Followers

Sunday, May 19, 2013

Oh My English!

Assalamualaikum

Pagi ni lepas solat subuh dan iron baju putera kayangan, cikgu bukak pesbuk.
Cikgu memang jenis yg dah tak tido dah, so ngadap la dulu laptop buruk ni sebelum si kecik bangun.
Pagi2 baca kat wall kawan cikgu ni buat cikgu tergelak sorang2.

Alkisahnya masa matematik dan sains diajar dalam bahasa inggeris, cikgu cikgi dihantar berkursus. Adala sorang cikgu maths ni nak kena present kat depan cara nak ajar murid selesaikan masalah matematik ni.

Contoh soalan macam ni lah lebih kurang : (4x + 3y) - (x - y) = p

Nak tau Cikgu tu baca macam mana ? 


"OPEN BRACKET 4X ADD 3Y CLOSE BRACKET ..THEN DROP .. THEN OPEN BRACKET..X DROP Y..CLOSE BRACKET.. SAME P.." 


Maka tergelak sakan lah satu kelas masa tuh..hahahha.. kata kawan cikgu lagi cikgu tu siap membebel sambil buat lawak " ni hok aku malas kecek oram putis nih!! " (ni yg aku malas nak speaking nih) kikikiki.....

amboiii cikgu anis gelak sakan nooo......lupa la tu diri sndiri pun bahasa inggeris tunggang terbalik kah kah kah. Oh My English!

Teringat masa belajar kat ipt dulu. Time presentation, lecturer dan kawan2 mesti tertunggu2 budak2 laki kelate present. Sebabnya kelas gerenti gamat la dengan lidah diaorang yg terkontrol2 nak semunyi loghat kelate. Dan selalunya mampu bertahan tak sampai 5 minit, lepas tu bahasa standardnya hilang dikuasai loghat kelate hihihi..Hadoiii bikin pecah perut sampai keluar ayaq mata la jawabnya hehehe.

14 comments:

maria firdz said...

hehe.. mmg oh my english betul ni..

NinaAz said...

Hadoiii. Lawak tul cikgu math nih. Sah2 ank murid gelak guling2

Kakzakie said...

Bila totallay nak di translationkan akan jadi macam itulah cikgu:) Boleh gamat kelas dibuatnya..

izan mama mia said...

cam terasa jer...hihihi sebab akak pun pernah digelakkan sbb slang gerik kelantan dah campur inggeris usa..hahaha

Chekgu Azrine said...

Teringat peristiwa camni masa belajar kt upsi dulu..hehe..mmg gamat la.kelas sbb derang ni control macho..

Oyis said...

ex-boss yih ni dulu (lelaki), sampai ke sudah kecek bau budu, wi lah bahasa gapo pon, BM ko, english ko... hehehe

Kesuma Angsana said...

hehehe supo en hubby KA lah ni

me suya said...

kannn...susah bebenar nak removed bahasa jati oghe kelatey.. tapi oghe tganu pun srupo jah kak long.. kedah pun sama.. hok loghat pekat, mmg akan ada bahasa inggeris versi diaorg

Fiza Rahman said...

Hehehe...kat office ni ada bos org klate. Kalau dia speaking memang tak lari slang klate dia tu ☺☺

aTieYusof Family said...

ahhaha..macam2 gelagat student kan?..
tapi sy suka loghat org kelantan..
kawan dr sana ramai..:)

NoEn said...

rindunya nk blajar calculus...hehe..
budak laki klate/ganu memang susah nak hilang slang klate/ganu even presnt dlm bi... ^_^

hainom OKje said...

Hehe...kaum kerabat ceqgu kan memang cenggitu hehe.... lidah tak leh nak tuka!!!hehe jangan marah ye ceqgu gurau je....
Tapi mungkin lelaki kot...yg pompuan biasanya tak delah sleng sana sangatkan!!!

nurbijen said...

kisah benar ke tu Anis?
Yg part presentation dalam bahasa kelate tu mmg sokmo la.... sakit perut tahan gelak nak tunggu demo habis present... hihihi

CeqGu said...

okje: tak marah la okje, realitinya memang gitu hehehe

nur: memang kisah benar hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...