Followers

Wednesday, January 30, 2013

Cara Atasi Blog Dijangkiti Atau Kena Malware / Hack

Assalamualaikum.

Alhamdulillah Kakzakie (pengguna Google Chrome) dah sahkan blog Aisy Nasiha, Mama Zharfan dan KY juga selamat dan tak dijangkiti Malware...

Rasa lega sangat blog ni dah sihat. Ni cikgu nak perturunkan beberapa penawar untuk blog2 yang sakit kerana dijangkiti Malware. Tak tau la manusia mana yg terlebih bijak pi cipta Malware yg tak berguna ni. Dari duk rosakkan blog orang, baik la korang hack kan ajer sistem penjahat2 dunia,agama dan bangsa ! Huhhhh !!

Ni antara cara atasi masalah blog kena atau dijangkiti Malware......

Cara 1 : Kalau tahu blog mana yang pernah diterjah ada Malware sila ikut langkah ni ....

- scan blog korang kat sini  http://onlinelinkscan.com/...... tujuannya nak tengok betul tak ada malware dan nanti bleh compare hasilnya selepas dah nyah malware.

- DELETE segera link blog yg dijangkiti tu dalam blog list korang. Caranya klik terus kat blog list atau klik button Design > Layout >Blog List (atau apa saja nama yg korang letak utk list blog kawan2) > Edit > klik Remove pada blog yang menjadi punca pembawa Malware > Save

- Kemudian scan semula kat sini  http://onlinelinkscan.com/

atau :

1. Log in Blogger - Klik View Profile di Dashboard
2. Scroll sampai bawah dan klik pada button Manage Blogs I Follow
3. Cari blog yang dijangkiti Malware tu
4. Klik Settings pada blog yang korang nak remove dari list dan klik pula Stop Following This Site.

atau :


Confirmkan link dalam blog yang mana ada malware. Go to Dashboard - Other staff - Webmaster Tools - Klik website korang - Diagnostics - Malware

Kalau ada, sila la remove link yang ada Malware tu. Kalau dia kata "Google has not detected any malware on this site" maknanya blog korang tu bersih lah. 


Sila maklumkan kepada tuan punya blog yg dijangkiti tu melalui emel atau apa saja cara supaya dia nyahkan malware tu segera. Nanti x pasal2 lagi banyak blog lain yg kena dan dia pun rugi, traffic akan jatuh merudum sebab orang takut dah nak singgah. Bila dah clean sila la maklum semula kpd kawan2. Korang pun jgn la takut2 nak add semula.


Cara 2 : Kalau tak tahu atau lupa blog mana yang jadi pembawa Malware 

- Memula scan dulu blog korang kat sini :


- bila sudah scan tu, jika masih ada malware, sila rescan balik sehingga korang boleh login blog semula.

- kemudian sila buka EDIT HTML di Template, klik expand widget .

- Ctrl + F dan cari code yang telah di beri warning malware tersebut.

- Delete code  tersebut. 

atau:

uncheck 'icon' kat configure blog list. Caranya bukak dashboard >layout> blog list >edit > klik kotak 'icon' yg bertanda (uncheck)



atau :


- Delete semua link dalam blog list korang dan scan.

14 comments:

Aisy Nasiha said...

Ooh ada nama saya ni... Mujur dah ok.ye...cikgu anis panik tak tadi? Berpuluh2 draf ada tu... Kena update hal2 mcm ni juga kan...

CeqGu said...

Aisy: panik cikit jer sebab sempat tarik dan hembus nafas hehehe....

adianiez AIDA said...

tq for the info.
aida tak bubuh bloglist dlm main blog. kecenderungan malware tu ada ke ye?

CeqGu said...

err tak sure plak...yg cikgu tengok kat google...if ada blog yg kita follow tu pun ada malware tetap akan jangkit jugak.

Kasih Salina said...

tak pernah kena melware tp pernah la scan..selamat..hihi..

MaMa Rey said...

sy dah try scan..clean..
tq info ini CeqGu

intanfirdaus247 said...

panik sat nih..dah kalau kita delet org tu...dia xmeroyan ka? pastu suh dia clean dulu ye? pastu add alek or follow back ye? gitu ye nis?

Mimi Azirah said...

bagus utk mereka yg blognye kena malware

nea lopah said...

tq cikgu..dh scan...tk ada malware.

ANIM said...

terima kasih kerana tutorial ini..

Tuan Juhaida said...

Terima kasih atas catatan.byk nak kena blajar coz saya new blogger hihi

sutera ungu said...

Anis.....ampunkan daku....saya pun taktau malware tu dtg dr mana.....saya pun sedih sgt masa tu....mcm2 cara sy buat...berpuluh2 komen pelik yg sy yakin itu adalH virus pd entri saya...syukur atas ilmu yg akk cari di google...akhirnya akk juga dh bebas dr malware...boleh kita berkawan semula? :) :) :)♡

Fieda Rafli said...

terima kasih atas tuto ni..saya dh try..alhamdulillah clean..

CeqGu said...

Sutera ungu: alhamdulillah blog ustz dah sembuh ye......xyahla mtk maaf ...bukan slh ustz pun...hackers tu la yg jahat....ok nanti saya follow balik

Fieda: sama2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...