Followers

Thursday, April 4, 2013

Kek Coklat Kukus Tu Memang Sedap!

Assalamualaikum.

Fuhhhh berfeluh-feluh cikgu mengukus kek besday firas. Jeling2 jam atas almari, rupa2nya dah 12 tgh mlm. Ada setengah jam lg nak tunggu kek masak. Sebenarnya ni kali kedua pd hari yg sama masak kek coklat guna resepi yg cikgu share kat entri lepas.

Memang xrugi dan xmenyesal buat kek ni. Dah la mudah, sedap pulak tu. Texture kek ni memang moist . Ayah cikgu pun kata sedap. Sebenarnya nak hidang utk besday firas esok pg. Tapi si kecik tu nampak je kek yg baru siap kukus terus nak mama suap. Menangis2 nak makan kek tu. Dah la saiz keknya comel jer. Tu pasal la sampai 2 kali masak hohoho. Makanya kek besday tu dah dirasmi oleh besday boy dan sepupunya kakak wafa hihi.

Pastu bg ayah cikgu test rasa kot2nya manis sgt, ketua juri kata dah ok, rasa pun mabeles. Tu pun sbb cikgu guna 3/4 cawan gula. Resepi asal guna 1 cawan.Siap suh potong lebih skit utk dia makan sambil layan cerita politik di internet keh keh keh....pueh hati tukang kukus kek. Tu yg semangat nak mengukus di tgh malam buta hihi. Eh okla, nak pi tutup api. Dah sejuk kek ni nanti, cikgu nak tuang choc ganache dan tabur hirisan coklat bar kat atas kek. Pastu nak tabur dengan coklat bulat2 warna warni. Hurmmm ni plan dlm kepala jer. Menjadi ke tak, kita tengok la gambar kek besday firas ni esok yer muahahaha.

14 comments:

Aisy Nasiha said...

Wah...menarik betul testimoni ni.. Saya nal cubalah dgn resepi cikgu ni.

Nastyna said...

Hahhaa puas hati buat, birthday boy siap buat kek menu sampling.

umi alya said...

rajinnya tuan tanah, jam berapa bday firas? akak nak g makan..

NinaAz said...

Hai cikgu. Salam kenal dr cikgu nina. Jemput join GA nina yea

hainom OKje said...

Wah sedak ke ceqgu....bolehlah try...teloq pulak tak dak....postponed lagi nampaknya hehe....

Kesuma Angsana said...

hehehe kalau ramai yg puji sedap mmg semangat nak buat lagi kan !

LiYa HaNiF :: said...

hamboi semangat buat kek utk firas ye.. :)

izan mama mia said...

please...mana gambar ??

nurbijen said...

kena cuba jugak ni..

Ratu Hatiku said...

Sedapnya..mkn pns2 ms lg best.. :)

CeqGu said...

Tak try lg mkn panas2. Selalunya kalau yg bakar tu mmg sedap mkn panas2, yg kukus xpernah try lg:)

CeqGu said...

Nur,Aisy: silalah cuba, sgt xmenyesal hihi

Nastyna: hihi
Izan: semlm xsempat nk snap gambar hihi

Liya: mesti ler hihi, kesian ayahnya jauh dirantau org, mama kenala buat kek special yg xder kat skedai hihi

Nina: insyaallah

Okje: harus cuba! ;)

Ka: mulut cikgu rasa sedap hihi

CeqGu said...

Nur,Aisy: silalah cuba, sgt xmenyesal hihi

Nastyna: hihi
Izan: semlm xsempat nk snap gambar hihi

Liya: mesti ler hihi, kesian ayahnya jauh dirantau org, mama kenala buat kek special yg xder kat skedai hihi

Nina: insyaallah

Okje: harus cuba! ;)

Ka: mulut cikgu rasa sedap hihi

intanfirdaus247 said...

memang kompom sedaplah tgk firas makan pon tau sampai terpejam pejam mata..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...