Followers

Tuesday, April 3, 2012

Hari Berdating Dengan Doktor

Assalamualaikum....

hohoho....gelak dulu sebagai pembuka kata hehe...
sebenarnya ari sabtu lepas firas tetiba demam...panas betul anak bujang cikgu tu...
tapi kemain lagi lasaknya....esoknya mula la adegan rengek merengek...
kalau kita yang 'muda remaja' ni demam pun...mesti tak sedap badan..
inikan pulak si kecik cikgu yg baru umo 11 bulan tu kan...
tambah2 ni ler pestaim firas demam...sib baik ler kena time hujung minggu..
si ayahanda tak kerja...kalau tak tensen jugak si omak nak kena handle sorang2
sudah la diri sendiri pun kurang sihat...
asyik mual mual ajo...
opsssssssssssssss...cop cop coppppp...belum pregnant lagi yer...

so...hujung minggu lepas....aktiviti kami sekeluarga adalah jalan2 jumpa doktor huhuhu...
memula tu bawak firas dulu jumpa paed...kata doktor..firas mungkin terkena sindrom Roseola Infantum..
sejenis demam yang tiba2 suhu meninggi...dan diakhiri dengan ruam kemerahan...
tapi alhamdulillah la..dua hari jer demamnya..dan tak der kuar plak ruam merah tu..

lepas pi jumpa paed...ayah firas bawak plak si omak firas gi klinik O & G...
tahukan klinik apa tu...sobab al musobab menghabiskan pitis kat situ adalah kerana...
nak check cyst cikgu..sejak akhir2 ni asyik rasa sakit jer ..
ngeri jugak nak pi check...sebab dah lama tak buat prosedur masuk kamera ni huhuhu...
tapi kerana kesihatan...kutabahkan hati...huhu..
tak der la sakit pun...yg penting kena rileks...jgn duk gatai nak keraihkan (keraskan) badan...
kalau kita buat macam tu memang sakit la...
resultnya..jeng jeng jenggggg...alhamdulillah cyst cikgu yg dulunya saiz 5cm x 3cm...dah mengecil kepada 1cm lebih jer..so doktor kata tak perlu risau...yg sakit tu..mungkin sebab pengovulan..hurmmm...harapnya betul la macam tu...mintak jauh ler dari penyakit lain
alang2 dah bertemu doktor O & G....cikgu terus jer buat ujian pap smear...gerunn wehhhh...
tapikan tak sakit pun...sakit lagi yg masukkan kamera tu....tak sampai 5 minit dah siap prosedur pap smear tu..
pastu berdebor2 la hati selama 14 hari nak tunggu result..harap2 sihat walafiat hendaknya..aminnn

bila dah makin tua ni..macam2 penyakit datang...
pi plak kat bahagian out patient sebab nak check perut cikgu ni...
kekadang rasa pedih..mual2...sendawa n sekentut tok sah cakap ler..sampai tak terbilang dengan jari...
risauuu sangat2...sampai tak lalu nak makan..
doktor kata..mungkin tanda2 gastrik...hurmmm ntah la labu..rasa cam kuat jer makan..
tapi mungkin makan tak menentu waktu...yer lah..kekadang breakfast + lunch pukul 3 ptg...mahu tak marah perut cikgu ni kan...so terpaksa la menelan ubat gastrik utk seminggu...
alhamdulillah la rasa mual tu dah tak der...pedih perut tu kekadang ada la sikit2...
doa2 la cikgu ni sihat sentiasa ye...
ok tu jer nak citer...bubaii 

3 comments:

syafisyifa' said...

la gastrik ka...kaklong kena minum susu utk "potong" angin tu selain mkn wktu tetap..pejah pn ada angin dlm bdn jd kena rajinkan diri minum susu..hehe...sekian dari doktott pejah..hehe

zailamohamad said...

alahai, jaga diri ya cikgu:)

CeqGu said...

pejah: ntahla gastrik ka apa doktott...now dah ok..selalu duk minum susu moo moo

zaila:thanks zaila

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...