Followers

Thursday, January 31, 2013

Cara Pakai Cincin Yang Betul

Assalamualaikum



Pemakaian Cincin Mengikut Islam | “Nasihat Nabi Muhammad S.A.W kepada Saidina Ali sesudah Saidina Ali berkahwin dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Nabi Muhammad S.A.W berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin, pakailah di jari:
1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)
dan janganlah memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk
Nabi Muhammad SAW melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka dizaman Nabi Lut a.s.
Perhatian: Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki ataupun perempuan.
sumber: harianislam.com

9 comments:

Aisy Nasiha said...

oo...tak baik pakai cincin di jari tengah ye.... baru tahu ni...

intanfirdaus247 said...

pernah dengar pasal ni ....bagus nih share..:)

Mama Zharfan said...

jari manis :) --me jenis rimas pakai cincin sbb nak kena bukak time wuduk so takut ilang last2 simpan ajer semua cincin heheheh

hainom OKje said...

nasib OKje pakai jari manis yang tak berapa nak manis dah sekarang ni...hehe...

umi alya said...

dah terlatih masa student2 dulu, x boleh pakai barang kemas.. terus terikut2 sampai kini, so.. kosong jer kt badan.. (sbnrnya xder duit nak beli kot.. hihihi)

CeqGu said...

anis ada satujer...tu pun cincin kawin hehe

CeqGu said...

mama zharfan: dulu cikgu malasgak nak pakai. tapi dah serik sejak kena curi dengan orang ....terus pakaije

Mimi Azirah said...

sy pakai cincin ikut sunnah nabi

nurbijen said...

saya selalu pakai jari manis, tapi skrang jari manis dah tak muat.. jwbnya, simpan ajer la.. dah kecek hubby beli lain, tapi tak dilayan, ekekkeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...