Followers

Sunday, April 7, 2013

TOlong ! Tolong!! Tolonggggggg!!!

Assalamualaikum...

Cikgu risau betul la tgk perangai imam muda cikgu sekarang ni. Dah pandai gaduh dengan cousin dia. Kalau gaduh biasa2 tu takper la jugak. Ini siap gigit2 lagi. Asalnya firas ni memang selalu kena buli. Selalunya dia tak melawan. Kalau sakit ke, xpuas hati ke, geram ke, dia akan nanges jer. Dah la jenis pasrah tak bertempat. Nampak orang nak buli dia pun, dia tak lari selamatkan diri. Jenuh suruh elak pun dia buat dekkkkk jer, tau2 nangess.....

Walau pun cousin firas ni gegurl, tp boleh tahan lasaknya. Hari2 ler imam muda tu mengalir air mata. Sampai rasa nak tersumbat telinga ni dengar dia nangis. Tapi sejak dua menjak ni, perangai dia dah lain. Kalau cousin dia usik sikit jer, dia terus gigit. Kali ni turn wafa pulak la menangis. Kesian pulak tengok tgn wafa ada bekas gigi firas. Yg wafa ni pulak memang suka mencabar jiwa raga anak bujang cikgu. Jadinya setiap masa la kena perati dak berdua ni. Penat weh. 10 minit sekali gaduh. Last2 cikgu dpt 1 idea. Bila diaorg start nak bercakar, cikgu cepat2 ajak dak berdua ni nyanyi lagu ola oli, kuberi nama cikebom cikebom. Menjadiiiii rupanya. Terus stop gaduh. Dua2 terus senyum n joget2. Tapikan yg tak tahannya lepas habis nyanyi, dideranya cikgu ulang nyanyi dua tiga kali.......letihhhhh la wehhh. Merdu gamaknya suara cikgu anis ni hahaha....sempat lg tu masuk bakul, junjung sendiri kikiki.

Tak leh jadi ni, ada tips x camno nak betulkan sikap firas yg suka gigit2 tu. Risau nanti kat nursery dia buat mcm tu kat anak org. Silap ari bulan bleh jadi kes perang mak bapak ni....huhuhu nauzubillah...

18 comments:

Oyis said...

kat rumah sini pon sama kak anis. aisyah dgn ammar. x pon aisyah dgn muhaimin huhu... bila cucu2 dah ramai... umi pesan sokmo, ibubapa jgn amik hati, nnt bole baloh adik beradik. budak2 (sepupu) x dop gapo2 pon, 5 minit pah tu x ingat doh...

Ummi Iman said...

Budak2 mmg cepat terikut apa yg org lain buat. Jgn risau biasanya dgn org tk kenal dia tak buat. Inshaallah.

LYAfrina said...

biasalah anak2 mula mbesarkan.. tringt ank sedara lya dulu pon camni.. lya slalu jd mangsa gigit dia..tp , bila mkin mbesar, xde dah habit tu..cma kalo dia bmain kna slalu pntau takut ada y kna... nk elakkan..lya pon xtau..

QasehnyaRania said...

mmmmm.. cer tya firas nape dia suka gigit...?


*cik manis, smlam cik ada pos rempah hitam tu.. hrp sampai dengan baiknya ye :)

izan mama mia said...

ehe..jom berola oli lagi,..ehe... biasalah bebudak... gaduh pastu baik semula...sementara nak rasi..gamaknya..ada jodoh kot..hihi

yan's cottage said...

kalau yan tampar mulut bila dia lepas gigit...tampa manja je tau....lama2 nanti dia tak buat lagi...

Kakzakie said...

Itulah anak-anak memang cepat aje beljar. Wafa yg mulakan jadi hero ceqgu apa lagilah lama-lama mana boleh tahan. Balas balik baru tahu siapa hero hihi...

hainom OKje said...

Senang je cikgu nak elakkan perang mak bapak...cabut gigi Firas hahaha....jangan geram ceqgu nanti cepat tua haha
ceqgu kena ingatkan selalulah kot! lupa dah sebab anak2 dah besar hehe

Chekgu Azrine said...

mungkin sbb lama sgt pendam perasaan..tu yg ttba terus gigit je..geram sgt kot!haha

Kesuma Angsana said...

payah jugak ni, tpi rasanye boleh ajar secara perlahan2,, cuba gigit2 lengan firas dan tanya sakit tak, kalau dia kata sakit, bagi tau macam tulah rasa nyer bila firas gigit orang lain dan cakap dgn cara berlawak2 dgn dier kalau suka gigit2 ni nanti gigi tak cantik mcm ***** (apa2 yg dia tak suka ) hehehe

Tuan Juhaida said...

Hihi mmg ada budak yg suka gigit2 ni.risau time dok nursery la kot digigitnya kawan2 dia hihi.cuba slow talk ngan dia time dia br2 lena sambil gosok2 ubun2kepala firas

syiela said...

mungkin kejap je kot tu.. anak saya kecik2 amatlah suka menggigit.. sampaikan abahnya tadah tangan tuk di gigit anak supaya tak gigit mama @ abang2..

dan setiap kali dia nak menggigit dia akan cari abahnya.. kalau abah outstation mula la meragam sebabnya tempat nk hilangkan giant takde...

tapi bila dah besar alhamdulillah tabiat tu hilang sendiri

NoEn said...

tak kot..cikgu kene bgtau firas la jangan gigit kawan..kene bgtau selalu nnti lama2 dia paham

nurbijen said...

tak dapat nak nolong... cuma budak2 ni kena royat sokmo.... tak baik kekoh ore... lamo2 dio ingat la tu :)

wan nurul hezrina abd halim said...

adusss sakitnya kena geget..nnt kena beritahu baik2 ngan dia kenapa tidak boleh gegt org

LiYa HaNiF :: said...

budak2 tengah membesar ni rope gini ler... hahaha akk rekod je .. lepas tu ulang tayang je kat bebudak ber2 tue... hehe

MaMa Rey said...

hehehe...pandai CeqGu alihkan perhatian dorang..

CeqGu said...

Oyis: hehe sama jugak kat sana yer....

Ma: try n error jer, xsangka mujarab tp penat nak nyanyi selalu, sempottttt kiki

Liya:hihi good idea jugak tu....esok2 mesti segan silu dak berdua ni tgk rakaman tu

Wan, noen: stakat ni cam tu la, tp mama dia ni garang skit huhuhu

Nur: gitula npoknya huwaaa

Syiela: ksian abah dia hihi

Tj,ka, ui: thanks

Okje: alahai sian anak bujangku tak der gigi huhu

K.zaki,chekgu: tu ler rasanya dia dah hlg sabar kot

Ciksu:ala naper la susah2 ciksu. Cikgu xder apa nk bg jat ciksu...terima kasih yer


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...