Followers

Saturday, February 2, 2013

Cara Bersalin/ Melahirkan Anak Dengan Betul

assalamualaikum.....

aritu terbaca teknik2 nak bersalin dgn betul kat blog ni http://mrsfadzlyana.blogspot.com/
rasa2 cikgu tips ni diperturunkan oleh seorang doktor. sajala share kat sini kot2 ada kwn2 or sape nak bersalin anak sulong ke....yg xberanak sulong pun elok gak baca....nanti bleh tau btul ke tak cara yg duk buat selama ni.......hihihi......cikgu xedit pun ayat doktor ni.....silajgn tersentap bila baca tips ni yer hihi


1.Lutut berlipat dan kedua kaki berbuka. Jangan terkepit-kepit kelengkang tu ha
macam mana baby nak keluar? Geram betul kalau patient buat begitu.


2.Tangan pegang erat ke buku lali. Tarik buku lali saat meneran supaya at the 
same time membuka kelengkang anda.
Meneran bila perut tengah tegang / sakit. Bila tak sakit tak payah meneran, tak guna.


3.Sebelum meneran, tarik nafas panjangggggg sekali, dengan mulut tertutup.


4.Apabila menerat, angkat kepala, letakkan dagu di atas dada, mata terbuka 
dan memandang perut sendiri. Yelah takkan nak pandang perut misi kat sebelah pula?


5.Meneran seperti ingin berak? Bayangkan kau dah sembelit seminggu 
tak berak, bagaimana?


6.Jangan menjerit-jerit. Memekak sahaja. Korang sembelit nak terberak 
menjerit-jerit dalam toilet ke? Tidak kan? Buat hilang tenaga je kalau menjerit.


7.Jangan angkat pungung, badan menggeliat sana geliat sini. Buat penat je nanti.


8.Jika dah merasa bayi betul-betul dah nak terkeluar (terasa panas dan terbakar di 
tempat sulit kita), teruskan meneran pelan-pelan tetapi konsisten, jangan meneran
terlalu kuat. Ini dapat mengelakkan daripada kawasan sulit kita terkoyak rabak.


9.Terus peluk baby saat sesudah melahirkan, dekatkan mulut bayi pada tek-tek 
korang supaya baby kenal puting mak dia sendiri. Tapi kalau misi/doktor bawa lari 
baby korang selepas melahirkan, itu maksudnya baby anda ada something wrong lah itu. 
Be cool, nanti baby dah okey, dia bagi korang balik.


10.Jangan nak kissing-kissing hubby lepas nak bersalin. Balik rumah boleh buat. 
Annoying betul, aku nak menjahit tut-tut yang dah terkoyak itu pun tak senang...

18 comments:

Aisy Nasiha said...

hehe..lucu pun ada baca ni.. setakat ni saya tak ada pengalaman bersalin normal jadi tak rasa pengalaamn ni sepenuhnya..
masa nazif aritu pun sempat sakit 10jam buka 6 cm je....

NoEn said...

ihiks...nice tips...teringat masa nak bersalinkan alya dulu

mmg xpandai nk teran, maklumle anak sulung kan...tp nasib baik dapat doc yang sangat best dia ajar kita push sampai dia puas hati...hehe

umi alya said...

hahahaha.. pesanan dari "Dr yg laser.." opssss sori..

tp xbek tau nak marah2 patient.. dorg bukannya punyai "knowledge" sebagaimana "clinikal staff" yg belajar & jalani "practical" bertahun2, sedangkan kita yang belajarpun boleh "terkucil.."

MaMa Rey said...

garangnya doktor ni hehehe..

teringat pula masa bersalin dulu..

nea lopah said...

tq sharing... sentiasa bnyk istighfar juga.

Mimi Azirah said...

tips yg bagus utk bakal bakal ibu

Amri dan Aishah said...

Bila baca Jerudong Park, saya teringat Taman tema Jerudong Park yang pernah kami lawati dalam 15 tahun yg lalu..seronoknya bermain di sana dulu,...waktu tu semuanya free.. =)

nurbijen said...

agak sentap juga baca tips2 tu...

yg penting kena tahu tahan nafas supaya nafas kita panjang masa nak meneran..... kalau sekat2, baby pun sekat2 juga masa nak kuar :)

saya pula lebih suka bincang dgn doktor posisi yang selesa masa nak meneran... sbb bila letak dagu atas dada jadi tak rasa selesa nak meneran... tapi tiga anak mmg tiga pengalaman berbeza :)

intanfirdaus247 said...

anis..kadang2 intan seram dgr kawan2 citer pengalaman bersalin..rasa ngilu..tapi siyus tingin sangat..mudahan diperkenankan..ameen

Ummu Muhammad said...

ahkak sampai sekarang meneran failed..hrp ke3 nnti majulah heheh

izan mama mia said...

hadoi..ngeri..oprex kan senang...tapi...saya tak berjaya push dl sbb baby besar ..badan saya kecik jer..hhuu...

Nora Karim said...

walaupun dah laluinya 2 kali tetap rasa ngeri/seriau bila org nak bersalin... huhuhu

QasehnyaRania said...

tenkiu cik manis..boleh la praktik2.. ;)

wan nurul hezrina abd halim said...

hahahaha kak tergelak baca yang akhir2..hahaha adaker yang kiss2?bukan agama islam kot..sempat lagi2..hahaha

nurl yang sofia teror..haha Allah kuatkan nurul masa tuh mmg sebijik2 ikut papa doctor kata.sekali teran ngan mulut tertutup2..hehe sampai doctr kata pandai awak teran-)

Mrs Velentine said...

sesuai utk ibu2 yg bakal melahirkan

Kesuma Angsana said...

tq share this ye

hainom OKje said...

Mmg confirm dah Tak bersalin so mls nk baca hehe

CeqGu said...

Okje: hahaha,malas baca tp rajin komen...i likeeeeeeeeee...muah muah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...