Followers

Wednesday, April 28, 2010

Gelagat Pak Din n Kengkawan

Sejak pak din dah sihat ni....kenakalannya kembali menghuru harakan kelas pendidikan khas....tak habis habis nak usik cikgu2 yg come lote semuanya...bila pak din demam...cikgu plak rasa kesunyian...

pak din ni sebenarnya boleh dikatakan glamer sejak cerita hangat tentang gelagatnya di blog cikgu anis ni...ramai gak yg dok mintak suh tempek gambar hensem pak din...insyaAllah hari ni peminat2 pak din bleh la layan gambar pak din yg paling hensem di abad ini hahaha....apa pun sesambil layan gambar pak din n the gang..cikgu nak kongsi skit tentang aktiviti yg dijalankan di pendidikan khas sk jalan u3...mana tau kot2 bleh bagi inspirasi kat cikgu2 yang lain...jom kita layanzz gambar...

Aktiviti Kemahiran Hidup : Penyangkut Kunci
Pembimbing : Pn. Norzilawati
kelas : Kristal



untuk pengetahuan semua, inilah Pak Din the most hencem boy in the world hehe...comelkan senyuman pak din...waktu ni pak din tengah melicinkan blok kayu menggunakan kertas pasir...blok kayu ni akan digunakan utk buat penyangkut kunci..sori ler baru teringat gambar penyangkut kunci yg dah siap lupa nak amik la plak...nanti cikgu anis update len kali ek...




ni plak gambar kawan pak din yg tgh kusyuk menebuk lubang utk letak panyangkut (bentuk cam mata kail)...nama manjanye...abang amar...abang amar ni memang pemalu orangnya...nak amik gambar pun susah...asyik tunduk memanjang...kalau menulis pun sama...dagu mesti kat atas kertas...kalau nak suh angkat kepala...cikgu kenala panggil 'amar handsome boy mana ye?'...nanti abang amar akan cepat2 tegakkan kepalanya dan tersenyum sampai ke telinga...kuat perasan betul..amar ni kalau bercakap...suara dan gaya pertuturannya mesti cam kartun...(pengaruh kartun menguasai diri hahaha)

href="http://2.bp.blogspot.com/_zfKOGGiqnVA/S9gSc9x02xI/AAAAAAAAAe4/KsfOpVOtQSc/s1600/5.JPG">
ni plak gambar pak din nak tunjuk 'peaceeeeeee'....orang lain buat peace pakai dua jari jek...tapi pak din punya peace sampai 5 jari hehe...sesungguhnya pak din adalah seorang pencinta keamanan paling tegar...5 jari beb hehehe

Aktiviti Pendidikan Muzik : Nyanyian dan Lakonan Bangau oh Bangau
Pembimbing : Aku lerrr
kelas : Jed

ni plak geng2 kelas sebelah pak din...murid kelas jed ni kiranya murid yang kurang lemah berbanding kelas kristal...so senang la skit nak ajar menyanyi dan berlakon memandangkan murid2nya tidak mempunyai masalah pertuturan..rata-ratanya adalah slow learner....ni ler gambar watak-watak dalam drama sebabak di radio era Bangau oh Bangau...jom layan gambar sproting murid-murid cikgu anis...


gambar si rumput,ikan dan ular...topeng ni murid-murid warnakan sendiri dengan crayon...pastu cikgu anis ratakan dengan tisu supaya nampak lebih kemas.



ni plak gambar si kerbau n katak..seronok bebenor diaorang dapat pakai topeng...sampai berpeluh2...



si bangau kurus n kayu api basah.....


yang ni gambar kelas pak din...geng2 pak din pun terliur nak mencuba pakai topeng2 ni...selagi tak bagi pakai...maka tak dapat la cikgu anis melaksanakan proses pengajaran dan pembelajaran pada hari itu...dah bagi pakai bukan main seronok plak diaorg...sampai waktu nak balik baru pak din benarkan cikgu anis tanggalkan topeng...

walau pun diaorang ni tak sehebat kanak2 normal...tapi cikgu kagum dengan kalian...anak-anak cikgu ni boleh berlakon dengan dialog ciptaan sendiri...walau pun agak berserabut...tapi cikgu bangga...sekurang-kurangnya cikgu tahu anak-anak cikgu tak kurang hebatnya berbanding murid di aliran perdana...tahniah anak-anakku...:)..nanti kita berlakon lagi ekk

Wednesday, April 7, 2010

Ujian Matematik ...Yahuuuuu!!

Hari ni cikgu anis dengan baik hatinya menjalankan satu ujian matematik secara mengejut buat anak2 kesayangan. betapa mereka bersorak sorai bila dapat tahu hari ni mereka terpaksa menduduki ujian matematik secara terkezut hehehe....kalaulah murid di aliran biasa terpaksa menduduki ujian secara mengejut cenggini, mesti diaorang mengeluh dan gelabah semacam dan dua tiga macam...tapi anak2 istimewaku sangat berbeza...penuh gumbira dan tidak sabar2 nak jawab soalan hehe...alhamdulillah 2 daripada 5 orang murid berjaya memperolehi markah 100...tahniah anak2ku..

sebenarnya dari bulan januari hinggalah dah masuk bulan april..anak2 cikgu anis ni tengah diasah dengan ilmu penambahan nombor...dari tambah dalam lingkungan 10 sekarang ni alhamdulillah dah masuk lingkungan 20 plak...boleh dikatakan cikgu anis hampir2 kena darah tinggi setiap kali nak ajar anak2 cikgu faham tentang konsep menambah nombor ni...memula tu cikgu anis ajar suh bilang objek...bila nampak dah mahir...cikgu anis ajar plak diaorang menambah tanpa mengira objek...kira pakai jari plak la...tapi tuhan saja la yang tahu...betapa diri ini terasa sangatttttttt susahnya nak bagi diaorang mahir....dah faham konsep....mengira plak salah...aduiii.....jom ikuti drama dua babak di bawah ni (huhuhu teringat kat arwah din beramboi)

cikgu : 2 + 5 = berapa jawapannya? (volume suara masih terkawal)
murid A : 5 kat jari, 2 kat mulut....(memang depa dah mahir tang ni)...
cikgu : ok sekarang kira berapa jumlahnya...(masih sabar menanti jawapan)
murid A : err....5 (sambil sentuh mulut)...7,8 (sambil kira pada 2 jari)...8 cikgu!
cikgu : lorr...kenapa lepas 5 ,jadi 7 pulak....(sabar dah mula nak goyah,suara dah turun naik)...lepas 5,..mestilah 6,7 (sambil kat jari)..jadi jawapannya ialah 7
murid A : garu kepala yg tidak gatal...
cikgu : garu hati yg sebal...

cikgu : 3 + 5 berapa?
murid B : 3 kat mulut, 5 kat jari...(maka mengiralah anakku dengan penuh semangat)
murid B : 3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13....jawapannya 13 cikgu....

adehhh....rupanya semua jari dia kira...patutla 3 + 5 =13...huhuhu....

bulan mac..cikgu anis ajar pulak cara menulis dalam bentuk lazim....ya allah tabahkanlah hatiku...dah hampir sebulan...dua daripada 7 orang murid masih tak dapat nak susun nombor dan tanda + dengan betul...sesuka ati mak enon jek depa tulis...sat tanda + tu depa tulis kat nombor sebelah atas...sat depa letak tanda + tu kat sebelah kanan...kadang2 jauh sebatu tanda + dengan nombor...hehe..geli hati pun ada...sakit ati pun ada jugak hehehe....tak pa tak pa....anak cikgu jgn risau...cikgu yakin anak cikgu ni akan faham jugak satu hari nanti....mesti bleh pandai cam anak2 cikgu yg lain...cayalahhh...

berita gumbira...esok cikgu anis akan buat ujian matematik yg kedua.....nak tau apa kata anak2 cikgu anis? depa kata...yahuuuuuuuuuuuuuuu esok periksa matematik lagi....hehehe...bagus bagus...semangat gitu...

Monday, April 5, 2010

Jawapan yang Sangat Ikhlas;)

Lame sungguh tak mengepost cerita kat blog ni....alkisahnya dah lupa username n password blog ni....jenuh mencuba akhirnya berjaya jugak...ada lagi ke orang yg sudi nak baca ni...kalau tak de pun tak pe ..leh buat kenang-kenangan di hari tua....kan kan kan...

sebenarnya banyakkkkk sesangat yg nak tulis...tapi dah lupa la pulak sbb dah lama bebenor dipendamkan dalam hati...hari ni nak citer tentang sorang anak murid cikgu anis yg nama glamernye Along....Nama sebenar Ameer...tapi katanya tak best nama Ameer tu....sangat la tidak suka dengan nama itu...makanya cikgu dengan ringan mulut laser era memanggil Ameer dengan nama Along...kisah ni dah lama ..waktu tu murid kelas Kristal (seme lelaki) ni asyik tak dok diam...ada aje yg nak berjalan ke sana sini...cikgu anis pun apa lagi...terus ugut sape tak duduk cikgu sunatkan dia...apa lagi bertempiaran la mencari tempat masing2....pastu teringatla Along dah pun bersunat tahun lepas...so terjadi la dialog spontan sprt kat bawah ni...

Cikgu : Along dah bersunatkan?
Along : Haah...
Cikgu : Sakit tak ?
Along : Tak sakit pun..
Cikgu : Ye ke...Doktor potong habis la ye? (saje nak uji Along)
Along : Tak de lah...Masih ada yang tinggal....
Cikgu : ye ke masih ada yg tinggal...bukan doktor potong abis ke?
Along : Tak lah cikgu...doktor tak potong abisla...doktor tu tinggalkan t***r
Cikgu : Kah kah kah (dalam hati jek....masuk bilik guru baru gelak terguling2)

tak sangka la plak dia akan jawab camtu...sungguh ikhlas jawapan Along :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...