Followers

Monday, June 25, 2012

Rumah Baru !

Assalamualaikum.....


jeng jeng jenggggggggg........opsssss.....bukan rumah cikgu yer.......ni rumah jiran cikgu...................jiran yg tak pernah nampak batang hidung n tak tau plak apa ke namanya..........yg tahu diaorang keja shell kat kuala belait...............tu pasal la kami tak kenal..........kuala belait tu jauh dari Bandar Seri Begawan.......

ok cikgu bukan nak citer tentang jiran......tapi hari ni angin nak berangan datang lagi.............kali ni nak berangan tentang rumah..............hehehehe.......tiba-tiba jer rasa nak lukis plan rumah 'bodo-bodo'......maklumla bukannya arkitek......so just lakar2 jer la apa yg aada dalam kepala......nak tengok ke??? jom jom jom......tapikannnnnnnn kena telengkan kepala tu cikit ye....hihihi



TINGKAT BAWAH :



Kat tingkat bawah cikgu nak sangat ada bilik sekurang2nya dua bilik........kenapa?? sebab memikirkan orang tua dan hari tua serta bila waktu berpantang......tersangatla memerlukan bilik kat bawah.........macam rumah sekarang ni bilik just ada sebuah....so bila berpantang.......terpaksala duk bawah kan......pastu terpk plak mak ayah tentu tak larat nak naik turun.....mestila nak kena duk bilik bawah jugakkan......tapi bilik ada satu jer cam no???......

pastu wajib nak ada ruangan atau bilik utk library.......cikgu sukeeeeeeeee sangat tengok buku tersusun kemass ala ala kat kedai buku......cikgu suka library tu warna warni......baru la anak pun suka nak membaca kannn.....tak boring kata orang........pastu sediakan sekali ruangan utk main2.....kat situ la tempat anak2 nak main n simpan mainan......perlu warna warni jugak ni.....emmmm silap ari bulan....mak budak join sekali hahaha.....(cikgu ler tuu)......lagi satu, library ni harusla mengadap pool atau garden....kena view yg tenang gitu.......boring membaca or penat buat keja....jom terjun kolam muahahahaha.....

ruang tamu n ruang makan plak mesti ada sliding ...bukak jer sliding terus ada kolam.....kolam tu plak ala2 yg bleh celup kaki (area ruang tamu)..........nak lagi best letak ikan spa tu.....hihihi......tapi sekarang ni dgr2nya tak elok ek guna ikan spa tu....hurmmmm...

satu lagi toilet khas utk tetamu......ni dapat idea masa menyewa kat rumah sebelum ni......so tak der la kita terhegeh2 nak cuci sentiasa bila orang nak datang kannnn.....jarang2 guna so tak der la comot memanjang.....

ruang lepak plak terlindung dengan divider batang kayu bersegi......sebelahnya plak ada sliding door yg menghubungkan pondok utk beristirehat......petang2 bleh minum2 sambil tengok anak2 mandi kolam....hehehe......dasyat sungguh kuasa berangan ni kannnnnnnnn hehehe....

ok ....jom tengok bahagian atas plak....


TINGKAT ATAS :


 bahagian atas plak cikgu berangan nak ada sudut gym......sesambil exercise bleh tgk tv ....penat ber exercise, hilangkan dahaga kat mini bar...hohohoho..........ala ala orang malas nak turun tangga utk ke dapur.....so harus ada mini bar.....peti saiz yg kecik tu cukup ler...tak perlu nak yg besar gedabak.....

satu lagi wajib ada gak stor kat tingkat atas.....tak perlu besar sangat.....sekadar utk simpan vakum,penyapu dan benda2 kecik yg lain......stor tingkat bawah, cikgu tak nak la kecik sangat.....kat bawah selalunya lagi banyak barang nak simpan kann.....

laundry pun nak ada jugak...hehehe.......kekadang tu macam tak larat la nak bawak turun bakul baju....pastu nak kena hangkut naik atas balik....cam lecehhh jer (ecehhh ayat ngengade....tak pe la kannn....namanya pun berangan hik hik hik)


ni ler plan angan-angan cikgu untuk keseluruhan.........ok ke ekkk.....utk berangan jer ok la kot.....untuk jadi kenyataan...hurmmm tak dok pitissssssssss la wehhhh.....


sekian sudah angan-angan cikgu untuk hari ni ......harap jangan ada yg termuntah layan entry ni hehehehe



11 comments:

zailamohamad said...

kalo dah siap lukis bagai..ni bukan angan-angan dah ceqgu weh..ni mesti nak bina rumah dah ni:P

CeqGu said...

rumah dah terbina pun zaila....sebab tu sekarang sekadar berangan je.....huhuhu......mana nak cekau duit nok buat rumah yg penuh angan2 tu huhuhu

Ila Razali said...

hehehe.... wat umah kat kg leh wat lg besar dari ni kan.. tapi apa kan daya rezeki di shah alam jua.

entry ni seriusly rasa nak senyum dari mula sampai lah akhir :))

area paling mak minat area gym. smbil tgk tv membina otot eh. hihhi.

maya amir said...

takpe..dari angan2 laa akan jadik kenyataan..insya Allah..amin:)

CeqGu said...

ila : hahaha.....ila,awat mu senyum sampai ke hujung....kasi la cikgu budak ni berangan cekali cekala hehe...

CeqGu said...

maya amir: alangkah gumbiranya hati kalau jadi kenyataan hehe....

Engku Artini said...

moga tercapai impian..!

CeqGu said...

terima kasih engku artini....angan2 saja tu hihi

syafisyifa' said...

Insyaallah impian tercapai.kna berangan dulu...baru kita dpt capai impian...tak mustahil tu

CeqGu said...

aaminnnnnnnn hehehe.....

QasehnyaRania said...

ciksu pon suka rumah yg ada bilik khas utk buat library.salah satu impian saya nanti ;)
in shaa ALLAh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...