Followers

Wednesday, July 22, 2009

K.U.D.A = kuda ke ayam???

11.30 pg tadi kita ke kelas Cerdik untuk mengajar Kemahiran Hidup. Tajuk hari ni adalah sambungan daripada minggu lepas iaitu Haiwan Peliharaan. Minggu lepas kita perkenalkan kucing sebagai salah satu contoh haiwan peliharaan. Hari ni plak kita perkenalkan ayam. Seronok betul depa ni tengok gambar ayam...ada ayam jantan, ayam betina...anak ayam pun ada...sampai nak lunyai gambar-gambar tu. Kalau la bawak ayam yg real, rasanya ayam pun takut dengan depa ni.

selepas bercerita tentang ayam. Kita pun nak ajar mengeja la pulak...

cikgu anis : sape pandai eja AYAM sila angkat tangan.

Dalam 4 orang murid yg datang, salah seorang daripadanya (si comel prader willi) dengan penuh yakin dan semangat membara mengangkat tangan untuk mengeja AYAM.

si comel : saya tahu macam mana nak eja AYAM , cikgu(dengan gaya ala-ala professor serba tau)

cikgu anis : ok cuba awak eja....(macam bleh agak je jawapannya)

si comel : eja AYAM ye cikgu....errr....K.U=ku......D.A=da.....AYAM......

cikgu anis: laaa...KUDA dah jadi AYAM la pulakkk....pandaiiiiinyeeeee...hehehe...

Moral :
Macam tu la bila nak mengajar anak-anak...kalau boleh elakkan dari mengatakan 'SALAH'...perktaan tu sebenarnya akan memudarkan minat anak-anak dan takut untuk memberi jawapan . Walau pun salah, berilah pujian atas keberanian anak-anak kerana berusaha memberi jawapan. Kemudian barulah beri jawapan yg betul pada mereka...pujian adalah cara yg paling baik utk menarik minat anak-anak untuk terus belajar. Bukan nak kata kanak-kanak je yg suka pujian, org dewasa pun sama gak...kalau tak caya cuba ingat balik...kalau suami puji isteri...mesti lobang hidung terbukak luas...betul tak...so lepas ni kalau nak suruh anak-anak siapkan homework ke apa ke...cubalah dengan cara memuji..udah udah la membebel...buat sakit telinga depa je...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...