Followers

Thursday, July 14, 2011

Khabar Dari Brunei

Hohoho...diam tak diam dah tiga hari cikgu kat brunei ni....arini baru sempat nak berblog..banyok bebenor halangannya...laptop cikgu tak detect wireless lah...si kecik meragam lah...macam2 lagilah...arini cikgu tak kira...dah nekad nak menyapu sawang kat blog yang dah lama tak di update...so arini cikgu nak citer tentang perjalanan ke brunei dan life kat sini...

12 Julai 2011 cikgu,en asben, firas bersama dua orang adik cikgu berangkat ke Brunei dengan flight MAS...sepatutnya flight berlepas 1.30 ptg...tapi delay kejap sebab makanan belum sampai ish ish ish...jom layan gambar Firas n family kat airport...

Firas with his uncle...
 Budak kecik ni kemain hepi aritu...cam tetau jek nak naik flight...maklum ler pertama kali dalam idup Firas dapat merasa naik flight...beruntung anak mama...kecik kecik lagi dah naik kapal terbang ye...tengok kaki tu langsung tak duk diam...mulut pun bising jer..sekali sekala firas terjerit2 tengok orang ramai...dia memang suka tengok orang ramai2 kat sekeliling....mesti hepi jek...



ni plak tengah tunggu turn utk check in...ish hampir2 la cikgu n firas tak dapat pi Brunei...kesian kat kami tauuu...huhu...masa check in tu...staff MAS yang bertugas kat kaunter tu kata cikgu n Firas tak bleh check in sebab tak de return ticket...aihh sebelum ni lepasss jek...ape pasal plak kali ni nak ada return ticket...adik cikgu yg dua orang tu sah sah la ada return ticket sebab akan balik ke Malaysia...cikgu dah siap cakap saya dah mohon cuti tanpa gaji utk stay kat Brunei dengan asben...dia tetap kata tak bleh...en asben apa lagi bengang la sebab tetiba disuruh beli return ticket...dalam fenin2 lalat tu...cikgu suh en asben mengalah je lah sebab tengok orang beratur tunggu turn check in dah panjang berjela gara2 masalah kami ni...en asben kata kita jangan cepat mengalah...baikkkk bosssssss....en asben suh panggil manager...sekali manager plak suh pi kat tempat dia..aiseyyy bikin hati bosss saya makin panasss lorr....sekali xplain jer terus manager tu kata cikgu n firas boleh jer check in tanpa return ticket sebab dikira family en asben...apoo daaaaa...alhamdulillah dapat gak masalah settle...

ehem...baru melepasi encik dan puan imegresen...amik kesempatan bergambar..

Dah namanya blogger...seme sudut kalau boleh nak amik gambo ekeke...ni tgh menuju ke stargate G6...tempat flight kami parking hehe...


semakin hampir ke tempat menunggu untuk berlepas...huhu makin syedih dan syayu jek hati..pastu cikgu tak sempat lagi dah nak amik gambo sebab si firas nak menyusu plak dah....panjang perjalanan firas bantai tidur jek...alhamdulillah bagus anak mama...part nak makan la agak mencabar sikit...terpaksala bergilir2 dengan en asben...makan pun cepat cepat jer takut firas terjaga..karang sound system dia bikin kapal terbang bergegar plak ...lagi la naya...tambah2 yang duk sebelah asben tu mat saleh yg agak kureng peramah...tak mo la ganggu keselesaan dia dengar suara anak bujang cikgu ni...aritu ada dua menu ...satu nasi kas kas dengan daging...satu lagi nasi putih dengan kebab ayam bercheese...nasi kak kas tu sedap banget dong...rugi cikgu amik nasi ayam tu..kureng sedap di lidah cikgu...lidah orang lain tak tau la plak...agak muak skit...

kami sampai di airport brunei jam 4 ptg...dek kerana ada kerabat Sultan Brunei dalam flight kami..maka lama la plak kami nak bleh kuar dari perut kapal terbang ni..masing2 duk menahan nak membuang air, 2 jam 20 minit menahan rasa nak kencing...sekali lambat la plak nak bleh keluar...saboo je...dan kerana nak cepat ke toilet..makanya cikgu lupa nak amik gambo airport Brunei huhu...tapi ape pun ...KLIA jauh lebih canggih dan besar...

Now nak citer tentang rumah sewa cikgu di Brunei...diulang...sewa je ye...sampai jek kat rumah dah dekat Maghrib..lepas mandikan Firas..budak kecik ni meraung2 menangis,..ntah apa yg tak kena..hati ni rasa tak sedap jek...cikgu desak en asben bawak kami keluar dari rumah jap dengan kete...keluar je rumah firas berenti nanges dan tertidur dalam kete....balik rumah selepas solat maghrib..kami pakat2 baca yassin...esoknya alhamdulillah firas tak nanges dah...

ni ler rumah kami...ruang tamu berbentuk oktagon...pastu ada wing kanan dan kiri...wing kanan dapur ..wing kiri bilik tidur...kat belakang rumah ada bukit...hurmm tu yang agak menyeramkan cikgu cikit...sekarang tak pe la ada dua orang adik duk teman...bila diaorang dah balik tinggal ler cikgu dengan firas huhu rasa cam nak sewa umah lain jek...tapi en asben buat dunno la plak huwaaaaa...


ruang tamu

ruang tamu

dry kitchen
dry kitchen ni memang besar...kabinetnya ala ala zig zag gitu...pastu siap ada oven yang besar dan bertingkat...nak panggang orang pun boleh rasanya hehe...cikgu tak sentuh langsung dapur ni...biar ler sekadar hiasan hihi...nak guna oven tu pun den tak reti...maka cukup lah ia menjadi tempat penyangkut kain aje lah hihi
wet kitchen
cikgu sangat suka dengan wet kitchen umah ni...den berkonan yang amat...tapi malangnya  tak dapat ler nak buat kat umah sendiri sebab saiz dapurnya kecik ajo..tuan rumah siap sediakan periuk belanga,pinggan mangkuk...bukan yang murah2 punya tau...aiii naik gerun den nak guna...

 
bilik tidur anak dara,teruna dan maid
suka sangat dengan deco bilik anak dara dan teruna ni...yg anak dara tema pink n biru...very sweet colour...yg satu lagi kaler coklat...pun cantik di mata ai...berkobar2 nak hias bilik kat rumah sendiri...huhu


master bedroom
Tadaaa..ni ler bilik beradu cikgu...ce tengok katilnya tu...ini ler katil yang bikin cikgu sangat malas nak bangun pagi huhu...tilam setebal lengan...katil ni tinggi hampir mencecah pinggang cikgu...firas kalau terbaring kat katil ni memang layu jek matanya...hehe... yg tak bestnya toilet master bedroom ni...sliding doornya tak de kunci...dah la tandas nak membuang hajatnya betul2 berdepan dengan pintu..silap ari bulan tengah syiok2 berhajat kat situ..ada plak yang bukak pintu...huhuhu....

bathroom  master bedroom
 ntah biler la nak try jakuzi ni...buat hiasan je kot....camno nak berendam...nak mandi pun susah...anak bujang cikgu ni asyik nak berkepit dengan mama je kejenya ishh...bilik air ni saiznya sebesar bilik tidur...siap ada tempat mandi kat luar kawasan...tu ha yang gambo ada pokok2 menjalar...tempat utk mandi ye...bukan taman bunga tuu hehe..kat atas jakuzi tu siap ada lampu chandelier (errr betul ke aku eja ni...kalau salah sila abaikan ye)
tiolets
 kat rumah ni ada 3 bilik air tak termasuk bilik air master bedroom...jenuh la nak cuci...setiap toilet tu dihias dengan anggunnya kecuali toilet maid...tak anggun langsung hehe

opssss camno gambo si kecik ni bleh menyelit kat sini plak hehe
syiok ler firas tidur bertemankan aircond...masa kat malaysia gaduh umah panas sebab tak der ekon...mai duk brunei...umah penuh dengan ekon....kat dapur pun ada ekon...sib baik ler kat toilet n stor tak de ekon hehe
dining room
ni meja makan kerusi 12....yang nak guna nanti hanya dua kerusi jek ...yang 10 lagi buat hiasan hehe...dining room ni bersambung dengan wet kitchen...kat sebelah kanan dining room plak ada dry kitchen...memang besar gedabak la dapur rumah ni...kat belah kiri ada dining room ni ada taman dan set meja makan kerusi 10...

sampai sini dulu cerita cikgu..esok en asben cuti sempena hari keputraan sultan brunei ke 65 thn...sejak cikgu datang sini..bandar brunei dipenuhi dengan lampu warna warni...esok kami plan nak p tengok sambutan keputraan sultan brunei n ronda2 ...kalau ada kelapangan cikgu akan update cerita besday sultan n kawasan luar rumah plak...ok bubai

7 comments:

OneSimpleMother said...

waaaaah... besnya anis. cuci kaki jer masuk rumah tu. best, best.. paling suka oven besar gedabak dgn jakuzi tuuuu.. hehehe.. nk kenyit mata kat pak shamsul la ajak gi brunei camni.. :D

Anis Rosli said...

hehe apa lagi geletek2 la pak shamsul mai brunei...tp anis takut ler nak duk umah ni...tak padan utk duk 3 orang...kalau blh nak umah kecik skit

Anis Rosli said...

hehe apa lagi geletek2 la pak shamsul mai brunei...tp anis takut ler nak duk umah ni...tak padan utk duk 3 orang...kalau blh nak umah kecik skit

Oyis said...

bestnya kak anis, nama je umah sewa tp mcm hotel 4-5 bintang, dah siap segala2. kayo2 org brunei ni dih? mmg semua org rumah ada laman besar ke k anis? agaknya x de apartment ye di sana. rumah mcm ni elok bg sewa plak ish2. paling minat dapur and bilik tidur anak2 la, berkenan nya! tp faham jgk la bab2 sunyi and kesik tu. mohon abg syed balik awal hari2 ok? dah la jauh drpd jln besar and jira2n huhu... tp x pe, insya Allah semua ok.

Anis Rosli said...

kak anis memula excited jugak tengok umah ni...tapi terasa sangat sunyi kalau berdua dgn firas...rasa seram pun ada hhihi...tp skrg ni dah rasa ok skit...apartment pun ada kat sini...rumah buruk pun ada jgk hihi...tp kalau banglo tu memang gedabak punya saiz..pagar kebanyakkannya stainless steel...

QasehnyaRania said...

wah besarnya cik manis..suka deco kitchen n bilik tidor anak dara. biru + pink ;D

mohd azan said...

Salam nk tnye. Tggi x kos dok dana.sbb sy nk g sana.urusan keje. 1 kluarga. Blh email sy azanradzali@gmail.com.tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...