Followers

Thursday, December 9, 2010

Episod Basi Babyku

Tadi tgh syiok2 layan blog2 yang kenal dan tak dikenali...baru terperasan,selama dah masuk 5 bulan lebih mengandung ni,jarang sesangat cikgu mengupdate ttg kandungan cikgu...hajat di hati nak buat kenang-kenangan,tatap tatapan...tapi nak mengarangnye udah malas...cam ne tu...tup tup tadi terasa feel nak menulis tu datang balik...maklum ler orang tengah tak de keje...hehe..walau pun nak diikutkan dah basi cerita perkembangan baby cikgu ni...hati tetap gak nak tulis..ahakkksss

episod 1:
susah hati sbb doktor kata ada cyst...kena operate baru senang nak peknen..alahaiii nanges2 cikgu sbb takut kena operate...atas nasihat orang tua...operation buang cyst lepas raya...sepatutnya before ramadhan,bendera jopun dah diangkat...tapi tak de la plak...so tunggu sampai pertengahan ramadhan pun tak de jugak..aiiiik??? pd masa yang sama...cikgu kerap lapar..abis je waktu ngajar..bayang cikgu pun hilang...ke mana lagi kalau tak melantak kat kantin..hehe...masuk ramadhan...badan letih semacam...balik sekolah jer mesti lolap kat atas sofa nan empuk...petang pi bazar...yaaa ampunnnn busuknyeeee segala makanan kat bazar...fenin..sampai tutup hidung...selalu bulan puasa pantang tgk makanan sure meleleh punya...2,3 kali gak pi bazar,...saja nak try test...aihh sama jugak...ada sekali sampai rasa nak muntah..hohhh??apa sudah jadi??en asben senyum2...macam orang peknen plak katanya...tapi kitaorang mmg tak berharap sampai ke tahap tu la kan sebab dah tau ttg cyst tu..walau pun ramai member2 kata tu tanda2 peknen...i tak percaya uuuuuu...last2 cikgu memberanikan diri jugak utk check..mana la tahu kot2 betul pregnant kan...punyala berbakul2 doa dibaca..doa kuatkan semangat hehe...masa check tu...line -ve yg kuar...ya allah frust gilerrrrrr...tgk sekali lagi...ya Allahhhh positif rupanya...memula ingat nak berlakon...kuar dari toilet dgn muka sedih...tapi lakonan tak menjadi la plak bila tgk muka suspen asben...time tu nak buat muka sedih pun tetap jadi tersenyum sampai tinge...hehe...kami sujud syukur...alhamdulillah

episod 2:
esoknye en asben beriya2 ajak cikgu pi check kat klinik...masa tu ari sabtu..28 ogos kalau tak silap...jantung cikgu berdegup kemain laju..tak tau kenapa...rasa takut pun ada...takut tiba2 doktor kata u tak peknen..result tu silap sebab u ada cyst..ohhh tidakkk...tapi alhamdulillah..doc scan je terus nampak jantung comel babyku..kecikkk je...masa tu doc kata dah 8 minggu...so betullah tekaan kengkawanku..maka bermula saat itu,selera makan cikgu semakin hilang..udahla bulan puasa...tak tahu nak makan apa...seme benda rasa tak sedap di mulut cikgu..hanya aiskrim pengubat laparku...ada sekali tu teringin nak minum air strawberry kat nandos..rega rm9.90 segelas...alahaii mahalnya nak oiii...dapat peluang pi nandos..sekali masa tu dah dekat nak berbuka,waiter kata lambat nak buat air tu..tak kesampaian la jugak..last2 pekena kat secret recipe..huh puas hati hehe..sdapp...
penah sekali asben mintak nak makan ketam..mak datukk busuk bebenor ketam ni...dulu tak de la plak sebusuk ni..akhirnya dua2 ekor ketam disapu en asben..balik kg plak..tengok udang mentah,umi nak masak apa dah lupa...ya allah geli geleman tekak ni..rasa nak muntah time2 tu jugak..akhirnya ketam dan udang cikgu anis boikot..dulu peberet ai tuh...sib baik ikan ai boleh makan..ayam pun kalau yg tulang2 tu ok..isi tak mo...

episod 3:
waktu kandungan 2 bln,perut dah mula nampak membesar skit...pedih ulu hati terasa skit2..mungkin sebab puasa dan kurang selera makan..rasa sungguh tak selesa..pernah sekali pi solat terawih..time rukuk n sujud rasa nak terkeluar segala isi perut..mujurlah dah rakaat ke 8...keluar masjid je terus muntah.. masa ni jugak en asben galakkan cikgu menjawab soalan matematik...time rajin buat ler..time malas tengok kejap je pastu menguap hehehe..ingat lagi waktu belajar add maths tajuk Fungsi masa sekolah men dulu...puas diajar tak paham2...bila dah tua ni...boleh plak jawab soalan fungsi tu...rasanya antara topik yg paling senang kot utk add maths..kenape la dulu lembab bebetul...cikgu memang tak berapa pandai maths...adik2 cikgu memang teror...siap dapat A1 lagi dalam SPM...jeles jeles...ahkaknye ni bukan takat nak A2,c3 pun tak nampak bayang..ahh malas nak cakap...huhu...tapi lulus dengan jayanya tau hehehe

episod 4:
masuk kandungan 3 bulan,selera makan cikgu dah semakin ok...tapi still boikot udang dan ketam...ayam dah boleh makan...waktu ni ikut pembacaan cikgu bayi belum ditiup roh..mungkin sebab tu la belum ada pergerakan baby lam perut.time ni memang teruja la nak baca macam2 ttg baby...parents2 kat sekolah pun dah ramai yg tahu cikgu peknen..apa lagi diusungnya buah mangga muda...terima kasih banyak2 tapi cikgu tak teringin nak makan benda masam...masam2 manis ok..kalau masam..adehh bukan takat tak leh telan..letak kat lidah pun dah tak boleh...semacam jek rasanya...tapi kalau bagi yg manis...hmmm nyum nyummmm...suka bangat...dulu tak suka coklat...skrg sangat la suka..bila mulut rasa cam tak best...habis satu peti cikgu selongkar..cari coklat bar ke sweets ke...waktu ni pi keje masih lagi berbaju kurung..ramai yg request suh pakai baju mengandung..alahaii segan la plak...cam iyo-iyoan je nak tunjuk perut...saboo ye kengkawan...akak2...anak2 murid

episod 5:
jeng jeng jeng kandungan dah 4 bulan,time ni memang dah tak leh pakai baju kurung...kainnye dah tak bleh di zip..perut makin besoo la katakan..ada yg siap kata macam 5,6 bulan huhu..pi klinik desa...nurse tanya dah rasa pergerakan baby tak..??cikgu kata..tak rasa apa2 pun..aikkk?nurse tu cam terkojut..dia check balik buku merah tu...betul la dah 4 bulan..patutnya dah mula rasa...tapi tak pe..mungkin masih awal..huh lega..ingatkan ada masalah apa la plak..maka start ari tu..cikgu pun mula tanya member2 cam no nak tau baby gerak ke tak?apa rasanya..ada yg kata rasa cam geli2..ada yg kata rasa cam cacing bergerak..aishhh macam2..tapi idak ler cikgu merasakan semuanya itu...risau jugak...tapi tak lama lepas tu cikgu rasa macam ada denyutan..eh eh...itukah diaa???uishhh teruja sesangat merasa gerakan pertama tu.. dari denyutan terasa macam ada pergerakan halus..so cikgu yakin memang itu gerakan baby bukan cacing hehehe...pernah gak cikgu suh asben letak tangan kat perut..tapi belum tiba saatnya en asben merasai nikmat gerakan baby tu...

waktu ni ada sedara mara yg suh bubuh nama aishah la mustafa la...alamak aishah tu nama neneknya baby,mustafa tu namanya atuk baby...samo la pulokk..yg anak murid plak ada yg suh buh nama siti nurhaliza,datuk K pun ada jugak adoiii

masa 4 bulan lebih,dua orang doktor bgtau...baby cikgu ni nampak gayanya boboi...alhamdulillah boboi ke gegirl ke...kuterima dengan hati gumbira..yg penting jadi anak yg baik...tak gitu baby??



episod 6:
episod tragis...time ni dah nak masuk 5 bulan...memang time ni bz skit..bz dengan keje..bz ke cameron huhuhu..bz ibu mertua nak ke mekah..banyak betul aktiviti...akhirnya dek kerana beringat2 kemudian.maka bersakit2lah dahulu jadinya...cikgu dimasukkan ke ward (citenya ada kat entry yg sebelum ni)..hampir seminggu gak la...time ni terasa betapa setianya seorang suami,kasihnya seorang ibu dan ayah...en asben terpaksa tuang keje 3 ari..dah la time tgh banyak keje...umi n ayah plak terpaksa datang jenguk cikgu dari kelantan...waktu tu tersangat menyentuh perasaan...moral support ahli keluarga dan kengkawan menguatkan semangat cikgu berperang dengan kesakitan..berkat doa semua orang...hingga ke saat ini kandungan cikgu selamat...alhamdulillah

time ni..kandungan dan makin memberat (last timbang berat baby 500g)dan pergerakan baby pun semakin kuat..kekadang bleh nampak perut bergerak2...tersengeh sorang2 cikgu dibuatnya..selalunya awal2 subuh baby dah mula gerak..cikgu cepat2 amik tangan ayahnya baby letak kat perut...tak rasa pun!sabooo...akhirnya en asben merasai jugak tendangan anak sulongnye hehehe...time ni selera makan pun dah kembali normal...udang dah bleh makan...ketam jek tak berani nak cuba....masih teringat2 bau busuk ketam...sekarang sedang berjinak2 plak dengan sudoku..daripada sakit hati nak menyiapkan satu sudoku...sekarang dah jadi cam addict plak...sehari mesti buat sekurang2nya satu sudoku...

lately cikgu perasan,kalau terkena air sejuk ke...perut ni macam mengeras jek..sangat tidak selesa..tak tau la ni situasi biasa ke luar biasa...harap2 biasa2 aje la kan...baby sejuk agaknya kan kan kan..

oklah sampai sini dulu coretan utk arini...cau cin cau
2.37 ptg
brunei

2 comments:

OneSimpleMother said...

hehehe.. enjoy every sweet moment masa preggy ni.. ishh.. baca entri ni buat akkak pun nk preggy lagi ler.. (copek ler balik yang oii...)

Cikgu said...

hehehe...jom jom pakat buat harta dunia akhirat hehehe...sabaq noo..ceq pun dah tak sabaq nak balik mesia ni...hujan emas di negeri orang...lebih baik hujan batu di negeri sendiri hohoho

semalam pi gadong shopping mall...alahai tak tau nak beli apa ahkak oiii...keychain ke magnet brunei ke tidaklah mataku nampak...tshirt brunei jauh sekali...semuanya sama jek cam brg2 yg ada kat mesia...mahal lak tu...baik beli kat mesia je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...