Followers

Thursday, January 24, 2013

Tempat Menarik DiBrunei : Jerudong Park

Assalamualaikum....

Kalau nak tau kat brunei ada satu tempat yang namanya Jerudong Park. Dulu2 taman tema ni memang sangat meriah dan femes emes........ Ada kisah disebalik mee goreng makanya tempat ni dah tak semeriah dulu. Tapi sekarang ni taman ni dibuka semula dan diberi nafas baru untuk tarik orang ramai.

Jerudong Park ni letaknya di Jerudong. Dulu kepunyaan adinda Sultan Hassanal Bolkiah......... sekarang wallahua'lam. Nak masuk sini free jer tapi kalau nak main permainan kat sini kena la bayar. Tak mahal mana pun.Kalau setakat nak main jongkang jongkit, buaian, papan gelungsur hak tu tak payah bayar. Main ler 24 jam pun tetap free hehehe

Kawasan taman ni luas sebenarnya. Kalau zaman kegemilangannya dulu ewahh.....siap ada roller coaster bagai. sekarang tak der dah la. Tempat ni jugak dekat dengan istana salah sorang adinda sultan. Kalau berani pi ler try ketuk pintu istana. Mana la tau kot kot bleh jadi tetamu kehormat ekekekeke....

Sape2 nak pi sini, elok la pi pukul 5 ptg ke atas. Malam pun bukak jugak. Lupa plak sampai pukul berapa. Kul 10 mlm kot. Kalau korang stay kat Hotel Empire memang tak jauh dah la nak ke taman tema ni.

Jom tengok gambar....


Pintu gerbang belian istimewa untuk Cik Intan Berlian dan IntanBerlian hehehe




Firas suka kolam air pancut ni, siap nak suruh bukak baju sebab dia nak main2 kat dalam ni hahaha


Ada padang yg luas....bleh ler sape2 nak golek2 ala hindustan kat sini kikiki


Ni salah satu mainan baru yg ada kat sini.....macam best jer tengok diaorang main lompat2....cikgu segan la pulak hehehe......tak syesyuaiii gitu


Nak naik bot pun boleh......tapi sila bayar yer......nak naik kuda pun boleh....tapi kuda mesin jer la yg ada hehehe




Firas main yang ni jer sebab freeeeeeee seumur hidup hehehe.....


Lepas tu korang lajak la ke depan sikit untuk jamu mata tengok kuda. Xsure plak kuda tu milik sultan ke atau kaum kerabatnya. Tapi mmg byk.... ....lebih 100 ekor kot. kandang kuda tu tak jauh mana pun. Memang dalam kawasan jerudong Park jugak. Nanti korang tanya jer kat penjual tiket jerudong park tu arah nak pi tengok kuda. Takat tengok dalam kete jer la hihihi....... Sultan memang banyak kuda ssebab dulu sultan suka main polo.

Ok itu jer nak citer...bye

7 comments:

Mia Kassim said...

Macam best saja tempat ni tapi napa cam sunyi yek....

CeqGu said...

Tempat ni dulu mmg meriah,tp sejak ditutup sementara waktu,serinya dah hilang....sbb byk alat menan yg best2 dah xde

intanfirdaus247 said...

akakakakkaka...amboi tang pintu gerbang tu hamboeeehhhh...awat pasai mee ? nape? ada crita ka? cerita laaa

izan mama mia said...

tq..kongsi cerita...cikgu

CeqGu said...

intan:masa amik gambaq tu memang teringat kat dua blog yg ada kaitan dengan intan berlian hehehe....pssstttt mmg ada crita, tapi tak leh crita hahaha

izan: sama2

Mimi Azirah said...

teringin nak smpi sini

CeqGu said...

mai la mimi, tapi cikgu nasihatkan mai ler tahun depan atau ke depan hehee. insyaAllah boleh merasa aiport brunei yg baru....:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...