Followers

Monday, May 27, 2013

Apa Menarik di Sabah? Manukan Island :)

Assalamualaikum....

Selama duk pi Sabah ni, kali ni ler kami ada chance cuci mata kat pulau2. Tu pun tak plan sebenarnya. Main hentam sajalah labu dan akhirnya agak kerugian skit lah. Mungkin nasib tak berapa nak baik, time kami nak pusing pulau tu angin kuat sampai bot dilambung ombak. ohhhhhh sangatlah meremang bulu roma! Sepatutnya cikgu keliling 3 pulau. Tapi kerana laut bergelora teruk, akhirnya kami singgah satu pulau jer..... huhuhu. Ikut plan kami akan pergi pulau Sapi, Pulau Mamutik dan Pulau Manukan, malangnya kami just singgah ke Pulau Manukan saja huwaaaaaaaaaa. 

Itu ler jeti Pulau Manukan. Sekali pandang macam sunyi sepi jer jeti tu kan. Pada hal penuh sesak orang duk tunggu bot masing2. Kat sini ada resort. Reganya memang mahal ler. Ramai yg ke sini utk berkelah dan mandi manda. Dah puas mandi terus balik ke tanah besar. Nampak macam ok jer laut tu kan. Hakikatnya bot yg cikgu naik tu sikit jer lagi nak terbalik tau. Bukan saja2 cakap ni. Tekong bot pun  terjerit sebab tetiba ada alun besar langgar bot kami. Terumbang ambing weh. Mujur masa tu dah dekat dengan jeti pulau ni. Cikgu sampai tak berani nak duduk kat kerusi bot. Terus duduk mencangkung kat tengah2 bot tu huhuhu. Dah la payah nak dapat parking kat jeti tu. So agak lama gak la kami tergolek2 dalam bot kecik tu.

Ketaq lutuit jugak la masa nak keluar dari perut bot tu ke jeti. Bayangkan lah bot tu langsung tak duk diam sebab laut bergelora memanjang. Dah selamat keluar dari bot, hati legaaaaaaaaa sangat2.



Sepatutnya sebelum singgah Pulau Manukan ni, kami singgah kat Pulau Mamutik. Kat situ ramai orang pi snorkeling sebab batu karangnya cantik. Dek kerana keadaan yang tak best tu, kami cancel. Tengok dari jauh je la. Lain ler kalau cikgu memang nak pi berenang2 itik kat situ kan. Bikini pun tak bawak apa kes nak berenang kat situ hak hak hak. Bikini la sangat!

Ni ler resort kat Pulau Manukan tu. Masa ni kami tengah mencari2 tempat utk duduk berehat setelah penat dilambung ombak. serius cakap, sakit habis badan ni kena lambung ombak.


Dak kecik yg request nak naik bot tu pun diam sepanjang pelayaran (ewahhh). Dia pun seramm gamaknya dengar suara mama n dua penumpang Cina duk terjerit2.


Bot yg kami naik tu basah lencun sebab air masuk dalam bot. Baju cikgu n suami pun basah. Waktu cikgu sampai kat Manukan tu, orang memang dah ramai. Semua tempat duduk penuh. Akhirnya terpaksala duduk beralaskan kasut. Tu ler akibatnya plan last minute huhuhu. 

Kawan2 tanya best ke pulau ni. Hurmmm tak reti plak nak komen. Mungkin keadaan laut yg bergelora teruk tu telah mengganggu mood kami, so rasanya tak ada la best sangat pon.






Pantai pun nampak cam kotor sikit. Mungkin sebab ramai orang kot. Errr itu ker rumpai laut yg jadi pujaan ramai tu. Mai mai amik, freeeee ja ni hehehe




Apa pun kami tetap maintain sengih tahap nampak gigi bila bergambar hehehe. Tapi sengih macam mana pun, muka tetap nampak cam penatkan huhuhu. Kami singgah 30 minit jer. Plan asal 1 jam. Fikir2 takut karang hujan ke apa ke pulak, lagi la takut nak naik bot. Satu lagi kesian kat tekong bot tu, dia langsung tak dapat nak parking bot dia kat jeti. So terpaksala dia tergolek2 dalam bot yg tak berapa besar tu sorang2. Bila kami call bgtau nak balik, dia lega sangat. Penat agaknya duk lawan gelora laut tu. Bot tu bertambah lencun masa kami nak naik utk balik. Tengok keadaan laut yg masih lagi bergelora tu, kami cancel ke pulau sapi. Kat situ ada perkampungan air. Hurmmmm terbanglah duit kami lebih kurang RM115. Agak kuciwa la jugak. Serik pun ada jugak hahahaha.

Masa pi Pulau Perhentian dulu, tak der la seteruk ni. Lupa nak bgtau, bot ni kami amik pakej jalanan jer hehehe.  Sebabnya orang yg offer tu duk tepi2 jalan, so cikgu panggil la pakej jalanan hehehe. Hurm next time cikgu nak try pakej yang SeaQuest la pulak. Tapi rasa2nya lagi mahal kot. Tapi at least bot dia lagi besar dan elok. Baju keselamatan pun baru. yg cikgu naik ni, baju keselamtan pun macam tak selamat! Koyak sana sini, tanggal itu ini. Haishhhh. Cikgu siap cakap kat tekong tu, kami ni tak pandai berenang tau hohoho. Memang betul ponnnn. Tu pasal kecut perut jerk kikiki. Rela rugi duit dari mengharung gelora yg macam tu. Eeeeee seram!

Jom balikkkkkkkkk!!

9 comments:

NinaAz said...

Subhanallahhh. Cantiknya laut tu

Aisy Nasiha said...

Cikgu..lawa betul pemandangan pulau ni..macam dlm lukisan je..ai, teringin nak ke sanalah jugak..

Boleh jadikan pengalaman cikgu ni sbg panduan, naik bot yg besar sikit dengan bawa anak2 kecil lagi selamat, kan?

Mimi Azirah said...

laut kat sabah cantikkan

hainom OKje said...

Cantiknya ceqgu..... Nasib 30 minit je menyinggah kat situ kalau 24 jam...harus imam muda dapat imam kecik hehe

Yelah ceqgu nampak kotor gitu pantainya... macammmm kalau tak sampai pun tak pe heh... ( ini gaya cakap org jeles ke apa ni haha)

Kakzakie said...

Takut kakak bayangkan ombak yg memukul boat cikgu - kalau kakak pun agaknya sama duduk tengah.

Apa pun pemandangannya sangat menariklah..

Fiza Rahman said...

Cantiknya laut. Nampak biru.

QasehnyaRania said...

sabaq je la cikgu.. tak pa pengalaman mendewasakan kita..

boleh pulak koyak2 ye... tak safety langsung..

serius cantik la airnya ntah bila la dapat sampai..

Mia Kassim said...

Wah pegi Sabah ye....tak singgah jumpa kami ke..? hehe

MaMa Rey said...

lama pula tak kesana..rancang nak bawa anak2 ke sana tapi sampai skrg tak jadi2..bapak budak asyik keja je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...