Followers

Thursday, January 17, 2013

Tips Mudah Ajar Anak Kecil Mengira 1-10

Assalamualaikum

Firas soleh yang diredhai dan dirahmati Allah...^_^

Psssttt pssttttt....Firas sekarang rajin sungguh mengira.
Dalam tandas mengira,main bola mengira, nak pi amik buku mengira, duk melompat2 pun mengiraaaaa!
Setiap masa lah mengira dengan penuh bergaya.
yang paling geli hati bila nak tendang bola pun dia kira hehehe

"one, two, three, pooo" ....cumil sungguh tengok budak2 kecik mengira!

Walau pun kekadang kiranya tak betul dan terloncat2 nombornya, 

cikgu tetap rasa berbaloi la penat2 mengira naik tangga turun tangga dengan firas selama ni hehe.

Err sebenarnya tak lama mana pun cikgu ajar Firas mengira naik turun tangga tu hehehe
Budak kecik agaknya kan, memang cepat tangkap.

Rumah cikgu setingkat jer.
So kalau pi mana2 tempat yg ada tangga tu,cikgu kira kuat2 biar firas dengar.
memula tu ingatkan dia tak layan tau. 
Tapi satu hari tu terdengar dia kira one two three sampai nine!
Wahhh gumbiranya hatiku ini.
Ten kadang2 jer dia nak sebut.Gamaknya susah skit kot lidah dia nak menyebutnya.
Kalau sampai nine tu,dia duk ulang la dua tiga kali nine...nine....nine... sampai la mama dia ni tlg sebutkan ten baru la dia tersenyum2 puas hati.

Sekarang ni cikgu bagi aktiviti pengukuhan plak kat firas
(haaa tu dia keluaq dahh ayat unsur2 pendidikan hehe).

Cikgu suka bagi dia tengok Baby Einstein : Numbers ni katYouTube.

Bagi cikgu bagus sangat video tu. Sangat sesuai utk anak dan ibu belajar sama2....hehehe. Firas paling suka part kuda makan bunga.Dia bleh gelak sampai berdekah2. Bila kuda tu sendawa, dia siap kata "tentottttttttttt" (kentut) hahaha....

ok itu jer nak share...byee

13 comments:

yan's cottage said...

seronok bila tengok anak kecil dah pandai mengira...walau pun tak berapa betul jangan ketawakannya....biar je...lepas tu plan2 ajar dia...ingat masa anak yan kecil2 dula sama macam firas juga...

MaMa Rey said...

ya betul tu..bila anak-anak mula pandai mengira terasa seronok..macam satu kemenangan setelah mengajarnya

azeanty anuar said...

kan... bes ble dgr anak pandai kira,pandai sebut alhamdulillah... rasa sejuk je perot mengandung...=)

umialya said...

sonok tgok prkmbgn mereka

nurbijen said...

danish pun dah boleh bilang one to ten dgn pelatnya... kalau danish, dia suka layan numtum dari cbeebies :)

Mama Adam said...

Comelnya firaz. Seronokkan dpt tengok perkembangan anak

CeqGu said...

yan&mamarey: betul tu yan,setuju sangat2 ^_^

azeanty: yup, sangat gumbira ...bukan perut jer sejuk, satu badan rasa sejuk hehe

k.tini:yup, kelebihan mama cuti tanpa gaji hehe

nur:oo yer ker, pandai la danish...oo takpernah plak tgk numtum tu...nak try google la

mama adam:sangat2 seronok. pengalaman yg sgt berharga hehe

intanfirdaus247 said...

good ceqgu! teruskan perjuangan mendidik anak2 tanpa mengira jemu...pengorbanan pasti terbalas kelak..ameen!

CeqGu said...

thnks intan,sy doakan intan n suami murah rezki dapat anak berderet2 hihi

Ummu Muhammad said...

mama kene beli belah cd dah ni sbb YB firas al-hafiz absorb dgn bergayenye melalui VCD ;)

Ummu Muhammad said...

akak tunggu bulan ngambang nk beli belah cd dgn vcd lagi kt sini http://www.islamicparentingnetwork.com.my/Product

CeqGu said...

um;terima kasih byk2,anis dah lama mencari bhn2 pembelajaran utk umur firas ni...alhamdulillah dah jumpa.rasa nak rembat semua yg ada....tenkiu tenkiu tenkiu...alfurqan tu mmg dah ada ...terima kasih sekali lagi doakan firas alhafiz...moga makbul la doa um...huhu terharu

maisarah5 said...

memang seronok bila dengar anak mengira ni...lucu kadang-kadang tengok telatah dan gelagat anak mengira ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...