Followers

Friday, June 8, 2012

Selera Langkawi

Assalamualaikum....

pepagi buta nak update blog sebab teringat kat masakan pulau langkawi......adusssssss sedapnya..........
orang lain punya tekak, cikgu tak tau la kann........
tapi cikgu punya tekak memang sangat la berkenan dengan masakan utara ni..........
cikgu anak kelahiran kelantan tapi totap ado darah orang utara....
sobabnyo, my ummi memang berasal dari pulau yg dulunya terkena sumpahan mahsuri........

cuti sekolah aritu,
allah bagi rezeki utk en asben bawak mak n kakak sulongnya ke langkawi......
sesampai sana...........perut cikgu dah berkeroncong lambada (ahakkkss ada ker keroncong lambada??)
lepas amik keta sewa, kami terus ke tanjung rhu..........
alkisahnya ke sana nak makan mee berbalut telur (lupa plak namanya....mee bungkus ke apa dah namanya)...
tapi tergoda plak mata cikgu tengok lauk pauk kat situ......
ada kerabu tauge dengan siput....sambal sotong....asam pedas.....hati goreng.....
uishhhh kecur ayaq liuq aihhhhhhhh......
terus tak jadi nak order mee.........
bila pk jarang2 ada peluang nak sampai ke situ..............
cikgu decide nak order jugak mee tu.......so amik nasi separuh.......mee nanti kongsi ramai2....
sekadar nak penuhkan hajat lidah dan tekak katakann....:)

sedap sungguh makan waktu lapar.........
terasa tak cukup plak makan nasi berlaukkan kerabu tauge dengan siput.....
wallaaaaaaaaaa sangat sangat......
tapikannnn cikgu jer yg makan beriya.........
mak mertua n kak ipar makan biasa biasa jer.......mungkin tak kena dgn selera depa kot....
cikgu memang penggemar masakan utara........
semua rasa sedap bila orang utara yg masak...........
tu belum masuk bab kari ikan lagi.....hullamakkkkkkkkk sedapppp woooooo
mak tam makcik cikgu yg tinggal kat langkawi tu memang terror masak....
anak anak dia pun sama.........yg laki2 pun terror masak......
kalah cikgu tau.....
kalau singgah umah mak tam....cikgu makan tak sah kalau tak menambah.....
kesimpulannya......sangat bahaya kalau cikgu duk lama2 kat langkawi......
silap ari bulan, kapal terbang tak bleh terbang sebab cikgu terlebih makan muahahaha.....

oklah tak mo citer panjang2 bab makan ni......
perut dah mula berkeriut.......laparrrrrrrrrr huhuhu

9 comments:

m4rilyn said...

biasa la tu. kita pun kalau bab kari esp belah penang mmg kecor je liur ni.

selera kita berat ke arah kampung yang kita jarang balik :)

m4rilyn said...

biasa la tu. kita pun kalau bab kari esp belah penang mmg kecor je liur ni.

selera kita berat ke arah kampung yang kita jarang balik :)

CeqGu said...

ye la eli...nama pun jarang balik....bila jarang balik jarang la dapat makan.....tu yg teringat2 tuh hehe

zailamohamad said...

amboi..cerita bab makan ni seb baik takdok gambar..kalu ada, harus ku kempunan nak make jugak..huhuhuhu

CeqGu said...

Aloh ssiye ko ibu mengandung yg tok sannggup tepek gambar tu hihi

Oyis said...

mcm noris balik klate lah. semua sedap. mmm... nasi dagang, nasi kerabu, sate perut ayam percik, ikan bakar percik putih, huuuh...

CeqGu said...

sedAaaapppppppnyeeeeeeeeee

syafisyifa' said...

Olo...kaklong pon teror masak apa...Oh bawak mak mertua dan ipar skali ka ritu?

CeqGu said...

pandai ka? masak nasi pandai la tu pun kadang terlembek huhuhu.....haah hari tu memang objektifnya bawak mak mertua n kak ipar makan angin hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...