Followers

Friday, April 5, 2013

Kek Coklat Kukus Mengalahkan Make-Up Artis Untuk Besday Firas

Assalamualaikum

Selamat Hari Ulang Tahun Yang ke-2 buat anak mama n ayah, sayang dia ketat2!! Moga jadi anak soleh yang pintar dan jadi hamba Allah yang bertaqwa yer.

Psssttt psssttt ada ker yg duk tunggu cikgu tempek gambar kek besday firas ? Tak kisah ler ada ke tak ke, cikgu totap nak tempek hehehe. Bagi cikgu, cikgu suka la dengan kek coklat ni. Kalau ada yang berminat boleh refer resepinya kat SINI. Tapi nak habaq awai2, resepi tu memang utk saiz kek yg kecik, kalau nak saiz biasa, kena doublekan sukatan kek tu. Gula plak cikgu buh 3/4 cawan jer dari resepi asal. Cikgu hentam guna gula kasar jer hahaha. Apa pun tetap menjadi dengan sangat jelita rupanya. Tak caya cer tengok gambar kek yang masih seksi tanpa make up ni.....


pewwittt pewitttt seksinyeeeee hahaha...... tak banyak kedut2 dan parut jerawatkan, silalah amalkan pemakain aluminium foil waktu kukus hehehe..

Memang tersangat la moist. Besday boy ni dari semalam duk merengek nak makan, akhirnya terpaksa la potong jugak. Pastu semalam lepas dia dah tido, cikgu pun bersilat la mendeco kek sejemput tu dengan ganache yg tak berapa nak 'ganas' huhuhu.... jom jom tengok kek besday sejemput tu....



Tadaaaa dah pakai make up, eye shadow, lipstik, blusher semua ada hehe........ di apit oleh geng2 kuih sarapan pagi. Besday Firas ni cikgu buat belah pagi selepas ayam itik keluar jalan2 hihihi.  Meh kita tengok texture kek ni......



Amacam?? Menggoda tak?? Nak tau apa komen besday boy ? Jom jom kita tengok gambar ni....



Mmmmmmmmmm sedappppp sampai tertutup bijik mata hehehe....... padahal silau flash camera kuang kuang kuang




Ni lerr part yg paling budak berdua ni suka....kutip coklat warna warni kat atas kek tu huhuhu



Last2 sampai licin coklat2 tu dibaham dak berdua ni......... kebetulan pulak makcik cikgu sampai nak ziarah anak sedara baru cikgu. Terpaksa la hidang kek coklat yang dah bogel huhuhu....

HUrm cikgu heran kenapa ganache cikgu kali ni tak basah. selalu lepas keluarkan dari peti sejuk, ganache tu akan cair balik. ini macam tak pulak..... ada sesapa nak share ganache yang ganas tak dengan cikgu?



17 comments:

izan mama mia said...

wah..rupa dalaman dia yg penting tuu..sedak sungguh nampaknya..

OneSimpleMother said...

anis nanti buat ler barang sejemput dua kek coklat moist yang sedap ni untuk kami dua beranak ni.. hihihi..

btw.. happy 2nd birthday firas. semoga membesar dengan sihat, cerdik pandai dan soleh hendaknya ye..

CeqGu said...

izan: hahaha....

cik mas: insyaallah

Tuan Juhaida said...

anis.rupa dalaman kek tu mmg mgoda betul.sedapnya!!!nyum nyum

Nurul Najihah said...

hepi besday adik cute :)


btw ... beznye kek i2...terliur sangat tgk_nye :)

nurbijen said...

Happy birthday buat Firas.. moga jadi anak yang soleh :)

Saya pun tak pandai buat ganache, tapi mmg menggoda la tgk isi dalaman tu.. harus ku cuba hujung minggu ni :)

CeqGu said...

Tj n nur: wajib kena try hihi.....sgt senang nak buat. Sebelum ltak dlm peti pun texture dia mmg dah padat, lepas ltk dlm peti lagiiii moist

Nurul najihah: hi nurul, mmg best kek tu, try ler. Siap ada yg buat meniaga dah resepi ni

QasehnyaRania said...

sedapnya kek coklat tu..

"cik manis, ada lgi tak.."

selamat hari lahir firas :)

hainom OKje said...

Teringinlah pulak nk try ceqgu...boleh buat ni...

hainom OKje said...

Lupa lak...hepy bezday Firas...moga tercapai hajat mama nk tengok firas jadi imam muda...

intanfirdaus247 said...

wah anis..sedapnya kek ni..nampak sangat moist..i like..nak jugakkkk..anis wat ye...sedap menjilat jari

MulutPayau said...

Fuhhhh...memang menggoda betul kek tu...mmng terliur tengok....Kalau rajin mmng akak nak cuba buat jugak...

umi alya said...

akak blum komen lagi ke n3 ni?

sedapnya akak tengok..

Nurul Ain Zulkarnaind said...

yong yg tgk kek tu pun terujass hehehe

Kesuma Angsana said...

hehehe sedapnyer !

LiYa HaNiF :: said...

tengok dalamnya peeehhhh nk juga hehe

Fiza Rahman said...

Sedapnya kek coklat tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...