Followers

Saturday, May 28, 2011

KETAM MASAK CILI PADI

hohoho hari ni entry cikgu still lagi berkaitan dengan resepi...kenapa ye??? mgkin mode rajin memasak masih melanda diriku hihihi...bersempena en suami balik dari Brunei ari ni, so cikgu pun pasang niat nak masak lauk ketam...peberet buah hati cikgu la ni...jom tengok ketam berenang dalam periuk vision ngeh ngeh ngeh....


resepi asal Daging Salai Masak Lemak Cili Padi...tapi cikgu tukar daging kepada ketam...so jadi la nama masakan ni Ketam Masak Lemak Cili Padi...dah lupa kat mana cikgu amik resepi ni...apa  pun terima kasih pada tuan empunya resepi...sangat sedap di mulut cikgu dan en suami.......ni resepinya...


 ni ler hero utama resepi ari ni..en ketammmm!!! hihi

Bahan :
1 kg daging-------------> cikgu tukar dgn ketam
1/2 kilo santan
1 peket kobis asin, potong kecil-kecil---------->cikgu tak masukkan
5 batang serai---------->cikgu guna 2 btg je
1 helai daun kunyit
4 biji limau kasturi, perah dan ambil airnya------>untuk ketam,lebih baik jgn masukkan jus limau ni
sedikit garam

Bahan kisar: ----------> cikgu tumbuk..tak suka kisar
2 cawan cili padi--------> cikgu guna 6-7 tangkai je...
2 ketul kunyit hidup

Cara-cara :


1. masukkan semua bahan kisar , serai yg dititik bersama ketam ke dalam santan

2.Bila mendidih,masukkan daun kunyit, dan garam. cikgu perah limau gak ..tapi rasa cam menyesal tak sudah, manis ketam tu tetiba hilang ke alam ghaib...so nasihat cikgu ...untuk ketam, tok sah diperah limau...kalau guna daging sangat disyorkan perah limau kasturi tu....terangkat bebbbb!

 

2 comments:

Oyis said...

haih k anis, jd pakar memasak lo ni, bagus2. resepi nya mudah aje, tp sini payah nak dpt ketam lah. meleleh tgk!

CeqGu said...

haha...pakar makan jer..saje je buat entry resepi plok...resepi asal dagng bukan ketAM..Apa2 pun boleh oyis..try ler...senang jer nak buat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...