Followers

Monday, October 26, 2009

Lenganku Yg Lebam

Hmm...ptg2 ni teringat pulak kisah minggu lepas. Sekarang ni kelas kat PPKI ni dah macam sardin rupanya...dah beberapa kali ingatkan PPD supaya tidak menghantar mana-mana murid ke PPKI sekolah saya buat sementara waktu ni...maklumlah meja pun dah kena berkongsi..tentulah tak selesa untuk belajar...tiba-tiba dah dekat hujung2 persekolahan ni datang jugak seorang murid baru..aduyaiiii mana la nak ku letak lagi murid yg sorang ni...memang la time ni parents semua cakap ok..tapi bila dah ada lebam2,calar2 mula la nak bising....pergerakan cikgu pun dah terbatas dek kerana kelas makin sempit...

berbalik pada alkisah minggu lepas. murid yg baru masuk ni adalah murid autisme,lelaki...boleh bercakap skit2 tapi teramatla manjeeeeeenyee dia...susah hati betul kalau dapat student manja...sebabnya bila dah manja tu cikgu faham la memang kat rumah pun sudah tentu dimanjakan...hari pertama datang ke sekolah, murid ni menangis tak nak masuk kelas walau pun ibunya ada bersama.esoknya saya mintak ibunya balik, apa lagi menangis sekuat hati,meronta-ronta tak yah nak cakap la, sampai jeriji pun kena kunci sebab dia nak lari keluar.penat tuhan saja yg tahu,sorang2 handle dia...rasa nak terpelanting pun ada....apa sangatla kudrat seorang guru pompuan mcm i ni...dalam kesabaran menahan tendangan dan rontaan murid baru ni,dia menggoncang2kan jeriji sehingga mengganggu kelas murid perdana...tak de cara lain, saya terpaksa memukul tangan murid tersebut. Dia berhenti...tangan saya pulak dicubit cubit..saya biarkan sehingga dia puas hati sendiri...lepas tu dia mintak saya call ibu dia. saya pun angkat gagang telefon dan pura2 telefon ibunya...barulah dia berhenti menangis dan tertido selama dua jam...

balik rumah baru perasan,habis lebam tempat yg dicubit murid tadi..huhuhu....apa blh buat....sabar je lahhh

4 comments:

cik mas said...

alahai kesiannya cikgu... sabor je la ye.. :D

m4rilyn said...

cikgu...sabar tu besar hikmahnya...harap cikgu bsabar ye.
tetiba tingat zaman kitakat skolah dulu*kita antara student yg baik kan*

Anis said...

hehehe...mmg sabo la ni kak...time meronta-ronta tu yg tak tahannye...mau terpelanting cikgu anis dibuatnye

Anis said...

marilyn: betul betul betul hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...