Followers

Wednesday, August 26, 2009

Minuman Berkhasiat...

Dah sebulan kita tak mengepost apa2 bebelan kat blog ni...sejak ber'facebook', idea nak mengarang kat blog pun dah mula membeku...so arini kita just nak share satu resepi mudah,cepat dan wallaaaaa rasanya...susu kurma...

bahan-bahan :

1. susu segar/soya tanpa gula (kita guna susu dutch lady je. sape ada lembu leh la perah)
2. buah kurma (letak ikut suka sendiri nak semanis mana minuman tu)
3. badam hancur (tak letak pun tak pe,tapi lagi sedap kalau masukkan badam)

cara-cara :

blend susu segar/soya dengan buah kurma yg dibuang bijinya bersama badam sehingga hancur.....tak yah taruk gula sbb buah kurma dah cukup manis. Kalau nak tambah kismis pun boleh....rasanya lemak-lemak manis kurma gitu...

kelebihannya:
minuman ni sangat bagus utk perkembangan IQ kanak-kanak ...ibu-ibu mengandung dan tak mengandung pun elok gak amalkan minum susu cam ni...senang cite...memang bagus utk seme golongan dan jantina :)

2 comments:

cik mas said...

akan ku usahakan untuk membuatnya.. tapi tunggu lepas pose la.. hehehe

kak ina kl said...

..Mula-mula sediakan sekeping kulit kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 2 kuntum bunga cengkih, 1 sdt jintan manis dan 1 sdt jintan putih. Sangaikan(goreng tanpa minyak) kesemuanya sehingga keperangan. Jangan sampai hangus. Selepas itu, tumbuk atau kisar halus. Dah siap. Lebihan rempah ni bolehlah disimpan lama di dlm bekas kedap udara. tulah caranya..harap anis puas hati...nak msk face book.?nanti anis bagi alamat facebook anis ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...