Followers

Monday, March 11, 2013

Macam Nak Kenduri

Hari ni ramai betul orang kat rumah tok ayah n tok mi firas. Tetiba jer terasa macam nak buat persediaan kenduri kawin kekdahnya kikiki.
Ketung sana ketung sini......bingit betul telinga. Tapi cikgu sukeeeeerr hihihi.
Mungkin hampir dua tahun duk brunei, sunyi sepi , bila suasana riuh rendah mcm ni hati rasa seronok pulak.

Actually rumah umi cikgu ni tgh di reno. Umi cikgu dah lama pasang hajat nak buh awning. Tiap kali hujan, habis tangga basah. Lepas ni tak der la basah2 lagi.Rumah pun redup jer. Sukeeeeeee......Plan asal nak buat awning kat bahagian tangga jer, tp atas nasihat kontraktor kalau nak betul2 cantik kena tambah situ sini. Last2 hampir seluruh bahagian rumah pasang awning ala pergola tu hehehehe
Cantekkkkk sangat. Terliur cikgu nak buat kat rumah sendiri. Hurmmmm kena la menabung sepenuh hati hohoho....
Amik dengan kontraktor mmg la upahnya tinggi skit tp berbaloi. Hasil kerjanya kemas dan menarik. Tak sakit kepala tuan rumah nak pk beli barang atau nak reka2 design. Orang kelate kata, tak ' ccongek ekor' hihihi

Selain buh awning, umi cikgu mintak buat taman mini sekali. Yang ni special utk cucus tok mi n tok ayah sbbnya ada kolam ikan.
Tak tahulah ikan ke cucu cucu tok mi yang akan berenang dlm kolam tu keh keh keh.......silap ari bulan, mama firas pulak berenang ala penyu pergi melancong koh koh koh. Maklum ler cucus tok mi ni semuanya jenis tak reti dok diam. Ada jer projek meganya.
Ish cikgu memang tak sabar nak tengok awning, kolam, lantai dan taman mini ni siap.
Hurmmm rumah dah cantik, tp pagar jer yg tak der.
Serba salah nak buat pagar. Rumah umi cikgu sebelah masjid jer, tiap kali jumaat mesti org datang park keta kat laman rumah.
Kalau buat pagar tentu org segan dah nak letak keta. Maka sebab tu la projek buat pagar ditangguh dulu. Kita pagar dengan ayat quran lah, lagi power kan kan kannnn......^_^

15 comments:

amirini said...

salam... kena letak gambar ni..
mesti cantik...

iietamalek said...

memang seronok kalau rumah riuh rendah ni kn...hehe

umi alya said...

mesti bertambah cantikkan rumah kat kg tu

Kuazue Mohd said...

beh nyer umah dekat masjid...eloklah kasi org tumpang park....pagaq pakai ayat quran lagi power cikgu..yakin n percaya lah...

zailamohamad said...

banyak pahala tu bagi tanah untuk orang parking masa solat jumaat:)

Tuan Juhaida said...

Fuiyoo.,mesti lg cantik ni! Dah umah tok mi firas ni dah mmg cantik bergaya,renovate lg hihi.takpe, rumahku syurgaku.x sabar nak tgk

Mia Kassim said...

Ya segan lah pulak letak pagar klu org dah terbiasa parking masa sembahyang jumaat....huhu
tak pelah kan....sedekah tempat namanya tu...hehe

heirizalieyana said...

jom join GA
http://cyanxkamo.blogspot.com/2013/03/give-away-ga-birthday-akiff-ke-2-tahun.html

nurbijen said...

best neyr ada taman mini kat rumah... lagi seronok la firas lepas ni :)
xde pagar pun xpe, dapat juga pahala bila orang parking kat tanah kita :)

CeqGu said...

Amirini, k.tini : biasa2 jer, nanti kolam siap bleh ler cikgu tempek hihi

Iieta: betul3x....tp kalau tgh cari idea jadi serabut la pulakkan

Zaila, mia, kuazue, nur: betul sesangat :)

Heirizalieyana: insyaallah

Ummi Iman said...

Kalau pagola mesti cantik. Seronok je dgr cerita dekorasinya. Tak sabar tgk hasilnya nanti :)

NoEn said...

letak la gambar..nk tengok jugok

aTieYusof Family said...

wah..mesti cantik klu dah siap nti..:)

hainom OKje said...

Wah... nampaknya dah lama tak mengigau putera kayangan dah ...boleh le duk kampung lama-lama kalau cam ni gayanya.. hehe

intanfirdaus247 said...

mesti segak umah kalau dah siap ..boh la gambaq sekeping dua kasi tgk..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...