resepi asal Daging Salai Masak Lemak Cili Padi...tapi cikgu tukar daging kepada ketam...so jadi la nama masakan ni Ketam Masak Lemak Cili Padi...dah lupa kat mana cikgu amik resepi ni...apa pun terima kasih pada tuan empunya resepi...sangat sedap di mulut cikgu dan en suami.......ni resepinya...
ni ler hero utama resepi ari ni..en ketammmm!!! hihi
Bahan :
1 kg daging-------------> cikgu tukar dgn ketam
1/2 kilo santan
1 peket kobis asin, potong kecil-kecil---------->cikgu tak masukkan
5 batang serai---------->cikgu guna 2 btg je
1 helai daun kunyit
4 biji limau kasturi, perah dan ambil airnya------>untuk ketam,lebih baik jgn masukkan jus limau ni
sedikit garam
Bahan kisar: ----------> cikgu tumbuk..tak suka kisar
2 cawan cili padi--------> cikgu guna 6-7 tangkai je...
2 ketul kunyit hidup
1 kg daging-------------> cikgu tukar dgn ketam
1/2 kilo santan
1 peket kobis asin, potong kecil-kecil---------->cikgu tak masukkan
5 batang serai---------->cikgu guna 2 btg je
1 helai daun kunyit
4 biji limau kasturi, perah dan ambil airnya------>untuk ketam,lebih baik jgn masukkan jus limau ni
sedikit garam
Bahan kisar: ----------> cikgu tumbuk..tak suka kisar
2 cawan cili padi--------> cikgu guna 6-7 tangkai je...
2 ketul kunyit hidup
Cara-cara :
1. masukkan semua bahan kisar , serai yg dititik bersama ketam ke dalam santan
2.Bila mendidih,masukkan daun kunyit, dan garam. cikgu perah limau gak ..tapi rasa cam menyesal tak sudah, manis ketam tu tetiba hilang ke alam ghaib...so nasihat cikgu ...untuk ketam, tok sah diperah limau...kalau guna daging sangat disyorkan perah limau kasturi tu....terangkat bebbbb!
2 comments:
haih k anis, jd pakar memasak lo ni, bagus2. resepi nya mudah aje, tp sini payah nak dpt ketam lah. meleleh tgk!
haha...pakar makan jer..saje je buat entry resepi plok...resepi asal dagng bukan ketAM..Apa2 pun boleh oyis..try ler...senang jer nak buat
Post a Comment