Followers

Monday, November 9, 2009

Kek Coklat Kukus Mudah Tapi Sedap


Ehemmm...rasanya ni la kali pertama cikgu anis menempek resepi kat blog yg tak berapa nak aktif ni...tujuan tempek resepi ni sebenarnya nak share resepi yg senang2 untuk diajarkan kepada anak anak istimewa...tapi kalau ada kengkawan yg lain berminat nak try masak untuk makan bersama keluarga pun apa salahnyeee....saya ni tak pandai masak...so resepi yg akan saya tempek pada masa2 akan datang pun kemungkinan besar daripada cedokkan daripada internet...harap2 sangat org yg tempek resepi kat internet tu halalkan lah kalau saya tempek resepi anda kat blog saya ni...bukan nak glamer atau nak jadi cam lembu punya susu, sapi dapat nama...tapi macam yg dah saya terangkan kat atas tu....untuk tujuan pembelajaran murid-murid istimewa....:)


Bahan-bahan :

* 2 cawan gula castor
* 2 cawan tepung gandum
* 1 cawan sebuk koko
* 1 cawan minyak masak/ minyak jagung
* 1 cawan susu cair
* 3 biji telur gred B
* 2 sudu teh soda bikabonat
* 1 sudu teh baking powder
* 1 sudu teh esen vanila
* 1 cawan air panas

Cara-cara:

1. panaskan pengukus
2. campur semua bahan kecuali air panas, putar dengan mixer hingga sebati--->saya tak guna mixer pun,just pukul dengan senduk kayu jek
3. bila dah sebati masukkan air panas. dan putar lagi
4. bila bahan di putar sebati masuk dalam acuan yang digris dgn minyak dan bolehla di kukus kira-kira 45 - 60 minit
5. kawan2 jgn putar lama2 sangat, asalkan dah sebati kira ok laa

kejap je proses nak buat kek ni....campur je seme bahan-bahan tu dalam satu bekas pastu pukul dengan senduk...kos pun tak mahal...apa lagi cuba lerrrrr;)

5 comments:

kak ina kl said...

salam anis..ambik resepi tak per..jangan ambil gambar masakan orang lain yer..tentu seronok anak murid kamu sebab guru dia dah pandai buat kek.

cik mas said...

agak2nya bila ye kek ini akan sampai ke pintu rumah 139...? hehehe..

m4rilyn said...

nie la cakenye ye cikgu anis...nanti buat gath leh ar cikgu anis buatkan utk kami :)

Anis said...

k.ina kl :gambar org punya ambik utk simpanan sendiri je..sbbnya bila tengok gambar baru la rasa terliur nak masak hehe...tak berani nak publish...karang ada plak yg marah....

k.mas : hehe nak ke?ada lagi ni

eli:lagi best kalau cik eli yg try masak kek tu...tadi bawak pi sekolah,ramai yg mintak resepi..ingat nak buat bisnes..tapi bila org dah mintak tu tak sampai ati la plak hehe

m4rilyn said...

jual la kat jiran tetangga....for starter sedekahkan then tanya pendapat dorang
cil ellie stakat nie lom tbukak pintu hati nak masak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...