Followers

Friday, February 22, 2013

Lunch dengan ' Ttijoh '

Assalamualaikum.

Sedap sungguh makan tengahari ni.
Lauknya simple2 jer. Tapi menyihatkan. NO santan2, NO lemak2.
Maklum ler kolestrol jahat cikgu tinggi skit. Kenalah berhati2 dengan makanan lepas ni.
Kolestrol dah tinggi baru nak terhegeh2 nak makan menu sedap dan sihat hehe.

Sape pernah makan ni ?
Dah masuk dalam periuk baaru teringat nak amik gambar.

Cikgu tak tahu orang lain panggil apa , tapi cikgu panggil 'Ttijoh' hehehe. Cara sebutnya sila kasi tekan bunyi T tu hihi. kalau bahasa standard 'Tijah' la kot namanya, ker jadi nama 'Katty'? hohoho.
Orang kelantan tentu tahu ni. Tadi saja la google nak cari resepi. Cikgu taip ler 'Tijah'...................
wahhh banyak betul yang keluar.
Tapi nama orang daaaaaaaaaaaaaa kikiki.
'Ttijoh' ni selalunya umi cikgu buat masak lemak kuning atau kuah serai.
Tadi cikgu teringin nak buat kuah serai. Nak sihat punya pasal la ni hihihihi

Memula cikgu rasa, macam ada tak kena jer. Kurang apa ntah. Lepas tu mintak tolong ketua chef adjust.
Tinggg! terus jadi sedap. Kata umi cikgu, kena buh gula cikit baru sedap.

Semalam pun cikgu buat ikan singgang jer. Satu lagi resepi utk kontrol kolestrol hehehe. Sengaja letak ikan lebih sikit dalam singgang tu.Nanti nak goreng........................perghhhh sedappp !

Tadi umi cikgu bakar ikan pari, pastu cicah dengan air asam umi.
Hullamakkkk sedap tak terkata. Ntah jampi apa umi cikgu guna, air asamnya mesti cikgu hirup macam kuah!
Cikgu buat sama jugak, tapi tak sesedap air tangan umi.
Pastu makan pulak dengan ulam beluntas ke bebuas namanya.....

Sedap weh ulam ni. Menambah2 la makan.

Dan dan tu jugak, cikgu pun teringat kat dia. Makan apa la dia hari ni.
Bini dia makan sedap2 kat kg. Dia plak makan kat kedai huk huk huk.
Kak kak dan adik adik Jemah pulak makan apa lunch tadi? :)

19 comments:

aTieYusof Family said...

Sedap nya..menu yg sihat..picture 1st tu kepah ke cikgu??..
Sabah tgh dilanda fenomena laut merah,tak boleh makan seafood dl buat masa ni..takut keracunan..hehe:)

Aisy Nasiha said...

saya mkan pizza tadi, meeting panitia sebelum balik tadi..

zailamohamad said...

cikgu sajo jah nak suruh oghe ngalir ailio

Tuan Juhaida said...

Wah sedap n bkhasiat!lama ke anis blk kg?

Ummi Iman said...

Sedap.. terliur. Tp saya tak makan pari2 ;) alah gitu. Singgang mmg menyelerakan.. mau bertamboh2 makey :) ikan singgang goreng sedap..

Aisy Nasiha said...

sedapnya makan lauk ikan singgang dengan air asam.. saya tak pernah makan ttijoh ni rasanya... napa namanya macam tu ye?

umi alya said...

lamanya akak tak makan Ttijoh tu, jika etakpn sedap gak masak cenggini

nurbijen said...

sedapnya tijoh....
kita lunch jer lasagna jer, jiran sebalah rumah kasi :)

Nastyna said...

huk alooh meleleh air liur ambo tengok makanan tu sumer.
salam kenal.

Nora Karim said...

masakan umi mmg terbaik... tak boleh lupa punya... pegi mana2 pun sure teringat2...

Jemarisuri said...

hurmm mmmg menyelerakan..

~Emaa Hasnah (^_^)~ said...

sedapnya kena ngan nasik panas2..tp knah xpernah makan tijoh tu..:-)

NoEn said...

nyum nyum sedap..air asam ma sy pun sedap...kita buat xsedap...huhu

nea lopah said...

sedap lauk2 kampung mcm ni.

iietamalek said...

Terliur ku dibuatnya...

intanfirdaus247 said...

kecur air liur tgk gambar2 ni anis....:( lapooo

QasehnyaRania said...

ttijoh... pertama kali dengar..
ikan pari ..alamak..cicah ayaq asam..sedapnya cik manis

hainom OKje said...

cikgu tadi okje gi Time square, anak dara nak cari baju katanya... so makan nasi berlauk jugak tadi..RM9.00 mak jemah makan tadi...hehe lauk ikan ngan sayur je ...hish cekik darah betul ceqgu!

CeqGu said...

Mak aiiii mahalnya....kalau kat sini mkn sampai muntah dah tu huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...