Followers

Wednesday, April 10, 2013

Ada Apa Di Miri?

Assalamualaikum...

Mama Zie ada tanya cikgu tentang miri. So cikgu nak share la kat sini. Manala tau kot2 ada
kawan2 yang lain teringin nak ke miri jugak. Bleh ler refer entry cikgu ni....

1. Tempat Menarik di Miri...?

JUjurnya cikgu nak habaq, cikgu tak sure tentang ni. Sebabnya cikgu pi miri selalunya ikut asben meeting, xpun pi shopping barang2 dapur. Perghhhh jauh gila shopping barang dapur. Siap sanggup seberang ke tanah air kekekeke. Murah beb.....! Orang brunei pun ramai turun ke miri time hujung minggu.

Cikgu suggest, mama zie ke Seria, Brunei. Alang2 dah pi miri, apa kata terus jer ke overseas hik hik hik. Tak jauh pun miri dgn brunei. Kalau miri ke Seria tu adala dlm 45 minit kot. Bergantung pd jem ke tak kat border miri-brunei. Weekend belah ptg selalunya memang nak menagis la tunggu nak lepas. Kete panjang mcm kete api kekdahnya. Seria tu tempat proses minyak shell brunei. Kat situ ada gak tempat ala2 petrosains mini.

Salah satu daya tarikan kat miri ni ialah kek lapis.....bleh ler try beli....

Update:
salam ceqgu Anis.... klau p miri jgn lupa Taman Awam & jambatan gantung, juga fair old lady. btw kami tiap2 bln terlepas ke miri (melepas rindu dendam kat kawan rimau).hehe on

Thanks to blogger rostina76 share dgn cikgu beberapa tempat menarik kat miri. Nanti cikgu pun nak pi ler hihi.

2. Tempat Makan Halal ?

Kat miri ada jer restoran halal. Yang paling femes Restoran Lalapan. Memang sentiasa ramai org nak2 belah mlm. So sila datang awal. Kat situ org suka order nasi lalapan. Nasi ni mcm nasi ayam penyet la. Sambal dia tu perghhh sodap. Dah basuh tgn pun still harum dgn bau belacan kikiki. Nak tido dah tak payah pakai perfume. Letak jer  tgn tu kat idung suami, gerenti dia halau suh tido kat lantai kekekekeke...opssss terlebih sudahhh...kedai ni letaknya kat tgh bandar tepimlaut. Google  ler kalau naktau lokasinya.fast food mcm kfc, mcd pizza hut pun ada. Secret recipe pun ada.

3. Jauh bandar miri ke airport?

Errrr nak kata dekat sgt tak, nak kata jauh sgt pun tak.....kiranya xder la sejauh Klia.

Nota tambahan.

-Hotel
If nak try hotel plg baru dan moden, cikgu suggest stay kat hotel meritz. Bestnya hotel ni bersambung dengan shopping mall paling besar di miri. Tp tak der pantai la. Cikgu prnah stay kat Grand Palace, tp rasanya hotel tu tak segah namanya huhu.Kalau nak tepi pantai, hotelnya jauh cikit jer dari pusat bandar. Cikgu suggest marriot, the only 5 star hotel in miri if xsilap. Tp reganya ehem ehem skit la. Jgn risau ada satu lagi hotel tepi pantai namanya everly park city yg lebih murah. Tp Hotel ni lama skit dari marriot. Bg cikgu breakfast n kolam mandinya tidak menghampakan.

Harap jawapan cikgu ni dpt membanru mama zie....

13 comments:

nurbijen said...

Info menarik... boleh rujuk sini bila nak ke miri nanti (hehehe, entah bila tak tahu lagi :)

Kakcik said...

Kakcik pernah ke Miri. Yang memikat hati kakcik ialah kebersihannya dan juga Restoran Lalapan itu. :)

CeqGu said...

Nur: takkan lari miri dikejar hihi....balik mesia nanti bleh ler pi sana n brunei sekali hihi

K.cik: ooo yer ker, komen cikgu pulak, bandar ok, nampak bersih. Tp premis jual mkanan ni agak kureng puas hati la kebersihannya. Termasukla kedai2 fast food dan secret recipe....huhu

Mama Adam said...

Blom pernah sampai ke miri lagi. Sarawak sebenarnya blom pernah jejak. Hihihi

ziemie said...

Tq cikgu... :) siap wat entry khas tok sy... hihi... kejap lagi nak bca n study tol2 kawasan kat miri.. nak gi tahun depan ni... tapi punya smgt cr info dr skrg lagi :) hihi tq sekali.lagi :)

rostina76 said...

salam ceqgu Anis....
klau p miri jgn lupa Taman Awam & jambatan gantung, juga fair old lady. btw kami tiap2 bln terlepas ke miri (melepas rindu dendam kat kawan rimau).hehe

Oyis said...

x pernah lg sampai miri. bila agaknya ada rezeki nak sampai ye..

KY said...

KY belum sampai lagi ke sana

Tuan Juhaida said...

Anis.tq share.info menarik.nanti boleh refer sini bila nak gi Miri hihi.

Kesuma Angsana said...

ntah bila lah boleh sampai ke sini. EN Hubby pernah lah bbrp kali ke sana dulu !

hainom OKje said...

Entahkan dapat pegi entahkan tidak ceqgu.....dengar cerita ....jadilahhhhh...hehe

Fiza Rahman said...

Terbayang2 miri ☺☺

QasehnyaRania said...

boleh rujuk sini nanti.
sy blom pernah sampai lagi ke sana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...