Followers

Tuesday, May 28, 2013

Kuzi Ayam Berjala dan Sosej Bersos Tiram

Assalamualaikum

Hari ni saja nak tayang roti jala dan kuah kuzi ayam kat kak kak jemah.
Pernah makan kuzi ayam tak? Haaa ni masakan kelate mari. Opsss jangan tanya resepi sebab seumur hidup cikgu anis, cikgu tak pernah masak kuzi ni. Yang kat dalam gambar ni kawan cikgu yang bagi. Murah rezki kami anak beranak semalam keh keh keh. Tenkiu yer Kak Ni. Sedap 'sengoti' kuah kuzi Kak Ni ni.



Plan asalnya nak menjala roti pagi ni. Tapi semalam dah terima kuzi ayam yg marbeles tu, cikgu terus tukar plan menjala di malam hari. Nasib ler si bujang kecik tu lena diulit mimpi. Kalau tak, mau koyak rabak jala cikgu huhuhu. Tak sangka la menjadi jugak menjala di hotel kikiki.

Kuzi ayam ni selalunya jadi hidangan utama di pagi raya. Dibuat makan bersama roti kosong atau pun roti jala. Nak buat kuzi ayam ni memang renyah kak kak jemah oiii. Errr itu pada orang yg agak malas dan kurang pandai masak macam cikgu ni la. Orang yg pandai masak tu tentu ler kata elehhhh petik jari tingggg terus jadi kuzi ayam kan kan kan. 



Haaa yang ni pulak menu breakfast di kala malas. Ni bukan kuzi sosej yer kak kak jemah. Yang ni soses bersos tiram nama diberi hehehehe. Sonang jo nak buatnya. Tapi rasanya sedapppp! Ni cilok idea adik cikgu punya hehehe. 
Caranya senang jer, sosej tu dikelar2. Pastu goreng ler dengan sedikit mentega/minyak masak. Dekat2 nak masak, buh la sos tiram kat sosej tu. Kacau2 sekejap, taruk ler bawang besar. Dah agak2 bawang tu layu, bleh ler angkat dan ngapppppppp.....Burrpppp!! Kenyang perut hehehehe

Ok tu jer nak citer....

7 comments:

izan mama mia said...

ehe..menjala sakan laa dia..hihih saya sampai sudah tak reti buat, asyik raak je..

umi alya said...

kuzi ayam mmg sedap tapi itulah.. tak taupn nak masak camner..

cikgu anis belajarlah, nnt akak g raya kt umah..

QasehnyaRania said...

as-salam
ciksu tak pernah makan kuzi la..
roti jala sokmo cicah kari ayam je.. hhihi

sosej style gitew tak pernah buat lagi.simple kan

Kakzakie said...

Roti jala kalau kena kakak ni cikgu at least nak kena 3-4 gulung baru puas:)

CeqGu said...

kak tini: oraiittt, nanti bawak duit raya banyak2 yer sbg upah masak hehehe

QR:wsalam ...haaa kena google tu resepi kuzi, sedappp

Kak Zakie: setakat 3-4 gulung sikit jer tu, semalam kami bedal 8-10 gulung sorang hehehe

kak izan: nak menjala ikan tak dapek, so jala kat periuk jer lerrr hehe

CeqGu said...

kak tini: oraiittt, nanti bawak duit raya banyak2 yer sbg upah masak hehehe

QR:wsalam ...haaa kena google tu resepi kuzi, sedappp

Kak Zakie: setakat 3-4 gulung sikit jer tu, semalam kami bedal 8-10 gulung sorang hehehe

kak izan: nak menjala ikan tak dapek, so jala kat periuk jer lerrr hehe

hainom OKje said...

Pernah makan Kuzi ni ceqgu...tapi mmg sedap...bukan masak dia mcm kari biasa ke ceqgu? Tak sangka pulak remeh!
Dan yg sosej tu...Okje pun suka gak!hehe
Mana yg tak suka Okje ni pun tak tau... manjang suka!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...