Followers

Saturday, December 29, 2012

Senarai Sosej Tak Halal DiMakan

Prevoius Post >> Kisah Seram di Rumah Cikgu Semalam

Assalamualaikum....

Ada sape2 tak suka makan sosej? Hati2 yer nak pilih sosej. Info ni cikgu dapat dari FB. Sumber tak dinyatakan pulak. 6 jenama sosej ni dikatakan tidak halal kerana disalut dengan usus babi! eeeeee yarkkkk! Jom2 kita tengok nama brand yg tak halal ni........


Photo: SENARAI SOSEJ TAK HALAL DIMAKAN...

Berikut adalah senarai brand sosej yg tidak halal. 6 jenama sosej yang telah dikenalpasti disalut dalam usus babi adalah 

• Gourmessa 
• Muller's Haus 
• Dew Fresh 
• Puteri 
• Miami Butcher House 
• Maspac 

Pengilang yang mengeluarkan produk sosej yang menggunakan usus babi dan memasarkan di pasaran tempatan adalah; 

• Deluxe Food Services Sdn Bhd di Shah Alam (Gourmessa) 
• German Delicatessen - Subang (Muller's Haus dan Dew Fresh) 
• Puteri Pan Pacific (Puteri) 
• MiamiButcher House - Batu Feringgi (MiamiButcher House) 
• Omcorp Sdn Bhd - Bukit Angkat Kajang (Dew Fresh) 
• Pacific Refgerating Sdn Bhd (Maspac) 

 Berikut adalah senarai brand sosej yg tidak halal. 6 jenama sosej yang telah dikenalpasti disalut dalam usus babi adalah

• Gourmessa
• Muller's Haus
• Dew Fresh
• Puteri
• Miami Butcher House
• Maspac

Pengilang yang mengeluarkan produk sosej yang menggunakan usus babi dan memasarkan di pasaran tempatan adalah;

• Deluxe Food Services Sdn Bhd di Shah Alam (Gourmessa)
• German Delicatessen - Subang (Muller's Haus dan Dew Fresh)
• Puteri Pan Pacific (Puteri)
• MiamiButcher House - Batu Feringgi (MiamiButcher House)
• Omcorp Sdn Bhd - Bukit Angkat Kajang (Dew Fresh)
• Pacific Refgerating Sdn Bhd (Maspac)

10 comments:

Aisy Nasiha said...

alhamdulillah...yang tersenarai tu saya memang tak pernah beli.. selalu beli jenama ayamas dan ramly ..
memang risau bab halal ni...aritu saya campak minyal yuyi cap limau...payah juga cari minyak lain yg sekun dgn anak..

CeqGu said...

sama la aisy, saya pun campak minyak cap yuyi dalam tong bila ragu2 dgn kehalalannya. benda syubhah elok dijauhkan saja

umialya said...

biasanya beli Ramly jer

zue_ra said...

Terima kasih sbb sudi singgah belog saya yang tak seberapnye tu..belog anis ade info dan citer2 menarik utk dibaca..jom kite folow memfolow ye.....:)

Mama Kembar 3 said...

mama pun slalu beli yg ayamas or famly jer. lega....

ieda said...

aah akak selalu beli ayamas atau jenam2 tempatan sahaja ;)

NoEn said...

jarang makan sosej
next time kene tgk betul2 la jenama sosej tu

syiela said...

alhamdulillah.. yg kat senarai mmg tak pernah beli lagi

Ummu Muhammad said...

baru balik membeli belah brg dapo..da mark da sume produk dr brand ni..yg tak tahan tu brand pu3 mcm muslim punye nama tpi alahaiii

CeqGu said...

UM:tu la kan. strategi orang islam sekarang ni mmg cenggitu. guna nama islam/melayu utk kaburkan mata kita.

zue_ra: jemput singgah selalu yer....^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...