Followers

Wednesday, July 11, 2012

Firas Setahun Jagung

Assalamualaikum....

Dah lama tak cerita tentang si kecik cikgu tu.....
sekarang umur dia dah setahun 3 bulan.......perangai pun dah macam macam.......
cakap pun dah bleh cikit2....hasil daripada suka ajuk bebelan mama hehehe......
dan yang paling best, firas dah bleh sebut 'mama'....yeayyyy....!!
tapi tak selalu la dia sebut.....nak kena suruh sebut .....tu pun puas pujuk......
perkataan yg mula2 dia pandai sebut - ahcummm, ajuk atuk dia bersin hehe....
pastu 'nak'......sekarang pantang nampak apa2 benda.....memanjang sebut nak...nak ...nak...
lain2 prktn yg dia cuba sebut.....piss (fish)....bard (bird).....bbuek (beg)....ammoi (amboi)

hobi firas sekarang ni, suka selongkar barang dan alat masak kat dapur....
kekadang nanges2 nak ajak pi dapur....adehhh......
kalau tgh masak......dia mesti nak kita buat keja depan mata........
sebabnya nak tolong buat jugak la al kununnye.......
sentuh itu...sentuh ini.....last2 plupppp.....dia celup tangan....haduiii.....
mama apa lagi bagi tazkirah pong pang pong pang la.......
haihhh garang sungguh mama firas ni.....ish ish ish.......

 tengah goreng gula-gula kopiko.....huhuhu.....habess la jahannam sudip n mangkuk mama huhu

selain tu firas suka main golek2 atas tilam.....dia akan lagi teruja kalau mama n ayah join sekali.....
firas suka dengan buku.......kalau bawak pi kedai buku.......jenuh mama jadi tukang kutip buku.......huhuhu

 anak sapa la ni rajinnye baca buku!

dan yg terbaru firas suka shoppingggggggggg.......
ikut perangai sapa la tu nooo........hihihi......
yg paling dia suka shopping baju.........
nampak baju tersangkut jer.........laju jer langkah kedek2dia tu.....
siap belek2, pilih2 lagi tauu.....memang mcm gaya nak beli gitu.....geli hati nengok...

ok firas dah beli seluar ni.....sekarang firas nak cari baju plak....mama tunggu tauu.......firas lupa bawak credit card la........huhuhu


 firas nak baju pink ni bleh tak mama??......oh tidakkkkkkk!!!! itu gegurl punya la nak oiii

 
eh...eh ...ehh...cepender cupermen la....nak..nakk...nakkk ......

firas obses dengan bola.....tapi sekarang ni obses dengan belon plak.....
pantang nampak belon.....mula la.....nak...nak...nakkkkk.......
suka hati betul kalau dapat belon........tersengih sampai nampak 4 btg gigi......
satu lagi benda yg dia sgt obses ialah beg baju.........
haduiii sangatla penat nak jaga firas kat airport.....dia memang tak leh tengok beg yg ada handle tu.....


tak kira beg sape........sesuka hati n tak malu dia pi main2 macam beg dia sendiri.......
kalau halang.......ada la yg terbaring kat lantai........
yepppp dia dah pandai mengamuk dan ala2 merajuk terbaring atas lantai........
mama n ayah kesahhh kerrrrrrrr???
ok ....memula memang kesahhh sbb malu orang pandang2.....
lama2.......baring la nak oiii sampai hilang marah tu.......bila orang dah tak layan.......
pandai plak dia bangun n sengih2 pi main benda lain...... sabooo je la.....

 
 mogokkkkk!!!!!


bila la ayah n mama nak pujuk firas ni.....hurmmm....


kalau mama rampas benda2 yg tak sesuai utk firas main...........tak pasal2 mama kena marah tau.....
'ammoiiiiiiii...'.....hahaha....tiru mama la tu.......

alhamdulillah firas rajin solat........kalau mama nak solat....mama mesti ajak firas......
dia dengar jer perkataan solat......dia akan terus ke bilik .......tak tunggu mama dahhhh......
terus bukak sejadah......angkat takbir.......sujudddd.....lepas sujud sapu muka ....dah siappp hehehe.....
kekadang mama gi toilet nak qadha hajat.....tapi firas ingat mama ambil wudhuk......
mama keluar toilet je terus nampak firas tengah solat......
aduhhhhh sejuk perut mama nak oiiii......moga kekal seluruh keturunan rajin solat....aaminnn

 aishhh seksinya.......nampak aurat la firas :)


opssss tersilap kiblat la pulakkk.......

arini try belek2 gigi firas yg jarang bergosok tu........
geli bebenor kalau kena bulu berus gigi tu........mula la dia tak mau bukak mulut.....
payah sungguh nok gosok gigi......
tgh belek2.......rupanya ada dua batang gigi tgh malu2 nak tumbuh kat gusi bawah......
wahhh lepas ni akan ada 6 batang gigi la.... senang la nak makan kan firas hehehe

ok tu jer nak tulis....sekadar nak buat kenangan bila firas dah besar nanti.......hehehe.....tata!


5 comments:

zailamohamad said...

best tak tengok anak membesar depan mata??
aku tolong jawab : sangat best!

Ila Razali said...

boleh kwn ngan saraah aisyah....asal mogok jek baring atas lantai.... hangin mak!!

teringt anak mak yg sulung dolu suka main msk2.... jgn tak tahu, dlm bilik tido kami, ada periuk belanga 2 biji. hangkut smpai ke situ ko. letih mak...

bila dh beso2 ni nk suka plak bila teringat....

jap jek kan... rs br jek riba si piras nih :)) tup tup dh boleh nk ada adik sudah.

CeqGu said...

zaila: hahaha terima kasih krn tlg jawab


ila:betul ila,penat mama ngemas....kekadang mmg sampai ke bilik pun.....pernah 1 ketika nak masak x jumpa cari mangkuk plastik...rupa2 firas dah hangkut semua huhu

syafisyifa' said...

I like tang firas suka sopping baju tu...hakhak...

CeqGu said...

pejah: hahaha.....sib baik window shopping ja tau.....kalau dibuatnya paksa mama beli baju yg dia hangkut semua tu......kopak la duit mama n ayah dia huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...