Followers

Wednesday, January 30, 2013

Tips Langsir Cantik : Langsir Kontemporari Pilihan CeqGu

Assalamualaikum....

Balik aritu cikgu duk tenung langsir coklat yg dah makin mereput kat rumah cikgu. Dahla rail nya dipasang rendah. Nampak kurang cun. Maka berangan la cikgu nak ada langsir baru kikiki.....

Moden kontemporari selalu jadi pilihan hati cikgu. cikgu suka hiasan ala2 moden yg nampak kemas dan segar gitu. Kurang suka dengan English Style sebab terlalu byk munge-munge kata en suami. Juri segak bergaya cikgu tu memang anti betul dengan corak munge2 ni. Kalau boleh dari langsir sampai ke cadar corak bunga tu nehi ! nehi ! Moden kontemporari ni nampak macam tak serabut......haiii bila hati dah berkonan apo nak dikato hehehehe. Cikgu ada terbaca, langsir moden kontemporari yg terkini banyak menekankan warna hak striking2 gitu...... adakah seperti dalam gambar kat bawah ni?????



Sekali pandang macam tadika pun yer hehehe............tapikan kalau berani, apa salahnya try buat kaler warna warni cenggini hehehe.....meriah gitu rumah mak jemah hehehe



cikgu suka gak langsir jenis eyelet ni .......senang nak pasang. tak gaduh nak cucuk2 macam yg biasa tu. Last2 sampai langsir tu nak reput baru la ganti dgn yg baru......cikgu tak berani nak guna langsir yg warna dasarnya nak sama dengan kaler dinding. tapi bila tengok rumah jiran cikgu tu cam ok jugak. Nampak rumah  lagi luas gitu..


satu lagi nak nampak ruang sempit lagi luas, buh langsir yg corak jalur mendatar gini. Kalau rumah korang jenis siling rendah, pilih langsir yg corak jalur menegak. Haihhhh dah macam perunding langsir la pulak wakakakaka....


ishhh mata ni kalau nampak warna coklat + cream cenggini mesti hati terpaut.


Hak ni plak sweet sangat warnanya.......mesti juri segak bergaya reject sbb ada kaler pink tu......


cikgu teringin nak buat langsir tinggi macam ni. Ala2 hotel gitu. Dari siling sampai ke lantai dan kepalanya tersembunyi cikit di sebalik plaster siling. Tapi kalau buat jenis ni, langsir memang macam ni jer lah rupanya. Pastu nak pakai eyelet pun tak boleh dah la. Ada tak rumah sape2 yg pakai langsir macam ni? Susah tak nak pasang langsir ni? Nak gak tahu kelebihan dan kekurangan langsir jenis ni.


Atau jenis langsir ni lagi cantik. Tetap pasang setinggi siling tapi tak semunyi di sebalik plaster siling. Yang macam ni bleh la kot nak pakai jenis eyelet kan sbb boleh buh rod.

Ni plak tips yg cikgu amik dari blog husnamn.blogspot.com............. mintak izin share kat sini yer kak. Cikgu nak buat panduan dikemudian hari hehehe....

1)     Tips pilih kain, jangan cari yang keras kejung ye..nanti macam langsir pakai skirt kembang plk kan.

2)     Dapatkan anggaran (at least) tinggi dan lebar tingkap masa pergi survey harga. Ukur sendiri dulu. Kalau dah ada rod atau rail kat tingkap tu lagi senang nak ukur. Untuk yang belum ada, nanti bila diorang datang ukur akan terlebih terkurang sket je. Biasanye lebih la kan. Bila dah ada ukuran, nanti diorang boleh kirakan berapa harga anggaran walaupun tak tepat tapi kita boleh bajet brp nak berhabis untuk langsir. Macam saya dah ada bajet sendiri, so kena cari langsir yang fit that bajet. Kalau mahal reject..terus keluar kedai. Errr..saya senyum jela ckp..’nnti kalau saya confirm saya datang lagi ye.’ Maka confirm saya tak masuk dah kedai tu! Tak sanggup nak berhabisan sampai RM7K-RM8K yang macam Elyza’s quote tu!

3)     Macam saya, saya suka beli warna-warna yang tak di telan zaman (bukan bermusim) dan design yang simple. Sebab langsir ni kita nak pakai lama. Biasa org pakai 5-10 tahun baru tukar kot. Tapi terpulang pada citarasa masing2 dan juga bajet.

4)     Untuk nampak efek siling tinggi, langsir biasanya di pasang lebih daripada tinggi atau hingga paras siling. Tapi masa pilih kain, contohnya kain bidang 110 inci, kalau corak kat kain tu melintang, paling tinggi boleh buat langsir adalah 104 inci, ni dah tolak lipat basi. So, jangan berangan nak langsir sampai siling ye. Kalau nak jugak, pilih kain yang sesuai yang tak kacau corak kain. Kalau kain bidang 110 inci, tak banyak guna kain tapi harga kain jd double dengan harga yang 60 inci.

9 comments:

Mama Adam said...

betul2. kalo kain kejung... huhuhu langsir x cantik beralun. pernah beli dah ni =)

umi alya said...

dah 12 thn, jnji elok n tak koyak, untung beli yg mahal, tahan lama tapi jemulah pulak.. huhuhu

CeqGu said...

MA: betul tu, cikgu punya pun jenis kurang lembut tapi tak der la sampai kejung hehehe....itu pun kurang menawan


k.tini: perghhh lama betul....tapi betul kak, bila dah lama sangat naik jemu jadinya ...jom jom tukar langsir hehehe

nurbijen said...

langsir rumah saya dulu pun warna coklat.. rumah saya byk tingkap, so jenuh la kalau nak tukar langsir... tapi bila tgk langsir yg warna warni tu macam berkenan jugak :)

CeqGu said...

nur: kan kan kan, cantik jugak langsir colourful tu kan...

OneSimpleMother said...

cantiknya no 2 dengan 3. tu i liiiiiike laa..

hainom OKje said...

OKje suka jugak ni... yg simple2 je... tapi nampak exclusive gitu... cuma bajetnya je tak ada...he..he so now guna yg ada ajelah..

Mimi Azirah said...

ungu pink tuh cntik

Nurul Huda M S said...

saya pon pening nk pilih langsir baru ni. sbb tak servey dulu tips. main redah je. asben just bagi bajet kasar je. nak masuk umah baru mmg la pening kan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...