Followers

Wednesday, April 3, 2013

kek coklat kukus yg moist dan sangat sedap

Assalamualaikum

Adik cikgu yg tgh berpantang ni tetiba request nak makan kek coklat. Errr tak tau lerr org tua2 bg makan ke tak. Umi cikgu ni jenis yg xpantang sgt. Maklum ler nurse. Umi cikgu kata kalau makan sikit pastu rasa xsedap badan ker baru ler kena elak makan benda tu.

Jadi cikgu pun google la. Intai2 resepi kek coklat kukus yang paling ramai orang komen sedap. Jeng jeng jengggg jumpa la resepi ni kat myresepi . Katanya resepi asal bakar, tp dia try pulak kukus sbb oven dah rosak. Rupa2nya resepi ni lg sedap bila dikukus. Eeeee tak sabo nak try ni. nak2 esok besday anak bujang cikgu.

Check bahan2, aiseyyyy butter yillek, susu coklat pun yillekk......huhuhu. nak mintak ayah pi beli, ayah tgh sakit gout pulak. Jalan pun terhinjut2. Kesian sungguh. Errr ada ke sesapa yg sakit gout? Nak buat mcmana ek utk redakan sakit gout tu?

Walaupun xdan lagi nak buat, cikgu nak tempek jugak resepi ni kat sini. Biar ler tajuknya mcm tak leh blah hihihi. Kiranya cikgu buh tajuk berdasarkan komen org yg dah pernah buat kek ni kiki, boleh la yer.Bila dah menjadi kek, cikgu akan update ...

update !!

Tadaaa inilah hasil kek coklat kukus yg sangat moist gedevas gedevus tu.... comel tak ai deco kek ni? Itu jer bahan yg ada....nasib lerrrr hoho..... texture kek memang padat tak macam kek yg biasa cikgu buat. 



Kat bawah ni rupa kek yg baru siap kukus...

Kek kukus memang tak kembang macam kek yg dibakar tau. So kalau guna sukatan kat bawah ni, jgn gatai pi guna loyang besarpulak, karang nipis jer kek tu. Nak tau masak ke tak, cam biasa ler, kasi cucuk dengan lidi or pisau

Bahan-bahan ( size loyang 18cm ) :
 - saiz kek utk sukatan ni memang kecik tau, kalau nak besar sikit, sila doublekan sukatan kat bawah ni

1 cawan tepung gandum
1/4 cwn serbuk koko van houten - cikgu letak hampir separuh cawan
1 sudu kecil baking powder
1 kotak susu coklat (250ml)
2 biji telur (size M)
1 cawan gula halus - cikgu buh 3/4 cawan jer
1/2 cawan butter - cikgu guna lebih kurang separuh buttercup
3 sudu besar susu pekat
1/4 cawan minyak masak
esen vanila

TOPPING
3-5 sudu besar susu pekat
1/4 cawan serbuk koko van houten
2 sudu besar butter
2 sudu besar susu segar

Cara-cara:

-Pukul telur,gula dan butter sampai kembang.Kemudian titiskan esen vanil n pukul lg.

-Ayak tepung,serbuk koko dan baking powder.Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur.Kaup balikkan. (memula cikgu ikut kaedah ni, pastu cam tak sebati jer, nak cepat cikgu hentam dgn mixer kekeke)

-Masukkan susu kotak,susu pekat,minyak dan gaul sebati.Masukkan dlm loyang yg telah dilengser minyak/marjerin. Tutup dengan aluminium foil..Then kukus 45min...Dah masak sejukkan.

-Utk topping...campurkan semua bhn dan masak secara double boiler. Then bleh la curahkan kat atas kek yg dh sejuk td.. Hiaslah apa suka...Pastu simpan dlm peti sejuk beberapa jam sebelum dipotong. Taraa...dh siap...bleh la makan....

13 comments:

umi alya said...

cikgu anis nak wat bila kek ni, nnt akak nak pergi makan yang dah siap

Mia Kassim said...

Rajin masak kek ye... :D

iietamalek said...

Jangan lupe tunjuk hasilnyer nanti ceqgu..hehe

Klik iklan sunsilk

IntaNBerliaN said...

akak, saya suggest akak buat resepi yg saya buat sblm ni...

http://ihaveasweetsmile.blogspot.com/2013/03/kek-coklat-kukus-untuk-adik-ipar.html

bahan2 dia sennag je... apa yg ada kat umah je...

mmg lembab...

*tips untuk kek tu makin lembab... letak dlm peti ais dalam keadaan kek tu bertutup... esoknya makan, akan makin lembab... :-)

aTieYusof Family said...

Sedapnya Kek coklat Moist ni kan cikgu? sy sllu nya beli tepung yg ready made..tu pun kena order dr Semenanjung..hehe:)

hainom OKje said...

Lama dah anak suh buat kek coklat ni....van hauten tu dah standby...buat aje belum hehe...

hainom OKje said...

Gout tu tak tau pulak penawar nya... Inject jelah kot kat klinik...

Kesuma Angsana said...

KA pun suka & samalah juga biasanyer kena kurangkan manis nyer !

LiYa HaNiF :: said...

mmg tgh mencari resipi nk wat kek coklat.. hehe alih2 jumpa kat sini... nak try gak ler...


Tuan Juhaida said...

Wah.sukanya moist choclate cake. Bila nak buat tu?ayah anis gout ke?

CeqGu said...

K.tini: dah tinggal pinggan kosong hihi

Tj: haah ayah ada gout

Atie,okje: mmg sedap,harus cuba!

Liya: sila la buat,mmg tak nyesal

Miera Danish said...

Salam nak tnya 3/4 2 cmna?

CeqGu said...

maknanya hampir nak penuh cawan...lebih dari separuh cawan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...