Followers

Thursday, December 13, 2012

Kisah Ngeri Di Sebalik Tarian GANGNAM Style

Assalamualaikum....

ehsan google

Huk huk........huk huk , baru plan nak gi cuci mata kat KLCC, anak bujang cikgu tido la pulak. Takperlah, mungkin dia saja nak bagi peluang kat mama dia berbelog kot hehehe.

Hari tu cikgu ada terbaca satu kisah tentang Gangnam Style yg tengah hot sekarang ni. Cikgu baca kat facebook, so tak sure la kesahihan cerita tu. Sumber pun tak ditulis. Apa pun cikgu nak share jugak kat sini. Ada moral yg baik boleh diambil dari kisah ngeri ni. Terpulang la pada individu nak percaya ke tak. Pada cikgu, cikgu memang kurang berkenan la dengan Gangnam Style tu, nak2 kalau orang kita yang menari. Lebih2 lagi perempuan......... ish tak cun lah.

Kisahnya lebih kurang macam ni lah, dikatakan Gangnam style ni berasal dari salah satu daerah di korea yg namanya Gangnam. Kat situ sering diadakan satu pertandingan antara perempuan2 muda, cantik dan seksi. Perempuan2 ni biasanya dari kalangan penganggur dan orang miskin. Jadi untuk nak cepat kaya dan hidup mewah, diaorang sanggup masuk pertandingan ni.


ehsan google

Kata si pencerita tu lagi, yang menganjurkan pertandingan tu adalah orang2 kaya raya dan sangat berpengaruh di Korea. Pertandingan tu memang dasyat dan ngeri. Perempuan2 tu mesti berlawan sesama sendiri untuk menang. Katanya lagi, perempuan2 tu berlumba dengan menaiki kuda ke istana. lepas tu diaorang perlu memanjat pagar/tembok istana yang tinggi untuk sampai ke istana. Kat situ memang ramai lah yang akan mati kerana terjatuh dan sebagainya. Maklumlah masing2 nak menang, tentulah mereka saling berebut kan.  Dan kalau nak tahu peserta2 pertandingan tu wajib pakai seksi2 dengan kasut tumit tinggi. Bayangkanlah, dengan pakaian macam tu nak berkuda, panjat tembok dan berlari2, tentulah tak selamatkan. Dan paling sedih, semua tu sekadar jadi bahan tontonan dan gelak tawa orang2 kaya yg tak der hati perut tu.

Peserta yang berjaya sampai ke istana tu perlu bergelut lagi sekiranya ada peserta lain yg turut sampai ke situ. Kalau tak mati, memang akan cedera tahap teruk. Peserta yang menang plak dijanjikan dengan wang ringgit yg melimpah, rumah mewah dan segala2nya mewah. Itu yg menyebabkan ramai perempuan kat sana sanggup nak join pertandingan tu. Kata pencerita tu la lagi, sebenarnya, peserta yang menang tu tak hidup bahagia pun. Diaorang akhirnya hidup dalam trauma dan dikawal ketat oleh orang2 kaya tu. Tak ubah macam pelacur atau perempuan simpanan kekdahnya.

Dan yang paling sedih, rupa-rupanya adik si pencerita tu turut menjadi salah seorang mangsa pertandingan tu. Kematian adik si pencerita menyebabkan ibunya membunuh diri dan ayahnya jatuh sakit dan akhirnya meninggal dunia. Hidup si pencerita terumbang ambing sehinggalah dia bertemu rakan muslimnya. Akhirnya dia temui ketenangan yg baru setelah memeluk Islam...

Hurmm......kalau benarlah cerita ni, memang sangat ngerilah kan pertandingan di Gangnam tu. Patutlah si pencerita tu marah betul bila orang tanya tentang Gangnam Style yg konon2nya hit giler kat serata dunia  skrg ni. 

Apa pun sebagai iktibarnya terutama utk adik2 pembaca kat blog ni, usahlah kita nak kejar kemewahan dan kekayaan. Semua tu sekadar bersifat sementara. Bahagia sekejap, susahnya mungkin berpanjangan. Biar hidup bersederhana tapi diredhai Allah.... betul tak? :) 

Bye!

8 comments:

syafisyifa' said...

T kasih berkongsi...
Apapun yg baik kita ikut,yg xbaik minta dijauhkan...sama2 saling mengingati=saling menyayangi

InaAchik said...

semua bangunnnnnnnnnnnnnn...
assalamualaikum cikgu!
heheeee...

oh, gitu ker ceritanya?
hr ade la kakak ni, dia cam ada kelebihan boleh bertukar if ada something yg tak kena. nak dijadikan cerita, kitorang terpasang video gangnam style. terus dia bertukar cakap dlm bahasa kami x fhm. lps skejap, dia sedar... n cakap lagu tu macam ada unsur2 pemujaan roh. scary jap dgr.
tapi wallahuallam la kan...

IntaNBerliaN said...

kalau betoi tu kisahnya.. dasyatkan.. sampai camtu sekali sanggup utk kejar kemewahan..

P/s :nanti kalau akak buat entry alat sedut tu, bg link entry tu dkt blog saya yer.. bkn pe, takut terlepas.. skrg bz sikit... xleh fokus kt blog :)

ieda said...

uishhh macam2 dunia skrg nie
yelah sampai boleh buat lagu kan ..

ayut said...

betul...!kejar sgt dunia tak ke mana....
ooo..ad jgk ea cite tu..slmt tak msuk dlm discovery channel pasal ni kan..huhuhu...skrg ad lg ke semua tu?

CeqGu said...

pejah: betul sangat2 pejah

in a : waalaikumussalam, murid-murid boleh dudukkkk hehehe

itu yg akak baca la ina, tak tau betul ke tak. tapi kalau ikutkan cerita yg diceritakan oleh orang korea tu, katanya memang lagu tu lagu syaitan, ada unsur pemujaan.....wallahua'lam

CeqGu said...

intan berlian: insyaAllah

kak ieda: biasala kak ...sekarang ni musuh islam serang dengan hiburan...

ayut : cite tu mmg takkan masuk discovery channel atau tv3 sekali pun hehehe, sebabnya polis kat korea pun tak boleh buat apa2 kerana tak de bukti kukuh katanya

Si Matatajam said...

Pernah M baca kat blog Cik Ai hari tu.. Memang menyedihkan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...