunjuk gigi tu...padanla susah bebenor nak cabut...akar tunjangnya sangat la panjang...sekali tengok cam taring pontianak dalam cite twilight plak hehe...ingatkan dah dapat la aku menghembus nafas kelegaan...tapi rupa2nya masih ada lagi akar tunjang yg melekat di gusiku...kali ni doktor ambil pisau bedah...menggigil jantung ahkak dek non oiii...tapi sib baik la tak rasa apa2...tapi tak lama lepas tu rasa cam pedih2...so doktor pun tambahkan ubat bius di gusi tu...lama jugak nak settlekan saki baki akar gigi ni..dan akhirnya berjayaa!!!!

sampai part nak jahit plak tempat gigi yg dicabut tu....ntah ngeri ke apa...terkeluar ayat bodo cikgu anis kat doktor tu "err...doktor, kalau tak jahit tak leh ker?" aku kira doktor tu pun sure geli hati melayan soalan cikgu anis ni...kata doktor..."mana boleh...dalam lukanya...nak tak nak kena jahit jugak...tapi tak dapat nak jahit semua bahagian sebab luka tu terlalu hampir dengan sinusitis" (err dah ingat2 lupa..maaf ye kalau tersilap istilah/ejaan)..dan aku kira sebab tu jugak la dah hampir dua jam...gusi aku masih lagi berdarah...dan selama dua jam jugak aku tidak boleh berkumur....huhu

akhirnya segalanya selamat (cettt cam buat major operation plak hehe)....

doktor kata gigi cikgu anis ni pelik sikit..satu tunjangnye panjanggggg sangat..satu lagi kontot tapi gemuk...memang mencabar nak cabut..so terpaksa la operate skit tang gusi tu..kalau tak nanti gigi tu patah kat dalam gusi...aku mintak nak tengok kali terakhir gigi gerahamku....hmm...sedihhhh...doktor kata gigi tu terpaksa di pecah2kan kepada saiz yg kecil sbb susah nak cabut secara biasa...dan gara2 itu juga...maka melayangla duit cikgu anis sebanyak RM150 huhuhu...sib baik duit cukup...masa doktor tgh sumbat kapas...sempat lagi aku tanya berapa hengget ye doktor...bukan apa takut duit tak cukup je...alhamdulillah ngam ngam ada kat dalam purse

ape pun terima kasih kepada Dr. Anita n staffs...kesian doktor..terkena percikan darah gusi cikgu anis ke muka...sib baik pakai penutup muka kan doktor....:)...minggu depan aku akan jumpa lagi Dr. Anita utk buka jahitan kat gusi ni...adiosssssss
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...