Followers

Tuesday, May 14, 2013

Sindrom Renovate Rumah

Assalamualaikum

Alhamdulillah dah selamat jejak kaki ke brunei.
Penat betul balik ke shah alam kali ni . Hari hari keja cikgu cuci baju dan cadar yang basah + kotor . Rumah cikgukan baru dilanda anak garuda. Almari baju yg hampir nak roboh tu siap tumbuh cendawan. Kata asben cikgu, boleh kutip buat sup cendawan dah tu hehehe. Berbau hapak satu macam dah rumah cikgu.

Hampir separuh gak la baju yg rosak. Cadar pulak masih ada lagi kat dalam almari tu. Takut pulak cikgu nak keluarkan dari almari tu. Risau kot2 ada binatang jahat buat sarang. Rasa2nya semua cadar tu dah rosak huhuhu ......  Mujur ler ada jiran yg baik hati tumpangkan kami kat rumah cantik menawan. Baru siap reno pulak tu. Segan aii tauu.....  Terima kasih banyak2 yer cik mas. Ni yang buat cikgu anis sayang ketat2 kat u ni hehehe....... sebab cikgu ada jiran yang baik cenggi ni la hati jadi berat nak pindah ke tempat lain.

Cikgu n suami memula ingat nak reno tingkat atas jer dulu. Sebab kami punya plan nak reno rumah lagi dua tahun. Tapi bila dah garuda langgar tangki sampai rumah rosak, terpaksa la kami reno segera. Kami cadang nak reno tingkat atas jer dulu. Nak tukar parkir dengan vinyl atau tiles. Pastu terpk alang2 nak tukar lantai, baik besarkan bilik terus. Tanah belakang rumah cikgu ada lagi 4 kaki, cadangnya nak tarik habis.

Bila sembang2 dengan kontraktor, dia cakap kalau dah tarik bahagian atas, otomatik bahagian bawah pun kena tarik jugak. Last2 kami buat keputusan utk reno keseluruhan rumah...... Sejak tu lah sindrom reno rumah melanda diri cikgu hehehe. Tak dapat nak tido lena weh. Tetiap malam tido kul 1,2 pagi. Mata pejam tapi dalam kepala duk cari idea utk reno rumah hehe...

Akhirnya cikgu dapat idea dan buat lakaran. Sib baik Menteri Kewangan Keluarga meluluskan plan cikgu tu.  Pagi esoknya tunjuk kat kontraktor. Kontraktor cikgu tu orang Melayu, abang ipar yg rekemenkan. Harap2 elok ler hasil kerjanya. Orangnya jenis yg mudah dibawa berbincang. Lepas amik ukuran dan bincang itu ini, barulah hati ni rasa legaaaa sangat2. So dah bleh tido dengan aman.

Tapi semalam tetiba sindrom tu menyerang lagi....kul 3 pagi pun tak dapat nak tido lagi sebab dalam kepala duk pk pasal dapur.... ntah berapa banyak lakaran cikgu buat......plan asal cikgu nak buat dapur dengan keluasan 14' x 12'.... pastu semalam duk pk pk macam nak jadikan dapur tu 18' x 14' la pulak sebab cikgu nak letak langkawi island hehehe. Dah lama duk mengigau nak letak island kat dapur tau....

Ni bukan dapur rumah cikgu yer, ni dapur rumah contoh jer hehehhe

Ni dapur rumah sewa cikgu yg pertama kat brunei. Ni baru dapur basah, dapur kering lagi besar. Cikgu tak pernah sentuh dan belai pun dapur kering tu. Takut tengok oven kemain besor hehe...


Dapur kering a.k.a dry kitchen......

Haihhh tak sabar rasanya nak tengok rumah siap....opssssssss nak tengok rumah siap aponyeee, kontraktor baru nak bagi quotation daaaaaaaa hehehe.... kalau jadi, insyaAllah bulan depan baru la ketung ketang rumahku syurgaku itu......... sekarang ni duk termenung pandang siling dengan suami, mana la nak cekau duhittt ni........ hurmmm mujur ler cikgu dah start keja bukak sekolah ni. Bleh ler tampung hak mana tak cukup kan kan kannn......

 Sila abaikan pemandangan dinding yang tak cun tu. Ni taman rumah cikgu suatu ketika dulu. Sekarang dah innalillah dah pokok2 tu. Water feature tu pun dah berlumut2....... tak pa, lepas ni kita make up cantik2 naaaa....

9 comments:

NoEn said...

lama xmasuk sini...in syaa Allah ape yg berlaku ada hikmahnya...hikmah paling nampak dapat reno rumah kasi cantik kaw2 punya...hehe

yan's cottage said...

kesiannya...kalau rumah di landa garuda nie...maklum pernah juga kena tapi tak lah teruk sangat....lepas nie...buat baik2 ma....bila sunami pun tak da apa2 maaa....

Mia Kassim said...

Wah betul2 dan uzur lemari tu siap tumbuh cendawan..hehe
Selamat mengrenovate rumah...

me suya said...

Ada nt rezeki kak long sampai.. Allah mudahkan :) Pasni ajak makan-makan eyh kat umah

CeqGu said...

suya: insyaallah ..:)

mia: memang teruk sangat2

Tuan Juhaida said...

betullah setiap yg berlaku tu ada hikmahnya...insha allah...just believe! selamat renovate rumah...bestnya!

nurbijen said...

hikmah tersirat, dapat terus renovate rumah.. mungkin tu yang terbaik... tak dapat datang sini tapi dapat rumah yg cantik :)

OneSimpleMother said...

no problemo jiranku. hehehe.. tolong menolong kan amalam mulia. selamat menempuh sindrom renovet rumah.. insyaAllah pasti cun rumah firas nanti. hehehe..

QasehnyaRania said...

in shaa ALLAH semoga berjalan lancar hendaknya ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...