Followers

Tuesday, September 11, 2012

Tips dan Persediaan Sebelum Ke Europe

hati ni punya la nak cepat2 tulis entry pi makan angin lepas raya ari tu..........tapi tahap kemalasan tu melanda tahap kronik.........tadi singgah blog ana suzana, saja la baca entry ana yang lama2 tu.............teringat plak dia sekeluarga pi melancong ke obersi..............lepas tu terus rasa nak update blog kikiki..............lagi lama bertangguh lagi banyak ler benda yg dah lupa...............nanti tuan blog jugak yg nyesal tak sudah..........
tak pasal2 kenangan...........tinggal kenangan jek nanti...

jom kita sambung.......kalau sesapa rasa nak baca entry sebelum ni (pengalaman terbang ke London dengan Airbus 380) bleh klik kat sini .

tapi sebelum tu nak citer skit beberapa persediaan yg kami buat sebelum p makan angin ke Europe, antaranya tentulah beli baju sejukk.....:).........waktu kami ke Europe tempoh hari adalah musim summer............walau pun summer tapi angin kat London tersangat la sejuk...............so memang tak rugi la beli baju tebal................memula tu macam malas jer nak perabis duit beli baju tebal ni...........maklumla bleh tahan mahal reganya kalau beli kat malaysia............tp en asben kata kena beli jugak takut tak tahan sejuk............kena la dengar nasihat orang yg dah biasa duk sana kan.............sekali memang betul la sejuk.............tak rugi la duit melayang beli baju tu...........cikgu beli baju tu kat Sharafali's kat Jalan Tar..............hurmmm nak kata murah, hurmmmmm hehehe......paham2 ler.........tapi tokey kedai tu xplain panjang lebar la yg mana sesuai utk dibeli........sebenarnya byk lagi kedai lain yg jual baju tebal ni, tapi biasalah lepas dah beli baru jumpa yg lagi cantik dan harga yg lebih murah....huhuhu

 
baju tebal labuh jadi pilihan hehehe.........tapi rasanya kalau yg tak labuh pun dah ok, kurang kembung cikit beg baju tu, jimat ruang dan senang nak bawak bila tak pakai........terpulang kepada pilihan masing2.....

cikgu nasihatkan korang beli la jenis material yang water proof sebabnya kat london ni cuacanya tak menentu (terima kasih kpd spupuku atas nasihat yg ni)............kejap berangin, kejap hujan........so beli ler yg ada hood sekali.............cikgu menyesal betul tanggalkan hood............kononnya tak suka bulu2 kat hood tu.............sekali bila hujan, habis ler basah tudung huhuhuhu...........haaa satu lagi, tak payah la nak bawak baju lawa2......orang takkan nampak pun sebabnya dah tersembunyi di sebalik baju tebal tu........kecuali kat paris, kalau summer.....memang tak pakai baju tebal sebab panas.....

jangan lupa beli stokin tebal dan sebaik2nya pakai la sport shoes...........tak payah la nak pakai kasut jangok2 (lawa2)...........selain menyenangkan pergerakan, boleh memanaskan kaki jugak.........kalau hujan pun stokin tak basah sebab bertutupkan...........dan yang penting selesa sebabnya mesti nak banyak berjalan..........kalau bawak anak kecik, standby la topi sejuk utk tutup kepala. firas tak pakai pun sebab duk guna hood kat baju jer....

hahaha dah masuk dalam rumah pun still ber hood bagai......ni kes mama lupa nak bukakan baju firas, sibuk nak amik gambar memanjang hehehe


pastu kami beli dua beg baju yang boleh sandang dan tarik.............errr muat ker, orangnya bertiga,begnya dua ajer.....................alhamdulillah muatttttttt.............tapi syaratnya kena bawak la baju nipis2 dan baju tido tu kena la ulang pakai.........kat london udara kering, pakai 2,3 kali pun tak berbau macam kat malaysia..........kurang peluh gitu............ni tips utk yg pi musim summer la..........

nampak tak dua beg baju kami yang ala2 saiz beg sekolah.........tapi bila timbang satu beg aje dah 8kg lebih huhuhu.........nasib baik boleh bawak masuk dalam flight jugak, wal hal max ialah 7kg.........apa pun puas hati la dengan beg ni, lasak dan sangat melancarkan perjalanan kami naik turun keta api hehe.........

kami beli beg sandang n tarik ni kesnya en asben malas nak check in beg dan senang nak angkut naik train..........tapikan bleh tahan gak beratnya beg tu bila di pikul.............last2 tak daya nak pikul,en asben heret dua dua beg dan cikgu tolak firas dalam stroller...............
 selain tu kami beli bag pack yg boleh lipat...........nanti senang nak guna bila kami pi ronda2...........takkan nak bawak beg yang ada baju utk seminggu tu kan..........so bleh la letak barang firas,botol air dan barang shopping hehehe.......oh ya, botol air kosong elok sangat ler bawak sekali bila pi meronda tu, al maklum ler tandas depa ni jenis yg tak der air, sebelum masuk tandas, tadah la air guna botol tu kat sinki.......selesai masalah:)............
 bag pack yg asben pakai tu bleh lipat if tak nak guna.........tak menyesal beli, masa beli tu kebetulan ada sale 50%.........material pun elok, tak nipis dan tak terlalu tebal......bleh tahan lasak gak......

handbag tak bawak pun tak pe..........cikgu tak bawak pun, rimas lah. lagi pun kat sana banyak gak kes ragut meragut ni...........so cikgu beli beg kecik yang bleh pakai silang. lagi pun kalau dah pasang niat memang nak beli handbag kat obersi, buat apa susah2 nak bawak beg dari malaysia kan........buat menambahkan barang ajer......

selain tu kami beli fail clear holder untuk simpan semua dokumen yang di print termasuk la tiket dan booking hotel.......................makanan firas sudah semestinya ada, apa lagi kalau bukan biskut. susu tak payah sebab dah semula jadi terhasil hehehe..........itulah kelebihan susu ibu.......:) jangan lupa bawak megi dlm cup utk isi perut.........tapi kami tak bawak pun sebab nak jimatkan space dalam beg.......

selain tu, kami booking semua tiket perjalanan siap2 (london & paris)........perjalanan kami banyak naik train..........sebabnya kami memang nak tgk countryside dan nak merasa keteapi laju............penat memang penat sebab nak kena hangkut beg dan stroller........tapi kami enjoy...........:).........terasa macam remajeeeeeee plak bila banyak bergerak macam ni hehehe........

rasanya itulah antara tips yg cikgu bleh kongsi setakat ni....mata pun dah rasa makin berat ni..........sebelum cikgu lupa satu lagi pesanan, jangan lupa bawak ubat ubatan terutamanya kalau bawak baby.......ubat demam dan selsema sebaik2nya pastikan ada......utk baby jgn lupa bawa ubat demam yg masuk kat bontot tu..............mana lah tahu kan perubahan cuaca ni tiba2 jer bleh demam..........tak syiok nak jalan2 dan takut susah nak dapat ubat bila diperlukan............oklah nak tido dah byeeeeeee

9 comments:

zailamohamad said...

seronok baca pengalaman orang merantau ke negara Erpah..aiiii bilalah turn kami anak beranak pula dapat tiket free g sana ni:P

cepat update lagi..tak sabar nak baca..hihihi

syafisyifa' said...

Cantik baju sejuk tu kaklong...brapa rm tu?mana gambaq hbeg....tunjukla nk tengokkkkk...

Ummu Shakir said...

berapa agaknya tiket sekeluarga ke sana..tak sure sama ada skrg is the best time to buy..or o should wait for better offer..nak pegi lama lg..May 2013..ramai plak tu..2 adult 1 kid 2 infants..cer komen sikit berdasarkan xperience

CeqGu said...
This comment has been removed by the author.
CeqGu said...

zaila: insyaAllah berkat menabung tentu zaila pun dapat pergi....kalau nak tiket free tu hehe....kena la tunggu rezki datang bergolek.....hihihi

pejah: nanti bleh la u pinjam ...hbag tak leh tunjuk, satgi pejah terliur hahaha....lawak ja....hbag beli hak murah sekali....tu ja yg mampu

QasehnyaRania said...

syoknya merantau jauh ;)

jauh berjalan luas pengalaman kan.
ntah biler dapat ke sna tu.. ;)

CeqGu said...

insyaallah murah rezki ciksu nanti dapat la jejak kaki kat negara orang plak...aamin...

Pelita senja said...

Assalamualaikum. Ceqgu ngajar mana?

CeqGu said...

Wsalam...kat s.alam jer :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...