Followers

Monday, March 7, 2011

Terkenang Zaman Dolu-dolu

Tengah hari tadi cikgu dan kengkawan pi lunch kat luar kawasan sekolah....sesambil dok layan makan..masing-masing pakat buka cerita zaman kanak-kanak...bila dikenang-kenang kembali memang seronok...zaman kanak-kanak cikgu dah tak sama dengan zaman sekarang...budak-budak sekarang leka dengan PS2 la, kereta remote control la,game itu game ini...bak kata orang, permainan kanak-kanak sekarang kurang mengeluarkan peluh...tang rega tok sah cakap la...mahalll...

berbeza benar dengan zaman cikgu dulu-dulu....kalau bermain gerenti keluar peluh punya....contohnya masa darjah 1...cikgu belajar sesi petang...sebelum masuk kelas mesti ada aje benda nak main...antaranya polis sentri...lawan dengan budak laki pulak tu kekeke....tak pun main ketinting..uishhh seronok....bila tiba musim orang main lompat getah...maka ramai la pulak cenderung main lompat getah...macam macam gaya lompat ada...tak cukup waktu sebelum masuk kelas...waktu rehat pun cikgu dengan kengkawan akan sambung main lagi...mau tak busuk peluh....selalu cikgu-cikgu komplen...masuk kelas je bau macam macam hehe...dalam kelas pulak kalau cikgu tak masuk...yang murid pompuan main batu seremban...budak lelaki ada yang main sembunyi2...memang indah kenangan dulu....zaman sekarang permainan2 yang cenggini dah hampir dilupakan...kat sekolah cikgu contohnya...dah tak nampak murid-murid yang main lompat getah, ketinting...kebanyakkannya lebih gemar makan sambil berborak2...kalau ada yang berlari pun tak lebih daripada kena usik atau saja suka-suki....

itu bab main...bab cerita kat tv pun dah tak sama...kalau dulu, sape tak tahu cerita chiaki, moro attack, ksatria baja hitam, gaban...memang besttttt.... cerita jepun kanak-kanak memang sangat diminati zaman cikgu kecik kecik dulu....seingat cikgu cerita-cerita tu selalunya ditayangkan pada sebelah petang...kata kawan cikgu...punya kuat pengaruh cerita2 ni sampai sanggup tipu mak ayah konon2 sakit perut...padahal nak amik kesempatan tengok cerita2 tu hehe....cikgu pun penah sampai ponteng mengaji gara-gara nak tengok cerita I'm Dream Of Jenny...memang peberet cikgu la tuh...memula ayah cikgu tak perasan..tapi bila dua tiga kali cikgu asyik nak ponteng kelas baru lah ayah sedar..apa lagi kena marah lah...dah la kena marah...ayah cikgu siap buang siaran TV3 huhuhu...sedeyy...tapi tu la kan sape suh ponteng kelas mengaji hehe

sebut pasal moro attack...cerita ni berkenaan dengan pasukan bola tampar...wujudnya cerita ni kat tv....boleh dikatakan di serata pelusuk bumi Malaysia ni kanak-kanak perempuan jadi gila dengan bola tampar...pergilah ke ceruk mana pun, akan kelihatan budak pompuan dengan gaya rambut heroin dalam cerita tu...tak kiralah bola tu keras ke lembut ke asalkan namanya bola maka digunakanlah sebagai bola tampar....sindrom moro attack ni jugak terbawa-bawa sampai ke sekolah...kawan-kawan cikgu pun turut menggayakan style ikat rambut heroin cerita ni...kelakar betul....cikgu pulak bila waktu petang mesti ajak kawan-kawan main bola tampar ala ala moro attack hehe...main sampai merah-merah tangan tau...maklum ler guna bola plastik yang keras yang berbelang-belang tu...mau tak sakit....main sampai bola tu kemik kemik jadinya hehe...zaman sekarang cikgu perhatikan dah tak ada cerita2 cenggini...kalau ada pun cerita berunsurkan cintan cintun...cerita kartun pulak main perang-perang....satu satunya cerita jepun yang masih kekal ialah ultraman...daripada satu jenis ultraman...sekarang dah bermacam macam nama ultraman ada...hehe

begitulah serba sedikit kenangan zaman cikgu kecik kecik dulu...saja je nak tulis kat sini...mana la tahu esok-esok anak cikgu baca blog ni, sekurang-kurangnya anak cikgu tahu zaman dah banyak berubah...zaman anak cucu cikgu nanti tak tahulah macam mana plak gaya permainannya....bak kata pepatah lain hulu lain parang...lain dahulu lain sekarang....

7 comments:

OneSimpleMother said...

budak sekarang tak main ler tu sumer cikgu. depa main apa nama tu... ipaaaaad.. paling kurang pun PS2,3,4 sumer ada la kot. lappy tu dah jadi mainan harian depa jer.. fesbuking bagai.. haih.. apa la pulak zaman anak2 kita nanti ye..

m4rilyn said...

lagi satu..cikgu sampai haramkan main teng2 (dekcok) sbb kasut kita hari ahad dah kaler klabu :)

ingat tak acara main rounders?

bestttttttttttttttttttttttttttttt

pastu yg paling best saya n TJ klentong cikgu pasal kami sdara.

Chika said...

Hahahahaha... teringat betul zaman2 tu kan cikgu? Blom kire main buaya2, semua pakat bergayut kat beranda depan kelas. sang buaya duduk la tengah2 cuba nak tangkap orang... ekekeke

zaman kite dulu2 kanak2 kreatif mencipta permainan sbb takde mainan yang disediakan. sekarang lain, parents nak lepas anak2 main kat luar pun takut. kadar jenayah dan masalah sosial yg berbeza..

Melorian said...

cikgu, sebut pasal moerro attack, saya setahun berapa hari je ke aktiviti petang di sekolah cikgu. lebih nya saya ponteng cikgu. memandangkan saya pustakawan, saya bersyukur sbb blh tgk tv...oleh itu saya rajin jaga pustaka waktu petang.kl xjadi pustakawan, setahun penuh saya ponteng cikgu.

Cikgu said...

cik mas:tu ler...kanak2 zaman it...canggih cengkih seme permainan diaorang...agaknya sebab tu la budak2 skrg manja2...tak tahan lasak..anak kita esok2 kita ajar depa main balik permainan kita dulu dulu hehe

eli :huh...tang tipu tu..sampai ke la ni cikgu anis dok ingat tauu...siap cerita kat en asben lagi...hehe..tapi cikgu anis tak percaya punnn sbbnya tau sangat dah sejarah hidup TJ tu anak tunggeyy hehehe

Cikgu said...

chika: main boyo2 bestttttt...macam mana bleh terlupa plak game tu...tu antara game yang wajib kita main masa zaman sekolah kan kan kan:)

melorian: ooo pustakawan ko dulu...patut la hehe

Cikgu said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...