Followers

Tuesday, March 1, 2011

Bengkak ?

Alahai mengantuknya...tidur pun sodap ni...ni ler gara-gara tak dapat tidur nyenyak malam tadi...hari ni kul 2.30 ptg cikgu dah start enjin kete mercedes viva cikgu yg dah berbulan-bulan tak berbasuh tu untuk pulang ke rumah...selalu pukul 4 ptg baru terhegeh-hegeh nak balik rumah..settlekan segala mak nenek yang tak sempat disiapkan...maklumlah sekarang ni kelas khas ada 3,cikgunya pun ada 3 je...so tak de rehat la..dari pagi sampai la balik kejenya mengajar..mengajar...mengajar....sampai kering tekak bersimpul  lidah gitu hehe...tu tak campur dengan mesyuarat yang tak pernah nak habis....kejap meeting itu kejap meeting ini...begitulah tugas seorang guru....tapi alhamdulillah...cikgu n rakan-rakan tak pernah nak merungut....kami buat apa yang termampu...bila dapat rakan-rakan sekerja yang tak berkira...memang rasa seronok bekerja...penat tu dah jadi perkara kedua...

errr dah melalut ke lain plak cikgu ni...sebenarnya ari ni nak cerita tentang 'bengkak susu'....pernah dengar tak istilah ni...rasanya ibu2 yang menyusu anak mesti dah familiar sesangat....tak tahu la kan kot kot ada istilah yang lebih moden dan bombastik...tapi inilah istilah yang cikgu biasa dengar dari mulut kengkawan yang menghadapi masalah sakit kat 'dada' jika dipenuhi susu badan....memula cikgu pun tak leh bayang macam mana la sakit bengkak susu ni...tapi bila diri sendiri dah alami...huyyoooo bleh tahan sakitnya...sampai tak lena tidurlah....copppp...nak cakap awal2...cikgu belum bersalin lagi....tapi dah merasai sakit seperti ibu2 yang menyusukan anak..huhu...dulu cikgu ingat orang yang menyusukan baby je ada masalah macam ni...sekali yang menunggu masa bersalin pun boleh berdepan dengan masalah bengkak susu ni...memula dulu ingatkan masalah apa la yang sampai berdenyut2 sakitnya...telefon kat ummi cikgu...mula la dia fikir yang bukan2...takut penyakit itu ini...ntah macam mana...terlintas difikiran cikgu mungkinkah sakit tu sebenarnya macam sakit bengkak susu...

cikgu pun cepat2 la call kawan...malu jugak nak bertanya..tapi takut sesat jalan plak hehe...kata kawan cikgu, kalau bengkak susu selalunya dia tuam dengan kain panas...cikgu cubalah..tapi tak guna kain panas...cikgu guna tungku moden yang ala ala bantal gitu...panaskan dengan tenaga letrik...alhamdulillah lepas ditungku dan urut sikit2...susu yang berkumpul tu keluar...bila dah keluar...fuhhh legaaa...sakit tu tetap ada tapi berkurangan...dan lama-lama terus hilang......tapikan...amik masa jugaklah untuk keluarkan susu tu....dah dua kali terkena sakit yang macam ni...semalam memang tak dapat tidur...berdenyut2 sakitnya tuhan saja yang tahu....bila sakit tengok plak orang kat sebelah nyenyak je tidur...maka bertambah2 sakit la jadinyanya..huhuhu...so sape sape yang mempunyai masalah yang serupa dengan cikgu mungkin boleh gunakan cara yang sama atau kalau ada cara or petua lain bleh le kongsi dengan cikgu ye..;)

1 comment:

mamadeqcha said...

kalu sya dulu perah jer..akak dah boleh start perah susu..so insyaallah nanti lepas diliver nanti senang nak bagi kat baby..jangan buang susu yg mula2 ni sebab itulah ubat yang terbaik untuk kuning.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...