Assalamualaikum....
actually entry ni ditulis pada puasa hari pertama.......tapi tak sempat nak siapkan......hari ni baru bleh post.......tu pun sesambil tunggu 'ssekut' ala2 femes emes tu siap.......tingggggggg! opssss biskut cikgu dah masak.........selamat membaca.....ttataaaaaaaaa.....
selamat menyambut Ramadhan dan selamat berpuasa utk sesiapa yg singgah kat blog cikgu ni........duit raya????? haippppppppp baru sehari puasa dah ada hati nak mintak duit raya ekekekeke......berbuka pun belum lagi ni haaaa.......
waktu cikgu karang entry ni mesti korang seme tengah sibuk bersilat kat dapur......tak pun bersilap kat pasar ramadhan kannnnnnn.....hehehe......alhamdulillah cikgu dah siap masak pukul 5.30 ptg tadi......awal ekkkk.....??? iyer lerr....kat sini berbuka 6.38ptg.......tinggal nak panggang ikan pari jer lagi......ehemmmm menu ari ni simple2 jer........bayam merah masak lemak, ikan bilis asam belimbing buluh, ikan pari panggang dengan air asam powerrrrr....hehhee.....sedap la harapnya dimulut dan perut en suami......juri utama tuh.......haaaa lupa plak dessert utk hari ni cekodok pisang....ngeh ngeh ngeh.....
sebenarnya arini bukan nak story mori tentang menu berbuka.......tapi tetiba jer teringat waktu cikgu muda remaja dulu2......(sekarang ni muda dewasa gitu hehehe)................time2 cenggini cikgu n adik2 tgh bz tolong umi kat dapur............kami ni sekadar pembantu chef je la............takat kupas bawang,potong sayur, angkat pinggan, buat air tu lepas la............masak memasak ni umi cikgu la yg buat...........sambil masak tu.............bising jer mulut umi bebel sebab anak anak dara dia belum pandai masak huhuhuhu.............
antara menu wajib ada waktu berbuka selain daripada buah kurma ialah cendol........alamakkk terliurnyeeee la teringat kat cendol.......kat brunei ni tak pasti plak ada ke tak cendol.......rasa-rasa cikgu macam pernah nampak..........kalau kat rumah cikgu dulu2............selepas makan buah kurma, kami akan makan cendol berkuah sirap dan ais.....uiiiii sejukkkkkkkkk tekak ....sedapppppppp.......nak nak time panas terik.........memang tak cukup semangkuk cendol.........tapi takut kenyang punya pasal.......pujuk nafsu suh tahan jerr.......korang pernah ke makan cendol sirap? rupa dia macam kat bawah ni ha......
cara nak buat senang teramat.......taruk cendol, taruk sirap manis (air gula yg diwarnakan merah), sagu/cincau atau apa2 yg berkenan di hati lah dan last sekali ais........kekadang cendol tu kami makan dengan santan yang dicampur dengan parutan manisan (orang kelantan panggil nnise').....yummm yummmm sedappppppppp....tapi cikgu lagi suka yg cendol sirap tu.......menghilangkan dahaga gitu...!
masa cikgu kecik2.......waktu umi sibuk kat dapur........cikgu n adik2 sibuk nak ikut ayah pergi pasar ramadhan...........masing2 puasa tauuuu........syiokknyeeeee la bila tengok bermacam2 jenis makanan ada kat pasar tu..............terasa macam nak beli semuanya sekali hehehe.......pening ayah cikgu dibuatnya..............ye lah.................duit habis....balik rumah umi plak bising sebab ayah beli macam2............takut nanti membazir kata umi.................apa nak buekkk.......anak2 punya taste............kiranya upah puasa la tu hehehehe............nak redakan marah umi, kami adik beradik tolongla hidang semua benda yang dibeli tu hehehehe.............air tebu, air kelapa, buah melaka,ayam percik,som tam, kuih taik itik, mee goreng dan macam2 lagi lah......ibarat kata penuh satu meja.........sampai cousin cikgu terkejut tengok........hahahaha.........manala umi cikgu tak bisingkannnn...........tapi alhamdulillah habis jugak........selalunya lepas terawih, masing2 akan lapar balik.......tak pun makan waktu sahur nanti.............
waktu sahur selalunya cikgu jer yg bangun tlg umi kat dapur........adik2 bangun lewat cikit...........tugas cikgu masa tu just lap meja,angkat pinggan,gelas,lauk pauk, buat air dan kejutkan semua penghuni rumah..........hakni la yg paling malas .........tambah2 ada yg jenis liat nak bangun huhuhu
bila cikgu n adik dah pandai masak cikit2..........balik keja terus masuk dapur...........umi balik keja, tengok semua dah siap........sedap ke tak sedap,layannnn jer hehehe.............hurmmm sekarang anak-anak umi dah berumahtangga.............dah turn anak2 umi plak yang jadi chef rumahtangga sendiri..............bila masak sorang2, terkenang waktu dulu2.........saat nak berbuka pun sama........teringat sangat2.............cepat rasanya masa berlalu...........kalau ada pembaca yg masih tinggal dengan ibu bapa, ringan2 kanlah tangan tu membantu mak kat dapur.......ajak adik adik sekali.........mesti meriah punya.....penat pun hilang.....tau tau dah waktu berbuka kannn....:)
oklah itu jer nak citer...............selamat berbuka..!!!!!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Cendol tu asal dr negeri mana tu ya?
Mula ingat laksa merah...
Mmg kna rajin tulong2...kalu xtulong masak pun, tulong basuh pinggan, kmas umah n idang lauk...masih ramai yg liat nk buat semua tu budak muda skarang...
ntah la dari mana asalnya pejah, gambar tu google jer....biasala pejah, bukan nak kata sekarang, dulu pun ada gak anak muda yg liat ke dapur.....kita mungkin rasa macam tak larat, tapi bila dah berumur mcm sekarang ni.....suasana tu akan jadi sweet moment yg akan duk teringat sentiasa hehe
Post a Comment