Followers

Saturday, January 5, 2013

Resepi Spagetti Aglio Olio Yang Mudah dan Sedap

Assalamualaikum....



Alahaiii sampai tersengguk2 dibuatnya. Mata ni ntah berapa kali terpejam tercelik. Sampaikan entah apa2 jari duk tekan keyboard. Malas nak sembang pjg2. Jom tengok resepi mudah ni......... cikgu amik dari MyResepi dan ubah cikit-cikit......





Bahan-bahan
  • spaghetti di celur dgn garam dan butter- cikgu buh minyak masak jer
  • 2sudu besar minyak zaiton
  • 3 ulas bawang putih- inilah penyedap spagetti aglio olio ni,cikgu buh lebih cikit
  • seafood -sotong/udang/kepah/lala
  • cendawan butang di potong slice- tak buh pun
  • 1 sudu teh pati ayam
  • 2-3 capsicum di potong dadu ape kaler pn boleh
  • 1 sudu teh oregano flakes
  • daun parsley di cincang- cikgu ganti dengan daun sup, tak dak stock parse
  • kalau nak pedas bleh letak cili flakes atau cili padi pn boleh- cikgu buh cili kerig
  • garam dan lada sulah untuk perasa- cikgu buh black pepper
Cara-caranya:
  1. panas kan minyak zaiton dan tumis bwg putih hingga kekuningan. pastu tambahkan sedikit air utk elakkan bawang dari terus hangit.  Cikgu gatai2 tumis bwg putih dengan bawang besar holland yg dipotong kiub
  2. masukan seafood dan pati ayam
  3. setelah seafood dah masak/kemerahan, masuk kan capsicum dan cendawan butang td
  4. akhir skali masuk kan spaghetti,garam,lada sulah,cili flakes / cili padi/cili kering,oregano flakes,daun parsley/daun sup yg di cincang dan kacau hingga rata
  5. kalau spaghetti nampak kering bleh di gaulkan dgn mnyak zaiton xperlu risau mnyak zaiton tiada kolestrol jd bleh lah tuang kn di spaghetti supaya xnmpak kering

8 comments:

zue_ra said...

Boleh cube ni..ank3 suke spegeti...tq ceqgu

Ummi Iman said...

Menyelerakan :) boleh cuba nanti. Suka.

Ummu Muhammad said...

saye suke westernnn!!!!

p/s: tapi masuk dapor setahun sekali hahah

umialya said...

malas nak hafal resepinya, nak tunggu cikgu masak, boleh tak??

CeqGu said...

zuera &ummi Iman:try ler ,firas pun suka

um: yer ker sethun sekali.....cam xcaye jer kikiki

k.tini:setakat nak tunggu masak boleh jer haha

IntaNBerliaN said...

alaaa br tingat nk beli myk zaiton bila bc entry ni... hihii

Si Matatajam said...

Rajinnya CeqGu berspageti...

CeqGu said...

ina : guna minyak masak biasa pun ok, tp kalau nak sihat guna la olive oil

M : untuk anak bujang, apa saja mama rela masak. tapi last2 mama dia jugak yg ngap semua huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...