Followers

Thursday, February 14, 2013

Kepah Berlada Menu Lunch Di Hari Jumaat

Assalamualaikum...

Masak apa ari ni wehhh........hehehe
Orang kat sebelah pantai timur tentu duk ketung ketang ketung ketang ketuk kuali nak masak
untuk tengahari. Maklum ler ari Jumaat tak keje.

Dah dua hari cikgu lunch kat luar. Arini umi n ayah cikgu tak keje so Umi nak masak sup ayam, cikgu pulak nak masak kepah berlado. Biasa lerrrr tukang masak amatur, nak masak benda senang pun sibuk tekan laptop nak cari resepi kikikiki.

Gugel sana gugel sini.......teng teng tengggg terjumpa satu gambar kepah berlada yg nampak macam sodap. Terus terjah ler kak jemah oiii........ check check tengok rupa2nya resepi dari Dayang Jack. Selalunya resepi dia memang marbeles dan tak mengecewakan. Berdezupppp masuk dapur dan mula ketang ketung sambil kepala duk berdenyut2. 

Dan inilah hasilnya................ tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

***update : tadi tempek resepi ni hanya tukang masak jer yang test rasa. Ni nak update komen para juri lepas makan resepi ni. Semua kata sedap, makan menambah belaka. Tak caya cuba la masak hehehe

Photo: Kepah berlada 
Cikgu nak buat kering sebenarnya, tapi air kepah tu keluar masa duk masak terus jadi berkuah cenggini huhu. Mungkin masa masak tu kalau cikgu tak tutup kuali dengan penutup, mungkin tak berkuah sangat kot. Walau macam mana pun kesedapannya masih terserlah ewahhhhh........masuk bakul angkat sendiri nampaknya cikgu anis ni hehehehe.... 

KEPAH BERLADA

Bahan-bahan:

1 kg kepah/lala
2 batang serai - diketuk
1 inci halia - resepi asal ketuk, tapi cikgu tumbuk sampai separa lumat.
2 sudu besar cili merah yang dikisar
3-4 tangkai cili padi - cikgu tak bubuh pun
3 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah dimayang - cikgu tambah, tak letak pun sedap jugak
3-4 helai daun limau purut
daun sup
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato - cikgu letak dua sudu besar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
kiub ayam - cikgu tambah, guna sikit jer tak sampai separuh kiub pun
sedikit air asam jawa - cikgu tambah sebab rasa cam manis

Cara-cara:
- tumis bawang, halia dan serai hingga wangi
- masukkan cili kisar + cili padi, kacau
- masukkan sos tiram, sos tomato, sos cili dan kicap, kacau. Kalau kering sangat tambah sikit air. Jangan banyak sangat sebab nanti kepah akan keluarkan air waktu masak. Karang jadi berkuah macam cikgu punya tu. Tapi tetap sedap kikiki.
Kalau rasa manis, tambah air asam jawa cikit.

-masukkan kepah,  daun limau purut, garam dan gula jika perlu. Bila kepah dah terbuka, masukkan daun sup. Gaul dan siappppp. Mmmmm sedapppp !

13 comments:

umi alya said...

bak sini le semangkuk, sedapnya..

Kesuma Angsana said...

mmg sedap ni.. nnti2 nak buat jugalah!

Tuan Juhaida said...

wow, nampak pun dah sedap, dah terliur.pandainya cikgu anis ni!

Fiza Rahman said...

Sedapnya.

sal ya said...

sedap tu...

ieda immi said...

sedapnyee
nak mai semangkuk jugak ! ;)

MaMa Rey said...

nak try resepi ni..nak p cari dulu kepah hjg mggu ni..tq resepi ni CeqGu..:)

nurbijen said...

nak kepah jugak... telan air liur aje la dulu... huhuhu

QA's ~ mamapapa said...

Nyum..nyum...sedapnye...

hainom OKje said...

Baca resepi pun dah tau sedap hehe...

CeqGu said...

okje: seriusss cakap, memang sedap. adik ipar yg memula nak makan sikit jer terus tak jadi makan sikit hehehe

Ummu Muhammad said...

aduhhhh leleh tengokkk :P bile nk belanje ahkak ni nis :D

QasehnyaRania said...

suka buat kepash bersos cili..
tak pon masak lemak.. tapi cik manis kan nak kurangkan kolestrol so, tak sesuai ye ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...