Followers

Sunday, March 3, 2013

Beg Hilang di Airport, Apa Nak Buat?

Assalamualaikum

Aduh xsempat nak update blog dan ziarah blog kawan2....
Tengah sibuk berjimba2 dengan putera kayangan kat singapore ni.
Sedihnya esok kami akan terpisah lagi huhuhu...
Monyok aje wajah putera kesayangan hamba....semonyok hati  permaisuri sa'adong dan putera keciknya huhuhu
Beratnya hati nak berjauhan dgn dia.....huhuhu

Sori la yer ayat pembuka xde kena mengena dengan tajuk hihihi
Ingat lg tak kisah beg cikgu hilang lagi kat airport? Kali ni beg tu hilang kat airport Changi, singapore. Kebetulan kami mmg agak lambat pi amik beg gara2 cikgu sakit perut....ceri beri ler pulekkkk....
Elok sampai kat tempat amik beg, cikgu nampak la ada sorang kak jemah ni duk kumpul beg dia. Ada 3 biji semuanya. Salah satu nya nak sama mcm beg cikgu punya. Cikgu mcm teragak2 nak pi tanya betul ke itu beg dia sbbnya cikgu pun ingat2 lupa rupa beg  cikgu tu hahaha. Maklum ler beg baru beli dan pestaim pakai, so xberapa nak ingat rupa beg tu mcmana kui kui kui.

Tunggu punya tunggu, beg cikgu tak muncul2.  hati dah rasa tak sedap. Adoiiiii kacau daun betul la! Baru nak happy2, tetiba dah jadi mcm ni plak. Susah hati xyah cakap la. Nak pakai apa la kalau beg tu hilang terus.

So apa yg cikgu buat ialah segera buat report  kat bahagian Lost And Found. Mujur ler dekat jer. Lepas bla bla bla dgn adik Jemah kat situ, cikgu disuruh isi borang report kehilangan beg. Masa duk isi tu ler baru teringat cincin kawin ada dalam beg baju tu. Terlupa nak keluarkan dari beg. Alahaiiii lagi la sedih. Dah ler cincin kawin yg  yg sebelum ni kena curi.......jgn la cincin yg baru ni hilang jugak huk huk huk....

Waktu cikgu isi borang, adik Jemah tu  duk contact sana sini utk bantu cari beg cikgu.. malangnya xditemui. Cikgu bgtau adik Jemah tu  cikgu ada ternampak sorang kak Jemah ni amik beg yg sama mcm cikgu punya. Lepas tu adik Jemah tu ajak pi tengok sekali lagi kat tempat beg tu. Memang tak der, yg ada sebiji beg yg bentuk dan saiznya sama mcm beg cikgu. Beg tu mmg dari tadi tak bertuan. Hati cikgu  terasa mmg kak Jemah tu tersilap amik beg cikgu dah.

Adik jemah tu bgtau kat cikgu pihak airport aakan terus hantar beg pakaian cikgu tu ke hotel if dah jumpa. Hurmmmm makanya pasrahla cikgu dgn segala kemungkinan. Dahla baju yg cikgu pakai ke singapore tu cikgu dah pakai malam sbelumnya.......hohoho.....haippp jgn gelak! Psssssttt baju cikgu limited....so terpaksa la buat cenggitu....lagipun pakai kejap sgt......masih wangiiiii hihihi

Lepas balik ronda2 cuci mata sekitar orchard road, pihak hotel bagi tau beg cikgu dah selamat. Legaaaaaa tak leh cakap. Tengok jer beg tu memang betul la beg tu yg cikgu nampak. Mmg sah2 la sangkaan cikgu kak jemah tu yang terambik. Alhamdulillah semuanya ada termasuk cincin kawin. Makanya dapat ler cikgu berjimba2 dgn hati yg bermunge munge. En asben pun lega gamaknya wallet dia tak kopak membeli baju baru untuk permaisuri hati yg sorang ni hihihi....opsss termasuk ler baju putera kecik.
Alhamdulillahhhhh..

Moralnya lepas ni cikgu nak letak tag nama or apa2 tanda pengenalan kat beg baju. Yg kedua, tak payah malu2 nak pi tanya or siasat if ternampak ada org amik beg yg sama mcm beg kita. Biar muka tebal, asal beg dan harta benda kita selamat!

18 comments:

nurbijen said...

suka ayat akhir anis, biar muka tebal janji beg tak hilang :)

Alhamdulillah, beg pun dah dapat semula :)

zahirian said...

ohhh..lega..kiranya kes tersilap ambil la..bukan sengaja amik..

Nastyna said...

Alhamdulillah nasib baik dapat balik. Baju boleh beli, cincin kahwin tu... beli lain pun tak sama kan.

Aisy Nasiha said...

Mujur happy ending...sYa tumpang gembira.. Boleh buat pengajaran ni....jgn malu dan kena alert dgn bag kita bawa ye...

hainom OKje said...

Wah.... dah penat2 berjauhan dengan putera kayangan jatuh ke riba, upah dia honneymoon ke s'pore.... Universal studiolah tu....hehe...

Untung le....moga lepas ni imam muda tu dapatlah ustazah pilihan...huhu

Ila Razali said...

Alhamdulillah.

kalau kena batang idung mak, mmg panic le.

izan mama mia said...

br nak bgtau..len kali,..tulis jer nama beso2 kat beg tuu..

Kesuma Angsana said...

tips yg bagus ni n kata orng kalau dh mmenang rezeki kit akan jumpa semula IN SHaa Allah

aTieYusof Family said...

Syukur beg terjumpa semula..klu idak tak tau lah kan..hehe..
sy sllu tag beg sy dengan riben merah klu fly..senang nak cam dr jauh..:)
Cikgu: TQ atas DOA buat kami di Lahad Datu...

Tuan Juhaida said...

Betul tu anis.letak tag nama pd bag hihi.camat bercuti n bjimba2!

nea lopah said...

Kalau sy pun slumber jer tnya. Malu sekali jer. Kalau hilang seumur hidup terkenang. Biasanya sy akan ikat pape riben yang sy boleh ingat dan cepat kenal.

ieda immi said...

aduk dik
kalau perkara macam nie berlaku kat akak .. memang fanik lah !
huhuh dah lah x familiar ngan suasana dan aturan airport .. mau nangis huhuh

umi alya said...

dah 2 kali, kalau kali ketiga, ntah le..

yan's cottage said...

Alhamdulillah...

semuanya selamat....

CeqGu said...

Okje: mmg ke situ ler.....ingtkan byk la game yg boleh merasa pi kali ni sbb firas dah besar, rupanya masih byk jgk yg xdapat main huhu

Ila: panic gak, tp hero hencem ada di sisi so kureng la skit paniknya hehehe

K.tini: kali ketiga cikgu anis dapat naik kapalmterbang free seumur hidup hihi

QA's ~ mamapapa said...

Alhamdulillah ..jumpa balik akhirnya :)

Fiza Rahman said...

Alhamdulillah...nasib jumpa balik. Kena hati2 lepas nih.

QasehnyaRania said...

alhamdulillah. masih ada rezki dgn beg baru iteww:)

betul, setuju dengan cadangan cikmanis tu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...