Followers

Monday, July 16, 2012

Hari Keputeraan Sultan Brunei dan kisah haru biru

Assalamualaikum....


Tanggal 15 Julai yg lepas, sultan Brunei sambut hari keputeraan yg ke 66......
hurmmm dah setahun rupanya cikgu kat brunei ni......
ni merupakan kali kedua cikgu sambut hari keputeraan Sultan Bolkiah yang tersangatla hensem....
opsssss en asben jgn mareee yer.....dirimu tetap lebih hensem di mataku...ahakssss...

kali ni en asben bz cikit......so cikgu dengan firas ajerlah melenggang kangkung ke stadium.......
memandangkan en asben tak leh nak ulang alik ke rumah.......maka kami tinggal la dua malam kat Hotel Brunei......hotel kecik jer tapi terletak di tengah bandar.......so senang la cikgu nak ke sana sini tanpa en asben.........jalan kaki jer youuuuuuuuuu.....sambil kelek firas......memang sah sah la pasni berat badan makin turun huhuhuhu.....habis lemak ku terbakor......moh ler kita layan gambo....


firas pestaim bergaya dengan cap....nak plak dia pkai.....kalau kat rumah, tak sempat nak lekat kat kepala,dia dah buang cap tu ke lantai

anak sapa la yg jakun sangat ni.....huhuhu

peminat tegar ikan dalam kolam.....siap nak panjat tu.......padahal bila nampak ikan datang dekat, nangesss...geli kott


banner yg sama di semua premis.....sultan dah pesan, next time tok sah membazir gantung banyak banner....baguskan.....sebab tu sape datang brunei mesti terkejut sbb pembangunan kat negara kaya raya ni tak se gah Kuala Lumpur.......duit banyak digunakan utk kebajikan rakyat....sambutan hari lahir ni pun just simple2 jer...


berhampiran dengan stadium tempat sambutan keputeraan di adakan....tahun ni cikgu rasa jumlah penduduk brunei dan juga pelancong tak seramai tahun lepas....so nampak macam kurang meriah ler cikit....maybe rakyat dah boring kot sebab sambutannya sama jer setiap tahun.......mujur ler ramai warga asing kat sini.....rata2 yg datang tu orang indon, bangladesh, filipino dan jugak orang malaysiaaaa hehehe.....mat saleh pun ada jugak.....


barisan polis dan tentera.....errr korang nampak tak.....kalau nampak memang mata korang masih power hehehe


bangunan paling kanan tu adalah ofis petronas brunei...


opsssssss.....pertunjukkan ketiak kah ini??


nampak tak ada kete kaler kuning kat atas padang tu......sultan tengah check barisan tentera (err betul ker istilah aku ni)




oh no...my hand!!! hitam gara2 pegang pagar.....cat apa nih...haipp!!



ecehhhh pose ala model kecik....gambo la plak gelap......



mama....cakit gigi la.......ada gigi ker kat situ....rasanya kat depan jer hohoho


tu diaaaaa......helikopter kentut keluar asap warna warni hehehe


cantikkan....tapi kejap jer....


keluarkan helikopter ni maka tamatlah sambutan pada pagi tu........


maka sultan pun berangkat pulang ke istana......siap diiring dengan paluan kompang oleh murid sekolah di sepanjang jalan.......


pestaim dapat amik gambar dekat.......malangnya tak nampak gak rupa sultan dalam gambar ni sebab cerminnya gelap.....gigih tau dengan anak kecik kat sebelah nak jugak amik gambar sultan....frust gak la bila tak nampak dengan jelas dalam gambar ni.....



en asben siap berbaju melayu hitam lagi kali ni.......penerima pingat Jasa Ahli Jung Kalut (hanya orang kelantan yang paham gamaknya) hehehehe......selalunya kalau nak masuk dan duduk di satu tempat khas dalam stadium waktu hari keputeraan sultan, kena pakai baju melayu hitam (kat sini diaorang panggil baju acara melayu), yg perempuan plak baju kurung hitam............sebenarnya tempat tu dikhaskan utk rakyat yg ada gelaran pangeran dan jemputan khas.....



lepas habis jer sambutan tu, cikgu n firas pi isi perut kat kfc.....wahhh firas dah berani main papan gelongsor....


cakkkk....hepi betul dapat main...nak tau kenapa??? tengok gambar kat bawah ni.....

*
*
*
*
*
*
*
*
*

ada awek yg layannnnn.......memula firas takut2 nak panjat tangga......tapi dayang2 ni bagi moral support.....apa lagi kena tunjuk macho la firas kannn.....malu la boboi boy takut panjat tangga hehehe...
lepas tu kejanya asyik panjat tangga lah huhu....


senang keja mama ada dayang tolong layan....hehehe....naik gajah la plak yer......


selesai isi perut mama ajak firas pi shoppinggggggggggggg!....hehe....tapi tersangkut plak kat sini sebab firas nak tengok air pancut.....


errr mama ada mosque la......jom pi kikis gold kat kubah tu....opsss jom pi solat.......hehehe


kalau nak tau....dalam ramai2 tu tak der pun Bruneian ....semua tu adalah warga asing yg melepak.....termasuk la budak kecik tu....hehe tapi kami tak der la melepak macam tu.....nak jalan pun susah....bertenggek kat pintu ...kat tangga....aishhh rimas....

waktu cikgu n firas jalan kaki ke stadium.....nampak la org bangladesh berkumpul kat lorong2 bangunan.....agaknya kat situla tempat pertemuan diaorang dihujung minggu.....time tu la diaorang dapat jumpa rakan2 n sedara mara yg keja kat sini.....meriah betul...... indonesian n filipino plak selalunya melepak kat pasaraya.....tetiba cikgu perasan....errr mana perginya rakyat Brunei?


malamnya ada gerai gerai jualan kat luar stadium.......cikgu beli apam polka dot inti coklat utk firas, chicken wing, hati buyah (paru), mee goreng dan sotong kering.....sotong kering kat sini unik dan sedap tau......kalau kat mesia pakai mesin gelek tu kan.....kat sini diaorang ketuk pakai hammer....ketuk sampai sotong pecah2.....cikgu tanya kenapa tak guna mesin....pakcik tu cakap orang brunei lagi suka makan sotong yg diketuk dengan hammer....lembuttt jer.....masa tu tak bawak kamerta....so tak dapat la amik gambar.....


jeng jeng jengggggg........dari PETRONAS  untuk Sultan Hassanal Bolkiah yang baik hati......:)...............memula tu berkira2 nak bawak balik ke rumah jer newspaper ni....pastu tgk banyak barang plak nak kena bawak so cikgu tinggalkan jer kat hotel.........tapi sebelum tu siap amik gambar la utk tempek kat blog......sebelum keluar bilik en asben pun tanya.....dah amik ke gambar sultan tu? cikgu pun cecepat la kata dah.......heran gak tetiba asben tanya......agaknya sbb bini dia blogger so dia prihatin la gamaknya....

semalam en asben tanya....letak kat mana gambar sultan yg semalam tu........pelikkk.....letak mana lagi.....dalam kamera la kan........rupa2nya dia maksudkan  helaian newspaper tu......cikgu plak mati2 ingatkan dia maksudkan snap gambar dgn kamera.......adehhh miss communication daaaa.......tu ler guna istilah 'gambar' lagi...ai ingatkan gambar la............ duk pk sampai sekarang.....salah diriku kah? ohhh bahasaku! hehehe

4 comments:

syafisyifa' said...

Untungnya dpt p negara org dpt blajar & tau budaya tmpt lain kan

CeqGu said...

alhamdulillah....setiap org ada rezeki yg allah dah tetapkan.....tapi memang seronok dapat kenal negara dan budaya orang

che ali said...

Salam.CeQgu masih di Brunei

che ali said...

Ceqgu masih d Brunei?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...