Followers

Wednesday, January 16, 2013

Jom Kenali Bahasa Melayu Brunei

Assalamualaikum...

Baru siap bersiap nak pi breakfast, sekali firas nak tengok Boboboi la pulak. 
So masa yang ada ni, jom belajar bahasa Melayu Brunei.......

Pssstttttt cikgu tak pandai pun cakap Brunei, tapi setakat dua tiga ketul perkataan tu tahu ler hehehe..
Diaorang ni lebih prefer speak English bila menyembang. Dah tu cam no cikgu nak pandai ngomong Brunei hehehe. Dah la cikgu tak koje, duk umah jer hari2. so belajar jer la dari radio dan tv kat dalam kete  :) .... 

Pernah jugak dengar diaorang sembang dalam Bahasa Brunei. Uishhh satu aper pun cikgu tak paham hehehe. Kat sini pun banyak loghat jugak tau. Bahasa Kedayan lain, Tutong lain.........ala macam kat malaysia la jugak, orang kelate lain, kedah lain , orang negeri lagi la lain hehehhe.....

Satu lagi cikgu perasan, sebutan yg 'e' mostly mesti jadi 'a', contohnya kerja jadi karja.....lebih kurang cenggitulah bunyinya..
kalau ada orang Brunei yang baca entry ni, if cikgu tersilap tulis jarang marah tau, sila betulkan yer..... ^_^

antara yang cikgu ingat....

itu- atu
ini- ani

penat-ngalih
berlari-belusir 

tidak-inda'
jika-mun
mun inda' - jika tidak

nak-kan 
lai - panggilan untuk anak/budak2

damit-baby/kecil 

Baiklah murid2, cukup dulu untuk hari ini. Time nak buat list ni, lupa la pulak istilah2 Brunei yg cikgu tahu. Kita sambung pelajaran kita yang seterusnya pada hari lain pulak ye......hihihi
bye




18 comments:

Saya Disini said...

ooo xpernah dengar lgi ..hehe best la dok sna boleh belajar bahasa brunai

Chika said...

chegu dah nk blk semenanjung ke? heheheee boleh la jumpa firas :)

umialya said...

Baik cikgu..

psstt.. rajinnya cikgu anis, kejap2 n3 baru..

Warna Warni Kehidupan said...

terima kasih ceqgu.. hehe

CeqGu said...

saya disini: hurm tak sempat nak belajar pun huhuhu

chika : eh eh macam kenal jer hehehe..berehhh nanti mai la umah saya yer....en suami kat brunei lagi...bleh la geng2 hawa berjimba2 di rumah cikgu hehehe

kak tini: diri ku bosan terkurung di bilik hotel. kalau duk rumah bleh gak main masak2, kemas2 huhuhu

wwk: amboiii nick name dia colourful gitu hehehe...sama2

Fiza Rahman said...

Pelajaran bahasa utk hari ni. Mekasih cikgu ☺☺

Wak Gelas™ said...

wak pon penah gi brunei.., jalan2 je tapii

intanfirdaus247 said...

Selamat tengah hari ceqgu! Hehe.nanti nak try sebut satu2 perkataan n

CeqGu said...

fiza: sama2anak murid

wak: ok la tu pi jalan2, kalau berlari penat jugak ;p

intan: cer try guna kat opis hihih

CeqGu said...

fiza: sama2anak murid

wak: ok la tu pi jalan2, kalau berlari penat jugak ;p

intan: cer try guna kat opis hihih

yan's cottage said...

selamat tengah hari cikgu......

amboi....belajaq bahasa brunai ye...tapi yang satu perkataan tu...lai....sama macam bahasa cina yan selalu dengar...bila diorang panggil anak2....

terima kasih cekgu....

ieda said...

wahh bahasa brunei pun pelik2 ye dik ;)

♥Cik Puan♥ said...

akak lai tue mcm bahasa cina jer

Elbisaiful Razaimie said...

Macam-macam lagi Bahasa Brunei yang perlu diketahui. Betul tu, selalunya huruf 'e' akan bertukar menjadi 'a' (ada sesetengahnya tak bertukar)...

Contohnya:-
Semut -> Samut
Empat -> Ampat
Enam -> Anam
Geli -> Gali

Manakala antara beberapa perkataan yang masih mengekalkan huruf 'e' adalah seperti berikut:-

Separuh, Selamat, Kerajaan, Melayan dsb.

Disamping tu ada jugak laa huruf 'h' akan dihilangkan dari perkataan. Contohnya:-

Hantu -> Antu
Hati -> Ati
Khabar -> Kabar

Manakala Brunei juga mempunyai bahasanya tersendiri. Antaranya ialah:-

Kebetulan -> Takaduhung
Belakang leher -> Tundun
Terlalu dekat (seperti kereta belakang terlalu dekat dengan kereta hadapan) -> Menuntum
Pintu yang tidak ditutup dengan rapi/sempurna -> Inda kantam

:)

hainom OKje said...

Mun inda.... he..he.. seronok kalau dapat tau bahasa diaorangkan ceqgu... dulu masa zaman sekolah, OKje ada sorang kawan dpd Brunai...nama dia Julian... tah mana pegi agaknya dia sekarang ni...

Kesuma Angsana said...

pernah dgr tpi x faham hehehe

CeqGu said...

Wahhhhh sukanya cikgu ada org brunei respon hihi...thanks elbisaiful.....makin kaya la bahasa brunei cikgu macam ni hihi

KA: anis pun xbrapa paham, mesti terlopong kalau dengar hihi

Okje: mmg seronok,rasa rugi tau xdpt kuasai bahasa tempat lain

Cik puan: haah kan, tp lai dlm bhs cina bawa maksud mai mai hihi

noris said...

kak anis, org brunei dia ckp pakai 'aku' ye sbg kata ganti diri? sbb ada kisah lucu, saing umi noris, masa pegi meminang bakal menantu dia org brunei di bandar seri begawan (umi n ayah gi skali masa ni), lps dah slmt majlis, perempuan tu gi salam bakal mak mertua, and bercakap, 'Aku...' terkejut gile bakal tok tua ni, tp paham la, dah istilah tu dia pakai kat sana hehehe... tp x dop hal, beranak 2 dah la ni :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...