Followers

Thursday, September 6, 2012

Pengalaman Terbang ke London dengan Airbus 380

assalamualaikum.....

baru hari ni nak ada mood utk jenguk blog ....nak update gambar raya, tp tak der dalam simpanan plak dah...next time lah....sekadar nak buat kenang-kenangan..........
so hari ni cikgu nak cerita pengalaman n tempek gambar pi London & Paris (23 Ogos 2012).....
kiranya kami pergi waktu orang tengah syiok beraya......raya ke 5 gitu........
sebenarnya dah lama rancang nak ke Europe.........tapi asyik tak menjadi..........agaknya cousin yg kat plymouth tu pun dah naik malas nak tanya............kejap jadi kejap tak jadi..........bila dah jadi, tarikhnya plak asyik berubah2............macam tu la gayanya selagi tiket tak beli..............akhirnya en asben buat keputusan beli tiket ke London dalam bulan puasa..............yang seronoknya dapat merasa flight MAS yang baru dan terbesar setakat ni.....

mas-a380-1-web.jpg
google image : Airbus 380

memang besar dan selesa betul flight ni.........lebih besar dari boeing 747-400 yang biasa ke London tu...........agaknya sebab tu lah plan nak ke London asyik tertangguh, rupanya Allah nak bagi rezeki kami sekeluarga naik flight ni..........alhamdulillah......

sebenarnya flight ni mula beroperasi pada bulan Julai 2012 kalau tak silap cikgu........bukan setakat business class, 1st class pun ada............hurmmm orang macam cikgu ni layak utk economy class jer.....syukur alhamdulillah.........kelebihan A 380 ni, seat dan ruang lebih luas.......bukan nak kata luas utk 1st class jer.......economy class pun seatnya lebih besar dari flight biasa cikgu naik.......

seat economy class.....

kalau economy dah luas, bleh bayang tak betapa luas dan selesanya utk business dan 1st class?...
jom tengok gambar kat bawah ni.....


google image : business class........dua seat setiap baris

close up seat utk business class......oppssss botol air sapa tertinggal tu????


mas-a380-3-web.jpggoole image : 1st class..........terliurrnyeee.....seat boleh jadi katil

memandangkan business class ni diletakkan di deck atas bersama economy class, penumpang yang ada anak kecik tidak digalakkan utk dapat seat kat deck atas........kecualilah deck bawah dah penuh, barulah deck atas dibuka utk penumpang yang ada anak kecik...........tujuannya tak nak ganggu ketenteraman penumpang business class.....adehhh

cikgu hari tu berpeluang duduk deck atas..........ini pun ada kisahnya..........pada hal datang check in  kemain awal...........tapi antara penumpang terakhir selesai check in...........kalau nak tau, kami hampir2 tak dapat fly hari tu...............nak tau sebab apa? tiba2 jer staff MAS kata tiket kami dibatalkan ! Wahhhhh.....mau tak hangin satu badan.......duit dah habis ribu riban, barang dah beli macam2, tiba2 staff tu bg tau dalam sistem nyatakan tiket kami BATAL!.........gara2 apa tiket tu batal tau???? katanya sebab en asben tak isi no. telefon...........aduiiiiiiiii..........nak lagi hangin......tiket yg dikatakan batal tu, duitnya MAS terima.......haiiiiii macam mana tuuu????? paham2 sendiri la harga tiket flight ke Europe.......kalau tiket domestic pun kopak beg duit, inikan plak tiket ke Europe utk 2 dewasa 1 infant........mau muka en asben tak jadi macam traffic light...........cikgu plak tak habis2 baca doa moga dipermudahkan segala urusan...........

lama betul kami berdiri utk tunggu staff tu uruskan semula tiket tu............nasib baik la time ni firas tido.......kalau tak lagi haru..........tak dernya dia nak duk diam n lama2 dalam stroller........

 


 
maintain senyum walau pun hati tengah membara hehe........sama la dengan pn isteri......tgh sejukkan hati

nama kitaorang memang tak der dalam sistem.........dalam kata lain memang tak der seat!..........pastu ayat staff tu macam nak salahkan kitaorang plak.........lagi la hangin kan.........pada hal cikgu agak la sistem online MAS tu yang bermasalah.......actually ini bukan kali pertama..............dah mcm2 kes jadi kat kami.........rasanya MAS perlu pantau kembali sistem online yg ada sekarang ni.......

bila en. asben dah naik angin, baru la staff tu  nak tlg settle kan tiket tu...........akhirnya dapat la jugak tiketnya............itu pun kata staff MAS, tiket kami mungkin akan ada masalah di Airport Heathrow bila balik nanti...............staff tu mintak kami settle kan kat sana..............tapi en asben suruh dia settle kan sekarang jugak.............sebenarnya en asben dah bosan asyik ada masalah yg sama cenggini...........bila tengok en asben macam nak berangin balik, boleh jer pun staff tu settle kan.......terima kasih..........cikgu faham jer staff tu penat nak ke hulu ke hilir, naik turun lif...........tapi pk la plak kami dengan dua beg dan anak kecik ni................lagi pun bukan salah kami.............nak jadi cerita kat airport heathrow masalah yg sama berlaku...............tapikan, tak der plak staff kat sana suruh kami ke sana ke sini settle kan masalah......segalanya staff tu uruskan sendiri.........


uishhh dah melencong ke lain plak hehehe.....biasala bila dah tak puas hati hehehe............begitu la alkisahnya kami dapat seat kat deck atas.......yang kelakarnya, lepas dapat tiket kami bergegas ke tempat berlepas.......memang dah lewat sangat2........sampai tak ingat nak tanya no seat kat en asben, makan malam pun terkubur la jawabnya...........uishhh ramai betul orang.............lepas scan barang semua......ada yang terus jalan ke sebelah kiri dan kanan..........dan ada jugak yang diarahkan naik ke tingkat atas..........cikgu ikut jer langkah en asben..........kami naik lif.............ingatkan nak kena jalan jauh lagi....tiba2 staff suruh lipat stroller firas..........oooo dah nak masuk dalam flight rupanya........

bila masuk jer tergamam tengok semua baris ada dua seat...........masa tu cikgu ingatkan memang seat economy.......luas plak tu jarak antara baris kerusi tepi, depan belakang..........wahhh memang seronok la firas main2 nanti..........cikgu pun bleh la rileks dengan aman hehehe..........lepas tu baru perasan rupanya itu business class punya............pas tu bleh plak terpak seat kami di upgrade ke business class gara2 masalah yg MAS timbulkan tadi..........wahhh seronoknya dapat merasa business class...........
senyum sampai ke telinga.....!......
tapiiiiiiiiiiii...........tiba2 dah dekat hujung deck, en asben tetap jugak jalan, masa ni cikgu tak puas hati terus cuit belakang en asben dan tanya no seat.......katanya depan lagi.....cikgu dah heran, depan mana lagi dah dekat nak hujung deck ni..............ntah macam mana bleh tak perasan rupanya ada pintu kecik ke economy class...........huhuhu.......(ada hati nak duduk business class tu hihihi)
bye bye business classssssss......

masuk2 jer economy class terus nampak seat kami.......betul2 seat paling depan .......tapi yg peliknya kami dapat seat sebelah pintu kapal terbang...........setahu cikgu, penumpang yang ada anak kecik dilarang sama sekali duduk sebelah pintu.............bahaya woooooo............budak2 ni paham saja la..........tangan dan kaki tu mana tau duk diam kannn...........nak nak terbuka pintu tu nayaaa ja...........tapi dah itu seatnya, kami duduk la tanpa banyak songeh..............lagi pun time tu tengah teruja dengan suasana flight baru.....hehehe............

tak lama selepas tu, datanglah stewardess dengan dua orang mat saleh ke tempat cikgu..............rupanya kami kena tukar tempat.............sebabnya???? macam yg ckgu cakap tu la..........kalau ada anak kecik, tak boleh duduk di tepi pintu.........alhamdulillah berkat doa Allahumma yassir wala tu assir yg cikgu duk baca tu............semuanya dipermudahkan..........kami dapat seat yg sangat selesa utk orang yg ada anak kecik...........tak perlu nak risau pangku firas 13 jam sebabnya ada bassinet utk firas tido..........padan la ketat jer muka mat saleh tu huhuhu....terpaksa pindah dari seat yg selesa..........


 
firas lena dibuai kapal terbang.......mama n ayah layan movie...hehehe

seperti Boeing 747-400, flight ni pun sudah tentu la ada screen utk tgk movie n main games..............bezanya A 380 ni touch screen...........yg lawaknya bila dah pasang bassinet dan buka screen ni, susah plak cikgu nak keluar masuk..............screen tu tersangkut kat bassinet bila nak lipat.........nak tak nak terpaksa la cikgu merangkak bawah bassinet firas bila nak pi tandas huhuhu............sib baik la time tu lampu padam..........tak der la orang perasan............

 seat yang tak der bassinet tak der masalah nak keluar masuk sebab screen kat kerusi....




flight baru ni jugak ada sediakan ruang utk simpan barang kat sebelah tepi tingkap........nak letak apa pun letak la selagi muat.............tapi cikgu rasa cam tak best plak sebabnya tak dapat nak lentok kepala kat tepi dinding gara2 ada compartment ni.........hurmmm sudahnya kepala terlentok2 ke kiri ke kanan time tido huhuhu

memandangkan flight delay seketika, kami pun amik kesempatan menayang gigi dengan senyuman yang paling cun depan kamera........hehehe

iklan ubat gigi cap MAS


antara yang canggih dalam flight ni ialah screen flight..............tiap kali nak berlepas dan touch down screen ni akan paparkan keadaan flight dari luar...........so bleh nampak la kapal terbang yg kita naik tu tengah bergerak menuju ke angkasa raya dan terbang turun menjejak bumi (cewahhhh ayattttt hihi)


gambar kapal terbang kurang jelas sebab pantulan cahaya.....

bila dah terbang tinggi, akan keluar peta dan jarak penerbangan ke destinasi..........yang ni sama macam flight biasa...........


tak lama selepas tu makanan malam dihidangkan...........jemput makannnnnnn.........cikgu dapat makan awal dari penumpang lain sebab ada anak kecik........tapi masa ni firas dah tido......kesian firas tak sempat makan..........

lepas perut kenyang, mata masih tak nak tido...........en asben dari rumah lagi duk pesan, dlm flight tido sebab sampai nanti kat London dalam 6 pagi.......kena tido utk kurangkan jetlag.........sekaliiiiii en asben yang tak tido tido hehehe......kesian dia.......penangan naik kapal terbang baru kot............kalau kat rumah, letak kepala jer, terus masuk alam mimpi......sedar2 cikgu duk bercakap sorang2 huhuhu......

nak tau kisah seterusnya tunggu next entry.......byeeeeee




7 comments:

Ana Suzana said...

Wahhhh mcm2 pengalaman ehh..

CeqGu said...

hehehe...welkam tu blog akak.....tu baru nak naik flight....mmg mcm2 pengalaman lah....

syafisyifa' said...

Murah rezeki kaklong...ada hikmahnya dugaan awal2 tu kan...nnt p la jln2 lg pastu critavkt blog tau, nk baca nnt...kami xdak rejeki p obersi lg...kesian...hahaha..

Mohamed Rafiq Sulaiman said...

Maaf, mohon tumpang iklan ye Tuan Blog...

Kepada sesiapa yang nak melawat kota London, kami ada menyediakan servis penginapan budget di London :

http://homestaydilondon.blogspot.co.uk/

@

http://homestay-london.blogspot.co.uk/

TQ n sorry again..

Mohamed Rafiq Sulaiman said...

Maaf, mohon tumpang iklan ye Tuan Blog...

Kepada sesiapa yang nak melawat kota London, kami ada menyediakan servis penginapan budget di London :

http://homestaydilondon.blogspot.co.uk/

@

http://homestay-london.blogspot.co.uk/

TQ n sorry again..

Zul TakMerapu said...

Cikgu, masa sampai heathrow Imigresen tak tanya ke pasal itinenary mcm tempat tinggal, tujuan datang London, tiket balik, bla bla....

saya pun nak ke London 16 august niii...risau jgk

faizul

Zul TakMerapu said...

Salam...masa sampai airpot heathrow imigresen tak tanya psl itinenary tak..??...psl tiket balik, tempat tinggal, cash, tujuan datang...sya juga akan ke London August ini...Faizul

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...