Followers

Wednesday, December 29, 2010

Ai Suka Ai Tak Suka...

Terima kasih kepada semua yang sudi mendoakan kesihatan Wafa...alhamdulillah keadaan Wafa bertambah baik...hari ni wafa dah tak perlukan apa2 sebarang alat khas..tak de lagi wayar yg dicucuk di tangan/kaki/pusat..pemanas pun dah tak guna...kata doktor,kalau kesihatan Wafa elok macam hari ni..insyaAllah esok Wafa boleh keluar dari hospital...seronoknyeeeeee....tapi makciknye yg comey ni tetap tak dapat nak balik ke kelate buat masa ni...meeting hari-hari mula dari 8 pg sampai la pukul 1 ptg...bagai nak tercabut pinggang...sakit belakang tak yah cakaplah....nak buat camno...beginilah gayanya setiap kali tahun baru nak menjelma...mestilah segala persiapan perlu disusun rapi utk menyambut kedatangan murid baru amnya...

untuk entry kali ni...cikgu tak nak cerita tentang hal sekolah...tapi nak mengimbas tentang diri yang berbadan dua...apa yang cikgu suka dan tak suka sepanjang pregnant ni...

seingat cikgu dari awal mengandung hinggalah dah masuk 6 bulan...cikgu tak de lah nak mengidam yang pelik2....semuanya mudah utk didapati...cuma adala sekali sekala nak makan yg mahal-mahal...contohnya nak minum air strawberry kat nandos...rega rm9.90 segelas ye tuan puan...mengada-ngada sungguh...selagi tak dapattttt....makan apa pun rasa tak sedap.....mula-mula mengandung...cikgu tak de selera nak makan nasi..dah la waktu tu bulan puasa...sudahnya berbuka dengan minum air jek....air kosong tak layan ye...

lepas terawih plak mesti nak makan aiskrim...kalau dulu suka makan aiskrim perisa lime & vanilla...sekarang tak suka la pulak...selera dah bertukar kepada eskrim paddle pop yang pelangi tu...hurmmm sedappp...orang lain mengandung suka makan yang masam-masam...cikgu pulak suka yang manis-manis...tu pasal la dah tak suka makan aiskrim perisa lime...punya la ramai orang dok pelawa makan mangga masam..tapi cikgu sikit pun tak terliur...harap-harap manis la muka anak cikgu sebab mamanya suka makan yang manis-manis gitu hehehe....

haritu sempat pi lepak-lepak kat tepi tasik...on da way nak balik ke kereta..ternampak la budak2 dok makan eskrim crunch...hullamakkk punyala terliur...mengalahkan budak2 kecik mintak en asben belikan eskrim macam tu....sekali makan...mak aihhhhhh sodappp sungguhhh!!! rasa cam tak cukup beli satu...so hari ni singgah kedai...cikgu terus beli dua batang eskrim tu hehehe....tamak! tamak! sedap woooo....kat tengah2 eskrim tu ada coklat beku...pastu kat keliling coklat tu ada eskrim vanilla...eskrim vanilla tu plak diselimuti (ewah selimut la pulak) dengan coklat nipis yg rangup krup krap krup krap....sedappp....bila makan eskrim tu...cikgu rasa cam...nyaman...tenanggg....legaa....hehe...dulu...jgn harap ler cikgu nak makan eskrim yang ada coklat-coklat ni...tak suka.. memang tak berapa gemor la dengan coklat....tapi sejak mengandung nih...alahai terbalik la pulak...kalau mulut rasa tak best jek....maka coklat lah pengubat lidah....hohoho

cerita bab coklat ni...teringatlah cikgu akan suatu hari yg tragis...perut dah kenyang...tapi mulut ni rasa cam tak puas jek...dua tiga kali cikgu bukak peti...teropong apa yang berkenan di mata...last2 nampak la coklat en asben yang dah sebulan beli tapi tak bersentuh...alamak terliur la plak...cikgu berkira-kira nak ngap jek coklat tu..tapi teringat coklat tu en asben yg punya...coklat cikgu dah lama selamat kat dalam perut nih..so tak patut rasanya nak ngap coklat hak milik asben ni...tapi tiba-tiba datang plak bisikan hasutan hehe...kalau en asben betul nak coklat tu...mesti dah lama coklat ni tak wujud dalam peti ais ni....mesti en asben tak berapa teringin kat coklat ni...so baik la cikgu tamatkan aje riwayat coklat tu dari tau tau dah expired..kan kan kan....maka ngaplah cikgu akan coklat tu dengan senang hati...sambil ngap...sambil layan fb...hehehe...puas hati dapat makan coklat....nak jadi cerita...ntah mimpi apa lepas balik dari kerja...en asben tiba-tiba terasa nak mengunyah sesuatu...hati cikgu dah berdebar-debar....mintak-mintak janganlah en asben nak makan coklat tu...sekali...en asben kata...haa dia baru teringat coklat hari tu dia belum makan...glurpppp...cikgu diammmmmm jek...kelu tak terkata...menunggu babak seterusnya yg bakal berlaku....puas en asben tertungging-tungging...mencari coklatnya....tak puas hati punya pasal...en asben datang tanya pada cikgu ke mana coklatnya menghilang....dengan senyuman manis mengalahkan kerang busuk....cikgu tunjuk tang perut yg dah sedia memboyot sambil berkata : "errr...petang tadi baby kat lam perut ni yang nak makan coklat tu...sorryyyyyyyy"....kesian en asben....dengan muka monyok campur frust....dia diam seribu bahasa huhuhu.....tu ler...coklat tu dah sbulan kat lam peti...tak de pun teringat nak makan...sekali mak buyung dah kebas...malam tu jugak dia teringin nak makan....nasib nasib....sori ye bang....hihi

selain tu...cikgu tak berapa suka makan seafood...sebelum ni...peberet ai la tuh...tengok udang n ketam jek..rasa loya semacam...tapi sekarang ni cikgu dah boleh makan udang...ketam jek belum berani try...sebabnya bila terfikirkan ketam...kepala terasa cam nak pening..tekak plak terasa kembang kempis...so better lah cikgu menjauhkan diri dari ketam...dalam mcm2 jenis seafood,sib baik la cikgu suka makan ikan...kalau dulu...boikot ikan...pi kantin jangan harap la cikgu nak beli lauk ikan...balik2 mesti beli ayam ..ayam ayam ayam...tapi sekarang dah boleh makan ayam...dengan syarat yg ada tulang2...KFC...rasa teringin nak makan tapi bila dah pasang niat tu...mesti tekak rasa semacam...so last-last ajak en asben makan nasi jek la...hehe...

bab minuman plak....kalau pi kedai makan...mesti keja mengorder air laici jek....dulu tak pandang air laici nih...asyik2 fresh orange,jus epal,sirap....air teh pun dah start layan...dulu jeling pun tak hingin...

selain bab makan...masa awal mengandung cikgu tak suka tengok rancangan masakan kat tv...kalau nak google resepi pun cikgu tak boleh tahan rasa mual...nampak je gambar2 makanan or baca resepi kat internet....terus rasa cam nak muntah...tapi sejak dua menjak ni cikgu dapat hobi baru... suka layan channel masakan macam AFC dan FoodAsiaNetwork....lepas tengok tu...berusaha gigih cari plak resepi yg berkenan di hati kat internet...pastu copy paste...save kat lam komputer....erkkk save jek ke??..masak??? jgn harap lerrrrrr....hehehe...sekadar hobi mengumpul resepi jek hehe...cuma kekadang tu kalau teringin nak makan something...cikgu merajinkan jari jemari ni utk masak...contohnya aritu buat carrot cake...tu pun sebab puas cari kat kedai tapi tak jumpa..so apa lagi....cari resepi pastu try ler buat....menjadi plak tu....puas hati den hehe....satu lagi hobi...beli buku....asal masuk kedai buku jek tak sah kalau tak beli....sebelum pregnant pun hobi ni memang dah ada...tapi bila pregnant...lagi dasyat...pantang nampak buku or majalah....senang jek duit tu mengalir keluar....haishh kempis beg duit ahkak dek non...sib baik sekarang dah bleh kontrol...

satu lagi rancangan yang cikgu suka tengok...America's/Australia's Next Top Model....bukan suka sebab dapat tengok pompuan comey2 tapi suka tengok karektor bakal model2 yang macam-macam...ada yg bertanding secara sihat dan sebaliknya...yg sanggup tikam kawan pun ada...ish ish ish...selain tu cikgu suka main sudoku...walau pun kerap jugak hati ni rasa geram bila tak dapat selesaikan dengan betul...tapi akhirnya cikgu layan jugak sudoku ni sampai habis..:)

hmm rasanya setakat ni dulu catatan serba panjang daripada cikgu anis hhehe...bukan apa....saje jek buat catatan ni...nanti kalau pasni mengandung lagi bleh le compare dengan mengandung anak pertama kan kan kan....hehehe...anak pertama pun belum lahir....dah berangan nak dapat anak kedua....haishhh apa la cikgu anis ni...hehe

3 comments:

Oyis said...

xpe, smgt kena ada (psl nak beranak lg walaupon belum bersalin anak pertama lg hehe).

terperinci betul catitan kali ni. bagus2. puas hati baca. apuh sket klik blog kak anis. hehe

teringin nak tgk kak anis berbadan dua. tp nmpknya utk anak pertama ni x dpt la.

eh terliur plak sebut KFC tu. sini x halal huhu

Cikgu said...

aii susoh nok memuaskan hati peminat2 nih hehe
ada setengah peminat suka baca yg pendek2...ada jugok peminat yg suko baca karangan terperinci...hehe....cepat cepat la balik kalu nak makan kfc gak

Cikgu said...

aii susoh nok memuaskan hati peminat2 nih hehe
ada setengah peminat suka baca yg pendek2...ada jugok peminat yg suko baca karangan terperinci...hehe....cepat cepat la balik kalu nak makan kfc gak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...