Followers

Tuesday, December 11, 2012

Tips Penggunaan Tuala Wanita Dengan Betul-Must Read!!

Assalamualaikum....

OK tips ni cikgu amik daripada blog Dr.Zubaidi. Sangat bagus untuk pengetahuan kaum2 hawa terutamanya yang baru akil baligh. Err rasa2nya yang dah bertahun2 akil baligh pun perlu baca tips kat bawah ni....jom jom baca...



TIPS MENGGUNAKAN TUALA WANITA
Perkara yang salah selalu dilakukan oleh wanita ketika menggunakan tuala wanita ialah:

1. Tidak membasuh tangan sebelum mengambil tuala wanita yang baru. Ketika membuka dan meletakkan tuala wanita pada seluar boleh memindahkan kuman dari tuala wanita yang lama dan kotor.

2. Tidak meneliti tarikh luput, kerana apabila tuala wanita menghampiri tarikh luput, kualitinya menjadi rendah.

3. Menggunakan tuala wanita yang mempunyai wangi-wangian yang boleh menyebabkan alahan pada kulit.

4. Menggunakan satu tuala wanita untuk jangka masa yang lama dengan alasan untuk menjimatkan kos, mengakibatkan pembiakan kuman yang banyak dan akhirnya menyebabkan jangkitan kuman. Cara terbaik ialah menukarkan setiap dua jam ketika hari-hari awal kedatangan haids.

5. Memilih tuala wanita yang terlalu tebal dengan alasan agar lendiran dan darah dapat diserap dengan baik, padahal ini akan menyebabkan wanita itu menggunakan wanita itu terlalu lama dan mengakibatkan pembiakan kuman yang banyak pada tuala itu dan jangkitan kuman pada alat sulit.

Sumber: Facebook Dr. Zubaidi Hj Ahmad

7 comments:

mama aini said...

assalam..thanks atas perkongsian info ni.. :)

syafisyifa' said...

Kikiki ayat "bertahun2 akil baligh " tu lawak la...
Betul tu kuman...oh stiapn2 jam ye
T kasih sbb berkongsi

umialya said...

ada bc kt fb smlm..

CeqGu said...

mama aini & pejah : wsalam....camer-camer....hehehe

ieda said...

bagus nie dikk
semoga kita sentiasa hati2 walau nampak semua nie remeh kan ;)

tq for the info dear !

CeqGu said...

umialya: anis memang amik kat fb Dr. Zubaidi...bgus doktor tu


kak ieda :welcome kak...

izan mama mia said...

singgah cni juga..wah br tau selama ni ingat tuala wanita xder tarikh luput..hish..camana leh xtau nih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...