Followers

Wednesday, May 8, 2013

Inilah Rumah Cikgu

assalamualaikumm

tadi cikgu pot pet pot pet tentang rumah cikgu kat shah alam nun dilanda garuda kan....... ni cikgu tempek gambar nak buat kenang kenangan huhuhuhuhu......
tengok dalam gambar cam tak der la sampai nak fengsan kan....
tapi kalau tengok real punya, memang rasa nak luruh jantung hati ni haaa.....

 amik gambo dengan ipod jer.....kualiti gambar memang hampehh....
bukan takat parkir tangga tertanggal2.....dinding tangga pun habis rosak......


 rupa dinding yg dah berkulat sebab lembab. Makanya kena la buh cat baru......nak buh kaler apa pulak ekk.....


 Dinding kat ruang tamu pun berkulat. Meja tv tu pun habis kembang2. Tapi tak seteruk coffee table.


 Kesian tangga ni.....sudahlah terkopak sana sini.....dinding pulak berjeragat.......nak kena pakai cream apa gamaknya utk hilangkan jeragat ni hurmmmm, SF Beauty ok ke? Nak buh SKII mahal benauu huhuhu




tingkat atas...... 
pasni nak bye bye kat parkir........ dalam kepala duk terbayang2 nak buh laminating floor...... kata kawan cikgu la ni ada yg jenis pvc, tahan air tahan anai2...... tiles pun berkenan jugak tapi tu ler, kaki ni tak tahan sejuk skrg ni....kalau nak dikira dari segi ketahanan, rasanya tiles lagi tahan kan....senang pun senang nak jaga kan. ker cam ne? tak der experience lagi ni dengan laminating floor ni....cer bagi pandangan skit....kalau tak mo bagi pandangan, bagi duit pun tak per hohoho......pilih, pilih nak bagi yg mana satu muahahhaa


 huwaaaaaaaaa.......
yang ni la cikgu paling sedih. Ni lah harta cikgu nak buat mengajar lepas cuti sekolah ni. Basah lencun semuanya.... 
 Baju sejuk ke overseas aritu pun jadi mangsa tangki pecah........berkulat jadinya.... hancusss hati dibuatnya huhuhuhu. Depa malu nak bergambo, tak cun katanya. Baju cikgu siap nyorok belakang baju firas.....habis ler tak der orang nak masuk meminang katanya...hohoho


 Lantai bilik tetamu pun rosak............. parkir mana nak tahan dengan air, musuh ketat tu. Katil pun dah tumbuh kulat..... huhu.... mujur ler katil ni murah jer reganya. Kalau budak2 lompat pun boleh patah. Caya tak cikgu pun boleh angkat katil tu? erkk tak caya? ok......jangan percaya hohohoho


firas la paling seronok sekali. mama dengan ayah duk garu2 kepala yg tak gatal, dia happy mengutip parkir2 yang tercabut tu.



sedihhh .... sedihhhh .....tapi ada can nak buang parkir2 ni hehhee...... sukeeeeeeeee tauuu.....
cikgu memang tak minat dengan parkir. Dari dulu ...kini dan selamanya takkan minat parkir.
sorry yer parkir, jgn kecik ati tauu...





Inilah almari baju yg hampir nak roboh. Apalah nasib ko almari............ sabo la ekk.
Semua baju dalam tu turut jadi mangsa keadaan. Jenuh en suami kutip basuh. Last2 air pun dah tak keluar. 
Tangki kering dah gamaknya.



close-up sketttttt....
cengginilah rupa almari cikgu laki bini. Kata suami cikgu , siap ada rupe macam dalam gua hohoho. Sib baik batman tak buat sarang kikikiki.



kesan-kesan air kat siling rumah tingkat atas...





Ehemm ....rumah cikgu pakai lampu kalimantang jer.........pasni ada can la nak merasa plaster siling dengan lampu yg lebih anggun jelita kikiki......



hurmmmmm.......menung panjang cikgu tengok gambar2 ni. Memang ler kami ada plan nak reno rumah. tapi bukan ler sekarang. bila dah jadi macam ni memang nak kena reno segera la kan. kalau tak memang tak leh nak duduk. Dah la hujung bulan ni cikgu balik for good.
Nak reno segera pun masalah jugak tu, sape nak tlg tengok2 time depa ni buat keja, cikgu masih kat brunei. alahaiiiii dugaannnnnnnn.......dugaaannnnnn.

kepada jiranku, blogger yg makin rajin tanam pokok bunga mawar berduri, terima kasih sebab sudi sediakan sebuah bilik utk jiranmu ini. Ikutkan hati rasa nak cari rumah baru jer. Tapi mengenangkan susah nak cari jiran yg baik dan serasi serta sejiwa ni, hati berat jer nak pindah. 

Maka bersabarlah keluarga Cikgu Anis. Baru sedikit ujian Allah untuk kalian. Orang lain Allah uji lebih lagi....Allahuakbar....syukur alhamdulillah. Segala puji buatMu ya rabb. Terima kasih atas peringatanMu ini....

errr ada sape2 ke nak wujudkan tabung derma utk cikgu? heheheh

25 comments:

nurbijen said...

Alahai, memang cubaan sungguh... sabar byk2 yer cikgu Anis...
Rumah saya guna tiles white horse, ygg jenis besar dan tebal.. tak de la rasa kaki sejuk sangat :)

Aisy Nasiha said...

masa saya baca entry sebelum ni saya tak sangka keadaannya sampai macam ni sekali. banyak juga nak kena baiki ni, cikgu banyakkan bersabar ye.. rumah tiada tuan, tu yang tak sangak boleh jadi, kan
.?

zailamohamad said...

rumah cikgu kat mana?

sabarlah ya cikgu..rumah zaila yang tangki tak pecah pong mace dilanda garuda sokmo hari2..

memang sakit hati kalau lantai parkir ni..dok tunggu pitih jatuh dr langit ni nak tukar laminate floor..tp ada saing oyak susah nak menten..xtahulah ghano..

OneSimpleMother said...

ya ampunnnn.. dah lama kot jadi ni anis. sampai keluar stalagmite kat dalam almari tu. kitorg suami isteri pun sangatlah tak berkenan dengan parkir tu. asyiklah dok tercabut selalu. jenuh abg sham menampal dengan gam kayu sebelum ni. dan selalu gak mencederakan kaki.

alaaa... jangan ler sampai nak pindah rumah lain. kalau nak jual pun nak kena repair dulu kan. takpe.. anis reno cun2 mesti lepas tu sayang nak jual kan. tak dapat dah rumah macam rumah kita ni dengan harga masa kita beli dulu. hehehe..

CeqGu said...

nur: tu lah, allah saja nak uji kami sekeluarga

aisy: memang teruk aisy....tak terkata bila tengok dengan mata huhu

zaila: kat shah alam je....rumah zaila tu, garuda kecik, masih tak perlu ongkos yg besar. ini mau telan ribu riban gak

CeqGu said...

k.mas: hehe tak der lah...mana nak cekau duit. rega rumah sekarang bagai nak mereng dibuatnya.frust skit la sebab nak reno dalam keadaan tergesa2 ni....

hainom OKje said...

Laminating Floor tu eh ceqgu.... cantik...cantik.... suka Alah warna apa pun tak kisah.... belasah aje....
Besar jugak rumah ceqgukan....
Kalau dah bertahun tak duduk nape tinggal banyak baju kat situ...
Tapi Okje faham...memang malas jugakkan nak kemas dalam kotak hehe...bukan kalau datang sesekali senang gak... baju dah tersedia!

umi alya said...

pasti kena ada bajer berpuluh2 RMk, brg2 sekarang ni bukannya murah

CeqGu said...

bosar aponye okje...saiz mcm rumah2 teres biasa tu ler....takkan ler cikgu nak bawak semua baju....dalam almari tu byk baju pi koje n baju tshirt program sekolah....mau berbag2 kalau angkut semua tu

me suya said...

teruk jugok nih kak long..pasni pakai tiles la.. tahan air sket... :) part perabot tuh mcm nk kena g shopping semula jerk

KY said...

memang teruk jugalah kalau keadaan mcm tu, tapi nak buat mcm mana sabar ye cekgu

Mama Adam said...

Ya Allah... teruknya. Mmg nk kena make over rumah ni. Semua sekali pulak tu.... huhuhu $$$$$

zean anuar said...

be strong cikgu...

kol la eric leong soh bg pendapat...=)
hehe

CeqGu said...

KY: apo nak buekk

MA: tengah korek tabung la ni MA....mmg kosong la tabung pasni

azean:kalu eric bg pendapat free...arini jugak cikgu call hahaha

Oyis said...

guano bole jd lagu tu? tangki pecah and then air bertakung lama ke?

intanfirdaus247 said...

sabar ya anis..sayangnya tgk rumah jd mcm tu..takpa slow wat anis..tangki pecah ? teruk juga kes nya tu

aTieYusof Family said...

adui! teruk juga keadaan nya ye cikgu..kesian plak..nak reno tu mesti nak guna budget banyak....huhu..
sabar dgn ujian dr Allah...

Kesuma Angsana said...

dugaan sungguh ni, sabar byk2 yer !

Fiza Rahman said...

Teruk tu. Byk juga modal nak kena kluar. Sabar yer.

LiYa HaNiF :: said...

ni rumah yg kat subang bestari tu kan ... :)

Tuan Juhaida said...

Sabar ye anis.umah sy pun guna tiles n master bedroom pasang laminating floor.sy mmg suka laminating floor,cantik n x sejuk kaki.takpe anis,sy pakai selipar berbulu yg dlm rumah tu spy kaki x sejuk.pastu letak carpet also mbantu n mcantikkan ruang.tiles mmg senang nak bersih.carpet pun senang

CeqGu said...

oyis: yup...begitulah teori kitaorang...huhu

liya: bukan subang bestari...tapi tak jauh dari situ

tj: hajatnya kat tingkat atas memang nak buh laminating floor, bawah buh tiles yg besar2 tu....

LYAfrina said...

alahai..ujian semua ni...
byk kos nak kena baiki semua ni.. byk2 bsabar ye.

izan mama mia said...

adus...banyak yg rosak tuu...sabar yer anis

QasehnyaRania said...

betoi2 cubaan dan dugaan ni.
habis semuanya ye..

pakai tiles la cik manis.

kalau sejuk pakai je selipar ..

parkir ni agak mnyusahkan juga..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...